DIY sähköoppia tietämättömälle

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 086
Olisikohan otsikko hyvä, jotta tämä voisi elää muihinkin kysymyksiin jatkossa?

Ensimmäinen pulma on cd-soittimen antotason säätö vastuksella. Tarpeeseen säätää tulin kun käytin cd-soitinta pöytäradio aktiivikaiuttimena. Tapahtui selkeää yliohjautumista. Minulla sattui olemaan kaksi 10 ohmin vastusta ja juotin ne RCA-lakun keskelle plussapuolille, mutta tällä ei ollut toivottua vaikutusta, tuskin paljoakaan. Ajattelin että pitäisi olla selvästi suurempi vastus, joten TV-korjaamosta hain sitten 100 ohmiset. Samalla kuulin ohjeita että plussan ja maan välille vastus. Ohjeet jäivät hieman epämääräisiksi, koska myyjä välitti kysymykset ja vastaukset työhönsä keskittyneelle korjaajalle toiseen huoneeseen. :) Jotain semmoista ohjetta myös tuli että 10 kilon trimmeri kiinteästi laitteeseen - ei piuhaan. En mistään säätövastuksista ollut kiinnostunut ja toiseksi haluan nimenomaan 'vaimennetun piuhan' saada aikaan.

Miten siis kytken? Onko plussa maahan oikea kytkentä ja voinko laittaa vastuksen piuhaan plussan ja miinuksen välille - ja kokeilenko 10 vai 100 ohmista? Nythän siis olen vasta kokeillut 10 ohmista pelkästään plussan jatkona; miksei se toiminut, oliko vain vastus liian pieni?
 
Kiitos! Kaksi vastusta tietyissä resistanssin suhteissa tarvittaneen lineaariseen toimintaan eri taajuuksilla? (Niin suuri arvaus että ihme jos se on noin!) Minulla nyt sattumoisin on käytössä 10 ja 100 ohmiset. Piirsin kuvan, siinäkö se? :) (Mikä henki minua johdatti valitsemaan toisiksi juuri 100 ohmiset, kun ne näyttäisi pelaavan 10 ohmisten kanssa päätellen siitä toisessakin esimerkistä antamassasi linkissä!)

http://xs319.xs.to/xs319/07394/VaimennosSignaaliin.JPG

Kokeillaan, kokeillaan..

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Moi.

Kannattaa laitta noita yli 1kohm vastuksia kytkentään, ettei laitteet hajoa. Cd soittimen ulostulo tuskin tykkää hyvää 110ohmin kuormasta, kun normaalisti laitteiden sisäänmenoimpedanssit ovat kymmenien kilo-ohmien luokkaa.

Pienellä vaivalla tekisi sen potikan sinne väliin tämän kuvan mukaisesti:
http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.elektroniikka/audio.html

Tällä kytkennällä saisit se cd-soittimelta tulevan tason laskettua sopivaksi ilman, että tarvitsee kokeilla pussillisella erikokoisia vastuksia.

Vaikket tätä halunnut, niin kerroin silti >:D

Tuolta linkin takaa löytyy myös paljon muuta hyödyllistä tietoutta elektroniikasta, kuin myös tuolta epanoramasta.

T: Vuorela
 
Se siitä sitten, kiitos. Eikö noilla vastuksillani saa mitään aikaan? (10 ja 100 ohmia)

Toisaalta ihmettelen miten tuon potikan kytkentä on, sekö vain laittaa vastuksen ainoastaan plussan ja miinuksen välille - ja toisaalta miksei siinä tule samaa ongelmaa säädön ääripäässä? Lisäksi jos yksi vastus riittää, miksi sitä ratkaistaan myös kahdella?
 
Moikka Kimmo!

Autohifin puolella on yleistä tehdä subinohjaukeen käytettävän linjalähdön väliin tasonsäädin, ellei päätevahvistimen valmistaja, tai itse soittimen valmistaja ole tälläistä suoraan tarjonnut. Välillä on toki tarjonnutkin, mutta mikäs sen mukavampaa, kuin pistää potikka johonkin sopivaan kohtaan autoa ja säätää matalimpia ääniä, äänitteen mukana. :)

Herra nimeltä Pasi Kalliojärvi tarjoaa sivuillaan kuvien kera yksiselitteiset ohjeet kuvien kera, tämän tyyppisen RCA - piuhojen väliin rakennettavan säätövastuksen rakentamista varten. Linkin takaa löytyvät ohjeet kuvien kera ovat varmasti sovellettavissa myöskin teikäläisen projektiin ja miksei muidenkin?

Ellen nyt ole ymmärtänyt alkuperäistä kysymystäsi täysin väärin?

Elikkäs tuosta:

http://www.kalliojarvi.net/ibiza/asennukset/sl-1.htm

Ja siitä vain klikkaat kuvia/ohjeita eteenpäin. :)

Matti.
 
Kai sinä oikein käsitit ja kai minun olisi säädettävään varmaan myös mentävä. Nyt vain ei tuo kalliojärvi.net tunnu avautuvan, ehkäpä myöhemmin. Tackar och pockar!
 
Stereoesivahvistin monopäätteeseen?

Moi! Voiko esivahvistimesta tulevat kanavat yksinkertaisesti yhdistää yhteen piuhaan ja liittää se monopäätteeseen? Entäpä vaihtoehtoisesti cd-soittimesta tai vinyylisoittimesta tulevat piuhat ja näin käyttää esivahvistimessa vain toista kanavaa?

Esivahvistin on tuollainen RIIAllinen putkivahvistin: http://www.yaqin.co.uk/ms12b.htm (hyvä laite, mutta myyn pois!) Päätteeksi Quad II. Lisäksi käytän päätteenä myös transistorivahvistinta Luxman L55A (main in).
 
Älä oikosulje linjatasoisia-antoja keskenään.
 
Vs: Stereoesivahvistin monopäätteeseen?

SATA sanoi:
Älä oikosulje linjatasoisia-antoja keskenään.

Oikosulje? Tarkoittanet juuri tuota kanavien yhdistämistä. Olen sitä miettinyt joskus ennenkin ja päätynyt itsekseni sellaiseen ajatukseen, että hetkellä jolloin toisessa kanavassa on selkeästi voimakkaampi signaali, saattaisi se sotkea toisen kanavan toistoa, jos se pääsee 'lyömään' taaksepäin ketjussa - siis vaikkapa esivahvistimeen päin.

Miten mono saadaan aikaan asialliseen tapaan?
 
Littunatelkkari sanoi:
Kimmo. Eikös tuossa sinun Sansuissasi ole monofoninen linjalähtö?
Tökkää pääte siihen.

-128-

On on! Hyvä muistutus, mutta haluan kokeilla muutakin.
 
Back
Ylös