E-mu 0404 USB - virittelyä ja arvioita

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 083
Koitan saada kortin säätöihin ja selvittää perusteita. Sain eilen laitteen toimintaan. Se oli aika helppoa ja ensivaikutelma oli hyvä. Soittelen nyt FLAC-tiedostoja Foobar soitto-ohjelmalla, myöhemmin tulen myös tallentamaan vinyylisoittimelta tietokoneelle. Kolmen tunnin vertailevan kuuntelun jälkeen on aika väsynyt aiheesta, enkä voi mitään arvioita tehdä. Niitten aika on paljon myöhemmin. Ensin pitää saada laite säätöihin. Perusteita on hukassa. Pakko tämä juttu on kuitenkin avata ja en nyt muuta voi kuin yksi aihe kerrallaan alkaa ratkoa vyyhtiä.

Löysin soitto-ohjelmasta valikon, josta kuva. Mitä sinne pitäisi valita? Output Format / Postprosessing. Montako bittiä? Jos oikein arvaan, sen määrää äänikortin ominaisuudet, jonka manuaalissa on näin:

Sample Rates: 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192kHz from internal crystal
(no sample rate conversion)
Bit Depth: 24-bit I/O, 32-bit processing
USB 2.0 Hi-Speed
Full 24-bit resolution at all sample rates
4in/4 out channels from 44.1-96kHz
2 in/2 out channels from 176.4-192kHz (MIDI disabled)

Hieman samaa aihetta on myös näytteenottotaajuudet, joitten periaatteista olen ihan pihalla. Tavallinen CD on tehty tietääkseni 44,1kHz taajuudella. CD:stä on tehty tiedosto ja sitä soitettaessa soittoohjelma kertoo: FLAC 951 kbps 44100Hz stereo. Voin valita Emun ohjauspaneelista käytettävän lukutaajuuden. Olin huomaavinani että 44,1 soi vapaasti kun korkeat taajuudet aiheuttivat väsymystä ja jopa päänsärkyä. Näin tapahtui illalla kuulokkeiden kanssa ja nyt toistamiseen kaiuttimilla. Mikä tekijä on ajatuksen voimalla ja mikä tietyillä värähtelyillä ihmiseen, en ota kantaa. Kunhan ihmettelen. Soluilla on kumminkin (matemaattinenkin) rytminsä ja rakenteensa. On tunnettua että loisteputken värähtely voi laukaista epilepsiakohtauksen.

Mitä periaatteessa voi vaikuttaa korkea näytteenottotaajuus? En ymmärrä mistä on kyse. Eikö sitä voi verrata vinyylilevyä lukevaan lasersäteeseen, jossa tuntuu luonnolliselta korkean lukutaajuuden tuovan myös yhtenäisempää tarkempaa toistoa ja jos vinyylin pinta olisikin pienistä kuutioista, I/O, rakennettu, olisi päinvastoin tärkeää että luku osuu jokaiseen bittiin eikä se kuinka monta kertaa se osuu jokaiseen.



(Taustaa aiheelle ja oppia alkuun: https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?42157 )



[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Tein ensimmäiset kuunteluni Foobarin asetuksena 16 bittiä. (Kuva edellä. 16 bittiä oli oletuksena.) Vasta tätä aihetta aloittaessani huomasin tuon valikon olemassaolon. Nyt on ollut asetuksena 24 bittiä ja kuunteluja täytyy jatkaa. Ensivaikutelma uudesta säädöstä on hyvä: Nyt en enää huomaa eroa lainkaan huonompaan suuntaan verraten 11 vuotta vanhaan Technicsin CD-soittimeeni. Oli vähän löysän kuuloinen aiemmin ja soittimet bändissä hieman huonosti esillä (melodian seurattavuus?). Emun asetuksissa on nyt 44,1kHz. Olisi varmaan aika kokeilla ylempiä taajuuksia uudestaan.
 
E-MU:n kortit muistaakseni toimivat 32 bittisillä ajureilla. Käytin itse aikanaan 32-bittiä myös Foobarin asetuksista, mutta luonnollisesti ulkoisen DAC:in kanssa se on muutettava joko 16 fixed point to 32 tai 24 fixed point to 32 asetukselle. Kokeilepa tuota 32 bittiä ja kerro miltä kuulostaa.
 
Täytyypä sitten kokeilla! :) edit. Kyllä se 24 bittiä jäi siihen kokeilun jälkeenkin. Kokeilin myös 192kHz, mutta taas on 41,1kHz.. musiikkina Pressan Six Completen aloitus, levy joka naurettavalla tavalla haukuttiin äänellisesti Hifimaailmassa (Vai oliko se Hifi-lehdessä?). On arvostelija kuunnellut huonoilla laitteilla vain. Se on paljastava äänitys tässä mielessä. Miten soinnut ja päällekkäiset paikoin hennot melodiat tulevat esiin ja ovat synkassa.

Kyllä tämä vain toimii. Ainakin mielekkyysraja on jo ylitetty, kun pääsen vähintään cd-soittimeni tasolle. Ja mitäpä tuleekaan analogisen äänityksistä, kun pääsee oikein hyötymään korkeammista näytetaajuuksista. :)

Ja mitä tulee vaikuttamaan piuhojen lyhennys, kun nyt on pari metriä usb-linjaa kortille ja viisi metriä siitä kaapelia vahvistimelle.

Kokeilin rippausta (EAC) samaan aikaan kuin soittelin Emulla. Hyvin ja nopeasti se meni ja ihan kiva nähdä suoritin kerrankin käytössä, kuva. Pelkkä soitto on siinä 10-15%. Tässä on AMD Athlon 2500+. Työmuistia 1gt.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
lator sanoi:
E-MU:n kortit muistaakseni toimivat 32 bittisillä ajureilla. Käytin itse aikanaan 32-bittiä myös Foobarin asetuksista, mutta luonnollisesti ulkoisen DAC:in kanssa se on muutettava joko 16 fixed point to 32 tai 24 fixed point to 32 asetukselle. Kokeilepa tuota 32 bittiä ja kerro miltä kuulostaa.

Mitä tuosta voi lukea asiasta: "Bit Depth: 24-bit I/O, 32-bit processing"

"luonnollisesti ulkoisen DAC:in kanssa se on muutettava joko 16 fixed point to 32 tai 24 fixed point to 32 asetukselle" Tämä meni täysin yli hilseen. :-\

En edes ymmärrä tuosta emun control paneelista, mitä säädettävät asiat merkitsevät. Ei auttanut manuaalinkaan luku eikä helppi. Siellä vain nimettiin ne, muttei kerrottu mitä ne ovat tai miten vaikuttavat. Kuvassa control panel. Kaikki on epäselvää, mutta mikä on sisäinen ja ulkoinen kello ? Mikä, missä, miksi? ??? :-X

Kyllähän näitä voi sokkona väännellä, mutta jotenkin turhauttavaa tai ahdistavaa se on ettei tunne yhtään tekniikkaa ja toimintaperiaatteita mitä käyttää. Vaikka musiikki jo soikin. Ei ole oikein tottunut siihen.

edit. näytteenottotaajuus
Vähän helpottaa, sentään suomeksi sanoja! :D
http://www.platinum.ac/phpbb/archive.php/o_t__t_11890__näytteenottotaajuus-ja-bittisyys.html

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Nyt olen siinä että paras valinta on soittimesta 32 bittiä ja äänikortista 44,1kHz. Musiikkina Joni Mitchell Both Sides Now, orkesteriteos, 2000. Ei iske nuo korkeammat samplet 96 ja 192 vaikka kuinka kuuntelisi. (Onkohan kyse korkeista äänistä, jopa ultraäänistä. Nauhadiskantit toistavat 35kHz saakka. Jotain säröntapaista aistimusta tulee sointiin eikä soittimet irtoa samoin kuin CD:llä.) Löytynyt asetus on kumminkin jo CD ääneeni verraten lyömätön... tai takuulla yhtä hyvä. Säätö on nyt siinä pisteessä että kiinnostaa seuraavaksi siirtyä toiseen aiheeseen, analogisen äänittämiseen koneelle. :)

Tämä oli aika mielenkiintoinen. sfnet audio CD FAQ.



edit. Taas sitä 96kHz on tullut kuunneltua. Ja koko ajan vertaillen cd-soittimen ääneen. Nyt Dylan ja Time Out Of Mind, 1997. Taitaapa tätä vertailua haitata hieman erilaiset äänenvärit. Äänenvoimakkuus on eri myös ja sitä olen säädellyt. On tässä tuntunut taas välillä ettei tuo äänikortti yllä yhtä hyvään kuin cd-soitin. Äänenväri nyt taitaa sotkea sitä arviota ja enköhän seuraavassa sessiossa tasoita hieman niitä tuolta Foobarin taajuuskorjaimesta. Jossain kohtia ylä-ääniä on Emu luonnostaan hieman Technics CD-soitinta kovemmalla. Se vaikuttaa kaiken muun toiston kuulemiseen ja kokemiseen.

Kovin lähellä ollaan kuitenkin cd-soitinta kaikin puolin. Siitä hapuilu päättää mikä soi paremmin. Asenne on kriittinen ja rima on korkealla: viehätyn CD-soittimen fiiliksestä aina vain herkästi ja sen puolella ikään kuin olen. Mieli tekee kepposet helposti. Olen kuunnellut pätkiä peräkkäin saman kohdan ja sitten toisaalta kokonaisia ja puolikkaita kappaleita.

Ei tuo 96kHz myöskään ole tuntunut huonommalta taas vaihteeksi, vaan paremmalta. Juuri tällä hetkellä olen kuin kuuro näitten suhteen. Aivan viimeisin nopean vaihdon tekniikka (musiikki oli synkassa ja kääntelin äänenvoimakkuutta toisella kädellä=) taas ei tuonut eroja esiin. Siispä jää nyt Emu soimaan ja varmaan kohta olen sen puolella kun seuraavan kerran CD-soittimeen vertaan. :)

Jää nyt sitten 32 bittiä ja 96kHz siihen vähän pitemmäksi aikaa.
 
En ole itse kokenut hyödylliseksi E-MU:n kautta upsamplaamista. Tuon kortin piirit eivät ole riittävän laadukkaita mielestäni että tuosta olisi jotakin hyötyä. 32/44.1 on varmasti paras ratkaisu sinulle.
 
Cd:llä tavara on 16 bittistä 44,1kHz näytteenottotaajuudella. Tuon 16 -> 24/32 bittisyyden suurennus menee kivuttomasti, koska ovat jaollisia. Näytteenottotaajuuden muunnos (=resamplaus) 44,1 -> 48/96/192 ei ole jaollinen jolloin ääni vääristyy, ditheröimällä vaikutusta pystyy vähän parantamaan.

FLACcien puolesta 16bit/44,1kHz pitäisi olla optimi, mutta eroa 24/32 bittiseen ei pitäisi havaita.

Häviöllisten codeccien kanssa mahdollisimman suuri bittisyys on paras (kun/jos käyttävät liukulukuja).

Jos EMUn asetuksista löytyy tuo 'no sample rate conversion' niin käytä sitä, silloin pitäisi valita automaattisesti oikea lähteen mukaan. Bittisyyden voinee siis pitää 32:ssa.
 
Taas kuuntelin ja vaihtui jo 44,1kHz takaisin ja mielellään. Räikeys yläpäässä, särötunnelmaa kuin aloitusviestissäni. (Tämä täysin synkassa viimeisen viestin kanssa, säädin parhaaksi ja vilkaisin uudet viestit. 8) Hauska homma.)

Tuo ei säädä taajuutta automaattisesti tässä tapauksessa tai ainakaan tällä hetkellä. Täytyypä perehtyä lisää, tutkia valikoita. Vielä on sisään ajamatta mukana tulleita ohjelmiakin. Muistaisin lukeneeni, jos oikein käsitin, että kun analogista äänittää, niin silloin ainakin se säätäisi ehkä itse.

Kuvissa ainoat säädöt mitä tällä hetkellä on. Ei noissa valikoissa ole juuri mitään. Mitä kohta 7 meinaa tuossa manuaalin kuvassa? Jos emu sanoo internal, tarkoittanee se laitteen omaa. Mutta mitä kaikkea voi merkitä external?

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Se liittyy digitaaliseen sisäänmenoon (Optical/Coaxial), näyttää S/PDIF tulon näytteenottotaajuuden.

Kello (6, sync source) pitää normaalikäytössä olla Internal. Jos yhdistää EMUun ulkoisen laitteen (cd/dvd/digiboksi tms.) digitaalisesti niin täytyy vaihtaa Externaliin, muuten pätkii ja rätisee.
 
Foobarista löysin nyt uuden bittisyyden säädön ja myös ditheröinnin. Olin säätänyt vain ensimmäisen kuvan bittiä. Mitä siis säädin? Valikko playback - output. Ja mitä tuohon toiseen nyt olisi järkevää valita ja miksi? Valikko tools - converter ja siellä output bit depth, advanced, lossless output formats only Siellä oli asetuksena kuten kuvassa 16 bit ja rasti ruudussa!


[ylläpito on poistanut liitteen]
 
foobar2000:n Tools-Converter -asetukset vaikuttavat siihen, miten tiedostomuoto muunnetaan toiseksi, esim. FLAC mp3:ksi tai jokin 24-bittinen tiedostomuoto kvantisoidaan alempaan 16-bittiseen resoluutioon. Tiedostojen soitossa ("kuuntelussa") niillä ei ole vaikutusta. Soittolistassa olevalle tiedostolle saa valikon hiiren oikealla ja sieltä "Convert".

CD:ltä ripattua 16-bittistä 44.1 kHz:n PCM:ää on turvallisinta soittaa alkuperäisellä resoluutiolla ja sampleratella ilman mitään kikkailuja. Jos esim. näistä bittisyvyyden tai sampleraten ylöspäinmuunnoksista jotakin hyötyä sattuisi olemaan, niin se on hyvin tapauskohtaista (esim. tietylle DAC:ille hyödyllistä, koska siinä on joitakin puutteita/vikoja jotka johtavat kikkailulla parempaan tulokseen kuin suoraviivaisella lähestymistavalla). 16-bittinen aaltomuoto voi olla hyvinkin optimoitu ja prosessoitu juuri 16-bittiseen resoluutioon (ja ehkä sen pitäisikin olla). Tämän "uudelleenoptimointi" esim. 24-bittiseksi voi muuttaa ääntä miellyttävämmäksi, mutta ei se ainakaan muuta sitä yhtään lähemmäksi alkuperäistä. Tällä tavoin kikkailussa voi tehdä audiolaadun kannalta vahingollisia yleistyksiä. Tämä johtaa helposti "High Endiin" digitaalisen signaalinkäsittelyn keinoin genren negatiivisessa mielessä, joskaan se ei maksa välttämättä muuta kuin aikaa.

Replaygainin käyttö sekalaisen matskun taustamusiikkikuuntelussa saattaisi olla yksi kikka, josta voisi olla todellista hyötyä. Täältä tähän.

Foobarissa taisi muuten olla jokin ABX-lisäosa joka voisi osaltaan helpottaa (samoin kuin tiedostojen konversiot eri tavoin) kikkailujen kuuntelutestausta.
 
jmj sanoi:
K J Manner: huomasin noiden kuvien kautta, että sinulla ei ole ASIO käytössä foobarissa. Sitä kannattaa ainakin kokeilla. Täältä löytyy plugi: http://www.foobar2000.org/components/index.html

Lueskelin haun kautta juttuja, ja kerrottiin että se ohittaa Windowsin mikserin. Mitä se sitten lieneekään käytännössä?

Linkin kohdan "ASIO support" kävin ottamassa ja sieltä löytyi dll-tiedosto, jonka laitoin Foobar2000 kansioon. Kuvassa, menikö oikein? Mitä nyt sitten pitäisi tapahtua tai muuttua? (Täytyypä kokeilla, en vielä avannut foobaria tämän jälkeen.)

Mistä ihmeestä huomasit asian? Edellä olevista kuvista todellako?


edit. Musiiikki soi eikä ainakaan huonommin. Itse asiassa ihan älyttömän hienosti. Pitänee taas ottaa vertailu cd-soittimeen. :)
Löysin uutta valikkoa, kuva. Pitääkö sinne valita jotakin? Sehän on aivan tyhjä - painoin siis tuota add new, josta tuli päällimmäinen valikko.



[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Ilmestyi sellainen testi, että asio multimedia driver on käynnistetty ensimmäistä kertaa. Kuva. Testi meni hyvin, ok. Sen jälkeen valitsin vielä edellä kertomaani tyhjään valikkoon tuon saman ajurin. Oliko se turhaa - mitä tein? (Kuva nimeltä ASIOO)

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Joo ehdottomasti Asio plugin käyttöön foobarissa, itse en Rme Digi96 pst äänikortilla + RME Adi-2 ad/da muunnin yhditelmällä edes pysty säätämään noita "Output format/post processing" juttuja silloin kun Asio ajurit on käytössä, eikä niitä missään nimessä saa mennä säätelemäänkään jos haluaa optimaalisen äänenlaadun. Äänikortin ajureista sitten valitaan loput, katot vain että kaikki asetukset äänikortin omissa ajureissa on kunnossa. Rme:ssä nuo ajurit on kyllä toteutettu oppikirjojen mukaan, mikään ei voi mennä pieleen edes aloittelijalla. Eli asiosta sen verran että sieltä foobar:sta valitset vain "asio virtual devices" kohdasta "add new" ja sieltä sen sinun äänikorttisi (ylempi kohta joissa "mapping" kohdassa ensimmäisessä "left" ja toisessa "right" ..sinun tarvitsee valita vain toinen käyttöön. Tämä jälkeen tarkistat vielä että "output" välilehdellä "output devices" kohdassa on nyt käytössä "ASIO: plaa plaa plaa" ...eli minulla lukee tuossa "ASIO: ASIO DIGI96 Series" Tämän jälkeen ainakin minulla tuo "output data format" kohta on harmaalla eikä niitä asetuksia pääse edes sössimään, tietty "dither" kohdasta myös ruksi pois jos sellainen on sinne päässyt eksymään.
 
Kiitos ohjeista! Nyt on vain soiteltu, mutta ilmeisimmin palaan astialle sitten kun tulee otettua käyttöön uusia toimintoja.
 
K J Manner sanoi:
Ja mitä tulee vaikuttamaan piuhojen lyhennys, kun nyt on pari metriä usb-linjaa kortille ja viisi metriä siitä kaapelia vahvistimelle.

Itsellä koneessa ulkoinen USB DAC. Tuo piuhojen "lyhennys" tai paremminkin vetojen muuttaminen tulee tekemään pieniä ihmeitä omien kokemusten perusteella.

Alunperin minulla oli vajaa pari metriä usb:ia (digiä) ja helvetin kallis 4m (analogista) piuha DACilta vahvarille.

Hain verkkokaupasta 5m usb:in ja siirsin DACin vahvarin viereen jonka jälkeen selvisinkin 0,5m:in analogisella vedolla ja samalla piuhan merkki vaihtui paljon halvempaan kinkki-high-end-höpötykseen. Tuon muutoksen aiheuttama ero äänenlaatuun oli suorastaan dramaattinen kaikilla osa-alueilla.

Suosittelen kokeilemaan...
 
Noh, arvattavissahan tuo, että digitaaliset siirrot ovat pitkissä vedoissa vähemmän kaapeliherkkiä. En tiedä, liikkuuko tuossa USB:n kautta välitettävässä äänisignaalissa minkälaista virheenkorjausta sitten, mutta joka tapauksessa pitkä kaapeli ei pääse vaikuttamaan, koska signaalissa on "vain kaksi" jännitetasoa: ykkönen ja nolla. Kun taas analoginen signaali voi käsittää jotakuinkin äärettömästi erilaisia jännitetasoja, ja siten pienempi häiriö kuuluu äänessä. Varsinkin linjatason vedoissa, kun jännitteet ovat vain parin voltin luokkaa. Vahvistuksen jälkeenhän tuolla merkitys vähenee. Ymmärrettävästi...
 
Back
Ylös