DIY monoblokit D-luokassa

jantze sanoi:
Mites ois sitten Exodus MCH Power Supply? Ilmeisesti sama kuin UcD supply HG, mutta 5 kanavaa.

Entäs oisko tästä mihinkään? http://www.redrocksaudio.es/e_SMPS6060PFC.html

Kyllähän tuo Exodus varmaan ihan hyvä, kunhan se sulakkeet ohittaa. Turhat impedanssit powerilinjassa ja mitään virkaa niillä ei siellä nähdäkseni ole :) Tasasuuntausdiodit saattaa lämmitä pikkuisen ollessaan ilman mitään jäähdytystä.

Tuo poweri vaikuttaa hyvälle, onkohan hinta kova, verrattuna esim. Hypexin tai CA:n powereihin?
 
Päädyin lopulta ColdAmp 2xBP4078 moduleihin ja SPS80 smps:ään. Reilusti halvemmalla selviää tästä viirauksesta ja kuuntelukokemukset maailmalla luonnehtivat ColdAmpin ääntä sellaiseksi, mikä on minulle enemmän mieleen, verrattuna UcD:n vastaavaan.

Niin ja lopulta, eihän tuo ole edes 2xmonoblokki, koska on yksi reilumman kokoinen virta.
 
Tänään sain raudan kotiin ja nyt alkaa layoutin suunnittelu. Noista moduleista on kuitenkin suhteellisen vähän tietoa verratuna esim. Buffalo daciin tai Hypexin vastaavaan tuotteeseen. Koosta ei ollut tarkkaa tietoa ja manuaalissa mainittiin, että pitäisi olla jäähdytetty esim. parin millin vahvuisella alumiinilevyllä. Kaikki modulit kuitenkin oli jo alumiinilevyissä valmiiksi kiinni, joten kyse oli varmaankin vain manuaalin päivityslaiskuudesta. Tästä syystä en hankkinut laitteelle koteloa saman tien.

Näköjään on myös jonkin sorttista negatiivista asennetta diy piireissä, mikä ei koske laitteen suorituskykyä vaan muita asioista. Ihmiset ovat vissiin auttaneet eri revisioiden teossa ja ovat sitten käärmeissään, kun eivät ole pääseet kunniaan ja/tai rahaan kiinni. Tiedä sitten mistä on kyse.

Mielenkiinnolla odotan, että miltä rakkaudella johdotettu Coldamp kuulostaa verrattuna nykyiseen kaupalliseen vahvistimeen, Nad M3:een.
 
elviz sanoi:
Mielenkiinnolla odotan, että miltä rakkaudella johdotettu Coldamp kuulostaa verrattuna nykyiseen kaupalliseen vahvistimeen, Nad M3:een.

Tämä kiinnostaa myös minua (vertailukohtakin olisi tuttu). Samaisia moduleita katselin itsekin kun kartoitin vaihtoehtoja (lähinnä katselin noita + hypexit ja 41hz kitit). En lopulta aloittanut projektia, mutta edelleen pieni mielenkiinto on. Kirjoittelehan kokemuksia. Toivotaan, että hankinta osoittautuu onnistuneeksi.
 
Päivitystä:

Kotelokin tuli modushopista, layoutti on suunniteltu ja liittimet, piuhat ja muut peruskilkkeet on hankitttuna. Jos saan hankittua pari työkalua ja takapaneelin IEC:n ja virtakytkimen upotusta varten ja sulakkeet, mitkä unohtui edelliseltä ostotlistalta, niin ties vaikka jo tänä viikonloppuna pääsen soittelemaan uudella vahvarilla. Itse kokoaminen on lähinnä kotelon työstämistä ja johtojen letittämistä, joten siihen ei luulisi kauan menevän, jos työkalut vaan toimii niinkuin lupaa.
 
No lähtihän se toimimaan. Pitkään joutui pähkäilemään, että missä vika on kun virta ei kulje. Vika oli IEC virtatökkelin sisäänrakennetussa sulkakepesässä, joka ei tuntunut yhdistävän ollenkaan. No onneksi on noita PC:n virtalähteen rähjiä autotallissa, niin semmoisesta sai sitten korvattua.

Kuunteluarvioita ja kuvia myöhemmin, mutta ihan hyvältähän tämä kuulostaa. En nyt oikein pysty testaamaan isolla äänenvoimakkuudella tähän aikaan. Tuntuisi ainakin olevan jonkinverran lämpimämpi saundiltaan kuin Nad M3.
 
Perusasiat:

Se toimii. Ei minkään sortin hurinoita, sirinöitä, suhinoita tai vihellyksiä. Kotelosta ei saa sähköiskua, eikä se tunnu lämpenevän ollenkaan liikaa 3U kotelossa. Vahvistin on kasattu ohjeiden mukaam, sillä poikkeuksella, että kaiutinkaapeleita en kähertänyt toisiinsa, vaan käytin Analysis Plus Blue Oval kaapelia.

Kuunteluarviot (2. päivä):

Keskialuetta on tässä vahvistimessa todella tuhdisti. Lauluääni on todella puhutteleva ja sanoista saa aina selvän laittoi sitten minkälaista 6db dynamiikan sohjoa soimaan tahansa. Ainakin omilla kaiuttimilla (SA Ranger), kaiuttimien kääntäminen vähän enemmän ulospäin tekee äänestä erityisen mukaansatempaavan äänikuvan samalla kun äänikuva kasvaa. Bassot ovat hyvin kohdillaan. Paikoittain niitä voisi olla vähän enemmänkin, mutta koskapa ei. Rytmimusiikilla basso potkii aina riittävästi.

Nad M3:een verrattuna äänikuva on tietyllä tavalla aivan toisin päin. Nad saattaa olla keskialueeltaan vähän etäisen kuuloinen, missä laulukin yleensä tuppaa olemaan. Tällä vahvistimella ei ole vastaavaa ongelmaa. Äänessä on enemmän elävyyttä ja tietynlaista "rehellisyyttä" ja erona Nadiin on, että enää ei kuuntele diskanttia höystettynä bassoilla vaan jämäkkää keskiääntä hoystettynä bassoilla ja diskanteilla. Hyvä, vaiko huono? Makuasioita. Kumpikin on hyvä omalla tavallaan.

Tätä vahvistinta en kuitenkaan suosittele niille, joilla ei ole mahdollisuutta vähintään käännellä kaiuttimia. Enkä myöskään 2+D äänikuvabongareille, koska ääni ei ole fokusoitunut korkeimpiin taajuuksiin, vaan soittimien perusäänialueelle. Suoraan korviin suunnattuna System Audio Ranger kaiuttimilla keskialue pistää esiin liikaa. Toisaalta tämä on myös tämän vahvistimen hyvä puoli.
Äänikuvaa voi levittää enemmmän.

Sen verran erilaista ja positiivisella tavalla yllätti, että jää settiin toistaiseksi. On ainakin potentiaalia siihen, että pistän läjään jossain vaiheessa oman DIY etunsen ja myyn Nad M3:n. Saas nähä...


Kuvakollaasi:

18673119064557680815484.jpg

IEC powerille piti saada ensin reikä, koska tuommoisella härvelillä en semmoista ollut ennen tehnyt ja jos tämä onnistuu niin voi sitten jatkaa projektia.

18673119064569681115484.jpg

Tulihan se powerin mentävä reikä lopulta aikaiseksi. Viilalla loput, mitä ei sähköllä saanut.

18673119064573681215484.jpg

Sitten SPS80 poweri ruuvataan kiinni aluslevyyn.

18673119064585681515484.jpg

Ja BP4078 vahvistinmodulit myös... Polkupyöräkin tahtoisi kuvaan.

18673119064593681715484.jpg

Sitten porataan lisää reikiä takapaneeliin - kuvassa RCA liittimelle. Liittimen runko on sen verran iso, että voi tarvittaessa vaihtaa myöhemmin XLR liittimiin.

18673119064597681815484.jpg

Hupsistakeikkaa! Sieltähän se koko takapaneeli jo tulikin valmiiksi. Jokunen tunti myöhemmin...

18673119065137695315484.jpg

Koko laite valmiina ja johdotettuna. Jälleen tuntikaupalla myöhemmin.

Sen pituinen se.
 
Jonnekin 700-800€ välille se menee kaikenkaikkiaan.

Vahvistimet + virta + vero + kuljetus = 480€
Kotelo + vero + kuljetus = 150€
Liittimet + ruuvi ja mutterit + johdot + työkalut = 100-150€
 
elviz sanoi:
Jonnekin 700-800€ välille se menee kaikenkaikkiaan.

Vahvistimet + virta + vero + kuljetus = 480€
Kotelo + vero + kuljetus = 150€
Liittimet + ruuvi ja mutterit + johdot + työkalut = 100-150€

Ok. Liian kallista mulle. Pysyn putkivahvarissa :)
 
Jounika sanoi:
Mitäs virkaa noilla kotelon sivujen jäähdytysprofiileilla on :D

Ihmettelin ihan samaa :) Tosin tuossahan riittää nyt jäähdytystehoa vaikka 4 lisäkanavalle :)
BTW: on todella siistiä jälkeä. Vähän erilaista, kun mun DIY-putkosen sisällä!


imgp5108z.jpg
 
Jounika sanoi:
Mitäs virkaa noilla kotelon sivujen jäähdytysprofiileilla on :D

Eipä juuri mitään tällä hetkellä :D. Aattelin, että jos kovasti lämpenee niin sitten pitää keksiä joku heat-pipe systeemi tuohon tai kiinnittää noi vahvarimodulit sivuseiniin kiinni. Ei ollut vaan kunnon vehkeitä porata noin paksusta teräksestä läpi. Varman päälle ja tulevaisuutta ajatellen hankin tuommosen ja minusta evät on komeen näköset. Eikä ainakaan lämpene kyljistä :).
 
Hannes H sanoi:
Ihmettelin ihan samaa :) Tosin tuossahan riittää nyt jäähdytystehoa vaikka 4 lisäkanavalle :)
BTW: on todella siistiä jälkeä. Vähän erilaista, kun mun DIY-putkosen sisällä!

Tattista vaan. Mutta, onhan tuolla putkosen sisällä vähän enemmän tavaraakin.
 
elviz sanoi:
Varman päälle ja tulevaisuutta ajatellen hankin tuommosen ja minusta evät on komeen näköset.

Ei tule M3:sta niin ikävä kun on yhtä mellevät siilet kyljissä ;) Pahan hintainen tuo setti ei kyllä ole. Edit: Eipä sanotakaan mitään. DIY-audiolla oli joskus Coldampin aikaisemmista versioista epämääräistä juttua, mutta kun en enää ketjua löydä niin turhapa tässä on spekuloida.
 
Gretch sanoi:
DIY-audiolla oli joskus Coldampin aikaisemmista versioista epämääräistä juttua, mutta kun en enää ketjua löydä niin turhapa tässä on spekuloida.

Juu, näin on. Ja onhan se ihan syystäkin. Luin ketkun läpi, mutta en itsekään tallentanut linkkiä. Coldampin edustaja on harrastunut mm. mainontaa diyaudiossa esiitymällä coldampin tyytyväisenä asiakkaana. Sinänsä ihan näppärä idea, mutta ei ole hyvä jos siitä jää kiinni. Enpä usko, etteikö tätäkin metodia olisi ennen käytetty.

Noi laitteet itsessään ovat kyllä ihan asiallisia, ja sen on moni oikea asiakas todennutkin, mutta osa tiedoista niiden suunnittelussa alkuaikoina on hankittu vähän epämääräisin keinoin. Diyaudio forumilla en kyllä todellakaan kehuisi omistavani tämän laitteen. Mutta minua ei sinänsä haittaa, jos useampikin DIY-osaaja on auttanut laitteen suunnittelussa. Ilmeisesti nämä auttajat, jotka luulivat auttavansa satunnaista DIY harrastajaa, eivät pitäneet siitä, että auttoivatkin kaupallisen tuotteen rakentajaa.

Coldampin edustajat ovat myöntäneet virheensä ja pyytäneet anteeksi. Enpä usko, että Coldamp on ainoa tai viimeinen firma, joka on hyötynyt DIY harrastajien innovaatioista. Ja DIY harrastuksesta se firma on saanut myös alkunsa. Ehkäpä firman edustajat eivät itsekään ymmärtäneet eroa näiden kahden asian välillä bisneksen alkuvaiheessa. Mutta kun syyllinen on löytynyt, niin eihän sitä koskaan kannata anteeksi antaa. Ihmiset vain tykkäävät olla moraalisesti toisen yläpuolella, jos siihen on todistettavasti löytynyt joku validaatio, vaikka sitten vuosia sitten.

Laitteiden puutteet on korjattu jo aikaa sitten ja se on mikä merkkaa mulle.
 
Nyt on viikko takana Coldampin kanssa ja muutosta parempaan on tapahtunut selvästi. Etenkin bassot heräsivät eloon viikon aikana. Pari pientä muutosta jouduin tekemään sijoitteluhin. Noin puolisenttiä käänsin kaiuttimia takaa auki ja siirsin kuuntelupaikaa 10cm taaemmaksi. Keskialue integroitui sen jälkeen paljon paremmin muihin taajuuksiin ja bassot toimivat todella hyvin. Liekö tuo bassojen herääminen tasoittanut keskialuettakin. Tai sitten kuuntelupaikka oli aikaisemmin akustisessa keskialue korostumassa Nadin kanssa. Jokatapauksessa, toimii paljon paremmin nyt.

Viikonloppuna luukuttaessa (naapuriparat) sain bassoilla jopa semmoisen oudon efektin aikaan, että silmät alkoivat pumppaamaan jytämusan tahdissa. Yleensä tällaista efektiä ei saa aikaan kuin live-konserteissa. Musiikki oli kuitenkin äänenvoimakkuuden suhteen ihan kuunneltavalla tasolla, toisin kuin live-konserteissa. M3 kourasee bassoja mielestäni jokusen hertsin alempaa, mutta siinä missä M3 toistaa ripauksen paremmin Coldamp toistaa mielestäni basson impaktin paremmin. Tuo basson impakti on minulle tärkeämpi kuin huonemoodeja herättelevä murina, joten pakko se on pisteet antaa Coldampille tästä.

Esitys on kaikenkaikkaan eläväisempi kuin NAD M3:lla. Molemmissa on kyllä omat hyvät puolensa, mutta nyt ihastuin Coldampin äänen selkeyteen. Myös pianomusiikkia on Coldampilla mukavempi kuunnella, koska nuottien attackeissa on enemmän impaktia ("bimbelibom" vs "pimpelipom"). M3:lla esitys jäi ylä-keskialueelta paikkapaikoin ripauksen löysäksi. Tosin sitten taas esim. säkkipillisoolo kuulostaa M3:lla varmasti pehmoisemmalta ja siten miellyttävämmältä, mutta pitääkö säkkipillisoolon kuulostaa miellyttävältä, on sitten kokonaan eri juttu. Ehkäpä joitain ärsyttävästi nauhoitettuja saksofoni soololevyjä tulee myös kuunneltua vähemmän, sillä voi olla jotain pientä merkitystä.

Eroja näissä laitteissa siis on ja kyllä tämä Coldamp jää toistaiseksi settiin näin viikonkin jälkeen. Silti kyllä pelottaisi myydä NAD M3 pois ihan lähiaikoina. Ehkäpä sitten jos saan esivahvistin/digivolume projektin kasaan ja laiteet ovat toimineet moiteetta reilun aikaa senkin jälkeen.
 
Olen ollut erittäin tyytyväinen tähän Coldamp päätteeseen, mutta päätin silti kokeilla kuitenkin Hypexin moduleita, mitä monet suosittelevat.

Tilasin kaksi kappaletta Hypex UCD-400 HG with HxR moduleita. Eli Hypexit kaikilla mausteilla, kun kerran parannusta haetaan. Ainakin speksien (ja hintansa) puolesta pitäisi olla paremmat kuin nuo Coldamp BP-4078 modulit. Virtapuoli saa edelleen olla Coldamp SPS-80 SMPS, millä monet ovat myös Hypexejä ajaneet.
 
UcD:stä on tulossa kohta juttua Hifimaailmaan. Tarkkaa numeroa en vielä tiedä. Mittaukset on 400:sta ja 700:sta, kuuntelut jälkimmäisestä.
 
Modulit tulivat jo tänään kotiovelle tuotuna ja asensin ne saman tien Coldampin modulien tilalle.

Parisen tuntia niitä olen nyt kuunnellut ja kuvailisin ääntä näin näin ensikuulemalta "muhkeaksi". Itseasiassa, piti siirtää kajareita kauemmaksi seinistä, jotta paremmasta bassokontrollista ja basson määrästä sai enemmän irti, eli seinäbassoja ei tarvi avuksi niin paljon. Jotkut ovat sanoneet ulkomaan foorumeilla Hypexin yläpäätä häiritsevän kirkkaaksi ja jotkut Coldampin matalia muhkeammiksi kuin Hypexillä. Ko. vertaukset koskivat vanhempia Hypex ST/AD moduleita toisenlaisilla virtalähteillä, mutta itse kokemani on ainakin toistaiseksi aivan päinvastainen tämän "HG + HxR" version kanssa.
 
Back
Ylös