DIY passiivietunen

  • Keskustelun aloittaja Johto
  • Aloituspäivämäärä
J

Johto

Ajattelin tehdä ajankulukseni passiivietusen Alps Blue potikasta.
Tarvitsen vain signaalin vaimennuksen ilman kaukosäätöä.
Mistä näitä saisi edullisesti Suomesta?
Onko suosituksia muista edullisita potikoista?
 
Itse suosittelisin askelvaimenninta potikan sijaan esim. DACT stereomalli, mutta kyllä se hyvälaatuinen potikkakin tietty menettelee. Jokatapauksessa kannattaa vilkaista DIA:n passiivietusprojekti, on sen verran hyvin dokumentoitu se juttu verkossa..
 
DIY askelvaimennin vaihtoehto vaikkapa kiertokytkimestä, kasata vastuksia ja jonkimoisesta juotosharjoituksesta. Tuollaisia on tullut parikin tehtyä.
 
No päätin tehdä tuosta Alps Blue Velvetistä ekan proton ja kokeilla miten toimii.
Voi sitten harkita noita kalliimpia, jos miellyttää.

Mistä kannattaa hakea osat Helsingissä?

http://www.wduk.worldomain.net/forum/showthread.php?t=198
Tälläista ajattelin kokeilla.

If a 100k pot with 91k resistor is used as a passive pre to drive a power amp the source impedance at the worst point will rise after the 3/4 -8dB position from 25k for the pot alone to 47k for this arrangement. (Typical log 12 o'clock 1/2 way position would be -17dB and give approx 12k source impedance with either pot alone or this arrangement.)

A better arrangement for use with low output impedance sources would be a 20k pot with 18k resistor which will have a worse case of 9k and be quiet into loads of 100k to 1M. (Typical log 12 o'clock 1/2 way position would be -17dB and give approx 2.5k source impedance with either pot alone or this arrangement.)
 
Mites toi maadoitus kannattaisi vetää tuossa Shunt modissa?
Käytän tavallista hopeoitua kuparijohtoa, enkä koaksaalia.
 
No kirjoittelen vähän tuosta modista, jos joku muukin kiinnostuisi. Eli signaali linjaan laitetaan vastukset ja signaali ei kulje potikan lävitse, vaan voimakkuus säädetään tavallaan vuodattamalla signaalia maahan potikan kautta (Helpompi ehkä tajuta näin, kuin potentiaali ero signaalin ja maan välillä) Tämä poistaa potikan signaali tieltä. Signaali tiellä on vain kaksi vastusta.

PS. Naim käyttää etusessaan Alps potikkaa ja on niitä muillakin valmistajilla.
 
ebaystä kannatta etsiä askelvaimentimia (stepped attenuator tai vast.). Sieltä löytyy ihan kelpoa kamaa edullisesti. Potentiometreistä löytyy tosi hyviä ja edullisia vaihtoehtoja. Esim.
http://www.diyaudio.com/forums/show...adid=40676&perpage=25&highlight=&pagenumber=1

Itsekin päädyin tuohon shunttikytkentään kun käytin passiivietusta vaikka käytössä olikin DACT. Kannattaa kokeilla eri merkkisiä etuvastuksia. Caddock, Riken, Vishay ja niin pois päin.
 
Pitää testata noita parempia osia sitten, kun on löytänyt sopivat arvot. Vois muuten harmittaa, jos laittais 200€ osiin ja ei toimis kunnolla.
Ajattelin laittaa lähteeksi pelkästään Squeezeboxin ja siitä päätteelle passiivietusen kautta, kun ei nuo cd levytkään oikeen innosta. Tulee aika vähän osia lähteen ja päätteen väliin sotkemaan (DAC joutunee laittamaan väliin, jos on tarvetta)

DIA miten teit tuon maadoituksen?

Tietääkö joku Squeezebox Duetin Output impedancen?
Vahvistimessani on Input Impedance 100 kOhm ja Input Sensitivity 600mV rms input for rated output power, eli sopinee hyvin passiivietuselle.
 
Olen kokeillut erilaisia cd soittimia passiivietusen kanssa ja todennut, että lähtöimpedanssilla ei ole korrelaatiota lopulliseen soundiin. Osa äänilähteistä kuulostaa vaivalloisilta jos eivät ole tarpeeksi tymäköitä ajelemaan passiivietusta. Toisaalta monissa vahvistimissa äänenvoimakkuuden säätö on toteutettu aivan samalla tavalla kuin passiivietusissa. Ainoa ero on se, että passiivietusen jälkeen tulee vielä kaapelinpätkä. Kaapeleilla (kapasitanssit yms.) on myös vaikutuksensa soundiin erityisesti passiivietusta käytettäessä.

Passiivietuseni maadoitus selviää kuvista täältä:
http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/DIY/DACT2/esivahvistin2.html

Tuo ratkaisu on hieman erikoinen, mutta oikein toimiva. Sain vinkin Markus Hihnalalta (RPM/Glim).

Tässä yksinkertaisempi passiivietunen, jossa käytin ladder tyyppistä askelmvaimenninta, jonka hommasin Ebaystä.
http://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/7207/ppuser/3104
 
Passiivietusen kanssa kannattaa muistaa, että jos päätevahvistimessa ei ole puskurina varsinaista etuvahvistinta ja jos pääteasteen ensimmäinen aste (yleensä differentiaaliaste) on toteutettu transistoreilla joiden virtavahvistus on pieni, transistorien epälineaarinen ottoimpedanssi saa aikaan reilun särön nousun johtuen syöttävän (passiivietusen) suuresta lähtöimpedansista johtuen. Särö voi nousta jopa puolen prosetin tuntumaan. Sama asia kannattaa muistaa jos käyttää putkietuvhvainta, joiden lähtöimpedassi on usein aivan liian suuri (jos lähtöputki on yhteiskatodikytkennässä. Katodiseuraajaksi kytkettynä läthöimpedanssin saa putoamaan joihinkin satoihin ohmeihin eli ongelmia ei pitäisi olla.)

Miksi siis pitäytyä passiivietusessa kun päätevahvistimessa kuitenkin täytyy olla operaatiovahvistin puskurina suuren syöttöimpedanssi vuoksi?
Kyse on kokonaisuudesta ja osaoptimointi johtaa vain ongelmiin.
 
Koska Primalunan oma etunen maksaa reilusti yli tonnin ja 50€ passiivietusella voi saada yhtä hyvää tai jopa parempaa ääntä ulos kaiuttimista. Toivottavasti :D

Itselläni on putkipääte 100kohm sisääntulolla, jonka ymmärsin käyvän hyvin passiivietuselle.

Edit lisäys.
. "The impedance of my sources is low enough and the load impedance of my basic amplifier is high enough that their direct connection will not seriously roll off my system's high frequencies or compromise its transient response." This means that every source component should have an output impedance of no more than 1000 ohms (less than 300 ohms is best) and that your amplifier should have an input impedance of at least 10,000 ohms. 20,000 ohms (or more) is better
 
Msitä kannattaisi hankkia Caddock TFO20 1% 15PPM vastus?
 
Johto sanoi:
Eli signaali linjaan laitetaan vastukset ja signaali ei kulje potikan lävitse, vaan voimakkuus säädetään tavallaan vuodattamalla signaalia maahan potikan kautta (Helpompi ehkä tajuta näin, kuin potentiaali ero signaalin ja maan välillä) Tämä poistaa potikan signaali tieltä. Signaali tiellä on vain kaksi vastusta.
Tuo on urbaania legendaa. Miettikääs miten jännitejako tapahtuu resistiivisessä verkossa vaikkapa yhtälöä silmäilemällä. Kyllä se shunttivastuskin siellä luuraa ja siis sen ominaisuudetkin.
 
Kutvonen sanoi:
Msitä kannattaisi hankkia Caddock TFO20 1% 15PPM vastus?

Eipä heti tullut vastaan. Jos tarkkaa ja pienellä lämpötilakertoimella olevaa vastusta hakee, miten Vishayn VSMP sarja? 0.01% (250R-150k) ja typical 0.2ppm/aste. Tosin hinta 17 euroa kpl (Farnellissa) :)
 
ok kiitti, voi olla ettei caddockkia ihan pikkurahalla saakaan.
 
Back
Ylös