DIY kaiutinjalat

Tuon korkin lisäksi lyijy taitaa olla aika tehokkaan häviöllinen materiaali. Sen lisäksi vielä vaimentaa kaikenmaailman säteilytyyppejäkin, joten sillä saa nuo kosmiset säteetkin kondikseen ;)
 
^Sain kerran töissä vastaavaa ainetta eräältä toimittajalta. Sitä pystyi muovailemaan kädessä kuin sinitarraa, mutta se pomppi kuin superpallo. Kokeilin myös muotoilla kaaren sormen yli ja kopautin sitä vasaralla. -> Ei mennyt kasaan, vaan vasara kimposi ylöspäin. (en lyönyt kovin kovaa).

Eikös hifilaitteiden vaimennukseen paras aine ole Sorbothane? http://www.sorbothane.com/
 
Oisko siinä mitään mututotuuden siementä, että vaikka materiaali on energiaa lämmöksi muuttava, niin jos se osittain perustuu kineettisen energian muuttamiiseen esim. lämmöksi (materiaali muuttaa fyysistä olomuotoaan ja lämpenee sisäisestä kitkasta), niin se vaikuttaa toistoon ja bassoistahan kaiken ensin kuulee. Eli, jos hidastettaisiin sitä kuinka kaiutin värähtelee musiikin tahtiin ja alla on joku tämän värähtelyn mukaan elävä materiaali, niin minulla ainakin on sellainen mutukäsitys, että tämä vaikuttaa suoraan taas kaiutin muuttaa äänienergiaksi.

Eli jos kaiutinta toistettaisiin painottomassa tilassa, ilman tukea, missä on kuitenkin happea, niin kaiuttimen elementit toimisivat moottoreina ja kaiutin alkaisi liikkumaan kuulijasta pois päin ja kun kaikki energia mikä muutetaan ilmanpainevaihteluiksi kuluisi kaiuttimen liikuttamiseen, niin siitähän seuraisi, että lopulta kuulija (vaikka seuraisi kaiutinta perässä ja kaiutin saavuttaisi maksiminopeutensa), ei kuulisi juuri mitään vaan tietyllä tavalla ilma työntäisi kaiutinta eikä kaiutin ilmaa.

Mikäli kaiutin taas on jousimaisen pinnan varassa, niin siitähän taas seuraa, se että jousi välillä jännittyy ja välillä puristuu kokoon, eli värisyttää kaiutinta myös omaan tahtiinsa. Ja jos materiaali taas muuttaa mekaanista energiaa lämmöksi ja muuttaa sen toiseen energiamuotoon, niin sehän vain tarkoittaa sitä, että kaiutin ei toimi aivan optimaalisesti. Ongelmahan olisi aika triviaali, mikäli siitä selviäisi vain pistämällä volumea lujemmalle, mutta kun materiaalit käyttäytyvät eri tavoin eri värähtelytaajuuksilla (materiaalin partikkelien välinen lepokitka, ihmisen kyky huomata eroja eri taajuusalueilla) ja siitä myös johtuu miksi nämä materiaalit vaikuttavat.

Pitäisi siis löytää materiaali, jonka sisäinen lepokitka (elastisuus), on sopiva niin, että
1) se ottaa vastaan kaiuttimen energiaa
2) mutta kontribuoi omalla värähtelyllään äänentoistoon mahdollisimman vähän tai sopivalla taajuusalueella
3) tai syö mahdollisimman tasaisesti kaiuttimen syöttämää värähtelyenergiaa, jolloin ääni vain hiljenee.

Optimaalisin tilannehan olisi se, että kaiutin pysyisi paikoillaan, mutta "lattia" värähtelee. Koko homma perustuu fysiikan lakiin peruslakiin numero 3: "voimalla on aina vastavoima".
 
elviz sanoi:
Mikäli kaiutin taas on jousimaisen pinnan varassa, niin siitähän taas seuraa, se että jousi välillä jännittyy ja välillä puristuu kokoon, eli värisyttää kaiutinta myös omaan tahtiinsa. Ja jos materiaali taas muuttaa mekaanista energiaa lämmöksi ja muuttaa sen toiseen energiamuotoon, niin sehän vain tarkoittaa sitä, että kaiutin ei toimi aivan optimaalisesti.
Jousimaista pintaa liikuttaa kaiuttimen värähtely. Ongelmaa tästä tulisi, mikäli pinnan ominaisuudet olisivat sellaiset, että sillä on erittäin terävä resonanssitaajuus. Tällainen tilanne syntyy, jos kaiuttimen pohjan asettaa suoraan vaikkapa kovalle pöytäpinnalle. Tietyt taajuudet herättävät resonansseja pöydässä ja päällä oleva kaiutin alkaa myös hyppimään, josta seuraa erinäisiä pärinöitä. Mikäli vaimennusmateriaali muuttaa kaiuttimen kotelossa esiintyviä resonansseja lämmöksi, niin ei se tarkoita, että kaiutin ei toimisi optimaalisesti. (paitsi, jos kaiutin on suunniteltu tekemään osa bassosta kotelon seinien resonanssilla)

Dynaamisen kaiuttimen hyötysuhde on muutenkin heikko, sillä suurin osa energiasta muuttuu lämmöksi puhekelassa.
 
Hiihtokin on hyvä laji! Maksaa noin 1.5€ yksi kappale suksivoiteen levittely palikoita, mikä on tehty korkista. Siitähän kätevä DIY mies jo tekee useammankin kaiutinjalan.
 
Piikityksiä jatkettu ja tällä hetkellä on käytössä ohuet, noin 35mm pitkät teräspiikit, jotka on kierretty tiukkasti 35mm halkaisijaltaan olevaan tukevaan teräslätkään. Aiemmista kokeiluista poiketen laitoin nämä siten, että tuo lätkä on lattiaa vasten ja piikki jalustan pohjaa vasten. Näitä piikejä on kolme kpl per jalusta. Toimii parhaiten kun vertaa muihin piikityksiin, mitä olen kokeillut.

Kaiutin seisoo tällä hetkellä jalustan päässä kolmen kuppimaisen kuparinappulan päällä, jotka ovat integroitu kaiuttimeen. Aiemmin kaiuttimen kuparikupit kiinnittyivät jalustaan kolmen pallomaisen puuvastakappaleiden avulla, joka pitivät kaiuttimen tiukasti paikollaan horisontaalisesti. Otin nämä pois ja mielestäni toimii nyt paremmin. Pitänee kokeilla vielä metallisia vastakappaleita ja erilaista kiinnitystä jalustaan, edelliset napit oli liimattuna jalustan ylälaattaan.
 
Tollaset pykäsin. Ei ihan hifiä, mutta nostaa kajarit sopivalle korkeudelle. Viellä pitäisi värjätä ja kenties lisätä alas vaakatukia kun jalat kuivuessaan vetää kieroon.
 

Liitteet

  • jalusta.JPG
    jalusta.JPG
    167,8 KB · Katsottu: 25
  • jalusta+kajari.JPG
    jalusta+kajari.JPG
    82,6 KB · Katsottu: 25
Back
Ylös