Diskantin suuntaavuudesta kysymys

vanquish

Käyttäjä
Liittynyt
21.3.2007
Viestejä
52
Luin tässä jotain vanhaa Hifimaailmaa ja siinä oli lattiamalli vs. jalustamalli kaiutinvertailussa Elacit Jet -diskanteilla. Annettiin ymmärtää että ne ovat erittäin suuntaavat ja juuri "spotin" ulkopuolella ei kannata olla, koska diskantti vaimenee välittömästi. Itse en ole koskaan kuullut pienehköillä nauha- tai laskostetulla diskantilla(Jet) olevaa kaiutinta. Miten tuo suuntaavuus poikkeaa jos vertaa vaikka Choruksen/Amphionin tyylisellä suuntaimella varustettua diskanttia?

Varmaan tässä lähiaikoina käyn kyllä kuuntelemassa tai otan kotikuunteluun esm. Elacit, mutta olisi kiva saada infoa.
 

Mazgurth

Käyttäjä
Liittynyt
5.4.2009
Viestejä
1 450
Elacin laittiakaiuttimia kuulleena voin sanoa, että kyllähän nuo suht suuntaavat ovat. Ei mua haittaa vähän spotin vieressä kuunnella, mutta jos ihan sivulle menee niin siellä se on aika hyökkäävä toiselta puolelta ja toinen puoli vaimenee tosi rankasti. Tuohon vaikuttaa tietty kuinka lähellä kaiutinta ollaan.
Vertailukohteita ei pahemmin löydy kun omissa jakareissa on 300 astetta säteilevät nauhadiskantit. Mulla on kyllä spotti aika tiukka koska keskiääniset ovat aika suuntaavat.
Vielä esimerkkinä Zu Audio Essencejen nauhadiskantit ovat aika suuntaavat, mutta eivät välttämättä haittaa kaikkia kuuntelijoita koska toistavat kai vain ihan ylimmät diskantit. Liian ulospäin suunnattuna noissa pöntöissä huomasin sellaisen ilmiön että joillain levyillä pellin kilahdus alkoi keskeltä stagea ja hyppäsi yhtäkkiä kaiuttimeen loppuajaksi.
 

Pibe

Käyttäjä
Liittynyt
2.3.2009
Viestejä
1 259
Kaupunki
Kouvola
Tuo ilmiö Essenceillä johtui aika pitkälti oheiskalustosta. Nyt uuden CD-soittimen myötä alkaa olla jo aika pientä, vahvistin auttaa varmaan vielä lisää. Niin ja tosissaan nuo toistavat vain ~12kHz ylös päin Essenceissä.
Ei Elacit niin suuntaavat ole kuin esmes Amphion Priot. Itseasiassa spottikin tuntuu olevan melko leveä Elaceilla, ei mitään järjettömän suuntaavaa settiä... Kuunteluun vaan.
 
Ylös