Diy putkitoiminen equ? Audio Baton b-9b

Kuuntelutestien perusteella en ole kohina-arvoihin tyytyväinen. En ole mittaillut mutta kun korva ei ole tyytyväinen niin jotain on tehtävä. Syyllinen lienee tuo suurehkon sarjavastuksen kautta syötetty gyraattoripiiri jonka jälkeen tarvitaan valtavasti gainia että päästän takaisin haluttuun lähtöjännitteeseen. Muutosta on siis vielä tulossa ...
 
Kuuntelutestien perusteella en ole kohina-arvoihin tyytyväinen. En ole mittaillut mutta kun korva ei ole tyytyväinen niin jotain on tehtävä. Syyllinen lienee tuo suurehkon sarjavastuksen kautta syötetty gyraattoripiiri jonka jälkeen tarvitaan valtavasti gainia että päästän takaisin haluttuun lähtöjännitteeseen. Muutosta on siis vielä tulossa ...
Putkien kannat vasta juotettu paikoilleen. Osa komponenteistakin on vielä matkalla.
 
Tilanne ei nyt ollut niin paha kuin aluksi vaikutti.
Homma meni siis niin että kuuntelin tässä pajalla EQ:ta niin että oli Genelecit perässä enkä huomannut mitää ylimääräisiä kohinoita.
Tosin pajalla en pyrkinytkään orkesterivoimakkuuteen. Sitten vein EQ:n olohuoneeseen jossa on Magnepanit. Käänsin volat kello kahteen.
Tässä vaiheessa EQ oli kylmä ja totesin korvalla että kohisee liikaa. Menin takaisin pajalle tutkimaan kuvia sekä tekemään simulaatioita.
Seuraavana päivänä vasta sitten laitoin putket uudelleen lämpiämään ja totesin että kohina vaimenee lähes olemattomiin kun EQ on lämmennyt.
Epäilys värähtelystä heräsi .. vein EQ:n takaisin pajaan ja totesin että värähtelee kylmänä. Aiemmin olin oskilloskoopilla varmistanut ettei värähtele mutta silloin EQ oli ollut päällä jo jonkin aikaa ja värähtely oli sammunut. Vastakytkentäpiirissähän on 10pF konkka asiaa hoitamassa mutta meni sitten niin tarkalle 10pF riittää kun kone on lämmin mutta vaatii enemmän kylmällä putkella. Juotin ne (toiset 10pF) suoraan putkien kantoihin ettei ole yhtään ylimääräistä mutkaa matkassa. 20kHz vaste putosi nyt simulaatiossa 0.1dB siitä tavoitellusta suorasta viivasta kun säädöt ovat keskellä mutta valtaosa kohinasta katosi.
Lisays.jpeg
 
Versio kakkonen on tässä tuloillaan vaikka hyvä on tuo ensimmäinenkin ja lähes päivittäisessä käytössä osoittanut luotettavuutensa. Muutama kötöstys siihen kuitenkin jäi joten pakko ne on korjata. Kortin ulkomitat sekä kiinnitysreiät jäivät ennalleen.

Fettiregulaattorit n.90% syöttöjännitteestä on lisätty kortille.
Kun jokaisella jännitevahvistusasteella on oma fettiregulaattori niin signaalin kierto virtalähteen kautta estyy ja oudot mutkat taajuusvasteessa katoavat. Putkioparikin alkaa käyttäytymään oparin tavoin .. no ei se nyt dc-kytketty sentään ole mutta alle yhteen herziin mennään.

Signaalin tasoa on nostettu EQ;n osalla ja pudotettu takaisin loppupäässä ja näin on saatu noin 8dB lisää häiriöetäisyyttä.
Yliohjausvarasta on kuitenkin pidetty huolta niin että eq suoriutuu leikkautumatta 7 V rms tulosignaalista säädön ollessa +6dB.
Simuloitu 1kHz taajuudella 10V peak 7.07V rms 1kHz säätö +6dB.
Putkioparin annossa näkyy tällöin 41,6V rms josta sitten viimeisessä vaiheenkääntöasteessa saadaan noin 15V rms signaali joka on hiukan yli +6dB alkuperäiseen nähden.

Jos putket haluaa saada esiin kansilevyn läpi niin korttiin on lisätty reiät putkikantojen keskelle jolloin korttia voi käyttää sapluunana rei'ityksen piirtämisessä.

Kortin kokoamista on helpotettu niin että komponenttiarvot näkyvät kortilla komponenttitunnuksen lisäksi.

Basson (20Hz) vaihesiirto on tuunattu +0.6 asteeseen säätimien ollessa keskellä.

Simuloitu taajuusvaste 20 -20k on +- 0.1dB säädöt keskellä ja -3dB alle 1hZ ja yli 130kHz



EQ_V2.jpg
 
Back
Ylös