DIY-kuulokkeet, huvin ja urheilun vuoksi

Tuakko

Kaupallinen toimija
Liittynyt
31.7.2008
Viestejä
325
Kaupunki
Espoo
Pitkään erilaisia ironman - ja robocop henkisiä luureja katselleena olen alkanut pähkäillä mistä saisi omaa silmää miellyttäviä kuulokkeita. Noh, ns. alan miehenä on tietysti vaihtoehtona omin käsin onneen eli DIY! Tosiaan on pitemmän aikaa poltellut kokeilla millaista jälkeä saisi aikaan kuulokerintamalla ja saisiko niistä jotenkin jopa toimivat kapineet. Muotoilusta ja asioiden valmistamisesta tiedän kohtuullisen mukavasti, sähkötekniikasta vastaavasti sitten en tajuakaan paljon mitään. No mutta väliäkös sillä, koska konsultointia löytyy kyllä Aalto Yliopistosta siihen vaivaan.

Kuulokkeiden dissainissa pitäisi tapahtua seuraavaa
- mahdollisimman simppelit perusmuodot
- max kolmea erilaista pintaa ja väriä (metallirungot, pehmusteet, johto)
- kestävät, voi esim istua päälle
- kaikki kuluvat osat vaihdettavissa (pehmustekupit, pääpannan pehmusteet)
- erilaisia pantakokoja erikokoisille päille
- pallonivelet kupin ja pääkappaleen tyvessä, jotta oikea asento löytyy
- johdot vaihdettavissa pidempään, miniplugit molemmin puolin
- avoin rakenne, tulisivat lähinnä kotikäyttöön
- korvat menee kokonaan sisään pehmustekuppiin

Ymmärtääkseni kuulokkeiden parissa DIY ei ole kaapelimodauksia lukuunottamatta niin kova juttu kuin kajaripuolella ja onhan ne ne syytkin helpohko arvata. Ajatuksena kuitenkin kiehtoisi puljata tällaistenkin kanssa: ergonomian, tyylin ja toiminnallisuuden kanssa riittäisi peuhattavaa joka tarpeeseen. Yksi grandeluokan ongelma kuitenkin näiden kanssa on, eli mistään ei näytä löytyvän valmiita elementtejä luureihin. Myydäänkö niitä edes missään vai pitääkö niitä lokittaa valmistajien huoltopalvelusta? Yksi päivä tuli mieleen Magnepannuja soitellessa villi ajatus, että voisiko luurikokoista pientä magnetostaattielementtiä väkästellä itse. Periaatteessahan nuo ei maailman monimutkaisimpia laitteita ole, mutta riittääkö missään kuulokelähdössä hönkä noin epäherkälle tekniikalle ja mistä sitä askartelisi litteät magneetit ja puhekelat.

Tämä homma on nyt tosiaan yhden renderöinnin ja parin aivopierun asteella, joten ei tässä kauhean korkeilla odotuksilla olla liikenteessä. Tässä ketjussa voi lätistä laajemminkin diy-luurien ihmeelliseen maailmaan liittyvistä asioista.
 

Liitteet

  • kuulokerender.jpg
    kuulokerender.jpg
    104,7 KB · Katsottu: 9
Itse laitoin joskus Peltorin kuppeihin Kenwoodin kuuloke-elementit ja sahasin kupit auki.
Ääni oli huono ja olivat rumat, mutta tulipahan kokeiltua. :)

Hommaa jostain jotkut vanhat, avoimet laatukuullokkeet ja ota niistä elementit.
 
Vai että magnetostaattiluureja on olemassa, siistiä! Ymmärsinkö noiden orthodynaamisten periaatteen oikein eli pysyykö tuossa magneetit paikallaan ja soundi vuotaa vain reiístä pihalle? Mun käsittääkseni magnepannuissa heiluu magneetit koko muun rakenteen mukana, joten taitaa hieman erilainen systeemi olla kuitenkin. On muuten varmaan maailman pisin viestiketju tuo Khahon linkittämä: 1010 sivua, ei hyvää päivää...
 
Nyt en saa päähäni, että mikä osoite, mutta joku äijä väkersi keltaisiin Peltoreihin itse elektrostaatiset elementit.
Syövytti piirilevystä pohjan ja väkersi siihen kalvon päälle.
Olisko ollut Jäykät Säätäjät Ry?

BTW: Pisimpiä viestiketjuja löytyy MuroBBS:stä :)
 
Voisit suunnitella sellaiset kuulokkeet jotka sopivat tavallisen vahvistimen kaiutinlähtöihin. Ei tarvitsisi tuskailla tehottomien kuulokevahvistimien kanssa. Ei mitään hajua miten tuo sitten käytännössä toteutetaan.
 
Jäykät Säätäjät edustaa kyllä ihailtavia DIY-arvoja. Vois varmaan saman tien tehdä betoniset kuuloke-eslit!
Oli muuten aika leuhka tuolla säätäjien sivuilla oleva suihkumoottorilla kulkeva lennokki. Tahtoo tuollaisen!
 
Juuri katsoin artikkelin ja videon tuosta suihkarista. Aika kunioitettava suoritus !
 
ilmeisesti eivät saa purkaa luovuuttaan töissä tarpeeksi nuo säätäjien insinöörit :D
 
Karhu sanoi:
Voisit suunnitella sellaiset kuulokkeet jotka sopivat tavallisen vahvistimen kaiutinlähtöihin. Ei tarvitsisi tuskailla tehottomien kuulokevahvistimien kanssa. Ei mitään hajua miten tuo sitten käytännössä toteutetaan.
Rakennemallia voi sitten ottaa vaikkapa AKG K1000 ja Ergo AMT -luureista, jotka molemmat yleensä kytketään kajarilähtöihin. Nuo molemmat eivät yleensä toimi kovin optimaalisesti kuulokevahvistimilla...

t. jjahifi
 
Tuakko sanoi:
Vai että magnetostaattiluureja on olemassa, siistiä! Ymmärsinkö noiden orthodynaamisten periaatteen oikein eli pysyykö tuossa magneetit paikallaan ja soundi vuotaa vain reiístä pihalle? Mun käsittääkseni magnepannuissa heiluu magneetit koko muun rakenteen mukana, joten taitaa hieman erilainen systeemi olla kuitenkin.
On ne magnepanissakin ne magneetit kiinni siinä rungossa, vain kalvo ja siihen liimattu folio/lanka heiluu. Ja vähän samalla tavalla rungossa on reiät, jotta kalvo siirtää ilmaa molempiin suuntiin. Toki isommissa magnepaneissa on sitten aitoja nauhoja diskanttina, ne toimii hieman eri lailla, vaikka rungossa niidenkin magneetit on.
 
Hannes H sanoi:
Nyt en saa päähäni, että mikä osoite, mutta joku äijä väkersi keltaisiin Peltoreihin itse elektrostaatiset elementit.
Syövytti piirilevystä pohjan ja väkersi siihen kalvon päälle.
Olisko ollut Jäykät Säätäjät Ry?

BTW: Pisimpiä viestiketjuja löytyy MuroBBS:stä :)

En tiedä, tarkoitatko tätä, mutta kuulostaa kovasti velipojan luureilta: http://mnisula.byethost32.com/shk-kuul/
 
Back
Ylös