DSP "tri-amp" projekti

telemania

Käyttäjä
Liittynyt
1.5.2009
Viestejä
185
Olen suunnittelemassa projektia, jossa aluksi hyödynnetään Behringer DCX2496:ää: jaetaan taajuus kolmeen osaan, korjataan tarvittaessa ennen vahvistusta. Sitten vahvistus päätteillä ja lopuksi suoraan elementteihin vahvistettu signaali.

Kaiuttimet on tarkoitus tehdä siten että bassoille on oma suljettu / passiivisäteilijä osio ja päälle keskialue/diskantti todennäköisesti refleksikotelo-osiossa. Kotelosta tullee noin 20 cm leveä ja noin 30 cm syvä sekä 100-120cm korkea.

Tavoitteena on saada kukin taajuusosa mahdollisimman tasaiseksi ilman taajuuskorjausta ja vähillä säröillä.

Bassoiksi tulee Peerless XLS 10" + XLS 10" passiivit, noin 30-50 l tilavuuteen (siis molemmalle kanavalle omat). Elementit tulevat todennäköisesti sivuille. Onko mitään merkitystä onko aktiivi- ja passiivielementti samalla sivulla vaiko vastakkaisilla sivuilla?

Jakotaajuuden olen ajatellut laittaa noin 50-150 Hz [tätä on sitten helppo muuttaa...]

Keskialueelle vaihtoehtona on käyttää Hifi 12/2:n Seas P17REX elementtejä noin 10-12 l refleksikotelossa (tai vastaavan kokoisessa suljettussa kotelossa). Tai sitten voisi laittaa joko Peerless HDS Nomex sarjasta joko 830874 (6.5") tai 832873 (5.25" yksi tai kaksi / kanava) tai 830870 tai 830872 (4", kaksi kpl). Muita vaihtoehtoja voi esittää...

Diskantteina joko noista hifi 12/2:sta jäävät dynaudio D-28:t tai joku muu vaihtoehto, olen miettinyt mm. seuraavia: Seas 29TFF/W tai Fountek Neo CD 2.0 (luin näistä että on laatuongelmia; onko kukaan käyttänyt näitä?). Muitakin vaihtoehtoja voi esittää.....

"Lite" versiona tehdä homma bi-amppina eli käyttää hifi 12/2 keskialueen ja diskantin toistamiseen ja "koteloida" ne samoihin kaappeihin noiden subbareiden kanssa.

Vahvistimina tulee toimimaan (ainakin aluksi) Quad 606 (bassoille) ja Sony av-vahvistin (5.1 linjatuloista etu- ja surround "kaiuttimina" ts. ajetaan 4-kanava päätevahvistimena), Behringeriin ääni tule tietokoneen äänikortilta.

Huone, johon nämä tulee on noin 40 m2 ja "puoliavoimilla" tiloilla jatkettuna noin 55-60 m2. Huone on puurakenteisessa pientalossa ja lisäksi kevyesti akustoitu.

Säätämiseen on behringer EMC 8000 ja trueRTA.

Minkälaisia ajatuksia tämä hahmotelma herättää?
 
Jos ei ole ulkonäöllistä pakkoa niin itse sijoittaisin bassoelementin etulevyyn. Helpottaa integroitumista kun saat jakotaajuuden korkeammalle.
Mitä tulee tuohon passiivielementtiin eikö se tuo vaan turhaan lisää ryhmäviivettä kun vasteen saisit tasattua suljetussa kotelossa Behrulla?
Muutenhan tuo projekti näyttää ihan fiksulta ja mitä elementtejä käytät keski ja korkeilla taajuuksilla jää itsellesi päätettäväksi.

XLS-sarjalaiset on sen verta vähäsäröisiä että tämä elementti saattaisi olla keskariksi hyvä valinta: http://www.tymphany.com/xt18wo09-08
Kunhan säätää jakotaajuuden sinne 300Hz paikkeille jonka alapuolella kyseisen elementin THD alkaa nousemaan.
Tilaahan teillä näyttää riittävän joten yhden 10'' XLS voisi vaikka korvata 2kpl SLS 10'': http://www.tymphany.com/830668
Saisi taasen hilattua jakotaajuutta korkeammalle. Diskantiksi tietty Peerlessin hintalaatusuhdekunkku: http://www.tymphany.com/810921

Hupshei tulikos suunniteltuu koko juttu uusiks ??? Ehkä on vaan parempi että teet kuten itse suunnittelit ja samalla opit missä menit pieleen.
Sitten seuraavalla kerralla voi osua kohdalleen tai ehkä sitä seuraavalla......
Onnea matkaan 8)
 
Mitenkäs RoomEQ wizard, onko Artassa rahalle vastinetta? Kovasti monipuolinen se näytti olevan ja nuo suuntaavuuskuviot ainakin olisi kiinnostava...
 
telemania sanoi:
Mitenkäs RoomEQ wizard, onko Artassa rahalle vastinetta? Kovasti monipuolinen se näytti olevan ja nuo suuntaavuuskuviot ainakin olisi kiinnostava...

Arta ei maksa perusmuodossaan mitään. Suuntakuviota ei voi mitata kotona erityisen luotettavasti, joten siitä näytöstä ei kannata maksaa. Saman asian voi esittää paljon monipuolisemmin overlay -ikkunalla.

Room EQ wizard on huono kaiutinsuunnitteluun.
 
Noniin, projekti valmistui toiminta kuntoon aikataulussa eli ennen syksyä 8)

Diskantiksi tuli Seas 27TBCD/GB-DXT, keskiäänisiksi kaksi Peerless HDS 4" (830881) ja bassona siis Peerless XLS 10" + 10" passiivi.

DCX:n perään hankin Selectronicsin 6-kanava säätimen.

Kaappien koko on noin 20 x 33 x 112 cm.

Artalla olen aloitellut mittaamaan; melkoisen monipuolinen ohjelmisto tuntuu olevan. Tarkoitus olisi siirtyä käyttämään digitaalituloa DCX:ssä, mutta äänikortin (Soundblaset X-FI) digi I/O on samassa kun mikin (line-in) tulo. Emolevyllä on integroituna toinen äänikortti mutta ARTA ei näytä sitä vaihtoehtona; onko kellään hajua mistä voisi olla kyse vai onko koko ajatus tuhoon tuomittu?

Ohessa pari kuvaa ja yksi mittaus.
 

Liitteet

  • Kuva 502b.jpg
    Kuva 502b.jpg
    20,5 KB · Katsottu: 10
  • kuva 504b.jpg
    kuva 504b.jpg
    23 KB · Katsottu: 7
  • kuva505b.jpg
    kuva505b.jpg
    90,9 KB · Katsottu: 7
  • ekataajuusvaste_kuuntelupaikka.jpg
    ekataajuusvaste_kuuntelupaikka.jpg
    46,2 KB · Katsottu: 9
Back
Ylös