DTS/DD -> 2ch

Palayer

Käyttäjä
Liittynyt
14.12.2009
Viestejä
13
Moi,

käytössä HTPC - MPC - AC3filter - DAC ja stereointegroitu. Mitä tapahtuu kun decoodaan DTS/DD -äänet 2.0 -kanavaiseksi LPCM:ksi, katoaako osa esim. DTS:n sisältämästä datasta juurikin sen sisältämän monikanavasisällön takia? Onko kenelläkään vinkkejä äänipuolen säädöistä kahdelle kanavalle vai onko paras toteutus niinkin yksinkertainen, että antaa tulla vaan stereona läpi esim. tolla edellä mainitulla tavalla? Filterillä eilen kikkailin ja Pro Logic II antoi aika mielenkiintoisen äänikuvan joskin ehkä hieman häiritsevän jos ei keskelle päässyt persausta tuuppamaan.

Siirryin 5.1 järjestelmästä, musiikin ehdoilla, laadukkaaseen 2ch systeemiin ja täytyy sanoa, että näköjään tarpeeksi laadukkaasti toteutetulla kahdella kanavalla saa elokuva-äänistä paljon enemmän irti kuin mitä olin kuvitellut. Huone täyttyy äänestä ja yksityiskohtia löytyy paljon enemmän kuin aiemmalla setillä.

Jos kysymys hukkui tästä epämääräisestä sepostuksesta niin yksinkertaisesti: Millä tavoin kahdella kanvalla saadaan DTS/DD -ääniraidoista paras mahdollinen hyöty? Tuuppaa stereona ilman mitään sen kummempaa/ko?

Kiitos.

-Joni
 
Palayer sanoi:
Millä tavoin kahdella kanvalla saadaan DTS/DD -ääniraidoista paras mahdollinen hyöty? Tuuppaa stereona ilman mitään sen kummempaa/ko?

Panostaa kunnolliseen vahvistimeen, kunnollisiin 2 kaiuttimeen ja tuuppaa stereona hyvälle ulkoiselle D/A-muuntimelle.
 
Rme Hammerfall HDSP 9xxx-sarjalainen pci-väylään, toistoon vlcplayer ja audioplugariksi asetuksista portland audio (sama kuin ASIO). Välikaapeliehdokkaaksi anti-ic. Eipä tule kalliiksi.
 
AC3 filtterin sijaan suosittelen FFDshowta. Voit miksata kanavat ihan miten itse näet parhaaksi. MediaPlayer Classic on oiva valinta ja kuvanlaadussa FFDshowlla hakkaa Svoon ehdottaman VLC:n 10-2.
 
Gretch on oikeassa, marginaalikin saattaa hyvinkin stemmata ilmoitettuun. Kun alueena threadille on kuitenkin
"Monikanavainen äänentoisto", katsoin järkeväksi painottaa vlcplayerin mahdollisuutta tuohon portland audio-ulostuloon. Siihen kun ei Media Player Classic pysty, kaikessa muussa se meneekin sitten enemmän tai vielä enemmän ohitse VLC:n.
 
Kiitos vastauksista.

CoreAVC + MPC = hyvä kuvanlaatu samoin kuin FFDshowlla, mutta juu ei VLC:tä kuvansa puolesta. Mites toi portland audio-asetus, se ei pura kuitenkaan DTS/DD raitaa vaiko mitenkäköö tää menee? CA Dacmagic joka käytössä ei sisällä decooderia eli plugarin tarviin joka tapauksessa? Musiikissahan ASIO/WASAPI on ihan loistava, mutta ymmärtääkseni mun tilanteessa DTS/DD pitää purkaa plugarilla ennen kuin se lähtee TOSlinkillä DAC:lle. Jäljillä mä varmaan olen, mutta varma en mistään... ;) Kiitti.
 
No ainakin oman kokemukseni mukaan se Porland hoitaa homman ihan kunnialla katsomatta, onko kyseessä Dolby Digital vaiko DTS. Ääni on tietyssä laatuluokassa erittäin hyvä, ero on melkoinen. Ihan halvimmilla muuntimilla ei varmaan tarvitse harkita lainkaan, Mpc vie sen voiton.

Yst.
-svoo-
 
Palayer sanoi:
Millä tavoin kahdella kanvalla saadaan DTS/DD -ääniraidoista paras mahdollinen hyöty? Tuuppaa stereona ilman mitään sen kummempaa/ko?

Kanavat kannattaa todellakin tuupata kaksikanavasysteemissä ulos ihan paljaana stereona. Pro Logic:kin on monikanavaformaatti (vaikkakin alkeellinen) eli vaatisi lisää toistavia äänikanavia, ei toimi oikein kahdella.

Äänisäätöjen ydinalue keskittyy LFE-kanavan saamiseen oikealla tasolla downmiksiin mukaan ja leikkaamattoman master-tasonsäädön tekemiseen.
Tunnetut softadekooderit ffdshow ja AC3filter osaavat kumpikin ohjata LFE:n stereokanaviin, mutta taso jää molemmilla oletuksena liian hiljaiseksi. Testi DVD:n LFE-kanavatestin perusteella LFE:n tasoa pitää nostaa käsin 8 desibeliä jotta LFE kuulostaa yhtä voimakkaalta -10 dB:n tasolla yhtäaikaa soivan kolmen etukanavan kanssa.
Master voluumia on muistettava pienentää vähintään tuon noston verran, muuten LFE-kanava leikkaa huippukohdissa. Jos hallussa ei ole Testi DVD:tä, LFE-ohjauksen käytännön toimivuuden voi kokeilla jollakin kunnon action-pätkällä asettamalla softadekooderin mikseristä LFE:n solo -tilaan ja kuuntelemalla. Juuri nyt "pinnalla" olevista elokuvista esimerkiksi Terminator Salvationin alun taistelukohtaus on varmaa materiaalia LFE:n koekuunteluun.

Muuten kaksikanavasysteemin äänisäädöissä ei olekaan paljoa muuta jäljellä kuin varoa softadekooderin volume-normalisoinnin, resamplauksen, dynamiikan supistustoimintojen, toisen formaatin kautta enkoodaamisen yms. "haitallisten" toimintojen unohtamista päälle. AC3filtteri on mielestäni noista kahdesta tunnetusta erillissoftadekooderista se vähemmän selkeä tapaus, ffdshow esittää asiansa selkeämmin.
 
Kiitos kimbo kattavasta vastauksesta ja vinkeistä.

"Tunnetut softadekooderit ffdshow ja AC3filter osaavat kumpikin ohjata LFE:n stereokanaviin, mutta taso jää molemmilla oletuksena liian hiljaiseksi." -Tästä ei ollut kyllä mitään tietoa mulla eikä varmaan monella muullakaan. Onko ongelma PC:n softadekoodereissa vai tapahtuuko vaimeneminen myös jos käytetään AV-vahvistinta ja sillä ohjataan LFE pääkanaviin? Softahan se sielläkin hoitaa homman vaikoköö?

"Testi DVD:n LFE-kanavatestin perusteella LFE:n tasoa pitää nostaa käsin 8 desibeliä jotta LFE kuulostaa yhtä voimakkaalta -10 dB:n tasolla yhtäaikaa soivan kolmen etukanavan kanssa. Master voluumia on muistettava pienentää vähintään tuon noston verran, muuten LFE-kanava leikkaa huippukohdissa. Jos hallussa ei ole Testi DVD:tä, LFE-ohjauksen käytännön toimivuuden voi kokeilla jollakin kunnon action-pätkällä asettamalla softadekooderin mikseristä LFE:n solo -tilaan ja kuuntelemalla." -Melkin ymmärsin kokonaan. Menenpä tästä testailemaan niin varmaan avautuu asiat hieman enemmän kun näkee ja kuulee käytännössä mitä tapahtuu ja mistä tapahtuu. Tulen kyselemään vinkkejä jos käy hankalaksi. Kiitos.

"Muuten kaksikanavasysteemin äänisäädöissä ei olekaan paljoa muuta jäljellä kuin varoa softadekooderin volume-normalisoinnin, resamplauksen, dynamiikan supistustoimintojen, toisen formaatin kautta enkoodaamisen yms. "haitallisten" toimintojen unohtamista päälle. AC3filtteri on mielestäni noista kahdesta tunnetusta erillissoftadekooderista se vähemmän selkeä tapaus, ffdshow esittää asiansa selkeämmin." -Juu kaikki ylimääräiset säätimet ja efektit on otettu pois päältä. (Tiedän hyvin, että harvoin mikään keinotekoisesti tuotettu tila-ääni tai muu efekti toimii ja en ymmärrä miksi edes kysyin tai harkitsin käyttäväni :)). FFDshow on tuttu, mutta ihan tähän tarkoitukseen en ole käyttänyt. Pitänee testata sillä niin kuin jo Gretchikin suositteli.
 
Palayer sanoi:
Onko ongelma PC:n softadekoodereissa vai tapahtuuko vaimeneminen myös jos käytetään AV-vahvistinta ja sillä ohjataan LFE pääkanaviin? Softahan se sielläkin hoitaa homman vaikoköö?

AV-vahvistimien pitäisi perimätiedon mukaan keskimäärin tuossa onnistua melko hyvin. Mallikohtaisia epäonnistumisia on tosin niissäkin.
AV-vahvari on sulautettu järjestelmä missä on erikoistunutta rautaa eli monikanavaäänen dekoodausta suorittavia purkupiirejä. Tietokoneessa ei tällaisia erikoisyksiköitä ole vaan dekoodaus tapahtuu kuin minkä tahansa ohjelman suoritus normaaleilla perus-tietokoneavuilla. Tästä tulee em. terminologinen ero rauta- vs. softadekoodaus.


Ei voida puhua varsinaisesta ongelmasta, vaan pikkuvibasta mikä on helposti säädöillä korjattavissa. Säädön määrä tosin on aavistuksen subjektiivisesti saatu; +8 desibeliä ei ole arvona kovin looginen kuten +10 desibeliä olisi (dekooderi jättää LFE:n 10 dB:n tasonoston kokonaan tekemättä). Mutta näin monimutkaisessa systeemissä signaalinkäsittelyssä voi tapahtua muutakin, 8 dB:n nosto antaa korvaani subjektiivisesti yhtäläisimmän tason Testi DVD:n kanavatestillä. Täydellä +10 dB:llä LFE jo mielestäni ylittää kolme etukanavaa yhdessä -vertailutason.

Tasotestailut on arvottu kaikkien kanavien osalta samasta akustisesta positiosta toistavalla systeemillä eli Sennheiser HD600 -kuulokkeilla.
 
Ohops, tulipas tuossa ylempänä hieman höpöteltyä pääkanavat -10 dB:stä... :D

LFE:n vertailutaso on tietenkin kolme etukanavaa yhdessä 0 dB:n tasolla. Siis Testi DVD:n LFE-kanavan säätö, ääniraita 1.
 
Back
Ylös