DUX 5685

suckho

Käyttäjä
Liittynyt
4.4.2007
Viestejä
2 670
Kaupunki
Vantaa
Siirryin viime keväänä vinyyliaikaan ja ostin kirpparilta moisen DUX 5685 vinyylisoittimen kympillä-kahdella. Hankitun hihnan, neulan ja RIAA korjaimen jälkeen soitin onkin toiminut ilman ongelmia. Nyt on tullut ostettua ja kuunneltua vinyyleitä aika paljon ja tuli mieleen jos vaihtaisi uuteen soittimeen (jaa miksi..? hyvä kysymys..). Kyseeseen tulisi ~300-500e luokka, lähinnä olen katsellut noita Pro-ject debut III ja Xpression soittimia...

Tällä hetkellä tuo DUX on kiinni Vivanco PA-111:n kautta Yamaha RX-V650 vahvarissa ja kajareina 3x Tannoy Sensys 1 + 2x Sensys R + BK XLS200 sub.

Mitäs mieltä olette, kuinkahan dramaattinen ero tuolla vanhalla DUX:lla ja esim. uudella Pro-ject Debut III:lla mahtaisi olla äänessä (ja kumpaan suuntaan)? Entä kärsiikö jo tämä nykyinen tai suunniteltu setti tuosta Vivancon RIAA-korjaimesta vai löytyykö heikoin lenkki muualta?

Olen kyllä ollut aika tyytyväinen tuon DUX:n ääneen, mutta jotenkin se tuntuu varsinkin runkonsa puolesta aika
huteralta, onttoa muovia kun on.. Sinäänsä tuossa ei kyllä mitään sivuääniä ole, ei hurinaa, kolinaa, moottoriääniä, etc..
Rasiana tuossa on Philipsin GP-400 ja neulana siihen sopiva Tonarin kopio.

Joillain uudemmilla levyillä (esim Sentenced Funeral Album ja Viikate Marraskuun lauluja) ääni on mielestäni jotenkin tunkkainen, mutta en ole varma johtuuko tämä levystä vai soittimesta tai neulasta.. Useimmat vanhemmat vinyylit soivat erittäin hienosti ja kuuntelen niitä huomattavasti mielummin kuin vastaavia CD julkaisuja (..joita en siis kuuntele enää juuri lainkaan).

Netistä en löydä mitään tietoja tuosta DUX:n soittimesta. Jos jollain on jotain faktaa esim. miltä vuodelta se on, kuinka laadukkaina noita voi pitää, jne, niin kiinnostaisi tietää.. Tai jotain muuta sanottavaa aiheesta..

Yritänpä liittää tähän pari fotoa soittimesta.


[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Dux taitaa olla uudelleenbrändättyä Philipsiä, joten tutkimalla jostain Philipsin LP-soitinmallistoa voisi löytyä vastaavan näköinen malli ja tiedot.
 
Tässä on ainakin paljon samaa, joten hyvin voi löytyä Philipsin mallistosta vastaava peli.
 
Joo tiesin kyllä että Philips ja DUX on enempi tai vähempi sama asia.. Tuo linkin Philips 677 näyttää myös hyvin paljon samalta, mutta noissa taitaa olla enemmän automatiikkaa kuin minun DUXissa.. Minun DUXissa on ainoastaan auto-stop toiminto. Joka tapauksessa runko ja tekniikka näyttää päällisin puolin hyvin samalta..

http://img.bolha.com/images/image/_460d3a70384e7.jpg
 
Hienoa! Nyt nuo näyttää 1:1 samalta laitteelta..

Osaakos joku heittää omien kokemuksien pohjalta arviota kuinka suuri ero tällaisessa vanhassa mutta toimivassa soittimessa mahtaisi olla äänenlaadullisesti johonkin tuliterään entry level soittimeen, sanotaan nyt vaik tuohon Pro-ject Debut III:een..?

Entä mikäs moisten Philipsin 70s/80s soittimien ja tuon GP-400 rasian/neulan taso ylipäätään on? Käytössä tuo tuntuu ihan luotettavan oloiselta vehkeeltä poislukien runko joka on minun makuun liian muovisen ja huteran tuntuinen.. Philipsistä tulee nykyään lähinnä vedenkeittimet mieleen, mutta millähän tasolla nuo 70s/80s philipsin hifit oli verrattuna muihin saman ikäisiin soittimiin..?
 
Itse en koskaan pitänyt Dux/Hilipipsistä kovin kummoisena. -70 kelamankat olivat kohtuullisia. Silloinkin Dux oli Philipsin laadukkaampi merkki olevinaan. Muistikuva sen ajan levareista on, ettei ne koskaan olleet Teknarin tai muun vastaavan veroisia. Mutta jos ääni on mieleen ja neula ei riko vinyyleitä, niin anna palaa. Ja kun tuntuu siltä että tekee mieli laadukaampaa ääntä, niin kurkkaa tuohon "anna muorille levari" ketjuun.
 
suckho sanoi:
Hienoa! Nyt nuo näyttää 1:1 samalta laitteelta..

Osaakos joku heittää omien kokemuksien pohjalta arviota kuinka suuri ero tällaisessa vanhassa mutta toimivassa soittimessa mahtaisi olla äänenlaadullisesti johonkin tuliterään entry level soittimeen, sanotaan nyt vaik tuohon Pro-ject Debut III:een..?

Entä mikäs moisten Philipsin 70s/80s soittimien ja tuon GP-400 rasian/neulan taso ylipäätään on? Käytössä tuo tuntuu ihan luotettavan oloiselta vehkeeltä poislukien runko joka on minun makuun liian muovisen ja huteran tuntuinen.. Philipsistä tulee nykyään lähinnä vedenkeittimet mieleen, mutta millähän tasolla nuo 70s/80s philipsin hifit oli verrattuna muihin saman ikäisiin soittimiin..?

Ihan näin meidän kesken, eiköhän noista Project Debut / Dual 505 -tason peleistä liene saatavilla aika paljon enemmän nautintoa. Uskoisin niin. Philips profilotui tuossa vaiheessa suht. toimivan bulkkitavaran tuottajaksi, saman ajan Dualien etc alapuolelle - selkeällä marginaalilla.
 
Joo, tällainen käsitys minullakin Philipsin laadusta oli.. Ehkä se konkreettinen ero uuteen soittimeen selviää helpoiten (tai ainoastaan) hakemalla sellainen kaupasta ja kokeilemalla.. Niin ja lueskelin jo aiemmin nuo "eukolle soitin" threadit sekä monia muita.. Aika ristiriitaisia vaan on mielipiteet kun näistä makuasioista keskustellaan... :)
 
Just! Yksi tykkää äidistä, joku tyttärestä, joku tyytyy iskään. :D Niinkuin tuolla muualla oli luettavissa. Sen takia kannattaa miettiä tarkkaan onko vinyylit oma juttu. Jos se tuntuu hyvältä, niin kannattaa kierrelä ja kuunnella. Kylmä totuus on halvalla ei saa hyvää, paitsi AT 95 E rasia. Lisäksi omat mieltymykset merkkaavat jokaiselle paljon. Käy kuuntelemassa jokin esim. Regan malli. Ensin budjettiluokan ja sen jälkeen hieman laadukkaampi malli. Vertaa eroa ja päättele onko siinä sinulle syytä panna jäitä hattuun. Monesti pieni säästäminen ja laadukkaampi peli on pitkässä juoksussa edullisempaa. Ja jos käy niin ettei homma sittenkään natsaa, on se helpompi myydä. Ja nyt en puhu 1 ke vehkeistä.
 
Jos nyt tuntuu laadunkohotuksen paikalta , osta ensin vain uusi äänirasia, juuri mainittu AT 95 . Säädä rasian asento ja neulapaino oikein, toivottavasti kuulet ainakin pienen parannuksen. Kyseinen rasia on hyvin käyttökelpoinen myöhemminkin, koska se käy moneen laatuluokan pyörittimeen.
 
Tuskinpa pelkkää äänirasiaa tuohon kuitenkaan ostan. Vaihtoehdot on lähinnä a) ei mitään b) uusi soitin vakiorasialla x) myöhemmin uusi rasia ja/tai neula. Kuten aiemmin sanoin, eniten minua tuossa DUXissa häiritsee tuo rungon onttous ja heppoisuus joten oikeastaan siksi haluaisin sen vaihtaa.. Mitä nyt tuota Debuttia kävin hypistelemässä liikkeessä niin ihan jämäkältä peliltä tuo vaikuttas, saattaa olla että päädyn siihen jos johonkin..
 
...Sepon käsissä siitä syntyy Linnintappaja :)
 
Seppo, en pyydä vielä yhtään mitään kun ei tuo nyt varsinaisesti myynnissä ole.. Mut ainahan voit toki tarjota jotain jos siltä tuntuu.. :)

Tuosta äänirasian vaihtamisesta/asentamisesta/säätämisestä.. Mites se käytännössä tapahtuu? Ilmeisesti rasia on kiinni vain noilla kahdella ruuvvilla ja sitten siinä on ne neljä pientä piuhaa liittimillään kiinni. Irrottaminenhan on varmasti aika helppoa, mutta en viitsisi sitä kokeilla ennen kuin tiedän saanko sen takaisin paikalleen.. Eli jos irrotan nuo ruuvit ja sitten piuhat niin ilmeisesti voin heittää tilalle toisen rasian, ilmeisesti kiinnitys on lähes kaikissa sama? Mites tuo asentaminen ja säätäminen sitten tapahtuu, tarvitaanko siihen jotain erityisiä kaluja vai onnistuuko ihan silmämääräisesti ja kuuntelemalla..? Löysin netistä tuon GP-400 manuaalin, mutta ei siitä oikeastaan ollut apua tähän..
 
Rasian vaihdosta. En nyt näe minkä väriset johdot sinulla siihen rasialle menee, mutta yleisesti käytössä on punainen (oikea +), vihreä (oikea -), valkoinen (vasen +) ja sininen (vasen -). Mikäli noin ei ole, niin merkitset johdot. Rasiassa on merkinnät myös. Johdot irti ja rasia myös. Uuden rasian voi kevyesti heittää kiinni ja johdot paikoilleen. Neulapaino (ajopaino) on ilmoitettu rasian mukana tulleessa ohjeessa ja sen voi säätää jottei neularipustus hajoa. Tuossako säädetään pyörittämällä vastapainolla varsi vapaana suoraan (silloin kun se on laskettu alas). Älä päästä vartta, vaan pidä kevyesti kiinni. Painoa käännetään sisään, tai ulos jotta varsi on suorassa. Onkohan tuossa nyt ajopainon säätö siinä laitteen päällä, kun en kuvasta ihan saa selvää. Mikäli se säädetään laitteen kannesta, niin säädät painon sitten kun varsi on säädetty ensin vaappumaan vapaasti vaateriin. Mikäli ajopaino asetetaan vastapainosta, niin säädetään ensin varsi vaateriin vastapainosta ja nollataan pitämällä paino paikallaan, mutta kääntämällä asteikon nolla vastamerkkiin (ylös). Tuon jälkeen asetetaan soitossa käytettävä ajopaino vastapainon asteikosta. DUXin mukana on tullut ilmeisesti sapluuna jolla rasia asennetaan, mutta sehän on tietenkin hukassa. Eipä hätää:

http://www.vinylengine.com/cartridge-alignment-protractors.shtml

Tulostat tuosta ensimmäisen sapluunan, Baerwald/Loefgren, älä skaalaa (tulostus), käytetään Baerwald. Voi mitalla tarkistaa sapluunan ja jos se nyt kuitenkaan ei mene oikein, niin merkkaat kynällä uudet merkit 66,00 ja 120,89 kohdalle. Mikäli tulostus onnistui, niin reikä vain auki ja paperi "tappiin". Rasian ruuvit on kuitenkin kevyesti kiinni ja tässä tapauksessa lasket neulan sisempään ristikkoon keskelle (kohdistuspiste) . Voit laittaa rasian tässä suoraan viivojen mukaan, esim. rasian etuseinä (katsot ylhäältäpäin). Tuossa varressa ilmeisesti rasia on myös suorassa uloimmassa kohdistuspisteessä. Kiristät rasian.

Mikäli se ei ole uloimmassa kohdistuspisteessä suorassa (kun se kuitenkin on) niin:

Aloitetaan säätäminen uloimmasta kohdistuspisteestä kääntelemällä rasiaa niin, että etureuna on suorassa viivojen kanssa. Sitten sisemmässä vain työnnetään, tai vedetään rasiaa kääntelemättä sitä. Tarkistetaan vielä molemmissa kohdistuspisteissä ja mikäli homma on bueno, niin rasia kiinni. Tarpeen mukaan kohdistetaan uudestaan. Kannattaa soittaa asiantuntevalle kauppiaalle siitä minkä rasian tuohon laittaa. AT ei välttämättä ole paras rasia joustavuuskertoimeltaan tuohon varteen, mutta mikäli sitä siihen kauppias suosittelee, niin sitten siitä vaan. Pääsetpähän harjoittelemaan asennusta edullisella rasialla. AT 95 ei ole suosikkini, mutta monet ovat siihen mieltyneet. Musiikin.com myy tuohon rasiaan paremmalla hionnalla olevaa neulaa. Sitä en ole kuullut, mutta ovat kertoneen savuttaneensa huomattavan parannuksen perusneulaan ne jotka ovat kokeilleet. Minulla on AT 440MLA, mutta kysy vinkkejä viisammilta.
 
Lisätään vielä Anti-Skate säätö. Tuo säätö asetetaan samaan kuin rasian ajopaino (yleensä). Varren korkeus, tai rasian kallistussäätöähän tuossa ei ole, niin ne on niinkuin ne on. Laita laite tasaiselle tasolle ja suotavaa on, että kohdistat lautasen suoraan. Mikäli lattia ja taso on suorassa, niin sitten soitinkin on ja ilmeisesti lautanenkin. Tuon kohdistuksen voit tehdä kuplavaa'alla, tai vatupassilla.

Tässä nyt seikkaperäiset ohjeet. Tawe teki oikein perinpohjaiset vanhalle foorumille ja ne olisi hyvä olla tälläkin, mutta...
 
Curwen sanoi:
Kiitokset linkistä. Pitikin juuri kysellä, että onko kellään tarkempaa ohjetta äänirasian asentamiseen. Tähän asti olen antanut hifi-liikkeiden vaihtaa äänirasiani, mutta kiinnostaisi tuo homma itsekin joskus oppia.

Onko kellään muuten kellään kokemusta tästä DVD:stä ?

Kokemusta on dvd:stä, tilasin tuoreeltaan heti jenkeistä. Suositeltava ostos kaikille noviiseilla ja muillekin :-D
 
Back
Ylös