DIY pieniä isommat kaiuttimet pieneen huoneeseen

alspe

Käyttäjä
Liittynyt
13.3.2007
Viestejä
15 027
Kaupunki
Tampere
Tästä postista alkaen oli line array-ketjussa juttua 3-tie kaiuttimesta. Jatketaan tässä aiheesta, minkälainen kaiutin sopisi pienehköön huoneeseen, seinää lähelle ja vaikka vielä betoniseinien väliin kuten mulla. Poisluetaan kumminkin ohutsointiset pikkupöntöt. Auktoriteettia mutta ei paksua mössöä. 8)

Mulla huone boostaa ilmeisesti 4 m etäisyydellä olevien vastakkaisten betonien takia 40 Hz aika paljon. Nykyiset Eposit tuntuvat menevän 35-40 Hz jopa tulpattuna. Tietysti ongelma on muun bassoalueen dippailu ja auktoriteetin puute.

Säädetään bassovaste siten, että 40 Hz on esimerkiksi -10 dB vaimentunut? Esuko varoitteli että tuollaisella sijoittelulla basso tulisi ihan pergeleesti, ainakin aiempien suunnitelmien 4x 6,5" Peerless.

Jos elementtejä olisi useita, niin dippailu ja pirstaloituminen olisi pienempää kuin yhdellä elementillä. Eli monesta ei kai ole haittaa basson määrämielessä? Entä sitten suljettu kotelo? Vähentääkö se sitä auktoriteettia jota tässä haen? Esimerkiksi 3 kpl 6,5" Seas ER18 @ 45 l suljettu antaisi aika sopivasti -10 dB 40 Hz:iin.

Bassopään viritys ja BSC varmasti molemmat vaikuttavat soundin tukevuuteen, mutta kumpi tällaisessa tapauksessa tärkeämpi? Yhtäkkiä ajateltu vähän (2 dB) BSC:tä ja refleksikotelo tai sitten enemmän BSC:tä + suljettu voisivat olla vastakkaiset taisteluparit. :D Vaiko ei?
 
Olisiko tässä mahdollisuuksia lähteä siitä liikkeelle että hankkisi jostain alan liikkeestä muutamia erilaisia lähestymistapoja edustavia virityksiä lainaan, kuuntelisi ja mittaisi miten ne toimii ja tekisi siitä sitten johtopäätöksiä mikä olisi potentiaalisin lähtökohta?
 
Jussi Toivanen sanoi:
Olisiko tässä mahdollisuuksia lähteä siitä liikkeelle että hankkisi jostain alan liikkeestä muutamia erilaisia lähestymistapoja edustavia virityksiä lainaan, kuuntelisi ja mittaisi miten ne toimii ja tekisi siitä sitten johtopäätöksiä mikä olisi potentiaalisin lähtökohta?

Varmasti hyvä idea. Ehkä siinä on sitten sitä ongelmaa, että kaupalliset toteutukset ovat aika saman tyyppisiä keskenään. 2½-tie pääasiassa, 3-tiet hiton moisia roudata kotiin. Lähes järjestää kaikki ovat refleksejä eikä mitään tietoa kuinka paljon baffeli steppiä on kumoiltu jne.
 
Ekanks pitää ainakin mitata huoneen paineistumisen määrä ja rajataajuus. Ilman noita tietoja ei ole mitään jakoja valita alarajataajuutta ja ylipäästöjyrkkyyttä, eli tehdä minkäänlaista perussuunnittelua. Täysin säädettävä subi (Velo tms) torppaan ja sillä tutkimaan, mistä ja kuinka jyrkästi alapää voidaan/pitää leikata.
 
Perinteisesti sitä on suunniteltu pienistä elementeistä kaiuttimia joiden toisto lakkaa alimpien huonemoodien kynnykselle.
Täysin säädettävä ISO subi (Velo tms) torppaan. Piste >:D. Auktoriteettia vielä 30Hz! Ei merkittävää kompressoita edes 50Hz!

Tekee sitten sen >100Hz miten lystää.
 
Tuollako sitten saavutetaan realistinen toisto? Varmasti basso olisi kompressoimaton kyllä.
 
Kyllä se vaan minutkin yllätti kuinka paljon särö subialueella vaikuttaa korvaan. Nimenomaan uskottavuuden vikkelistä. Elikkä vaihtoehtoina on joko iso elementti, tai joku servosysteemi. DIYnä iso elementti (+ bass management antimode) lienee helpompi.

Ei silti, kyllä 100-300Hz alueella pikkupurkeilla ja vähän isommillakin riittää haasteita.
 
Toinen vaihtoehto tutkimusvaiheeseen olisi laittaa mikä tahansa kellariin toistava suljettu ja laskea huone- ja lähivasteiden erotus. Mittauksia pitää tietysti tehdä repullinen, jotta satunnaisuudet saadaan eliminoitua.
Kaikesta huolimatta mittaukset eivät korvaa korvia, joten kannattasi kuuntelemallakin varmistaa missä rajoissa alapään kanssa voi pelata, ja miltä erilaiset vaihtoehdot kuulostavat. Tähänkin säädettävä subi sopii hyvin, vaikka se ei varsinaiseen toteutukseen kelpaisikaan.
 
veskelin sanoi:
Ei silti, kyllä 100-300Hz alueella pikkupurkeilla ja vähän isommillakin riittää haasteita.

Kyllä ja melkoinen määrä auktoriteetista ja basson laadustakin muodostuu siitä miten tuo alue toistuu. Alle 100Hz vaikka millainen subbarisysteemi mutta jos yläpää on mallia jogurttipurkki munaton se soundi on edelleen. Tuossa tuli tuon erään kotimaisen monitorivalmistajan mallistoa vertailtua vaihteeksi tuosta aspektista viime viikolla ja onhan siinä vinha perä.
 
Ei anneta tämän hukkua ihan näin helposti, vaan spekulointi millainen kaiutin sopii likelle seinää ja pieneen huoneeseen.

(Voisin yrittää mitata omilla kaiuttimilla lähivastetta ja huonevastetta jos vaan opiskelen ensin mittaushommat. :D Jonku mikrofonin voisin kyllä ostaakin ja läppäri löytyy jonne saa ohjelman kai aika helposti. )

Jos nyt ajattelemme, että 4 m leveässä huoneessa on korostumaa 80 Hz ja sitten sen puolikkaalla 40 Hz ilmeisesti? Niin pitäisi kai välttää yläbassokorosteisia jalustakaiuttimia jottei 80 Hz puske päälle? Silti vasteen olisi hyvä laskea maltilla jottei kaista jää ohueksi. Onko siis ainut vaihtoehto suurehko suljettu jos näin karkeasti zoomailee?

Pitää nyt miettiä, saisko Seasin ER18:sta aikaan 2,5-tien siten että 0,5-tiessä olisi kolme ER18:sta vai meneekö BSC sillä yli. Koko roska suljettuun. Ei pahaa jumputusta eikä dippailua. On tää helppoa. :D

Usean elementin tuoma etu dippailun vähenemisessä kai vähän kompensoi suljetun kotelon "munakkaattomuutta"? ???
 
Mulla on edelleen (ikuisuus)projektina muuttaa nuo baffelit 3-teiksi. 2*8" bassot 4" keskari ja 1" rättidome. Ajatuksena suljettu kotelo, jonka Q jotensakin neutraali. Ulottuvuus ja huonesovitus ihan suosiolla sähköisesti. 2 vahvistinkanavaa per puoli ja nuppi passiivina. 30-35cm leveys ja viiteet toivottavasti suuntaavat yläpäitä edes vähän. BSC toivottavasti hoituu bassojen tasoa säätämällä.

Sijoitus kohtuu lähelle etuseinää. Bassolle potkua, toivottavasti. Talossa tiiliverhoilu. Talon toisessa päässä siporex seinä noin 8m päässä ja väliin mahtuu vähän kipsilevyä. Bassojen kannalta ei siis kovin paha. Kuuntelupaikka keskikohdan eupuolella.

Joskus mittailin pikaisesti suljettua SLS10-subia ilman jakaria. Muistaakseni se antoi parhaan vasten ihan etuseinässä kiinni ja jonkunverran irti sivuseinästä. Mahtoikohan johtua sitten etuseinäheijastuksen tekemästä dipistä tms. EDIT: Kuva todisteeksi: http://pjl.kotipolttoinen.com/random/sls10_0cm_40cm.jpg (sininen käyrä lähempänä seinää, ylimpänä pöntön lähivaste)

Näitä samoja hajatelmia olen täällä jo pyöritellyt ties kuinka kauan. Jotain kun vielä saisi aikaiseksi.

Pekka
 
Back
Ylös