Dipoliprojekti Swan

simo

Käyttäjä
Liittynyt
12.5.2010
Viestejä
6
Tuhnuiset vanhan kaiuttimet ja höyhenenkevyt subbari; on aika rakentaa jotain rehdimpää. Aloitin viime talvena dipolikaiutinjärjestelmän rakentelun, joka on läheistä sukua SL:n Orion- ja Phoenix-kaiuttimille. Valmistui pitkän väännön jälkeen toissapäivänä. Swan on oma veikkaukseni siitä, miten hyvä äänentoisto saadaan pienehköön olohuoneeseen.

http://projectswan.wordpress.com/
Saa kysyä, heittää ajatuksia, antaa palautetta, haukkua tai ylistää.

p1050408-e1276275010718.jpg
 
Hienot!

Mikä on jakotaajuus milleniumin ja seas excelin 8" välillä? Voisin kuvitella, että ks. musiikilla varmasti kuulostaa hyvältä.
 
Osuva nimi kaiuttimille :)

Käytetyt elementit ainakin antaa luvan odottaa korkealuokkaista ääntä. Tuo Behringer on itselle pieni kysymysmerkki. Ainakin DEQ2496 toi selvän verhon ääneen, eli mikäli sen kautta jaat diskantin ja midin niin se voi vähän syödä läpikuultavuutta (tosin Densenillä noita ajettiin, joten onko siellä sittenkin passiivijako). Joka tapauksessa varsin asiallisen oloinen projekti ja mukava lukea harrastajien dokumentaatiota, kiitos siltä osin.
 
Tällä hetkellä jakotaajuuksina on 120Hz ja 1600Hz. Vain veikkaus, joka perustuu Orionin jakotaajuuksiin 120Hz, 1400Hz sekä siihen, että Seas muistaakseni suositteli 2kHz jakotaajuutta diskantille.

Behringerin (http://www.thomann.de/fi/behringer_cx3400_super_x_pro.htm) hommasin jakosuotimeksi hinnan, säätöjen ja LR4 suotimien takia. En tosiaan tiedä rajoittaako Behringer kaiutinten potentiaalia. Taajuuskorjaukset teen iTunesin equalizerilla.

Koko projekti alkoi siitä, kun halusin parempaa ääntä edullisesti, siihen kun lisää .. puutyöharrastuksen + DIY-asennetta ja aikaa .. syntyi Swan. Tässä on vielä tutkittavaa/parannettavaa ja paljon on opittavaa.
 
Komiaa jälkeä! Käsityö kunniaan! Ihmettelen vain, että kuinka oelt päätynyt monosubbariin??

-A
 
Toki vois laittaa ja rakentaa molemmille puolille tollasen subbarin, kuitenkin nykyisessä pienessä olohuoneessa yksi dipolibasso sisällään 2 X Peerless XLS-12" riittänee.
Tossa Behringerin jakosuotimessa on LF Sum ominaisuus, jolla nyt alle 120Hz taajuudet summataan yhdelle kanavalle.
 
simo sanoi:
Toki vois laittaa ja rakentaa molemmille puolille tollasen subbarin, kuitenkin nykyisessä pienessä olohuoneessa yksi dipolibasso sisällään 2 X Peerless XLS-12" riittänee.
Tossa Behringerin jakosuotimessa on LF Sum ominaisuus, jolla nyt alle 120Hz taajuudet summataan yhdelle kanavalle.

Popilla/elektronisella musalla alle 200Hz taajuuksia ei juuri koskaan pannata oikeaan ja vasempaan kanavaan vaan jätetään monoksi, muilla musiikkityyleillä tilanne on eri. Vaikka raidalla olisi stereobassoa, niin alle 200Hz taajuudet suuntaavat niin vähän, että on käytännössä mahdoton erottaa mistä päin huonetta taajuus tulee. Käytännössä siis tuolla tavalla pääkaiuttimien keskelle sijoitetulla subbarilla ei tingi stereo-kuvasta kuin aivan piirun verran. Eria asia on, jos jakotaajuus nostetaan yli 200 hertsin tai subbari liikautetaan pois pääkaiuttimien keskeltä.
 
Komeat kaiuttimet. Jos ulkonäköideaa saa antaa niin joutsenkaula sopisi hyvin olla valkoinen. :)
 
Jooh, kyllä noiden rinnalla omat telkänpöntöt näyttävät ihan itse tehdyiltä :)
 
Oman kokemuksen mukaan subbarin jakotaajuus ei ole kyllä koskaan juuri 50Hz ylittänyt ja jos näin on käynyt niin kyllä on komiasti paikallistunut se subi. Saattaa olla kyllä vikaa sitten miehessä/setupissa/huoneessa, mutta kaikki yli 60Hz jaot olen tupannu tehdä stereona. Mutta hyvä jos pelittää, komeaa jälkeä joka tapauksessa!

-A
 
Toinen dipolibasso on toki suunnitelmissa; pitäis vaan hommata materiaalit ja tehdä muutama viikko verstaalla.
Kahden dipolibasson käyttöön yksi syy löytyy tuolta:
http://www.linkwitzlab.com/faq.htm#Q5

Fequal = 0.17 v / D
v = 343 m/s ja
D = 50cm
eli dipolibassolle Fequal = 117Hz
Tällä taajuudella dipolibasson avoin rakenne vastaa samojen elementtien ulostuloa suljetussa kotelossa. Kun taajuus puolitetaan, 59Hz, dipolibasson kaksi XLS 12" elementtiä vastaa enää yhden ulostuloa suljetussa kotelossa. 30Hz taajuudella on ongelmia, jota pelkällä taajuuskorjauksella ei voida hoitaa - tarvitaan lisää elementtejä.

Yksi vaihtoehto voi olla pidentää dipolibasson sivua 50cm => 70cm, jolloin Fequal = 83Hz.
 
Fequal muuttuu mutta samalla muuttuu koko rakenteen toiminta. W-bafflessa tulee merkittäviä resonansseja eikä se pelaa enää dipolina.
 
Back
Ylös