Dipoli subi

marko_j

Käyttäjä
Liittynyt
12.7.2009
Viestejä
148
Onnistuuko miten tehdä 20-35hz hyvälaatuinen Dipoli subi yhdellä 10" tai 12" elementilläVahvisitn ja jakari on olemassa?hintaluokka olisi ns kohtuullinen 2-300e
 
Ei. Dipoli ei ole sub - ainakaan 10...12 tuuman kokoluokassa. Sen toisto alkaa vasta 50 Hz alueelta.
Pienet subit on pantava umpi-, tai refleksikoteloon.

Vanhis
 
tökkää joku 15-21" (eminence, precision devices...ym onhan noita). dipolina ei vie hirveesti enempää tilaa kuin 12", bassoa on hivenen enemmän.

rythmik audiolta löytyy dipolikittejä 12" paperikartiolla. budjetti menee kyllä yli siinä kohtaa.
 
"20-35 hz toistava" dipolisubi (Baffelina?) on kokoluokkaa auringon pimentävä=järjettömän iso. Tossa tarvitaan joko rajusti sähköistä korjausta, niin paljon että yhdeltä kympiltä alkaa käydä happi vähiin, tai sitten muita lääkkeitä. Baffelin muotoilu, pahvin pinta-alan raju kasvattaminen ( 2*15 per puoli alkaa olla jo realistisempi?) tai tavoitteen siirto 40 hz tienoille? Toi riittää jo lähes kaikelle muusiikille, ja useimpiin kuuntelutiloihin muutenkin.

http://www.linkwitzlab.com/frontiers.htm

ja sieltä viimeinein kohta "L- H-frame and U-frame open-baffle woofers", ja siitä eteen päin.

Niin että _teoriassa_ tuo on mahdollista, mutta baffelin koko on sitten luokkaa ladonovi ja elementin liikepoikkeamalle, tehonkestolle ja vahvistimelle jää silti rajusti hommaa-> "rämpylät" ei tähän käyttöön oikein sovellu-> ei oo halpaa. Sähköisellä korjauksella ja muotoilulla saadaan jonkin verran vaikutettua tarvittavan baffelin kokoon, liikepoikkeamaan ja tehonkestoon sitten pahvin pinta-alalla=elementtien koolla ja lukumäärällä.

Löytyykö käytössä olevasta jakarista mahdollisuutta aktiiviseen baffelikorjaukseeen=alapään laskevan vasteen kompensointiin?
 
marko_j sanoi:
Onnistuuko miten tehdä 20-35hz hyvälaatuinen Dipoli subi yhdellä 10" tai 12" elementillä

Tarkoitatko 20-35Hz ulottuvaa vai 20-35Hz aluetta toistavaa? Ensin mainittu on ihan tehtävissä, tosin reiluin äänenpainerajoituksin, mutta jälkimmäisessä en näe kovinkaan paljoa järkeä.
 
ajatuksena olis ajaa 20-35hz subilla,pää kailottimet toistaa noin 30hz saakka
 
marko_j sanoi:
ajatuksena olis ajaa 20-35hz subilla,pää kailottimet toistaa noin 30hz saakka

Eikös tuo ole aika turhaa hommaa panostaa erillistä kaiutinta 10 hertsin takia?
 
marko_j sanoi:
ajatuksena olis ajaa 20-35hz subilla,pää kailottimet toistaa noin 30hz saakka

No tuohon käyttötarkoitukseen dipolisubbarin rakentamisessa ei ole mitään järkeä. Se että ilmoille saataisiin käyttökelpoisia äänenpaineita käyttökelpoisella laadulla vaatisi massiivisia rakenteita siihen verrattuna että käytetään perinteistä suljettua tai refleksikoteloa homman hoitamiseen.
 
alspe sanoi:
Eikös tuo ole aika turhaa hommaa panostaa erillistä kaiutinta 10 hertsin takia?
Suunnilleen yhtä turhaa on koko hifi, eli ei ollenkaan turhaa jos sattuu haluamaan :D
Omasta kokemuksesta voin sanoa että ei ole turhaa. Tosin päädyin tulppaamaan refleksiputket pääkaiuttimista ja siirtämään karvaa suuremman kaistan subille. Pääkaiuttimina Troelsin PMS´t
 
Back
Ylös