EL34 ja kilpailijat penkissä - pikatesti

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 198
Kaupunki
Orimattila
Teenpä tästä kyllä vielä artikkelinkin, mutta kaipaan toisenkin mielipiteen ja lisää keräiltyä "kuunteludataa". Ja aikaa.

Mutta kuten monet ovat huomanneet, on netistä melko ikävää löytää ainakaan millään kotimaisista kielistä kirjoitettua vertailua jonkin sarjan eri putkista. No, tehdään sellainen. Otin kolme sovitettua paria EL34:n paikalle sopivia röörejä ja istuin tuolille musiikkia kuuntelemaan. Nämä olivat Svetlana EL34 (NS), Electro Harmonix 6CA7 ja JJ Electronic KT77. Ensimmäinen on perinteistä peruskauraa. NOS:na törkeän kalliita, onneksi hyvää uustuotantoa on pilvin pimein. Seuraava on aito 6CA7, eli tetrodi. Monia tavallisia EL34:ia myydään 6CA7:na (esim. Ei). Tämä ei ole sama juttu. Toimintapiste sama, mutta sisäinen rakenne hieman erilainen. Soundi jotain muuta. Viimeinen oli itseasiassa ennakkosuosikkini. KT77 on ollut viime vuoteen asti vaikeasti saatavilla, mutta JJ alkoi uudestaan tuottaa tätä alun perinkin harvinaista tetrodia.

Hieman havaintoja:

  • Svetlana EL34: Kyseessä ei ole alkuperäinen SED Svetlana, joita on kyllä kehuttu parhaimmillaan jopa lähes NOS Mullardien tasoisiksi. Huono ei tämäkään, New Sensor -yrityksen tuottama, kapiste ole. Kaikin puolin putki on soundiltaan hyvin rasittamaton. Alapään kontrolli ei oikein yllä kilpakumppaneiden tasolle, mutta ei kuitenkaan ole löysä, enemmänkin hieman lihavan mehukas. Tilainformaatiota putki välittää melko hyvin ja kolmiulotteisesti. Soittimet pysyvät aloillaan, mutta pistemäinen ei äänikuva silti ole. Läsnäolon tuntu jäi hieman vajaaksi keskialueen ollessa hieman etäinen
  • Electro-Harmonix 6CA7EH: Kaksijakoinen tapaus. Ensinnä on mainittava putkista varsinkin juuri paketista otettuna kuulunut melko häiritsevä sirinä. Ilmeisesti hehkulangat pääsivät helisemään katodiasetelman sisällä. Tämä kuului myös kuuntelupaikalle. Helinä tosin väheni ajan myötä. Toinen laadullinen seikka oli heti ensimmäisen käynnistyksen jälkeen yhden putken kannan yläpuolelle syntynyt tummuma. Putket kuitenkin tasapainottuivat kiltisti ja pysyivät toimintapisteessään. Ääneltään putki oli ennen sisäänajoa erittäin tumma ja hieman tukkoinen. Alapää jyräsi, yläpää oli hieman verhoutunut. Tämä tosin muuttui noin viiden tunnin soittamisen jälkeen. Muut putkista eivät muuttuneet läheskään yhtä radikaalisti ääneltään. Putken parasta antia on melko realistinen läsnäolon tuntu ja suhteellisen napakka alapää. Keskialue saattaa kuitenkin käydä ajoittain turhan ärhäkkääksi. Nämä tuli vaihdettua suurimmalla kiireellä pois.
  • JJ Electronic KT77: Kuten todettu, putki oli ennakkosuosikki, eikä suotta. Alapäässä oli napakkuutta jota ei aina kuule transistorivahvistimissakaan, eikä vastakytkentä ollut päällä. Yläpää on heleä ja puhdas, kirkas eikä lainkaan rasittava. Resoluutioltaan putki on mainio, väistellen silti taiten kaikkea kliinisyyttä. Edward Griegin konsertossa pianolle ja orkesterille A-mollissa (op. 16) saatoin kuulla suvantokohdassa kuinka orkesterin jousisoittajat näppäilevät pizzicaton aivan hiuksenhienolla ajoituserolla. Ääneltään rasittamaton, luonteva ja vaivaton. Yleispätevä. Äänikuva tarkin. Ja rokkaa tarvittaessa paremmin kuin yksikään muista vertailluista

Näistä parhaaksi valikoitui JJ:n KT77. Yllättäen kahdesta muusta ennakkosuosikkini, 6CA7, kärsin karvaan tappion ja perinteisempi pentodi EL34 osoittautui paremmaksi. Ainakin minun korvaani. Lisäksi Svetlana ei kärsi samanlaisista laadullisista merkillisyyksistä, kuin veljensä Electro Harmonix. Tämä hieman outoa, sillä putket tehdään samassa tehtaassa. Svetlanaa voin myös hintansa puolesta suositella lämpimästi, eräs usein suosittelemani kauppias veloittaa niistä 13€/kpl. Sovitetuista pareista tai neliköistä ei muodostu lisähintaa. EH:n 6CA7 maksaa 20€/kpl ja JJ:n KT77 saman verran. JJ:n KT77 olen kuullut piesseen jopa NOS Mullardeja. Putki on tarinan mukaan tarkka mallinnos GEC:n alkuperäisestä NOS KT77:stä, joka aikoinaan tehtiin kaikkien EL34-putkien äidiksi. Kaikkien näiden pitäisi istua mihin tahansa EL34:ää syövän vahvistimen kanteen ilman mitään muutoksia. Normaalit biasointitoimet pitää tietenkin aina muistaa, mikäli vahvistin niitä vaatii.

Tuota New Sensor Svetlanaa, joka tässä on kokeiltu, ei sitten saa tosiaan sekoittaa SED Svetlanaan, joka on ihan oma tehtaansa pietarissa. Nämä ovat tarinan mukaan pirusti parempia. Pitänee kokeilla niitäkin jossain välissä.
 
Katos vaan..eilen justiinsa tilasin etuaste putkiksi SED Svetlanat ja NOS Philipsit sekä pääteputkiksi JJ KT-77 Prima Lunaan. Tuli oikein toiveikas olo kun luki tätä artikkelia, että ehkä tuli tehtyä suht hyvät valinnat. Noita putkia kun ei oikein pääse koekuuntelemaan :) Olisi muutenkin mielenkiintoista kuulla muita putkiarvioita!
 
Kerrohan jotakin huomioita, jahka saat ne sitten vaihdetuksi. Onko tuo muuten paha biasoitava tuo PrimaLuna?

Tossa taas vaihdoin noi Svetlanat noitten maurikaisten kansille, eikä kyllä jumankekka ole alapää mitään noihin KT77:hin verrattuna. Kontrolli "hävis" johonkin. Eivät nuokaan huonot ole, mutta pelkäänpä pahoin, että tuossa setissä ei enää muu soi kuin KT77.
 
Sehän tuossa Primassa on hyvä kun siinä on autobias! :) Mulla nuo Golden Dragonin EL-34:set ei ole kyllä mitenkään kovin häävit bassopäästä ja on kyllä kiva löytää vähän vertailupohjaa. Onhan niitä kiva sitten heitellä päin seinää, kun ne varmaan posahtaa hienosti ;)
 
Mulla oli vanhassa vahvaimessa ne EL34 SED Svetlanat ja ihan hyvät oli. Kummempaa vertailua en jaksanut tosin tehdä kun vahvain oli aika hankala biasoida, mutta vaihdon tullen hakkasivat ainakin mennen tullen ne alkuperäiset paljon soitetut Philipsin JAN EL34:t eritoten bassonpään ja yläpään siisteyden osalta..
 
Nuo minun Svetlanani eivät olleet "aidot" SED Svetikat. Kyseessä on siis New Sensorin (mm. Electro Harmonix, Sovtek, Tungsol ja Mullard re-issuet...) Svetlanat. Eivät vissiin oikein pärjää noille alkuperäisille, C-logoisille SED:eille, mitä olen kuullut taruja. Hyvät nuokin ovat, mutta KT77 on vaan niin pirusti tiukempi rööri. Varsinkin alapää on tyystin eri maata. Yläpääkin on karvan heleämpi. Ei se ruma ole kolmenelosessakaan, ei.
 
Voivoivoivoivoivoi sanonko minä...

Etuasteputket ehdinkin jo asentaa eli philipsin nossia ja sed svetlanaa. Rupesin tuossa nyppimään pakkauksistaan JJKT-77 -putkia ja eikös niistä yksi ole paskana. Eli nyt meikäläinen sitten elää sillä, että mkutvonen kertoo lisää kokemuksiaan omista EHJISTÄ putkistaan...;)
No tää on joskus tämmöstä.
 
Hieman asian vierestä... Kun innokkaita "putkimiehiäkin" löytyy näköjään kotimainenkin keskustelupalsta on olemassa:
https://www.uraltone.com/forum/
Asiallista keskustelua lyhkäsesti vilkastuna putkista vaiks kaupallisen firman suojissa keskustelua käydäänkin. Toivottavasti sinne saadaan myös keskustelua aikaiseksi hifikäyttöä ajatellen ?
 
oliver sanoi:
Voivoivoivoivoivoi sanonko minä...

Etuasteputket ehdinkin jo asentaa eli philipsin nossia ja sed svetlanaa. Rupesin tuossa nyppimään pakkauksistaan JJKT-77 -putkia ja eikös niistä yksi ole paskana. Eli nyt meikäläinen sitten elää sillä, että mkutvonen kertoo lisää kokemuksiaan omista EHJISTÄ putkistaan...;)
No tää on joskus tämmöstä.

No, voin lohduttaa sillä tiedolla, että yksi noista JJ:n KT77:sta kuoli äskettäin hilavikaan.
 
Oikeestaan toi lähinnä lisäsi pelkoa..sain ehjän putken ja löin ne kiinni. Oli kyllä melko tumpun kuuloiset ja jotenkin epämääräiset. En ehtinyt kauan kuuntelemaan, kun tulin niin myöhään kotiin. Tymäkämmät ne tosiaan on ja rumpukapuloiden iskut olivat ihan eri kuuloisia el-34:siin verrattuna. Ei nuo vielä kyllä mua laita vannomaan noiden jjkt77:jen nimeen, mutta katotaan jos ne vielä muuttuu. Eihän tuollaisella tunnin kuuntelulla saa kuin maistiaisia, mitä tulevaisuus ehkä voisi tuoda tullessaan. En noista putkien sisäänajoista isommin tiedä, mutta nuo golden dragonit kyllä vaati mielestäni aika pitkän ajan. Toivottavasti nuo näyttäisi kyntensä jo aiemmin, jos on näyttääkseen.
 
Joo, näille ei aina voi mitään... mutta tuosta sisäänajosta sen verran, että siihen tapaa pääteputkilta mennä minimissäänkin se 10-15 tuntia. Ja niitä kannattaa ostella mieluiten kauppiailta jotka sovittaa ne ite ja antaapi niille takuun.
 
Selvittelin tuossa sen kuolleen putken arvoitusta. Kyseessä oli sama rööri, joka helisi jo heti postin käsittelyn jäljiltä. Ilmeisesti kuljetusvaurio. Jos omasi eivät helise, niin pelkoa ei pitäisi olla.
 
Nuo ei tuntunut helisevän. Ostin Uraltonesilta ja lähettivät heti uuden ilmaiseksi, kun ilmoitin yhden olevan hajalla. Kysyivät vaan sitä sovitusnumeroarvoa. Kuulemma olivat lähetettäessä ehjiä, minkä kyllä uskon. Etuasteputket oli kaikki ehjiä, mitä tilasin samassa lähetyksessä, missä se yksi oli rikkoontunut
 
Mihinkähän se intiimi läsnäolo verrattuna Golden Dragon el-34:siin katosi ja onkohan se vielä tulossa takaisin. Kauanko etuasteputkia muuten tarttee soittaa sisään. Jos toi on parasta mitä tällä putken vaihdolla saadaan aikaan, niin dragonit tulee takasin. Nyt on kuunneltu lähemmäs kymmentä tuntia. Sen aikaa mitä Golden Dragonit ja uudet etuasteputket oli paikallaan samaan aikaan, voisi sanoa että ei näin. Ei todellakaan näin. Parempi silti ettei sanoisi sillä demoamisajalla ehkä mitään. Voi olla, että odotan parannusta liian äkkiäkin. Empä tiedä.
 
Pidä putkia päällä aina kun mahdollista. Kyllä 10h on liian vähän.. Jotkut pitää vaikka muutaman viikon 24/7 lämpeämässä ennen varsinaista testisessiota.. En minä ;)
 
Jollei sitten vahvistin tee muulla kytkennällään liikoja eroa, niin kyllä se sieltä pitäs tulla. Ainakin nuo svetikan kolmeneloset kuulostaa varsin etäisiltä 77:hin verrattuna. Kokemus kertoo noin yleisesti, ettei kymmenen tuntia ole vielä paljoa. Nuo EH:n 6CA7:t alkaa pikkuhiljaa asettua. 20-30h takana, ehkä enemmänkin. Kuulostivat ensialkuun aivan paskoilta, nyttemmin ottaneet kakkospaikan arvostelussani. Riipivät sävyt ovat jotakuinkin poistuneet, ja putki kuulostaa melko tasapainoiselta.
 
Suosittelen oikeastaan, että teet vertailuja vasta sitten, kun olet soittaanyt kaikkia putkia vähintään sen 20h. Tuo omakin vertailu olisi näyttänyt tosiaan hieman erilaiselta jos olisin malttanut soitella noita vähän pidempään. Ongelmana nyt on se, että dragonit on kunnolla sisäänsoitetut, jeejeet ei.

Etuasteputket tyytyvät yleensä vähän lyhempäänkin sisäänsoittooon.
 
Mahtaakohan nuo philipsin nossit olla maineensa veroisia? Onko kellään kokemusta? Ostin heräteostoksena etupäähän ne. Vaihtaako kaikki vaan yleensä noita pääteputkia? Ainaskin olen vähän sen vaikutelman saanut. Aattelimpahan niitäkin kokeilla rullailla :)
 
Viimeisimmät ameriikanmaalla tehdyt nos-hillipshit on kuulemani tarun
mukaan enempä vähempä kökköjä ehkä. Laatuonkelmia. Eurooppalaisten
pitäs olla käypää kamaa. Eikös se ollut se lahtelainen hifiliike
seiskytluvulla, jossa ei sopinut kiroilla. Isipappa tais jopa olla paikalla
sillon. Vaan enpä menis ittekkään kyselemään mr-hifille hilpipsiä.
 
Eihän sitä taas tiedä mitä paskaa meikäläinen on onnistunut ostamaan...;) Paketin kyljessä ei ainakaan lue mitään valmistusmaasta ja kuitissakin vain Philips NOS ECC82. Tiedä tosta nyt sitten jotain...
 
Back
Ylös