Dolby Digital 2ch, Linear PCM (XP mode), mitä tuo oikein tarkoittaa???

  • Keskustelun aloittaja op
  • Aloituspäivämäärä

op

Hifiharrastaja
Aluevastaava
Liittynyt
4.11.2007
Viestejä
11 734
Kaupunki
Oulu
Minä kun en kotiteattereista mitään tiedä, niin kysyisin mitä tuo Dolby Digital 2ch, Linear PCM (XP mode) oikein tarkoittaa käytännössä. Törmäsin Panasonicin tallentavaan ja kovalevyllä varustettuun DVD-soittimeen http://www.panasonic.fi/html/fi_FI/1480843/index.html?trackInfo=true jossa luki, että siihen voi tallentaa kovalevylle cd-levyjä ja audion talletusmuodoksi oli merkitty tuo Dolbylitania. Kuinka hyvä ja tarkka tuo tallennusmenetelmä on verrattuna mp3:een tai FLACiin???
 
Linear PCM viittaisi minun korvillani 1411 kbps WAV-tiedostoihin, tarkoittaen siis täysin häviötöntä pakkausta, mutta tilaahan nuo tiedostot vievät sitten flaciinkin verrattuna taas enemmän.
 
Mikäs on FLACin hyötysuhde sitten tuohon pakkaamattomaan WAViin verrattuna? Tai toisinpäin. Onko tuo Wave kuinka tilarohmu?
 
Flaccia saa monessa eri koossa, eli vähän enemmän ja vähemmän kompressoituna vaikka se "lossless" onkin. Kun yhden normi kokoisen levyn rippaa waviksi niin kyllähän se on se liki 700mb, mikä on ylesisin cdn koko.
 
Moi,

noi on DVD:n audioformaatteja molemmat.

DD on häviöllinen ja PCM on sitten häviötön mutta sillä voi nauhoittaa vain nk. XP-moodissa, jossa videonkin laatu on hyvä.
PCM näytteenotto on varmaan jotakin muuta kuin CD:n 44.1kHz eli tyypillisesti se on valittavissa 32kHz ja 48kHz välillä.
Laite ei muuten enkoodaa mitään muuta audiota kuin näitä kahta.

Kovalevylle varmaan kannattaa taltioida videoita ja audiot on hyvä laittaa PC:llä ulkoisellle FAT32-kovalevylle MP3 320kbps moodissa.

5.1
 
Ahaa, kiitosta vain, tämä selvensikin jo asiaa. Ehdin jo kysellä tuota hommaa Suomen Panasonicin tuesta, mutta eivät ne tosiaan sieltäkään osanneet sanoa muuta kuin, että tuo Linear PCM eli LPCM on häviötön formaatti, mutta ei mitään näytteenottotaajuksia oltu laitettu mukaan.

Kuinkahan hyvä formaatti tuo laitteen XP-modessa oleva LPCM sitten on...? minä kun olen yrittänyt etsiä sellaista suhteellisen halpaa all in one -musiikkiserveriä ulkoisen DACin perään jossa olisi tuo cd-soitin, kovalevy ja johon ei tarvitsisi sekoittaa tietokonetta ollenkaan. Olisikohan tuo soitin tuommoiseen käyttöön sitten ollenkaan sopiva...? Tuota soitinta kun saisi vielä ulkomailta n. 350€:lla. Hurjana suunnitelmana olisi vielä hommata sille tulevalle soittimelle oma pieni näyttö, ettei sitä välttämättä tarvitsisi laittaa televisioon kiinni.

Tuohon Panasonicin DVD-soittimeen mahtuisi kuulemma maksimissaan 300 levyä ja olikohan niin että 3000 raitaa. Tuo riittäisi minulle jo hyvin, että saisin kaikki suosikkilevyni kovalevylle. Tosin tuo vehje tekee niitä filejä vain kokonaisista levyistä, eli yhden kappaleen tallennusmahdollisuutta levyltä ei ole, mikä sinänsä ei haittaa kyllä minua, koska yleensä kuuntelen kokonaisia levyjä. Ja saahan ne turhat kappaleet vissiinkin sieltä tuhottua pois jos siltä tuntuu. Plussaa tuossa olisi vielä se laitteessa oleva kiinteä Gracenote-tietokanta joka nimeää nuo kopioitavat levyt valmiiksi. Tuon tietokannan päivittämiseen toki tarvitsee sitten sitä tietokonettakin, mutta se ei kyllä enää haittaa.
 
Moi,

XP-modessa oleva LPCM 48kHz näytteistyksellä on varmaan hyvänlaatuinen jos se olisi suunniteltu puhtaasti äänentoiston
ehdoilla. Nyt kun se on videonauhurin kylkiäinen niin asiasta ei voi sanoa juuri mitään.

Tämä Gracenote toimii käsittääkseni muuten vain CD-levyillä, joista sillä on rippausten kautta saatu tietokanta. Jos kopioit
levyn 48kHz LPCM:llä niin jokainen kopio on niin omintakeinen että tietokanta ei niitä tunnista.

5.1
 
Monikanavainen PC-musiikkiserveri

Moi vielä,

kyllä jonkinlainen PC/MAC-pohjainen systeemi on sitten kuitenkin paras ratkaisu myös ja varsinkin monikanavaiselle
äänitteille, joita voi ostaa vaikka iTraxilta.

http://www.itrax.com/

Mulla on muutama monikanavainen iTrax DVD-A levy ja niiden äänitteet ovat todella hyviä. Nyt voit ostaa netistä
äänitteen usealla eri versiolla oman mieltymyksesi mukaan mm. yleisössä ja soittajien keskellä.

PC -> HDMI -> monikanavainen PCM on sitten se ratkaisu joka varmaan toimii ja siihen olen varmaankin pitkällä
tähtäyksellä siirtymässä.

Tässä on muuten yksi hyvä linkki ... tosin hieman Mac-painoitteinen ... mutta olkoon:

http://www.computeraudiophile.com/

5.1

PS. PC on myös se edullisin ratkaisu kun mm. Harman Kardonin kaksikanavainen DMC1000 maksaa yli 2000 euroa.
http://geizhals.at/deutschland/a376410.html
 
Vs: Monikanavainen PC-musiikkiserveri

FiveDotOne sanoi:
PC -> HDMI -> monikanavainen PCM on sitten se ratkaisu joka varmaan toimii ja siihen olen varmaankin pitkällä
tähtäyksellä siirtymässä.
Heräsi kysymys, miksi käyttää myös videota kantavaa liitäntää? Tai enhän minä tiedä jos jotain kotiteatteria siellä väsäät.. Mutta siis, miksi HDMI? Miksei SPDIF/Toslink-systeemi?

Nyt menee pahasti offtopiciks kyllä..
 
Vs: Monikanavainen PC-musiikkiserveri

Tomsku sanoi:
Heräsi kysymys, miksi käyttää myös videota kantavaa liitäntää? Tai enhän minä tiedä jos jotain kotiteatteria siellä väsäät.. Mutta siis, miksi HDMI? Miksei SPDIF/Toslink-systeemi?

Nyt menee pahasti offtopiciks kyllä..

Moi,

Kokemukseni mukaan PC:stä ei kannata ottaa ulos analogisia signaaleita vaan homma pitää hoitaa digitaaisilla signaaleilla ja Toslink on
tosiaan se paras kun siinä on myös galvaaninen erotus eli ei tuu maapörinöitä.

Mutta Toslinkista menee nykyään digitaalisesti ulos vain stereota häviöttömällä pakkauksella. Speksiä on venytetty kyllä 125Mbps tasolle:

http://en.wikipedia.org/wiki/Toslink

Mutta en tunne yhtään tuotetta, jolla olisi häviötön monikanavainen lähtö tai tulo Toslinkissä.

High-Definition Multimedia Interface eli HDMI on videon lisäksi tarkoitettu myös audiolle ja juttu on standardoitu. Siihen on nyt jo saatavana
dedikoituja äänikorttejakin mm.

http://fi.asus.com/products.aspx?l1=25&l2=150&l3=0&l4=0&model=2355&modelmenu=1

Tuollainen kortti sitten vaan vaikka Shuttlen D10 purkkiin jossa 7" touch screen ja sopiva käyttis + sovellutus niin siinähän olis jotakin potentiaalia ...

No, sitten tarvitaan tietysti joku HDMI-input vahvistin.

5.1

PS

Periaatteessa USB:stä menisi nuo datat myös ulos mutta kun ei ole oikein olemassa sopivaa USB inputilla tehtyä vahvistinta niin ei sitten mitään ...
 
Jaahas, oppi taas uutta Toslinkistä ja HDMI:stäkin :) Aattelin, että useesti puhutaan, että Toslinkki on häviötön ja siinä kulkee DTS, että ei pitäisi olla mitään ropleemia, mutta toisinpa kävi!
 
Back
Ylös