DIY Kovalevysoitin (hajatelmia)

pjl

Käyttäjä
Liittynyt
7.11.2007
Viestejä
584
Tervehdys,

Tulipa tässä mieleen... Kovalevy ja verkkosoittimet ovat kohtuullisessa nosteessa. Ja hinnat se mukaisia. Varsinkin näillä hienoilla ja uskottavilla merkeillä. Koska noissa kaikissa kuitekin lienee sisällä ihan perus PC-rautaa niin...

..mites jos hankkisi vaikka tällaisen emolevyn: http://www.coolputer.fi/default.asp?sivuille=1 siihen passiivijäähdytetyn poverin ja riittävän hyvän äänikortin (tai ulkoisen USB DACin). Ja koko hoidon upottaisi hienoon www.modu.it:n koteloon. Käyttöjärjestelmä USB-tikulle ettei suotta tarvitse levyjä pyörittää. Koko hoito verkkoon joko kaapelilla tai WLAN sovittimella.

Käyttöjärjestelmäksi Linux ja soitto-ohjelmaksi XMMS2 (huomaa "2"), joka toimii "server client" -mallilla ja palvelimen soittosoftaa voi ohjata vaikka verkon yli toisen koneen nettiselaimella. Data talteen joko verkkoon ja Samba-jaolla koneeseen tai koneen sisälle 11. sukupolven Seagaten kovolle (ovat kuulemma hiljaisia). Halutessaan voisi laittaa myös CD-rompun ja sopivan softan tahi scriptin joka rippaa levyn automaattisesti kun sellainen kelkkaan laitetaan.

Kaukosäätimen voisi tehdä LIRCillä ja näytön vaikka lcd-procilla, lcd4linuxilla tai vastaavalla. Ideana olisi että kaukosäätimellä voi tehdä "hätä-next" ja muut perus operaatiot ja soittolistan hallinta hoidettaisiin toisella koneella tai jos laittaa purkin töllöön kiinni niin sitten sillä.

Ei ehkä ihan niin uskottava kuin joku hieno "englantilainen" mutta todennäköisesti suorituskyvyltään yhtä hyvä ja hinnaltaan lähes järkevä. Toki tuossa olisi vähän konffaamista mutta ei mitään mahdotonta kuitenkaan.

Ajatuksia, kommentteja?

Pekka
 
Jälleen omasta mielestäni täydellisin idea on pyörittää sitä soittosoftaa jo siellä komerossa olevalla "tiedostopalvelimella" ja vetää sieltä bitit olkkariin dacille joko usb:llä tai spdiffillä. Kaukosäätimeksi sitten joku 250e miniläppäri, kännykkä tai pocketpc - itellä Nokian N800 :)
 
Eli juuri niin kuin edellä kuvailin (mitä nyt koneen sijoituspaikka on eri...). ;) Mitä softaa olet palvelimella pyörittänyt?

Pekka
 
hmm, tuliskohan akalta turpiin, jos vaatehuoneeseen kasais jonkun musaserverin ... likellä ainakin ... hih.
 
jasu sanoi:
hmm, tuliskohan akalta turpiin, jos vaatehuoneeseen kasais jonkun musaserverin ... likellä ainakin ... hih.

Vaatehuone olisi ihan seinän takana, mutta ensimmäinen ongelma on sähköt, joutuisi lattian poikki jatkoroikalla sähköt viemään sinne.
 
Kyllä sen koneen nyt työntää vaikka minne mutta kertokaapa ajatuksia sopivasta softasta ja käyttöliittymästä.

Ja itse en kyllä suostuisi jättämään tietokonetta yksin päälle pieneen suljettuun tilaan...

Pekka
 
Kysympä tässä vaikka varmaan tuonne digihifin puolelle kuuluisikin. Tietääkö joku miten ALSA hoitaa sample ratet? Tekeekö se pakkokonversion 48kiloon kuten Windows? Eli saako "bitperfectiä" Linukasta mitenkään järkevästi ulos? Kohteena on 44100Hz sampleratella toimiva USB äänikortti.

Pekka
 
Mikä soitto-ohjelma ja jakelu?

Suoraan käytettyyn ulostuloon syöttämällä pitäisi saada bitperfectiä ja ohitettua mahdolliset softamikserit. "aplay -L -C 1" komennolla saa listan vaihtoehdoista, esim. "iec958:CARD=Intel,DEV=0".
 
Soitto-ohjelma joko MPD, XMMS2, mpg123/321 tms... Jakelu on Ubuntu Server. Vähän olen tuohon ALSAaan koittanut tutustua ja aika jännä konffattava taitaa olla...

Pekka
 
Alsaa ei tarvitse säätää, kun käyttää noita suoria sisäänmenon nimiä.

Esim. MPD:
Koodi:
audio_output {
 type     "alsa"
 name     "Kortin nimi"
 device     "iec958:CARD=DG2"
}

MPD:n volume_normalization on huono ja kannattaa pitää pois päältä.
 
Pari vuotta konffasin Kubuntua, mutta kun Amarokin kans värkätessä oli koko ajan ikävä Foobar2000:sta, niin vaihdoin htpc:n käyttiksen takaisin Windowsiin. Tosin suurin syy oli se, että jostain syystä tuo Behringerin DCX sekoili ja napsui Linuxin kans jatkuvasti (äänikorttina 6fire), eikä DCX:n etäsäätösoftakaan oikein kukkunut winessä, saati sitten pönttöjen mittaussoftat.. :D
 
En nyt haluaisi vittuilla tms. :)...mutta onko se nyt ihan DIY, jos kasaat käytännössä tietokoneen ja konffaat siihen vähän softaa??

Näppärä siisseli, eli joku muu kuin minä :), koodaa FAT32 tuen uC:lle, iskee perään näytön, kovalevyn, IR-silmän, MP3-kodekin, DACin ja ... ja ...

-AL
 
No jos sen tekee itse niin eikös se oo DIY? Eli niin kuin "tee-se-itse". Toki sen voi tehdä mikrokontrollerilla. On vaan ihan heleveettiä koodata kaikki tarpeellinen alusta. Miksi pitäisi kun kaikki kaupallisetkin käyttävät Intelin Atomia ja vastaavia? Mikso PC-raudan käyttämistä ei lasketa DIY-toiminnaksi?

MP3-dekooderia on jo mikrokontrollerin perää laitettu ja näyttöä ja kaukosäädintäkin. Hauskoja pelejä ovat. Netissä toimivan ja täydellä (myös kirjoittavalla) FAT-tuella varustetu systeemin pykääminen ei sitten enää olekkaan ihan triviaali homma.

Pekka
 
Jou,

Emmä tiiä, on vaan sellanen kutina kasseissa, tai ainakin mulle jäis jotain hampaan koloon, jos vaan valmiiista moduleista kasailis. Tekis kuitenkin miele tehdä jossain vaiheessa ite alusta asti.

Oot oikeessa siinä, että LAN tuki ja sen tiedostojärjestelmän ymppääminen ainakaan 8-bitin uC:lle ei ole ihan triviaalia. Mut hei, kyllähän haasteita pitää olla ;).

-AL
 
Ja jokainen valitkoon taistelunsa... Mä jätän koodaushomman taitavammile. Kyllä 8-bittisellä tiedostojärjestelmän tekee. Vähän työlästä se kyllä on ja hidas tulee ihan väkisinkin. Siirrä siinä sitten gigatavutolkulla kamaa kovolle kun datansiirtonopeus on 10 kilobittiä sekunnissa ;)

Pekka
 
No kyllä sieltä nyt hiukan enemmän irtoaa kuin 10kiloa/sekunti. Riippuen tietysti käytetäänkö esim. uSD/MMC-korttia vai kovalevyä, mutta jo käytettäessä muistikorttia SPI-moodissa ja vaikka nyt 20MHz kelloa prossulle pitäisi massamuistin ja kontrollerin välillä liikkua satoja kiloja vaikka softa tekisi välillä muutakin. Ei siinä mitään USB2.0:n maksimi perffiä hätyytellä, mutta pitäisi ainakin musiikin toistoon riittää, vaikka data olisi sitten waviakin.

Mutta työmäärä taitaa olla sellanen ettei vaan pysty...eikä toisaalta taida löytyä motivaatiotakaan :-\.

-AL
 
10kilobittä nyt oli hivenen karrikoitu. Toki sieltä enemmän saa menemään. SD-kortille menee 4bittisenä ihan kivasti. Harva 8-bittinen kontrolleri vaan suostuu ajamaan SPI porttiaan täydellä kellolla. Kello/6 taitaa olla aika yleinen. Jollain vähän modernimmalla onnisuisi ihan kivasti kun vaan jaksaisi koodata. UPnP tuki sitten samaan syssyyn ;)

Liian hapokasta. Ei pysty.

Pekka
 
Juu ei se pystyny Kola-Ollikaan ;)...

SD:tä olis tarkoitus sen verran käpistellä, että saisi UI grafiikkaa tallentaa bittikarttoina suoraan Photoshopilta, mutta tuskin tulee koskaan olemaan niin täydellistä FAT-tukea, että voisi ämpärisoittimena hyödyntää.

Paree kattoo ku kerkiää.

-AL
 
Back
Ylös