DIY-kaiutinprojekti

High Five

Käyttäjä
Liittynyt
19.9.2010
Viestejä
109
Hei!

DIY-kajarien projekti on suunnittelussa. Oheisessa poikkileikkauksessa ideani pömpelien teon suhteen eli tuumailin käyttäväni ohutlevyvaneria kaksoiskuoren tekoon ja väliin jotain epoksisotkua tai muuta täyteaineeksi.

Kysyisin kokemuksia vanerin taivuttelusta, taipuuko n. 1.5mm ohutlevyvaneri kuinka tiukalle kaarelle? Tuossa poikkileikkauksessa tiukin kaarevuussäde on jotain 15... 18 mm:n luokkaa.

Myös yleisiä kommentteja tuollaisesta kaksoiskuori + epoksi -ideasta kuulisin mielelläni ja ehdotuksia täyteaineeksi tietty.


 

Liitteet

  • Poikkileikkaus.pdf
    6,2 KB · Katsottu: 364
Taipuuhan se lennokkivaneri vaikka mihin, mutta veikkaan että tuo 15 millin kaarevuussäde saattaa vaatia jo kostuttamista. Mä veikkaan että tuossa hommassa vaikeinta ei tule olemaan tarpeeksi pienen taivutussäteen saaminen vaan materiaalin käyttäytymisen arviointi. Veikkaan että jotain jännää tulee tapahtumaan kun tuon vanerin ottaa puristuksesta pois, joko ponnahtaa auki ulospäin tai sitten kuivuessa lähtee käpristelemään sisäänpäin. Kannattaa myös miettiä tarkkaan mihin kohtaan viilujen/vanerien saumakohdat tulee ja paljonko tekee ylimääräistä helmaa työvaraksi, koska vanerit liikkuu aina liimatessa.

Haastetta tulee olemaan myös muottien / mallineiden teossa sekä kappaleiden pitämisessä aloillaan kun tunget mössöä väliin. Jonkin sortin vaahtomainen väliaine saattaisi olla myös kiinnostava kahden kovan pinnan välissä, esim tiivis ja elastinen uretaani voisi olla kokeilun arvoinen matsku. Luulisi värähtelyjen talttuvan, kun pistää jotain 100< kiloa/m3 painavaa foamia väliin.

Piirustuksesta ei muuten selviä kummin päin kappale on, ainakin allekirjoittaneen mielestä se voi olla ihan hyvin molemmin päin. Tässä inspiraatioksi kuva omista tekeleistäni, joissa on pitkälti samaa muotoa haettu joskin kovin erilaisella valmistustekniikalla.

https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?40233&p=961345&viewfull=1#post961345
 
Oikein mielenkiintoinen projekti! Jossain toisaallakin bongasin tuota "siivumenetelmää" käytetyn, voisi hyvinkin sopia myös omaan tarkoitukseeni. Siinä suunnitelmassa saatiin aikaiseksi myös täyteainetasku, muistaakseni täyttivät juoksevalla bitumilla sen...

Entäs epoksihartsi ja siihen jotain mikropalloja sopivassa suhteessa?

Luulen, että pitää tuota vaneriviritystä yrittää. Vaihtoehtoisena levymateriaalina periaatteessa voisi kai käydä myös jokin ohut muovilaatu?
 
Valmisbetoni* täytteenä? Ei maksa paljon ja on massaa. *Vettä vähän sekaan.....
 
Mikset tee veneissä yleistä sandwich rakennetta.
Balsaa (esim. 20mm) joka laminoidaan ulkokuoren kanssa josta tulee todella luja rakenne.
 
Joo, vähän tuolta venemaailmasta otin myös alkuperäisen ideani eli vanerilaminoinnin. Suunnitelma oli laminoida 1.5 mm:n vanerista puolen tusinaa kerrosta yhtä soittoa, mutta mutta... saamani tarjouksen mukaan hintaa tuollaisella ohutviiluvanerilla on n. kaksi kymppiä neliö ja kokonaistarve jossain 12-15 m2. Menee aika kalliiksi, joten sillä tässä kartoittelen muitakin mahdollisuuksia.
 
High Five sanoi:
saamani tarjouksen mukaan hintaa tuollaisella ohutviiluvanerilla on n. kaksi kymppiä neliö ja kokonaistarve jossain 12-15 m2. Menee aika kalliiksi, joten sillä tässä kartoittelen muitakin mahdollisuuksia.

En tiedä mitä tuollainen ohutviiluvaneri on. Puolen millin viiluista tehtyä vaneria, Eli syitä kumpaankin suuntaan? Tuollainen ei ainakaan taitu noin pienelle säteelle. Itse olen yrittänyt taivuttaa 4mm vaneria 10cm säteelle kaksiosaisen muotin avulla, mutta käsissä tai puristimissa riittänyt voima. 1,5mm sorviviilu taittuu helposti noin 50mm säteelle syitä vastaan, mutta säteen pienentyessä murtuminen on mahdollista. Syiden suuntaan taas 10cm sädekin uhkaa murtaa 1,5mm viilun.

Tuota 1,5mm sorviviilua ostin varmaan 30-40 neliötä viidellä kympillä.
 
Joo se on vaneria, esim. tällaista on markkinoilla, 3-kerroksista eri vahvuuksista.

Luulisin, että lämmittämällä vaneria saa taipumaan helpommin, mutta vaatinee kokeilua. Taidan vierailla jossain pienoismallikaupassa testipalasen noutamassa, sillähän se selviää.
 
Okei, testattu on vanerin käyttäytymistä.

3-kerrosvanerina 1.5 mm:n matsku norjistuu aivan mahtavasti lämmittämisen avulla tarvitsemalleni säteelle pintaviilun poikkisyyn suuntaan. Paksumpi ja neliviiluinen 2.0 millinen pisti enemmän kampoihin luonnollisesti, jonkinasteisen vaikeuksia saada se ehjänä moiselle säteelle tuntuu olevan. Tietysti tein kokeilun äkkipikaisesti ja sen enempiä suksuttelematta. Todennäköiseti sekin vielä nöyrtyy, jos 2-millistä haluan käyttää.

Ans kattoo nyt, pönttöjen runko-osien pitäisi tuleman ensi viikon mittaan ja pääseen aloittaan niiden kokoamisen. Kun runko on kasassa, testaan vielä tarkemmin noita vanereita.

Mutta päätös on selvä, vanerilla mennään :D
 

Liitteet

  • Vaneri 1.5mm testausta.jpg
    Vaneri 1.5mm testausta.jpg
    93,4 KB · Katsottu: 93
Asiasta kolmanteen, mistä suosittelette hankittavaksi kaiuttimien sähköiset osat? Kotimaisia hyviä kauppoja mielessä?

Tuollainen tanskalainen kauppa kuin Jantzen-Audio http://www.jantzen-audio.com/ löytyi jo, näyttävät teettävän omalla merkillään konsensaattoreita ja keloja, onko kenelläkään kokemuksia/mielipiteitä noiden laadukkuudesta jakosuodinkäytössä?

Tänks!
 
Forvoicelta saat kaikki tarvittavat jakosuodin osat, kelatkin on suomalaista käsityötä mittoihin tehtynä. Samaa tavaraa jota käytetään monissa suomalaisissa valmiissa kaiuttimissa.
 
Ei tarvitse olla vaneria, puukin taipuu lämmitettynä. Tästä osoituksena on, kuinka "ennenvanhaan" kokopuusuksien kärjet taivutettiin. Ne kun aikaa myöten oikenivat. Tarvittiin vain nuotio....Sitten hankeen jähtymään.
 
Pientä liikettä eteenpäin, kotelon kapulat on valmiit ja pientä fiilistelyä koekasauksen merkeissä.

Nohevimmat jo huomasivat perussuunnitelman, sehän on tuttu ja turvallinen Troels PMS.

Seuraavaksi kotelon freimin kokoaminen liiman kera, siitä sitten etiäpäin. Sähköiset osat pitäisi saapua väliviikon päätteeksi. Sopivaa jouluähkyn sulatteluhommaa :D
 

Liitteet

  • Palikat.jpg
    Palikat.jpg
    188,5 KB · Katsottu: 70
  • Koekasaus.jpg
    Koekasaus.jpg
    185,9 KB · Katsottu: 84
^^ minnes päin nuo valmistuvat ja koska saa tulla kuuntelemaan? :D
 
High Five sanoi:
Seuraavaksi kotelon freimin kokoaminen liiman kera, siitä sitten etiäpäin.

Tätä kuvaa ja sen sanomaa kannattaa pohtia huolellisesti ennenkuin ryhdyt laminoimaan vanereita. Muuten bassoalueelle voi syntyä usean dB dippejä. Idea on siis seuraava:
a) vaimennettavat osastot pitää vaimentaa kokonaan (ei ainoastaan seinille) eli esim. kylkikaariin ei saa muodostua enää tuota ahtaampia putkimaisia siirtolinjoja
b) vaimennettujen osastojen väliin ei saa jäädä vaimentamattomia osastoja
c) vaimennus pitää olla voimakkainta bassoelementistä katsottuna kauimmaisessa osastossa, josta voi asteittain keventää elementtiä lähestyttäessä.

IMG_3416.JPG
 
Tätä vaimennusta pitää tuumailla.

Tuossa kaaviokuvassasi on siis käytetty vaahtomuovia kauimmissa osastoissa, sitten vanua?

Elementtien osastoissa ajattelin käyttää kananmunakennoa ja bitumikermiä, miltäs kuulostaa?
 
yleensäkkin kun laitatte sitä vanua tai mitä tahansa pehmuketta sinne kotelon sisään. Niin kannattaa pitää mielessä että se äänikuva taittuu vain jompaan kumpaan suuntaan joko tunkkaseen/tummaan ummehtuneiseen bassoon liiallisesta määrästä tuota vanua. Tai sitten tuo äänikuva bassonosalta taittuu onttouteen tai koleuteen/kovuuteen ikäänkuin yhteen naputus rytmiin. Joten paras kaikesta kaikkein paras tulos tulee kun kuuntelee tasokkaita äänitteitä hieman reippaammalla otteella, ja lisää tai poistaa pienin pienin kämmenen kokoisin paloin tuota materiaalia, ja etsii kompromissin tuon kahden tasapainonväliltä korvia käyttäen. Se löytyy aivan varmasti jos musiikki makunne on jokseenkin laaja alaista.

Voi myös käydä niin että menee viikkoja ennenkuin tuo keskitasapaino löytyy. Ja kun se sitenmin löytyy, niin sen jälkeen hyvin moni tyylilaji musiikista istuu luontevasti omaan rytmiin ikäänkuin se olisi viritetty oikealle tasolle oleva akustinen soitin.

Tämänhän tietää jo monikin diy harrastaja. Mutta niille jotka omia kaiuttimia rakentavat vasta alusta on perustan pohja ajatus tuostas täytteestä tässä muodossa.


Jos käytätte taas kovaa vaahtomuovia, niin olkaa varovaista sen kanssa, koska se ikäänkuin vahvistaa tiettyä kapeahko alaista korkeampaa viritys taajuus aluetta (oon kokeillut sitä omissa kovaäänisissäni) .Paras tulos saattaisi tulla kerroksellisuudesta eli pohjalle pieni määrä kovempaa vaahtomuovia ja senpäälle pehmeämpää vanua peitteeksi sitten jolloin basson sisäiset elovärähtelyt ikäänkuin häivettyy pehmeästi venyen syvemmille taajuuksille menemättä kumminkan tukkoon. Reflecsi koteloissa ilmiö havaitaan varmasti paremmin.

Tämä vain ehdotus.

Terv. behrelec31 :)
 
High Five sanoi:
Tuossa kaaviokuvassasi on siis käytetty vaahtomuovia kauimmissa osastoissa, sitten vanua?

Elementtien osastoissa ajattelin käyttää kananmunakennoa ja bitumikermiä, miltäs kuulostaa?

Joo, vaahtomuovit on päädyissä ja seuraavien osastojen sivuseinillä on kerros Tyrotexia ja täyttö vanulla. Mun koteloissa ei tosin ollu välilaipioita, joten tuon enempää ei vaimennusta tarvittu, jotta 1/4 kotelosta tuli vaimennettua. Välilaipiollisissa - kuten sulla - tilanne on hankalampi, koska jokainen ahtauma (=reikä välilaipiossa) ja sen takana oleva kammio on potentiaalinen resonaattorin muodostaja. Toisin sanoen jos akustinen resonointi halutaan pitää varman päälle poissa, pitäisi kaikki muut paitsi bassoelementin osasto fillata. Tuo taas syö helmholtz-resonaattorit tehoa, joten vaimennus ei saa olla liian tiivis ja raskas.
Yleinen tapa näyttää olevan jotta PMS kotelot tehdään mekaanisesti 5000% varmuudella samalla täysin unohtaen ettei saisi synnyttää akustisia aliresonaattoreita ja tappaa pää Helmholtz-resonaattoria.

Et varmaan tarkoita munakennolla pahvia vaan Tyrotexia. Tyrotexia voi olla takaseinällä. Bitumia en itse enää käytä, jottei koteloista tulisi maksullista sekajätettä. Vaahtomuovia tulee laitettua hiukan jokaiseen kotteloon vain siisteyssyistä.
 
Tänään tuli kasattua ensimmäinen runko. Palikoiden ja kasatun rungon mittatarkkuus tyydyttävä, jonkinlaista heittoa lähinnä tapitusrei'issä havaittavissa, mutta ei mitään dramaattista. Tästä johtuen tosin laipioiden linja toisiinsa nähden ei ihan 100 %:nen...

Työ tekijäänsä opettaa, numero 2 menee varmaan puolessa ajassa... Sitten vuorossa ohutviiluvanerin leikkelyä ja sovitusta :D
 

Liitteet

  • Liimattu runko.jpg
    Liimattu runko.jpg
    193,3 KB · Katsottu: 85
Back
Ylös