EL34 ja kilpailijat penkissä - pikatesti

Prologue Onessa on EL34 pääteputkina, etu- ja driverit samat kuin Prologue Twossa. Sen verran pystyn yhtymään tässä vaiheessa mkutvosen arvosteluun, että on todella jämäkkä soundi ainakin verrattuna el34:seen. Muuta olen huomioinut: Paljon nopeampi rummun iskujen suhteen, kun el34 tuntuu jotenkin hitaammalta. Rummuniskut ovat aidomman kuuloisia. Kerron lisää, kun saan testattua paremmin rinnan noita putkia. Vaihdoin nimittäin hiljan kaiuttimia ja cd-soitinta niin mitään tuon luotettavampaa eroa ei pysty tässä vaiheessa sanomaan omista kokemuksista. Toimii paremmin rokilla kautta linjan kuin kolmenelonen. Tämä ei tarkoita, että 34 olisi jotenkin nimenomaisen huono putki. Intimiteetti on kyllä parempi siinä. Kyllä nämä on aika makukysymyksiä sanoisin ja sanonkin :)
 
booyaa76 sanoi:
Nöyrimmät kiitokset vastauksistanne!

Omaa korvaa nuo KT-88:t kyllä miellyttävät, mutta toisaalta jos jotain (KT-77?) vielä parempaakin on saatavilla, niin... :)

Toisaalta voisin kuvitella, jos sekä etu- että pääteputkilla on selkeä vaikutus ääneen, että pelkästään toisten vaihtamisella varmasti lopulliseen parhauteen päästä, koska kyse on kaksien putkien yhteisvaikutuksesta.

Onko Prologue 1:ssäkin KT-88:t pääteputkina? Millainen ero oli, kun vaihdoitte KT-77:hin?

KT-77 ei käy KT-88:n paikalle, sillä putket ovat sähköisesti liian erilaisesti. Tuo KT tulee sanoista "kinkless tetrode" joka ei tällä kertaa viittaa putkien seksuaalisiin taipumuksiin. Joku britannialaisten ihmisten heitto, ei niitä tiedä ymmärtää. EL-sarja on läjä erilaisia pentodeita. Sille lienee joku parempikin selitys, en vain nyt muista. E taisi merkitä 6,3V:n hehkuja ja L hilojen lukumäärää. EC-putki taasen on 6,3V hehkuilla varustettu triodi, ECC kaksoistriodi.

Jos haluat kokeilla vaihtoehtoa kasikasille, niin mm. 6550 käynee yleensä melko kivutta tuon paikalle. Jotakuinkin samanlainen sähköisesti. Voit vertailla putkien datalehtisiä esim tdsl.duncanamps.com kaltaisten datasheet-hakujen avulla. 6550 on lähinnä amerikkalainen variantti KT-88:sta. En tiedä näiden putkien ominaisuuksista sen enempää. KT-88:n on monesti todettu olevan ääneltään melko nopea putki.

Yleisesti putkien vaihtamisella voi saada yllättävän suuriakin eroja ääneen, eikä tarvitse edes vaihtaa välttämättä putken tyyppiä johonkin toiseen varianttiin, vaan riittää valmistajan vaihto. Esimerkiksi suositusta etuasteputkesta ECC88 löytyy äänellisesti varsin vaihtelevia yksilöitä valmistajien kesken. Näistä omasta mielestäni maukkaimpia ovat tesla ja JJ. Pääteputki vaikuttaa ääneen todennäköisesti enemmän kuin etusputki, sillä sen tehtävä on huomattavasti vaikeampi. Tätäkään ei voida tietenkään yleistää, ja sen parhaiten toimivan yhdistelmän etsiminen onkin yksi putkivahvistimen omistamisen antoisia puolia.

Aivan täydellä varmuudella en voi väittää tuon 6550:n käyvän primalunaan, sillä se ei kestä aivan samaa, kuin KT-88. Mutta sitä vielä korostan, että KT-77 ja KT-88 eivät ole yhteensopivia. Suurin sallittu anodihäviöteho on ensimmäisessä 25 ja jälkimmäisessä 42 Wattia. Seiskaseiskan laittaminen kasikasin tilalle todennäköisesti polttaa putken hyvin äkkiä.

Noiden etuasteputkiesi tilalle käyvät ECC803 tai ECC83 (12AX7) ja ECC802 tai ECC82 (12AU7).
 
Kiitoksia kutvonen - aikalailla tyhjentävän hyvät vastaukset.

Kyllähän noita eri putkia voisi kokeilla. Vaikkapa sitten kun menee entiset pakostakin vaihtoon!
 
Merkeistä (nykyisin tuotetuista) voisin suositella ainakin JJ:n ja SED Svetlanan KT88:ja. En ole itse näitä kuullut, mutta jälkimmäisen putkia pidetään monilla tahoilla parhaimpina uustuotantorööreinä, ja JJ:n 300B (vaikkei tähän kuulukaan, mutta ihan vain vertailun vuoksi) voitti eräässä testissä (ameriikkalainen) jopa legendaarisen Western Electricin. Eli laatutavaraa pitäisi molempien olla.
 
mkutvonen sanoi:
Merkeistä (nykyisin tuotetuista) voisin suositella ainakin JJ:n ja SED Svetlanan KT88:ja. En ole itse näitä kuullut, mutta jälkimmäisen putkia pidetään monilla tahoilla parhaimpina uustuotantorööreinä, ja JJ:n 300B (vaikkei tähän kuulukaan, mutta ihan vain vertailun vuoksi) voitti eräässä testissä (ameriikkalainen) jopa legendaarisen Western Electricin. Eli laatutavaraa pitäisi molempien olla.

Mistä muuten hankitte putkenne? Onko Suomen maassa jotain hyviä paikkoja, va meneekö tilailuksi maailmalta?
 
booyaa76 sanoi:
Mistä muuten hankitte putkenne? Onko Suomen maassa jotain hyviä paikkoja, va meneekö tilailuksi maailmalta?

Suomessa on ainakin uraltone ja halvempi vaihtoehto on sitten saksanmaalla esim. tube-town.

Mitä tulee tuohon SED KT88:iin, niin kuulemni mukaan on hyvin tarkka lähes transistorimainen joka sitten taas välttämättä ei ole kaikkien mieleen.
 
Uraltoneltahan minäkin. Enkä sitten tiedä, että onko se saksasta tilaaminen sitten loppujen lopuksi niin halpaa. Kun Uraltonelta viimeksi tilasin pari sarjaa röörejä, niin ei tullut edes postikuluja päälle. Kannattaa ottaa sillä ennakkolaskulla, tosin. Lisäksi matka, jonka putket ovat pahoinpideltävänä (ollut joskus TNT:llä töissä, särkyvää = senkusviskot -tarra), on ainakin lyhyempi, joten vaurioiden mahdollisuus pienenee. Uraltone myös sovittaa putket itse.

http://www.uraltone.com/kauppa/

Tuo JJ:n KT77:kin on ehkä jossain mielessä "transistorimainen". Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se edelleenkin kuulostaisi putkelta. Siitä vaan puuttuu semmoinen romanttinen pehmeys, mutta yläpää on edelleenkin jotain jota en ole kuullut vielä transistoripäätteen tarjoilevan. Jumalaton resoluutio tuossa röörissä on, ja samaa voinee odottaa myös firman 88:lta. Kankaanpää (Uraltone) mukaan SED on ehdottomasti parhaita nykyvalmistusputkia, ja soundiltaan lähinnä parhaita NOS-putkia. Hinnat voit katsoa tuolta sivulta, etten ihan liiaksi käy mainostamaan, kun olen tuosta firmasta muutamaankin kerran maininnut... Hyvä pulju, kuitenkin. Kankaanpää tuppaa olemaan hieman kiireinen tyyppi, mutta yleensä palvelu kyllä on pelannut varsin jouhevasti.
 
mkutvonen sanoi:
Minkälainen kumma kohina?

Noista etupään putkista kannattaa vielä kysellä kokeiltavaksi pitkäanodista JJ 802S:ää. Spesiaaliversio kasikakkosesta. Kasikolmosen vastaavaa versiota on kehuttu. Tuskin juuri minkään hintainen, 10-14€ tonella... Jos niillä vaan sitä on, kannattaa tiedustella. Sivuilta ei löydy.

Tarkoitatko tuolla kasikolmosen vastaavalla versiolla JJ ECC803S vai JJ ECC83S -putkea? Nyt voin muuten kertoilla omia kokemuksia noista jj kt77:sta

Niissä on uskomaton intiimi läsnäolo ja rytmiikka. Äänen värit on hätkähdyttävän realistisen kuuloisia esim. Eva Cassidyllä ja Katie Melualla ja silti Metallica potkii kuin teinit mummoja. Pienimmätkin dynaamiset vaihtelut välittyy. Kokeilin pitkästä aikaa EL-34:sia tuohon vehkeeseen ja en pistä niitä enää ikinä siihen takaisin. Semmosta sössöä verrattuna 77:jen kontrolliin. Kyllä noissa oli pitempi sisäänajaminen, mutta sitten kuin el-34:ssa, mutta kyllä kannatti. Etusputkilla ja välijohdolla on yllättävän paljon kyllä vaikutusta soundiin mitä olen kokeillut ja ajattelinkin kokeilla noita JJ:n etusputkiakin, mutta tietäisi mitä. EL-34:set on aika ympäripyöreät ja ei niillä tee enää mieli kuunnella mitään iskevää musaa varsinkaan. Tarttee miettiä tarkemmin mitä tänne kirjoittaa, kun on niin vaikea pukea sanoiksi fiiliksiä noista eri putkista. No tossa kummiskin esimakua. :)
 
Noniin, nyt on yritetty imeä putkitietoutta koko intternetin täydeltä. Aika hintaviahan nuo jotkut putket ovat, mutta halvempi noilla on harrastaa kuin vaihdella kokonaista vahvistinta. Vaihdosta tulikin mieleeni, että mistäs tietää milloin putket ovat vaihtokunnossa? Eli tuleeko ääneen jotain tiettyjä merkkejä siitä että nyt alkaa aika jättämään?

Meneekö tuossa vanhenemiskuolemassa vaihtoon koko putkiarsenaali, vaiko ainoastaan etu-/driver-/pääteputket?
 
Kuoleman lähestyessä putken tuottama teho vähenee, särö kasvaa, jne. Joku kauemmin putkia harrastanut tietää näistä vielä paremmin. Myös vahvistimen vakaus alkaa joskus kärsimään, soundi menee tukkoon, yms. Pääteputket kuolevat nopeammin kuin etusputket, joista HQ-versioille usein luvataan 10 000 tuntia, jopa. Pääteputkilta sopii odottaa maksimissaan puolta. Riippuu valmistajasta, erästä, kuormituksesta ja kuunpilkkujen asennosta auringon pimeään puoleen nähden sekä olutpullon avaamiseen käytetyn voiman derivaatasta.

Noin niinkun soundista se lienee helpoin päätellä. Kun ääni ei ole enää entisensä, alkavat yleensä pääteputket olla elinkaarensa loppupuoliskolla. Tietysti valkolakkiset putket tietää vaihtaa heti (putkeen on päässyt ilmaa, jonka vaikutuksesta getteristä höyrystetty hattu, eli se peilipinta yleensä siellä putken kärjessä, on muuttunut valkoiseksi oksidiksi), samoin kuin putket joista hehku on kuollut. Todella voimakas sininen hehku saattaa myös olla merkki. Tosin monet putket hehkuvat hieman luonnostaan, ja esim. aivan lasin pinnassa oleva hehku taas johtuu lasista itsestään, eikä tarkoita viallista putkea, vaan fosforoivaa lasia.
 
Miksi mietitte Putkien Ikäongelmia ennenkuin putkia on edes ostettu tai sitten juuri otettu käyttöön?
Putkista kiinnostunut harrastaja ei todennäköisesti kuluta yhtään putkea loppuun vaan vaihtelee niitä soundi ym. mieltymyksen mukaan koko ajan.
Vaikka putkien soundeissa on eroja ,tämä ei kuitenkaan ole putkivahvistimissa olennaisinta ,tärkeämpää
on kytkentä yleensä ja siihen käytettyjen komponenttien laatu. Yhden kondensaattorin vaihtaminen toisen merkkiseen tai ylimääräisen ohituskonkan lisääminen vaikuttaa monastí enemmän kuin mikään putkien vaihto.

KT77 on mainio putki käytän sitä itsekkin ja Pännärin vahvistin on ilmeisesti hyvä? Olisko jollain kytkistä jotta voisi tutkia?


Pappa
 
pappa sanoi:
Miksi mietitte Putkien Ikäongelmia ennenkuin putkia on edes ostettu tai sitten juuri otettu käyttöön?
Putkista kiinnostunut harrastaja ei todennäköisesti kuluta yhtään putkea loppuun vaan vaihtelee niitä soundi ym. mieltymyksen mukaan koko ajan.
Vaikka putkien soundeissa on eroja ,tämä ei kuitenkaan ole putkivahvistimissa olennaisinta ,tärkeämpää
on kytkentä yleensä ja siihen käytettyjen komponenttien laatu. Yhden kondensaattorin vaihtaminen toisen merkkiseen tai ylimääräisen ohituskonkan lisääminen vaikuttaa monastí enemmän kuin mikään putkien vaihto.

KT77 on mainio putki käytän sitä itsekkin ja Pännärin vahvistin on ilmeisesti hyvä? Olisko jollain kytkistä jotta voisi tutkia?


Pappa


Toi on kyllä hyvä pointti. Itsellä tuli sisäänajettua kunnolla EL34:set ja sitten vaihdoin nuo KT77:kat tilalle Kerran olen sen jälkeen kuunnellut pari päivää noita EL34:sia ja vaihdoin KT77:kat takaisin. Eli nyt on ylimääräiset Golden Dragonit kaapissa, mitä en tuskin koskaan tule laittamaan kiinni enää vahvistimeen. Miksikä sitä huonompiin palaisi. Nyt en toisaalta koe taas tarvetta vaihtaa pääteputkia. Ja eihän noi putket paljoa maksa, eli jos ne loppuun kuluu niin eihän ne esim. Priman omat putket nyt niin ihmeellisiä ole, etteikö niitä veivaamalla saisi paremman kuuloista musiikkia ulos pöntöistä ja nuo KT77:kat maksoivat kokonaisuudessaan 64 euroa. Ei paha. Tietty sellainen uusi vahvistin joka on tullut kalliilla nos -putkilla, niin ei sellaiseen varmaan mielellään kokeilekaan KT77:ja tilalle ;)
 
mkutvonen sanoi:
Kuoleman lähestyessä putken tuottama teho vähenee, särö kasvaa, jne. Joku kauemmin putkia harrastanut tietää näistä vielä paremmin. Myös vahvistimen vakaus alkaa joskus kärsimään, soundi menee tukkoon, yms. Pääteputket kuolevat nopeammin kuin etusputket, joista HQ-versioille usein luvataan 10 000 tuntia, jopa. Pääteputkilta sopii odottaa maksimissaan puolta. Riippuu valmistajasta, erästä, kuormituksesta ja kuunpilkkujen asennosta auringon pimeään puoleen nähden sekä olutpullon avaamiseen käytetyn voiman derivaatasta.

Noin niinkun soundista se lienee helpoin päätellä. Kun ääni ei ole enää entisensä, alkavat yleensä pääteputket olla elinkaarensa loppupuoliskolla. Tietysti valkolakkiset putket tietää vaihtaa heti (putkeen on päässyt ilmaa, jonka vaikutuksesta getteristä höyrystetty hattu, eli se peilipinta yleensä siellä putken kärjessä, on muuttunut valkoiseksi oksidiksi), samoin kuin putket joista hehku on kuollut. Todella voimakas sininen hehku saattaa myös olla merkki. Tosin monet putket hehkuvat hieman luonnostaan, ja esim. aivan lasin pinnassa oleva hehku taas johtuu lasista itsestään, eikä tarkoita viallista putkea, vaan fosforoivaa lasia.

Kiitokset, jälleen, tästä.

pappa sanoi:
Miksi mietitte Putkien Ikäongelmia ennenkuin putkia on edes ostettu tai sitten juuri otettu käyttöön?

Minulla on käytettynä ostettu Prima Luna 2, jolla on myyjän mukaan kuunneltu n. 900h, enkä tiedä putkista juuri mitään. Siksi kyselen. (En siis ole "kiinnostunut putkista", vaan siitä kuinka kauan vahvistimeni vielä jaksaa päästellä ilmoille hunajaista musiikkia.)
 
Minulla on käytettynä ostettu Prima Luna 2, jolla on myyjän mukaan kuunneltu n. 900h, enkä tiedä putkista juuri mitään. Siksi kyselen. (En siis ole "kiinnostunut putkista", vaan siitä kuinka kauan vahvistimeni vielä jaksaa päästellä ilmoille hunajaista musiikkia.)

Putkesi ovat todennäköisesti "Aikuisuuden Kynnyksellä" nauti nuoruudesta äläkä mieti eläkepäiviä .Kuulet kyllä soundin asteittaisen huononemisen joskus

Varallahan kannattaa oina pitää useampia settejä kun ei ne putket paljoa maksa .Nos ei tee välttämättä autuaaksi, halvallakin saa monasti hyvää tässä tapauksessa


Pappa


Pappa
 
pappa sanoi:
Putkesi ovat todennäköisesti "Aikuisuuden Kynnyksellä" nauti nuoruudesta äläkä mieti eläkepäiviä .Kuulet kyllä soundin asteittaisen huononemisen joskus.

Pappa

Kuunnelkaa Pappaa.
Keskivertokuuntelijalle pääteputkien käyttöikä on pidempi kuin keskivertokäyttäjän laitteiden keskimääräinen vaihtoikä. Vähän niinkuin vasta kattoremontin tehtyään rupeaisi murehtimaan, että parinkymmenen vuoden päästä urakka on taas edessä :) Tästä käyttöiästä vauhkotaan ihan suotta - ihan kuin nämä lamput olisvat ruskohiiliparistoja.

-128-
 
mkutvonen sanoi:
Uraltoneltahan minäkin. Enkä sitten tiedä, että onko se saksasta tilaaminen sitten loppujen lopuksi niin halpaa. Kun Uraltonelta viimeksi tilasin pari sarjaa röörejä, niin ei tullut edes postikuluja päälle. Kannattaa ottaa sillä ennakkolaskulla, tosin. Lisäksi matka, jonka putket ovat pahoinpideltävänä (ollut joskus TNT:llä töissä, särkyvää = senkusviskot -tarra), on ainakin lyhyempi, joten vaurioiden mahdollisuus pienenee. Uraltone myös sovittaa putket itse.

Piti kaivella ikivanha ketju esille, koska ostin ensimmäisen putkivahvistimeni n. kuukausi sitten. Putkien sovittamisesta on ollut paljon puhetta (ohimennen kuultua, ei ole sattuneesta syystä aiemmin kiinnostaut), mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kaivaako kauppias putkikasaansa ja mittailee niin kauan, kunnes löytää kaksi lähes identtisesti toimivaa putkea, vai kuinka?

Toinenkin aloittelijakysymys, mikä on keskimääräinen elinikä pääte- ja etuasteputkelle? Aikuisuudesta tuolla jo puhuttiin, mutta aika epämääräisesti ;).

Jussi
 
jussikoo sanoi:
Toinenkin aloittelijakysymys, mikä on keskimääräinen elinikä pääte- ja etuasteputkelle? Aikuisuudesta tuolla jo puhuttiin, mutta aika epämääräisesti ;).

Jussi

Hellävaraisesti toimiva laite (auto bias - ei ylikuormitusta) syö laadukkat etusen putket viimeistään 10.000 tunnin jälkeen (on muuten tosi pitkä aika) ja päätetötsät palvelevat parhaassa tapauksessa jopa 5.000 tuntia (helekutan pitkä aika tuokin). OTL -koneet ovat toisaalta putkisyöppöjä (alle 1000 tuntia).

Ihan vertailun vuoksi: Keskivertokoukku levarissa palvelee n.500 tuntia ja huippulaadukkaalla päästään (huonon omantunnon säestämänä) ehkä tuonne 1.500 tunnin pintaan. Kuvaputki TV:lle (kuka muistaa vaihtaneensa kun putki pamahti?) on aikanaan luvattu 20.000 tuntia.

Putkien vaihtaminen hyvään laitteeseen on taatusti halvempaa kuin laitteen vaihtaminen.
Hyvä on kuitenkin muistaa, että hyvät putket maksavat yleensä muutaman kerran niin paljon, kuin huonot ja että, halvoissa laitteissa on vakiona halvat putket.

'Pappa' osannee valottaa lisää.


Minkä pelin ostit?

-128-
 
Minäpä muistan, kun isä vaihtoi 70-luvulla telkkarin vahvistinasteeseen putkia... siinä telkkarissa ei ainakaan päästy 10.000 eikä taatusti edes 5000 käyttötuntiin, koska niitä putkia vaihdettiin useampaan kertaan.

Mikä on OTL-kone?

Peli näkyy tuolla alareunassa, eli Unison Preludio integroitu. Unohdin kysyä ennen ostoa, onko tuossa autobias :D. Käyttöohjeessa siitä ei tietenkään puhuta yhtään mitään, ja Unisonin nettisivut ovat vähintäänkin lievästi "vaiheessa"... tuo laite on kyllä erittäin uusi, joten ei tässä mitään hätää ole, JOS siinä on autobias joka toimii oikein. Ensiasennusputket ovat Sovtekin, 2 x ECC82(12AU7) ja 2 x KT88.
 
jussikoo sanoi:
Minäpä muistan, kun isä vaihtoi 70-luvulla telkkarin vahvistinasteeseen putkia... siinä telkkarissa ei ainakaan päästy 10.000 eikä taatusti edes 5000 käyttötuntiin, koska niitä putkia vaihdettiin useampaan kertaan.

Telsuissa oli ennenvanhaan putkia kokolailla paljon ja härveli lienee muistojesi aikaan ollut jo jonkin ikäinen.
Myöskään nuo eivät olleet kovin "hifiä". Putkia vaihdettiin sitä mukaa kun rupesivat oireilemaan. Monasti myös kontaktihäiriöiset tötsät tuomittiin 'kuolleiksi' - oli huoltomiehen etu. ;)

jussikoo sanoi:
Mikä on OTL-kone?

Output transformerless. Äijien laitteita. Tunnistaa, siitä jotta noissa on hurja määrä pääteputkia päätemuuntajien sijaan.

jussikoo sanoi:
Peli näkyy tuolla alareunassa, eli Unison Preludio integroitu. Unohdin kysyä ennen ostoa, onko tuossa autobias :D. Käyttöohjeessa siitä ei tietenkään puhuta yhtään mitään, ja Unisonin nettisivut ovat vähintäänkin lievästi "vaiheessa"... tuo laite on kyllä erittäin uusi, joten ei tässä mitään hätää ole, JOS siinä on autobias joka toimii oikein. Ensiasennusputket ovat Sovtekin, 2 x ECC82(12AU7) ja 2 x KT88.

En tunne noita italialaisia sen paremmin, mutta ovat tietääkseni laadukkaiden laitteiden maineessa. Putket kuulostavat kunnollisilta. Tuskinpa tarvitsee pelätä niiden kilahtamista ennen aikojaan. Ei muuta kuin kovaa soittoa.

-128-
 
Näitä valkopäisiksi muuttuneita putkia on "vanhan kansan radiomiehet" kutsuneet "ylioppilaiksi".
 
Back
Ylös