DIY-putki-RIAA pienillä jännitteillä?

ToKa

Hifiharrastaja
Liittynyt
10.9.2006
Viestejä
2 551
Mahtaisiko löytyä minkäänlaista DIY-henkistä MC-rasialle sopivaa putkitoimista vinyylisoitinesivahvistinta jossa ei leikitä hengenvaarallisten jännitteiden kanssa?

Käsittäkseni esim. Pro-Ject:n tubebox on toimintaperiaatteeltaan tällainen joka toimii matalilla jännitteillä. Perustan tuon siihen, että laite ottaa sisäänsä 16VAC joka käsittääkseni diodi-sillalla ja (78xx) regulaattoreilla tasataan. Laiteessa putkina on siis 12ax7:t. Tämän lisäksi käsittääkseni sub-sonic-filtteri on tehty opareilla. Siis melkoinen hybridilaite.

Eli mahtaisiko mistään löytyä kytkentää jossa sekä tasasuuntaus, vahvistus ja sub-sonic-filtteri olisi toteutettu putkilla niin, että laite ottaisi sisäänsä vain tuollaista jo etukäteen muuntajalla laskettua jännitettä?
 
Entäs jos käytettäisiin vaikka 12VAC jännitettä joka vasta vahvistimen sisällä muuntajalla nostetaan esim. 12AX7 putkelle paremmin sopivaksi 250V jännitteeksi. Samasta 12VAC saataisiin tasasuunnattuna ja suadatettuna hehkuille jännite. 12VAC muuntajia riittävällä teholla vois löytyä suoraan pistorasiaan liitettävää mallia.
 
ToKa, tuollainen olisi helppo suunnitella. Minulla oli joskus 20..25v sitten nöösinä omatekemä kela-ankkuriesivahvain joka toimi 24V jännitteellä. Se perustui ECC88 putkeen ja BF244 fettiin. Putken molemmat triodit oli rinnan kytkettynä ja tuo fet vakiovirtageniksenä. hilavastus oli n. 100ohmia eli tyypillinen kelarankkurin kuormitusvastus. TUolla syötettiin tavallista MM-etuastetta.
Samaa ideaa voisi hyvin soveltaa täydellisen levarietuasteen tekemiseen muuten mutta kun tuo anodijännite jää noinkin alas, ei putki oikein kykene tuottamaan kovin paljoa särötöntä lähtöjännitettä. Asiaa kannattaa kuitenkin kokeilla.
 
Juu musta ei sitten ole tuollaisia suunnittelemaan, lähinnä valmista kytkistä kyselin.

Vasun ideaa olen myös miettinyt, tällöin virrat pysyisivät pienenä vaikka jännite nostettaisiinkin suht. korkeaksi. Itselläni ei oikein uskallus/kokemus noihin verkkosähköihin riitä.
 
Back
Ylös