DIY kaiutinjalat

Waiski

Vuoden Hifiharrastaja
Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
13 960
Mitkä ominaisuudet tekevät kaiutinjaloista hyvät.

Materiaali: mikä paras varreksi, ylälevyksi, alalevyksi
Värinänvaimennukset: kannattaako olla ns löysillä piikeillä lattiaa vasten? Siis piikeillä, jotka antavat yllä olevalle jalustalle hieman liikkumavaraa. Miten muu värinänvaimennus, onko tarvetta?
Paino/painojakauma: onko painava aina parempi, onko merkitystä sillä onko paino jakautunut ylös/alas/keskelle/siltä väliltä
Kaiuttimien asettelu(jalustan päällä): kannattaako laittaa piikkien tms päälle?

Kokemuksia ja teoriaa kiitos :)
 
Monesti(no ainakin joskus) näkee kaupallisia jalustoja, joiden ylälaatta ja alalaatta ovat tuolla cld-rakenteella toteutettuja. Siis kova-pehmeä-kova, vaikkapa metalli-solumuovi-metalli liimattuna yhteen. Ilmeisesti tällä on tarkoitus tapaa resonanssit, mutta miten käy äänelle. Onko parempi, että kaiutin pysyy mahdollisimman paikallaan, vai saako värähdellä mukana? Itselläni on tästä vähän ristiriitaisia kokemuksia.
 
Ei ole into riittäny jalustojen säätelyyn, joten tarjolla on vain esialkeisteoriaa, jossa ei liene mitään uutta.
Alaosan avoimuus riippuu varmasti jonkin verran akustiikasta ja sijoittelusta. Peittävä mallihan nostaa jonkin verran alakeskialueen tehoja ja vähentää takakautta heijastumista, joten sillä voi keplotella lisää bodyä ellei joku toinen asia sattumalta syö suunniteltua vaikutusta.
Massavaatimus riippuu myös kajarin omien liikkuvien ja staattisten massojen suhteesta eli kivikajari tarvitsee tukevampaa lähinnä sen vuoksi ettei koko pas** romahtaisi. Painopiste mieluiten liikkuvan massa eli kajarin puolelle, oli tarkoitus sitten liu'uttaa tai pitää tiukasti paikoillaan. Syvempi on tietenkin tukevampi, mutta syvään syntyy herkemmin myös jodlaavia onkaloita.
Soiminen on metallisilla isohko ongelma, mutta metalli ei taida olla suunnitelmissa. Itte en jaksa hankkia edes akvaariohiekkaa, vaikka jalustat soi ihan selvästi.
 
Pohdin sitä että miten se värinä ylipäätään saadaan kaiuttimesta siihen jalustaan. Jos kaiutin on piikeillä eristetty jalustasta niin ei siirtyne värinät kumpaankaan suuntaan. Toisaalta omissa metallisissa jalustoissani oli kaiuttimet kiinni muutamalla sinitarratäpällä. Periaatteessahan tuosta muodostuu kaiuttimen pohjaan cld, eli on mdf-sinitarra-metallilevy. Jos sinitarraa laittaisi kaulimella errrrittäin ohuen kerroksen lähes koko pohjan alalta niin tuo olisi lähempänä cdl-rakennetta kuin vain muutamalla täpällä kiinnitetty.

Enpä minäkään jalustojeni kanssa sen kummemmin touhunnut, niiden mukana tuli piikit kaiuttimellekin, mutta koska ajattelin olla tiputtamatta kaiuttimiani lattialle, en ottanut niitä käyttöön. Mitään täyttöäkään en kokeillu vaikka siihenkin olisi ollut mahdollisuudet.
 
Onkohan kukaan harkinnu akustoituja/vaimennettuja jalustoja. Tehdään siis Fidelio-tyyppiset ylälevyllä. Syvät sivulaudat tuetaan toisiinsa parista kohtaa väliltä, onkalot täytetään vaimennusaineella ja verhoillaan päältä. Vaimennus estää siirtolinjaisuuden muttei pudota baffle stepin rajataajuutta, koska pinta ei peity heijastavalla aineella.
fidelio.jpg
 
Noi pystyt tulevat olemaan(ovat) puu-mdf-hdf komposiittia ts. puuta, joka on koteloitu hdf:lla ja mdf:lla ja niiden päälle on puristeltu pähkinäviilu. Ylä- ja alalaatat ovat vielä kysymysmerkkejä, kuten myäs piikitykset ja muut parantelut. Diapasonithan seisovat itsessään kolmen kuppimaisen kuparinappulan päällä, jotka ovat upotettu kaiuttimen pohjaan. Valmistajan omissa jaloissa on metallinen vastakappale noille kaiuttimen kupeille. Lienee järkevintä tehdä vastaavat viritykset myös näihin DIY-jalkoihin.

Onko ylä-/alalaatoiksi hyvä materiaali esim paksu metalli, vaneri, mdf, lasi, kivi...

Minkalaisia äänellisiä eroja on värinoiden vaimentamisella, johtamisella, jättämisellä.

Jalustahommeleiden kanssa saa olla todella tarkkana, koska pieneltä tuntuvat muutokset voivat vaikuttavat huomattavan paljon saatavaan ääneen.
 
kimmosto sanoi:
Onkohan kukaan harkinnu akustoituja/vaimennettuja jalustoja. Tehdään siis Fidelio-tyyppiset ylälevyllä. Syvät sivulaudat tuetaan toisiinsa parista kohtaa väliltä, onkalot täytetään vaimennusaineella ja verhoillaan päältä. Vaimennus estää siirtolinjaisuuden muttei pudota baffle stepin rajataajuutta, koska pinta ei peity heijastavalla aineella.
fidelio.jpg

No näkisitkä miltä nuo mun jalat näyttää nyt :D. Ainut vaan, että akustoinnit puuttuu. Täytyypäs kokeilla.
 
Akustointi luultavasti tappaa jotain, mutta joskus kuolemakin on paikallaan... Resistiivisen vaimennuksen voi periaatteessa tehdä kieputtamalla pari kerrosta vuotavaa kangasta jalkaosan ympärille. Helpompi jos löytyy villaa, jonka saa pysymään välissä. No, en usko että parantaa, mutta mistäs tuon kokeilematta voisi tietää.
 
Kaikkea pitää kokeilla.

Mitenhän olisi laminoitu turvalasi noina tasoina. Turvalasissahan on elastinen kalvo kahden lasin välissä. Se voisi toimia Sihviksen mainitsemalla tavalla ja kuolettaa värähtelyitä.
 
Muistelen että vuosi-pari sitten jossain Vegasin messuraportissa tms. oli esitelty lasista tehtyä kaiutinkoteloa erityisesti mainitsemalla se että kotelo ei resonoi. Ymmärtääkseni kyse oli juurikin tuommoisesta turvalasin kaltaisesta kerrosratkaisusta.

Puun ja lasin yhdisteleminen voi olla noin muotoilullisesti ja ylipäätään ulkoasullisesti hieman haastavaa.

--
Tulipa näin talviaikaan sopivan jäätävä visio, Gradient Helsinki tehtynä tuommoiseen lasirunkoon...
 
Onko kukaan miettinyt miten vaikuttaa kevyehkön kotelon "liikahtaminen" suurimmissa bassoiskuissa? Joku sanoo, että lisätään koteloon massaa jottei värähdä, mutta onko sillä jotain haittapuolta? (energian varastoituminen pidemmäksi aikaa?)

Eli miten voisi vaikuttaa jos kotelon tukisi myös vaakasuuntaan jäykällä tangolla takaseinään?
 
No enpä tiedä tuosta lasin ja puun yhdistämisestä. Omaan makuuni voisi toimia hyvinkin, kun yhdestää tumman pähkinän ja savulasin. Ylätasohan jää kaiuttimen alle ja alalaatan voisi muotoilla sirommaksi, koska minun jalat tulevat seisomaan kolmen piikin päällä(ks. Wilson Benesch Discoveryn jalan alalaatta).

Joissakin kaiuttimissahan tuli pronssinen metallipaino, joka laitettiin kotelon päälle. Ilmeisesti tarkoituksena oli juurikin kotelon heilumisen estäminen. Voisi kuvitella, että toimii kevyellä kaiuttimella hyvin, en ole kuullut. Tuota tankoa olen miettinyt joskus itsekin, lähinnä dipolikaiuttimen tueksi.
 
Waiski sanoi:
Mitkä ominaisuudet tekevät kaiutinjaloista hyvät.

Materiaali: mikä paras varreksi, ylälevyksi, alalevyksi
Värinänvaimennukset: kannattaako olla ns löysillä piikeillä lattiaa vasten? Siis piikeillä, jotka antavat yllä olevalle jalustalle hieman liikkumavaraa. Miten muu värinänvaimennus, onko tarvetta?
Paino/painojakauma: onko painava aina parempi, onko merkitystä sillä onko paino jakautunut ylös/alas/keskelle/siltä väliltä
Kaiuttimien asettelu(jalustan päällä): kannattaako laittaa piikkien tms päälle?

Kokemuksia ja teoriaa kiitos :)

Mielenkiintoinen aihe. Olen itseasiassa kokeillut kaikenlaisia DIY vaihtoehtoja viimeaikoina. Kaiuttimet ovat SA Explorer Master. Lattia on kovaa betonia. Kaiuttimen paino on lähemmäs 40kg.

Mitä olen näiden parin SA:n lattiakaiuttimen testaillut, niin olen todennut, että jos kajariin laittaa massaa reilusti, niin piikit ei vaan toimi niin hyvin (Soundcare Superspikes). Piikkien kiristäminen auttaa jonkin verran. Kiristämättömillä piikeillä keskialue menee vähän kireän kuuloiseksi, niinkuin olisi diskanttiin päin kallellaan ja kunnolla kiristetyillä piikeillä tulee suhteessa enemmän bodyä ääneen. Mutta niiden kanssa on niin vaikeaa säätää, koska ne löystyvät itsestään käytössä, ellei laita jotain kumiprikkaa väliin tai lukkomutteria.

Olen kokeilut laittaa alle jotain pehmeämpiä materiaaleja. Mm. 2cm vahvasta kokoonpuristuvasta solumuovista leikkaamani palaset, mutta ei niiden kanssa oikein tullut positiivisia kokemuksia. Liian pehmeä alusta vie taas bassoista napakkuuden pois. Olen myös kokeillut kimmoisemmilla kumiseoksilla, mutta ne toimivat vielä huonommin. Eli superpallon puolikkaat olisivat varmaan todella huono vaihtoehto :D.

Ihan tässä äskettäin kuitenkin löysin ainakin toistaiseksi vallan mainion kumiseoksen, joka ei ole kimmoisa, mutta silti sopivan "joustava" painavalle kaiuttimelle. Nimittäin jääkiekko! Keskelle reikä ja siitä M8 ruuvi läpi. Alle voi liimata vaikka palaset huopaa, niin kaiutinta on helpompi liikuttaa lattiaa vasten. Aivan eri luokkaa kuin nuo Superspiket tai muutkaan piikit mitä olen kokeillut.

Odottelen mielenkiinnolla parempia ehdotuksia.
 
Odottelen mielenkiinnolla parempia ehdotuksia.

Paras värähtelyenergian vaimennuskyky, joka äkkiseltään tulee mieleen, on squash pallon kumiseos. (niinkuin joku tuossa laitetaso topicissa heittikin.) Etenkin Dunlopin uusien kahdella keltaisella täplällä varustettujen pallojen paranneltu kumiseos imee energiaa harvinaisen hyvin. Pallohan sinällään on aikkas lerppu tapaus, mutta jos pallon halkaisee, ei sisään jäävä kaasupaine muodosta enää jousta, ja pallon puoliska mennee lattiaa vastaan sopivan littanaksi (lätkää ohuempi kerros saattaisi olla jäykempi), mutta kuitenkin tehdä värähtelyjä vaimentavan vaikutuksen (toisin, kuin kiristetyt piikit).

- F
 
^ kaikki materiaalit jotka vaimentaa värähtelyä, muuttaa liike-energian lämmöksi.
 
^Niinhän tuo taitaa olla, mutta korkki oli jotenkin hyvä tuossa asiassa. En muista missä asiasta luin vai tuliko töllöstä jostain.
 
Back
Ylös