Digitoitko levyjäsi?

Franssales

Käyttäjä
Liittynyt
2.1.2009
Viestejä
15
Pitää erikseen kysyä, ovatko hifimiehet digitoineet vanhoja vinyylejään. Itse elän toivossa, että jaksaisin tuon joskus tehdä.

Niin, ja erityisesti elän toivossa, että johonkin luodaan arkisto, vaikka sitten hajautettuksin, josta löytyy sellaisi digitoituja aarteita, joita ei enää saa mistään. Rahinan kanssakin kelpaisi.

Businesidea levy-yhtiöille: kun te p-leet ette kuitenkaan itse prässää levyjö uudestaan, ettekä viitsi edes ojentaa kättä ja panna kantanauhoja tiedostoiksi, niin tarjotkaa eds joku satanen sille harrastajalle, joka teidän levynne digitoi ja tarjoaa tiedoston kaupalliseen jakoonne.

Ugh, olen puhunut.
 
Mä olen joitakin levyjä digitoinut. Olivat "kaupan" ehtona läjälle vinyyleitä. Ei toki tarvinnut kaikkia digitoida, vaan vain muutaman lahjoittajalle rakkaimman levyn.

Oman kokemukseni pohjalta sanon ettei tuo kovin nopeaa ja helppoa ole. Vaivaa siihen kuluu.

Näin kevennyksenä voisin todeta, että se arkisto on jo olemassa. Arkisto on vain hajallaan pitkin maailmaa eri levykauppiaiden varastossa. Kyllä vinyyliä kehtaa kuunnella vielä pitkään. Ei sitä tarvitse digitoida, kun on oma levysoitin.
 
Ei ole tarvetta. Muutenkin hommasta puuttuu se jokin, kun kolmella hiirenklikkauksella napsauttaa digitaalitiedostot pörisemään, soitin lataa kansikuvan ja biisiratingit, lyriikat skrollaamaan näytölle... Kaikki on niin automaagista. Tykkään enemmän siitä lähestymistavasta, että ensin mietitään puolituntia, kuuntelisiko jonkin levyn vai ei. Sitten kun varsinainen kuuntelevaisuuspäätös on tehty, voidaan alkaa arpomaan levyhyllyllä sormet hioten minkä näistä suojapussikääryleistä vetäisi hyllystä ulos - onhan siinä kauhea vaiva saada se sinne takaisin niin, ettei 12" neliskanttikondomi liu'u tulevien perhekalleuksien yltä. Lakupitsa varoen sisäpussin kanssa kansista, ja sitten pussista. Silmämääräinen tarkastelu hiuksista, jalanjäljistä sun muista hutuista, joita vinyylilevyjen pintaan saattaa silloin tällöin syntyä. Tarvittaessa pesuoperaatio ennen lautaselle laskemista. Harjan kanssa pölyt ja partikkelit pinnasta ja neulan asemointi cue-toiminnolla levyn ulkoreunan tienoille - ja sitten tarkkaan laskelmoitu oikea sormien hydraulinen konsonanssi. Neula alkaa kaivamaan auditiivista ärsykevirtaa kiekon urasta kuin papan raktori perunapeltoa. Euforia on taattu. Ja laulujen tekstit löytyvät (toivon mukaan) kiekkopahveista, kuvakin on keskivertomonitoria suurempi.

Mutta kyllä, levy-yhtiöt saisivat tuottaa useampi uudelleenpainelmia lövyistä.
 
Itselleni en digitoi vinyylejä.

Mutta yhden digitoinnin olen kyllä tehnyt ja ihan hyvällä tuloksella. Nimittäin erään pienen Roomassa sijaitsevan kirkollisen järjestön johtaja oli saanut tietää, että minulla on eräs harvinainen lp-levy, joka ei enää ole helposti saatavilla (Haydnin sonaatteja Ton Koopmanin cembalolla soittamana). Hän oli kuunnellut kasetille kopioitua levyä aikanaan ollessaan Irian Jayassa (Uuden Guinean itäosa) lähetystehtävissä parikymmentä vuotta. Hän olisi ostanut levyn, mutta sovimme että toimitan hänelle kopion CD:llä. Ja näin oli hyvä.

KL
 
Vinyylijä en digitoi. Naurettava ajatus (tai ei nyt vältämättä niiiiiiiiiiin naurettava). CDt löytää tiensä kyllä koneelle.
 
100+ euron vinyylit digitoin. Ja jotain parhaita 7" hooseejuttuja. Ei jaksa kahta minuuttia per puoli varten nostaa irti levylautasta ja siirtää hihnaa jne. Sit ois taas sama ruljanssi takasin päin :D


J
 
Eikös parhaat hooseejutut kestä alle puolen minuutin :D. Kaksi minuuttia per puoli kuulostaa paremminkin rockabillylta :).

En digitoi, vain pari poikkeusta olen tehnyt vuosia sitten, kun lainassa oli älppäreitä joita ei voinut ostaa mistään.
 
kuzma sanoi:
Eikös parhaat hooseejutut kestä alle puolen minuutin :D. Kaksi minuuttia per puoli kuulostaa paremminkin rockabillylta :).

En digitoi, vain pari poikkeusta olen tehnyt vuosia sitten, kun lainassa oli älppäreitä joita ei voinut ostaa mistään.

No tohon kahteen minuuttiin per puoli meneekin se 5-10 piisiä :D


J
 
Digitoin kaikki sellaiset LP:t, joita ei löydy enää mistään. Siis painos myyty loppuun tai eBay ei tunne. Vaivalloista ja hankalaa, mutta onpahan kulttuuriteko kuitenkin. Tallennan 96kHz/24bit waveiksi/levypuoli ja niistä pätkin käyttötiedostoiksi (FLAC ja AAC).
 
Niin, joo, mun digitointi on siirto waviksi ja poltto cd:lle kuuntelua varten.

J
 
Aloitusviestissä toki mainitaan vinyyli mutta kun kerran otsikko on mikä on niin sanotaan nyt että heti digitoin jokaisen levyn kun kotiin tulee. Ja vinyylejä ei tule. Kuin vahingossa ja niitä en digitoi kun ei ole höylää. Mutta onneksi täällä foorumilla on porukkaa kun ostaa vielä vinyköitäkin. ;)
 
Tomsku sanoi:
Pannaas pystyyn Hihi-harrastajien sivuprojektina.
Vai olisko sitten kuitenkin digitalisointiprojekti enempi tätä päivää? Onhan noita project gutenbergejä ja runebergejä tekstien digitalisointiin. Kuis ois project edison?

edison_50.jpg
 
Kysymys ei oikeastaan ollut tarkoitettu yksittäisen kuuntelijan levyelämyksen tuhoamiseen, vaan sen saman levyelämyksen jakamiseen.

Project Gutenbergiin verraten: paljon on maailmalla levytyksiä, jotka painuvat hiljalleen historiaan sitä mukaa kuin viimeiset vinyylit naarmuttuvat tai jauhautuvat neulojen alla kelvottomiksi.
 
Jarkko sanoi:
No tohon kahteen minuuttiin per puoli meneekin se 5-10 piisiä :D


J

Huomattavastikin enemmän. Maailmanennätysluokkaa lienee kotimaista osaamista esittelevä Yesmeansyes-yhtye 7"-sinkullaan, jossa on 88 biisiä.
 
No tuo on vielä aika aloittelijamainen saavutus @nal Cun+ yhtyeellä on 5643 piisiä sisältävä EP. (Bändin nimi piti "nokkelasti" koodata, kun tuntuu tälläkin laudalla sensuuripeikko rellestävän.) Mutta täytyy todeta, ettei määrä ihan aina korvaa laatua :D

J
 
Jarkko sanoi:
No tuo on vielä aika aloittelijamainen saavutus @nal Cun+ yhtyeellä on 5643 piisiä sisältävä EP. (Bändin nimi piti "nokkelasti" koodata, kun tuntuu tälläkin laudalla sensuuripeikko rellestävän.) Mutta täytyy todeta, ettei määrä ihan aina korvaa laatua :D

J

Ohhoh, no siinä on jo tiivistä raitaa sitten.
 
Eipä juuri. Muutama biisi on tullut siirrettyä digitaaliseen muotoon. Samalla on poistettu softalla rapsahtelut pois.

Jos ajattelee homman toisin päin. Voiskohan noista CD-kiekoista tehdä itselle LP-levyt sellaisella suorakaiverruslaitteella :p
 
Back
Ylös