DIY - Halvat tietokone minimonitorit, Apua!

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Hei!

Miettisin tietokoneille kaiuttimien rakentamista ja tarvitsisin hieman apua. Noihin tietenkin varmaan löytyy joitain hyvä ohjeita, joita tietenkin voitte postata, sekä jos jotain kokemuksia, niin laittakaa ihmeessä palstalle. Itse hakisin jotain, ehkäpä B&W tyylistä ääntä, mutta jos näin hatusta haettaisiin kaiutinta, niin tällaiset elementit on pistäneet silmään. Eli jos näillä rakentaisi, niin onko tietoa voisiko jopa toimia, tai koteloinnista?

Ajatuksena olisi varmaankin koteiloida molemmat erikseen. Tuleeko herkkyysien kanssa miellaisia ongelmia, eli tuo crossoverin teko olisi se mikä mulle eniten tuottaa ongelmia, apua siinä olisi ihan hyvä. Vai kannattaako edes harkita ostoa?

Diskantti: 1" silkkidome MGR DT-4 28,10€/kpl
http://www.ljudia.fi/kaiutinelementit-s82124/diskantit-c78530/mgr-dt-4-p78540/

Keski/Basso: 5,25" Peerless HDS 134-830860 54€/kpl
http://www.ljudia.fi/kaiutinelementit-s82124/keskiaaniset-c78509/peerless-hds-134-830860-p78522/

Hintaa noille tulisi varmaankin kaikenkaikkiaan n. 150€ elementit + crossoverit 50-100€ + kotelo 50-100€ = 300-350€???

Ajattelin, että nuo olisivat passiivi, mutta jos aktiivisen tekee suht vaivatta, niin mikä ettei, postatkaa jos jotain hyviä vinkkejä..
 

Analog

Käyttäjä
Liittynyt
1.9.2006
Viestejä
2 382
Kaupunki
Pirkanmaa

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Meinaat, että jos ostan esim. jonkun valmiin suotimen, niin niissä sitten uupuu jokin taajuusalue, eli kaiuttimesta ei välttämättä saada koko potentiaalia irti, vai vääriä alueita korostamalla kaiutin soi kamalan kuuloisena ja tietyt alueet rätisee? Voiko myös kaiuttimia kokeilla eka raakana ja laittaa taajuuskorjaimen ja kuuntelee sen avulla ensiksi ja sitten tekee sille suotimen sen pohjalla, mikä alue kaipaa korostusta?

Jos valmiin ostaa, niin sanotaan, että tiedän mitä alueita jo haluaisin korostaa, eli jos teoreettisesti rakentaisin kaiuttimen ja korostaisin jommalla kummalla? Molemmilla ei varmaankaan voi??

1. Suodin QLM 3500 Hz 21€/kpl
http://www.ljudia.fi/lisatarvikkeet...akosuotimet-c79416/suodin-qlm-3500-hz-p79432/

2. Suodin QLM 1200 Hz 29,50€/kpl
http://www.ljudia.fi/lisatarvikkeet...akosuotimet-c79416/suodin-qlm-1200-hz-p79430/

Jos helpottaa hommaa ja ostaisi vaikka piezon, joka ei tarvitse kuin ohmin väliin, eli tarvitsisi vain keski/bassolle suunnitella suodin, niin helpottuisiko homma yhtään? Eli korvaisi ainakin aluksi tuon diskantit tällä, ja myöhemmin vaikka uusii sen?

Piezo: QLM-1005 6,65€/kpl
http://www.ljudia.fi/kaiutinelementit-s82124/piezot-c78561/qlm-1005-p78564/
 

Hannes H

Hifiharrastaja
Liittynyt
23.7.2009
Viestejä
9 283
1. Passiivisuotimella et saa tehtyä korostusta
2. Suotimen suunnittelussa on otettava muutkin seikat huomioon, kuin jakotaajuudet. Esim impedanssi- ja vaihekäyttäytyminen

Tuossa nyt alkuun tärkeimmät korjaukset.

Jos käytettävissä on 300-500e, niin suosittelen ostamaan pöntöt käytettynä. Jos haluat rakentaa, niin osta jokin hifi-lehden rakennussarja, tai AW-kit.
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Ok ok.. Tuota, no lähtökohta on se, että haluaisin kokeilla kasata alusta loppuun kokonaan kaiuttimen, elementit tietenkin ostaa, mutta kiinnostaisi siis tietää mitä seikkoja pitää ottaa huomioon kun rakentaa suotimet? Jakotaajuudet jne? Itseäni alkaa hieman ärsyttämään tällä palstalla se, että jos paikka on DIY ja kyse on DIY apua, niin apu on lähinnä "osta kaiuttimet", "osta valmispaketti".. Mitä hyötyä olla DIY paikka, jossa ihmiset eivät itse neuvo sitä mihin pyydän apua ja viisautta, vaan passittavat kauppaan? Jos joku jaksaa sepustaa, mitä kaikkea pitää tehdä suotimille jne, käytännössä, niin kiitos siitä.. Nuo valmispaketit eivät kiinnosta, mutta hyvä kuitenkin ottaa jotakin mallia noista.. Pitäisi olla enemmänkin kuinka rakennan kaiuttimet ABC..
 

eemeli

Hifiharrastaja
Liittynyt
13.12.2006
Viestejä
777
Kaupunki
der bunker
n1KKei sanoi:
Itseäni alkaa hieman ärsyttämään tällä palstalla se, että jos paikka on DIY ja kyse on DIY apua, niin apu on lähinnä "osta kaiuttimet", "osta valmispaketti".

Ei pahalla, mutta mitäs jos koittaisit ensin perehtyä jonkun verran aiheeseen. Kirjastosta alkuun vaikkapa "Tee Itse Hifikaiuttimia" kirja.
 

kkoskela

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
1 406
Kaupunki
Pyhäjokilaakso
n1KKei sanoi:
Ok ok.. Tuota, no lähtökohta on se, että haluaisin kokeilla kasata alusta loppuun kokonaan kaiuttimen, elementit tietenkin ostaa, mutta kiinnostaisi siis tietää mitä seikkoja pitää ottaa huomioon kun rakentaa suotimet? Jakotaajuudet jne? Itseäni alkaa hieman ärsyttämään tällä palstalla se, että jos paikka on DIY ja kyse on DIY apua, niin apu on lähinnä "osta kaiuttimet", "osta valmispaketti".. Mitä hyötyä olla DIY paikka, jossa ihmiset eivät itse neuvo sitä mihin pyydän apua ja viisautta, vaan passittavat kauppaan?
Ihan ensimmäiseksi koita puhaltaa se herne ulos nenästä :)

Jos haluat suunnitella itse kaiuttimen niin olisiko järkevää perustaa threadi jossa kerrot että haluat rakentaa ja suunnitella kaiuttimen ihan alusta, etkä ostaa valmiiksi suunniteltua sarjaa.
Sarjoja suositellaan sinulle siksi koska et selvästikään ole kovin kokenut rakentelija ja jakosuotimen suunnittelu on oikeasti vaikeaa.
Hommaa tosiaan alkuun tuo eemelin suosittelema Tee Itse Hifikaiuttimia kirja, vaikkapa kirjastosta. Siinä kerrotaan sivukaupalla suotimen l. crossoverin suunnittelemisesta, varsinkin kun hommaat vielä sen uusimman painoksen jossa selvitetään esimerkkikaiuttimen kanssa miten sen suotimen suunnittelu etenee.
Tällä palstalla on guruja jotka ovat tuota tietoa jakaneet ja kun jaksat lukea tätä DIY palstaa niin huomaat että täälläkin on satoja aloitettuja viestiketjuja, niistä suurin osa on asiaa, ja paljon erittäin painavaa asiaa. Myös jakosuotimen suunnittelusta.
Edellisen viestin linkissä on paljon asiaa, lisäksi troelsgravesen.dk sivuilta löytyy monennäköistä.
 

jasu

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
26.10.2006
Viestejä
7 385
Kaupunki
Oulu
Ja lisää tietoa löytyy mainiosta keittokirjasta : Vance Dickason, loudspeaker design cookbook
 

Analog

Käyttäjä
Liittynyt
1.9.2006
Viestejä
2 382
Kaupunki
Pirkanmaa
Siis ensimmäisenä marssi kirjastoon ja hae Pekka Tuomela: Hifii kaiuttimet kirja. Noita on useita vversioita vuosien saatossa. kaikissa on silti paljon hyvää tarinaa yleisesti jaoksuodinsuunnittelusta ja kaiutin suunnittelusta. Muutamassa uudemmassa käydään kaksi kaiutin projektia seikkaperäisesti jakarin kannalta läpi. pieni 2-tie BM-82 (joka oikeasti on hyvä ääninen) ja iso Dipoli D-07. Molemmissa kerrotaan tarkemmin miksi jakarissa on jokin tietty jippo.
Tämän lisäksi lue vaikka tämän palstan ynnä www.diyaudio.com loudspeaker/multi-way palstoilta vastaavia aloituksia kuin omasi.

Ihan lähtökohdaksi, ymmärräthän vastuksien, kelojen ja kondensaattorien toimintaperiaatteen ja pystyt jopa laskemaan kelojen ja konkkien impedanssin eri taajuuksilla.

Kukaan ei halua tyrmätä ajatusta lähteä itse suunnittelemaan kaiutinta mutta varoitamme vain, että se ei todellakaan ole sama asia kuin vaikka ultimate hyper-peli PCn kasaaminen mihin kykenee jokainen korkeasaaren apinakin. Jos siis haluat saada jotain järkevää aikaiseksi rajallisessa ajassa niin tee jonkin valmiin ohjeen mukaan. Sen jälkeen onkin jo palon helpompi alkaa joko muuttelemaan tehtyä tai tutkailla jotain aivan omaa.

Meitä on tällä palstalla kourallinen joille kaiutin suunnittelu ja rakentaminen on melkein puoli elämää (ainkain siihen on sen verran käytetty aikaa) ja silti jokainen projekti on lopputulokseltaan jossain määrin epäselvä tosin vaatimustasokin on vuosien saatossa kasvanut.
Itsekin aloitin värkkäämisen Pekka Tuomelan ohjeiden perusteella useita eri kikottimia. Jopa ne kaikkein vanhimmat kuten Hifi 85/3 (vuodelta -81) jolla itse aloitin ovat edelleen hyviä purkkeja ääneltään.

Sellaisen harjoituksen voisit tehdä, että tulosta niiden ehdottamiesi elementtien vasteet paperille ja vedä 100Hz kohdalta käyrää vaakasuora viiva aivan ylös 20kHz asti. Nyt ala miettimään millä ihmeellä saat tuon suoraksi ja kuinka korkeille taajuuksille asti se on mahdollista saada suoraksi. Muista, että voit vain vaimentaa. Turha sotkea tässä vaiheessa vielä jakosuodin asiaa mukaan. Tämä on hyvää kuivaharjoittelua kelle tahansa. Seuraavana voisi ottaa käyttöön jonkin elektroniikka simulaattorin vaikka Microcap 9 ja tutkia toimiiko se oma hahmotelma kuten oli ajatellut eli onko vasteen korjaava toimenpide halutunlainen oikeasti. huomaa että kaiutin elementin impedanssi ei ole vakio vaan muuttuu taajuuden mukaan (katso impedanssi käyrää).

Siitä se sitten pikkuhiljaa lähtee ja seuraavana voisikin alkaa miettimään mitä tarkoittaa _jako_suodin ja miten se näkyy vasteissa jamillainen ero on sen näkymisesttä elementtikohtaisessa akustisessa vasteessa ja miten se eroaa suotimen vasteesta.
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Tuo humblehomemadehifi sivusto on muuten aika hyvä.. Pitänee paneutua lisää. Kirjastoihin olen hieman huono menemään, joten koitan turvautua internettiin. Eikä se herne ole nenään vielä mennyt tai sitten se ei ole vielä tullut pois sieltä :D Ei tuota hifikirjaa voisi löytyä digitaalisesta muodosta netistä?
 

Matias.

Käyttäjä
Liittynyt
3.4.2008
Viestejä
273
Ei tosiaan kannata vetää sitä hernettä nenään kun on saanut näinkin hyviä neuvoja mitä tuossa ylempänä on ollut. ;)

Noiden ehdottamiesi elementtien plus suotimen yhteishinta kipuaa jo sille tasolle että sillä rahalla saa jo ihan ok pieniä valmiita rakennussarjoja joiden
tekemisessä on varmasti aikaisemmin asiaan perehtymättömälle paljonkin diy meininkiä.
Lopputulos näissä on varmasti parempi kuin arvioimalla valittu kokonaisuus.

Millä vahvistimella ole ajatellut kaiuttimia käyttää?
 

ChiKung

Käyttäjä
Liittynyt
24.1.2010
Viestejä
121
Kuten edellä mainittiin, kaiuttimien tekeminen on (myös) kaikkea muuta kuin sopivien elementtien valinta ja jakosuotimen rakentaminen. Kotelosuunnittelu on suuressa roolissa ja suodin pitää suunnitella ja mitata myös sille sopivaksi. Esim. jos kotelon sisälle mahtuu siinä olevan elementin ylimpien taajuuksien aallonpituuden puolikaskin virittymään seisovaksi aalloksi, niin se näkyy heti vasteessa. Vanullahan tuota yleensä yritetään korjata, mutta minun mielestä oikea tapa on suunnitella kotelo siten, ettei vanua siihen tarvita vaan sitä käytetään sen "oikeaan" käyttötarkoitukseen (tarvittaessa q-arvon laskemiseen, efektiivisen kotelotilavuuden "kasvattamiseen"). Myös mm. impedanssivaste on otetta huomioon. Jos onnistut saamaan impedanssihuipun jakotaajuudelle, ei jakosuodin toimi sillä taajuudella (ellei ole sille suunniteltu) vaan lopputuloksena tuolla kaistalla äänien summautuminen molemmista elementeistä. Ihan ensimmäisenä kannattaa lukea nuo em. kirjat.

Helppo ja edullinen tapa päästä kohtalaiseen toistoon ja diy-touhuun on laajakaista ja pyrkiä tekemään sille resonanssittoman ja korostuksettoman kotelon (esim. puolipallo etulevyksi ja kartion muotoinen kotelointi, eli ns. pisarakotelo). Mittailet taajuusvasteet ja teet mahdolliset imupiirit. Elementit löytyvät yleensä hyvinkin edullisesti. Analogin ehdottama "kuivaharjoitus" sopinee tuohon varsin hyvin.

Jos monikanavaista haluaa, niin valmis kitti on ehkä parempi (aloittelijalle ja kokeneemmalle) kuin täysin oman suunnittelu. Seasin Excel -sarjasta löytynee erittäin hyvät elementit ja valmiita mitattuja kittejä on netti pullollaan. Hifitalolta löytyy myös ohjeineen. Itse lähtisin tuollaisesta kitistä ja kun tietotaitoa on kertynyt niin kittiä muuttamalla eteenpäin.

Edit. Excel taitaa mennä budjetista, mutta miten olisi vaikkapa:
http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=2
http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=4

Levyt voi ostaa vaikka valmiiksi sahattuna kaupasta. Sisäosien viisteet sahaa itse helposti. Yläjyrsin harppitoiminnolla on hyvä omistaa itse myös mahdollisia tulevia projekteja varten. Muuten itse kasaus on hyvinkin suoraviivaista eikä vaadi erikoisempia työkaluja.
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Juups.. Kyllä se voi olla, että pakko tehdä yksi tai kaksi ensiksi. Lähinnä vaikka en tekisikään nyt suoraan omaa kaiutinta, niin sen takia kysyn näitä asioita, sillä haluan sen perustiedon kuntoon. Vähän sama kuin ostaisi valmispaketin, jolla kasataan auto. Kasaat auton, mutta et tiedä miksi mikäkin osa on ja miksi ne meni siihen mihin meni, ymmärrätte varmaankin? Meinaan, kun heti minulle ilmoitettiin, että kasaa valmis, mikä on ihan hyvä asia ja aion siitä aloitta, mutta kun kysymyksenä oli lähinnä sitä tietoa, jotta tiedän mitä kasaan ja minkä takia, u know?

Onko muuten tämä kaiutin identtinen Chorus 662 mallin kanssa? Aw-6i rakennussarja? http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=2

Jos haluan rakentaa valmispaketin, joka on haarukkaa 200-300€, niin mikä olisi kaikista paras? Sanotaan, jos haluaa sitä käyttää pc:n kanssa, ehkä ilman, kuuntelee rokkia pääsääntöisesti, mutta ei halua subwooferia. Etsin jotain B&W kaiuttimien tyylistä. Millaiselta nuo Seasin elementeillä rakennussarjat yleensä kuulostaa? B&W = lämmin ja aika flätti, mutta riittävä ilman subbaria.

Seasin Excel elementit kiinnostaa ja tietenkin jos nyt tarkemmin ajattelee, niin voisin kyllä mahdollisimman halvat kaiuttimet rakentaa, mutta kerralla sen verran hyvät, ettei tarvitse heti vaihtaa. Käytössäni on siis tietokoneen kanssa Proton D540, josta puhti ei lopu kyllä vaikka onkin vain 45w. Myös tietokoneelle täytyy olla putki edessä, sivulla tai ylhäällä, sillä basso puuroutuu muuten pahasti.
 

eemeli

Hifiharrastaja
Liittynyt
13.12.2006
Viestejä
777
Kaupunki
der bunker
n1KKei sanoi:
Jos haluan rakentaa valmispaketin, joka on haarukkaa 200-300€, niin mikä olisi kaikista paras? Sanotaan, jos haluaa sitä käyttää pc:n kanssa, ehkä ilman, kuuntelee rokkia pääsääntöisesti, mutta ei halua subwooferia. Etsin jotain B&W kaiuttimien tyylistä. Millaiselta nuo Seasin elementeillä rakennussarjat yleensä kuulostaa? B&W = lämmin ja aika flätti, mutta riittävä ilman subbaria.

Aika pahan pistit.

Tässä olisi tarpeen myös tiedot huoneen koosta ja kaiuttimien sijoituksesta. Sillä on oleellinen ero, tulevatko pömpelit 12m2 vai 30m2 huoneeseen ja onko kaiuttimien sijoitus mahdollisesti tietokonepöydällä huoneen nurkassa vaiko hieman avarammin jalustalla. Pieni huone ja nurkkasijoitus suosivat reilusti jo ylhäältä laskevaa bassovastetta.

Hifitalon lisäksi mm. Harrilla on ihan mielenkiintoisia rakennussarjoja tarjolla: http://www.harrinkaiutin.fi/runko.html

P.S.

Kaipa tuohon opintomateriaalien joukkoon tämänkin voisi vielä lisätä: http://www.linkwitzlab.com/ Jollain lailla tämäkin kaveri jakosuotimiin taitaa liittyä. :D Nämä mainitut lähteet kun sisäistät, niin sitten voitkin tulla tänne opastamaan kimmoston ohella. ;)

Ja jos nyt jostain syystä näin alkuun jakosuodin alkaakin tuntua möröltä, niin tuota laajakaista ajatusta ei kannata tyrmätä. Laajakaistan kanssa et tarvitse välttämättä yhden yhtä komponenttia ja siinä pääsisi tutustumaan ihan pelkän kotelon vaikutuksiin lopputuloksen kannalta. Ei ollenkaan huono vaihtoehto. Tähän edullisia ja sopivissa olosuhteissa käsittämättömän hyviä (oma mielipide) elementtejä löytyy ainakin Hifitalolta ja LumoAudiolta.
 

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 123
Kaupunki
Orimattila
Noita laajakantteja kannattaa tosissaan harkita. Itse värkkäsin vahingossa lapaseen tarttuneista Tangbandin W4-657SC:istä tietokonepurkit töihin, ja olen varsin tyytyväinen. Vähän isompaan koteloon nuo olisi voinut juntata, mutta parilitraiset olivat valmiina ilman elementtejä. Nelisen litraa noille olisi kaiketi vähän ihanteellisempi refleksissä. Meinasin vielä jossain välissä väsätä noille hieman Tony Geen Solo 103:n tyyppiset lootat. Ans ny kahtoa.

Se noissa edellämainituissa TB:n elementeissä ainakin on, ettet tee kovinkaan suurta konkurssia, vaikket lopputulokseen aivan tyytyväinen olisikaan. Lisäksi sopivat ihan mainiosti vähän pienempitehoisellakin putkivahvistimella syötettäväksi, jos sellaista jossain vaiheessa päädyt halajamaan.
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Osaako kukaan kuvailla näitä kaiuttimia äänenlaadullisesti, tai kertomaan, mitä kaiutinvalmistajan kaiuttimia ehkä eniten muistuttaa?

Hifi 6/2 rakennussarja - 110€/kpl
- Diskantti: Seas 25TAF/G
- Keskiääni: Seas MP14RCY

Aw-3 Alu rakennussarja - 129€/kpl
- Basso: Seas L12 RCY/P
- Diskantti: Seas 27TBCD/GB-DXT

Aw-6i rakennussarja - 88€/kpl (vastaava Chorus Compact 662??)
- Diskantti: Seas 19TAF/Geh(Magneettisuojattu) + AWSM-120 suuntain
- Bassokeskiääni: Peerless 830903 (Magneettisuojattu)

Aw-10X rakennussarja - 189€/kpl
- Elementti: Seas Seas T18REX/ACG
 

rajani

Käyttäjä
Liittynyt
18.2.2007
Viestejä
12 789
Kaupunki
Lahti
mkutvonen sanoi:
Itse värkkäsin vahingossa lapaseen tarttuneista Tangbandin W4-657SC:istä tietokonepurkit töihin, ja olen varsin tyytyväinen. Vähän isompaan koteloon nuo olisi voinut juntata, mutta parilitraiset olivat valmiina ilman elementtejä. Nelisen litraa noille olisi kaiketi vähän ihanteellisempi refleksissä. Meinasin vielä jossain välissä väsätä noille hieman Tony Geen Solo 103:n tyyppiset lootat. Ans ny kahtoa.

Tuo olisi erittäin mielenkiintoinen tietokonekaiutinprojekti, jos joku foorumin diy-guruista voisi tehdä aloittelijallekin sopivat ohjeet. Tästä oli nimittäin puhetta aluevastaavien kokouksessa Tampereella, että julkistettaisiin joku tällainen helppo ohje.
 

Janne

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
2 059
Kaupunki
Oulu
Työpaikalla oli suorastaan nostalgisen näköiset 90-luvun Soundblaster-passiivipöntöt harmaantuneen harmaissa muovikuorissaan. Joskus tossa mietin että mitähän noista sais jos huvikseen maalaisi/vaimentaisi vaimennusmatoilla + vanulla / vaihtaisi jonkun tangbandin elementin ja johdotukset... :)

alkuperäiseen kysymykseen vaan kärkkäänä kommenttina että jos haluaa halvat monitorit niin kannattaa tosiaan vertailla itse rakennettu vs. valmiit/käytetyt/rakennussarjat. Yllättävän halvalla saa ihan hifikaiuttimia, ja Genelecin 6010A irtoaa myös 400eur jotka on minusta hyvä tietokonemonitorit, ovat nytkin tuossa pöydällä :) Tässä tapauksessa varmaan oli kuitenkin tarkoitus päästä kaiutinrakennusharrastukseen ihan oikeasti kiinni hintaan tuijottamatta.

Itse olen joskus miettinyt samanlaista tietokonemonitorien rakennusta jostain hifitalon tms. pienimmästä sarjasta. Kun ei oikein tuo puun pintakäsittely ole vielä hallussa niin voisi olla hupaisa kokeilla ensi alkuun jonkinlaista keinonahkaviritelmää pinnotteeksi.

Joka tapauksessa Choruksen M-4 kaiuttimet on mulle osoittanut että pienistäkin saa oikein hyvää ääntä ulos, joten siksi voisi olla mielenkiintoista harjoitella pienten tietskamonitorien rakentamista. Nykyään luulis saavan suhteellisen näppärän kokoisia pikkuvahvistimiakin kaveriksi.
 
Ylös