ikis60 sanoi:
moi
...mun mielestä välttämättä kaiuttimen herkkyydellä ei oo välttämättä dynamiikan kanssa hirveesti tekemistä.epäherkempi kaiutin vaatii vaan tehokkaaman vahvistimen.onhan vahvistimissa eroja toistaa dynamiikka esim vaikka rummut kohtuullisella voluumilla ,niin toinen toistaa sen jotenkin iskevämmin suunnilleen samalla voluumitasolla.
mutta jos puhutaan kovasta dynamiikasta,niin mun mielestä elementien tehonkesto on tärkein asia puhutaan vaikka huiput siinä 100-110db.toinen että sulla on semmonen huone missä pystyy kuuntelee tommosia tasoja...
"Normaalilla" pönttökaiuttimella "normaalissa" (lue keskikokoisessa/pienessä huoneessa/kerrostalossa) asia on juurikin noin. Huonetila sanelee usein rajat ennen kuin muut tekijät tulevat vastaan. Mitattu äänenpaine voi olla kovakin. Jälkikaiunta-ajat eri taajuuksilla ja dynamiikan luonnollisuuden tuntu on toinen juttu, over to Kimmosto...
"luonnottomimmasta" päästä dynamiikan suhteen mitä juurikaan olen kuullut ovat yleensä olleet raskaasti akustoidut, rakennetut ja tasasisilla liian matalilla jälkikaiunta-ajoilla toteutetut kuunteluoneet. Tuohon joukkoon ei mahdu kuin yksi poikkeus. Siellä setissä olikin pikälti yli 100K€ budjetti.
Niin että "perinteisilläkin keinoilla" on mahdollista melkein kaikki, ei siinä mitään juu. Mutta hilloa palaa ja lujasti. Ne on oikeasti melko harvassa sellaiset kaiuttimet mitä voi ilman kevätjuhlaliikkeitä ajella tuollaisen huoneen vaatimalla vahvistinteholla, tai päinvastoin: vahvistimia jotka ilman kevätjuhlaliikkeitä antavat riittävän määrän tehoa tuollaiseen kuormaan -ja silti kuulostavat hyviltä!- ei kasva puissa.
Edit: pistetään nyt vielä pientä off-topiccia. Oikein hyvä että dynamiikastakin joku on kiinostunut. IMO "mitattua vastetta" pidetään ihan syyttä suotta jonkun näköisenä mittarina jollekin.
Kyky luonnolliseen dynamiikkaan _helposti_, se on sellainen ominaisuus mikä hifi-laitteista enimmäkseen puuttuu, ja se on mielestäni _vähintäin_ yhtä tärkeä tekijä äänen luonnollisuuden kaltaisuudelle kuin kaiuttimesta jossain satunnaisessa enemmän tai vähemmän kaikuvassa tilassa eri suuntiin eri paikoissa mitatut taajuusvasteet. (vaikka se vähän mitalin toista puolta tietysti onkin, suuntaavuus/huone/koettu dynamiikka.)
Tässä tietysti on suuria eroja harrastajien välillä. Toiset eivät halua tai voi kuunnella luonnollisilla äänenpaineilla. Toiset taas eivät viitsi kuunnella ollenkaan ilman niitä.
Disclaimer: Itse käytän kotonani täysaktiivikolmitiebaffelia, 1*1'' highs, with horn loaded ring radiator, 2*8'' mids, with curvilinear paper cone with whizzer and cantilever suspension, and 2*15'' lows, pulp paper high output midbass with cloth surround (fS=40 hZ).
Valmistajien reittaukset herkkyyksille ovat -alhaalta ylös lukien 100, 102 ja 108 dBWM, each.
Vahvistintehoa tällä hetkellä on käytössä 10+10+0,8W/pc. Jakotaajuudet nykyään 80 hz 4th order LR and 12.5 khz 2nd order BW.
Järjestelmän dynamiikan headroom ja nopeus ovat melko hyvässä kuunteluhuoneessani riittävän hyvät.
Kahden 8-tuumaisen lobing pysyy siedettävyyden rajoissa koska keskialueäänisten vaste on yläpäästään riittävän vuoristoratamainen.
nim. No Bragging