Digi-Lampizator

  • Keskustelun aloittaja THD
  • Aloituspäivämäärä

THD

Käyttäjä
Liittynyt
4.2.2008
Viestejä
119
Lukasz Fikus räväyttää jälleen - putkitoiminen S/PDIF-bufferi!

http://www.lampizator.eu/digilampizator/CD Transport Digi-Lampizator.html

Onko joku muu katsonut skoopilla, mitä perus-CD-pyörittäjien antama S/PDIF näyttää? Onko se todella tuollaista rapaa mitä Lukaszin esimerkkikuvassa??

Tuon herran sivut ovat kyllä aina yhtä parhautta diy:n saralla, vaikka pakko myöntää etten ole vielä jaksanut kokeilla lampizatorointia :)
 
:D
Tuohanoniahntäyttähuuhaatajitteronkäärmeöljykauppiaittenkeksittyävedätystäjakaikkidigitaalinenlähtökohtaisestitäydellistäniinkuinjokainenteknisestitietävätajuaa
:D
 
THD sanoi:
Lukasz Fikus räväyttää jälleen - putkitoiminen S/PDIF-bufferi!

Onko joku muu katsonut skoopilla, mitä perus-CD-pyörittäjien antama S/PDIF näyttää? Onko se todella tuollaista rapaa mitä Lukaszin esimerkkikuvassa??
Kaverin touhuissa on tosiaan otetta. ;)

Ei ole tullut skoopilla spdiff:iä tutkittua, mutta tässä on mielenkiintoinen sivu siitä miten tuota bittivirtaa tuotetaan, tai ainakin pitäisi tuottaa:
http://www.hardwarebook.info/S/PDIF_output#Simple_S.2FPDIF_output_without_galvanic_isolation

Fikuksen omilta sivuilta kuvat muutamien CD-soittimien spdiff-lähdöistä:
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/TRANSPORT/CD_transport_DIY.html

Pointtihan tässä on se että jos sen digisignaalin vastanottopää on syystä tai toisesta kuormana hankala, niin tyypillisen spdiff-toteutuksen kanssa voi tulla jotain ongelmia. En ainakeen heti nähnyt noista skooppikuvista että onko ne otettu suoraan lähtöliittimestä. Olettaisin näin. Ideanahan tuossa tosiaan on toteuttaa bittien lähettäminen vahvistinkytkennän avulla, jolloin se on tunnottomampi digikaapelin ja sen päässä olevan laitteen impedansseille. Sitä että onko tällä sitten miten suuri käytännön merkitys digitaalisignaalin häiriöttömälle siirrolle, voi jokainen itse meitittä. En lausu tästä asiasta mitään omakohtaista "lopullista totuutta". Tekniikan kanssa touhutessa olen kyllä oppinut senkin, ettei niin yksinkertaista asiaa olekkaan etteikö sitä voisi tyriä säästämällä väärässä paikassa.

Putken käyttö digitaalisignaalin vahvistamiseen on minusta erittäin epäilyttävää, itse en ikinä tekisi sitä noin. Fikus itse toteaa putken käytöstä tähän että "...transistor buffers doing just what my buffer does. But having tube output is so much more cool !!!!". Minusta puolijohteilla on paikkansa siellä missä sähköä pätkitään, vaikka ne eivät niin "cool" olekkaan.

Ylivoimaisesti hauskinta Fikuksen saitilla ovat artikkelit joissa hän tutkailee CD-soitinten lähtöasteita. Varsinkin Kiinalaiskoneille kyyti on usein kylmää, heikkohermoisimpien omistajien ei kannata näitä lukea:
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/references.html

Eli modauksen jälkeen soittimien lähtöasteista löytyy sitten pelkkää lasitavaraa ja parhaassa tapauksessa jopa Sowtersin muuntaja. Excelent! "Viikus" taitaa olla meikäläiselle sukulaissielu. :D
 
Onpa tuota SPDIF:iä tullut taannoin mitattua DAC-kuulokevahvistimen rakentelun yhteydessä, tässä yksi mittaus (alempi trace on vastaanottopäähän tuleva SPDIF-signaali Denonin DVD-1920-soittimelta. Vastaanottopäässä ennen skooppia galvaanisesti erottava muuntaja ja luonnollisesti 75 ohmin terminointivastus. Tuossa sama zoomattuna. Mittauskaistaa skoopin puolesta noissa mittauksissa ~300 MHz. Tosin nousu/laskuajoista laskettuna signaalin merkittävät taajuudet jäävät alle 10 MHz.

t. Janne
 
Todetaan vielä että ei pitäisi olla olemassa "hankalaa" SPDIF-inputtia, vaan niiden pitäisi olla resistiivisiä 75 ohmin kuormia DC:stä (tai suhteellisen pienestä taajudesta lähtien) aina jonnekin 10-20 MHz asti. Jos tämä ei toteudu, suunnittelija ei kyllä ole osannut asiaansa. SPDIF on siis ns. kaksoisterminoitu systeemi, jossa syöttävällä lähteellä on 75 ohmin antoimpedanssi, ja tämä signaali sitten päätetään 75 ohmin kuormaan vastaanottopäässä. Systeemi vastaa siis analogisten videosignaalien siirtoa, ja tehosovituksen säännöt pätevät. Analogisissa signaaleissa sen sijaan tuloimpedanssi on suuri ja antoimpedanssi pieni, joten näitä kahta ei oikein voi vertailla.

t. Janne
 
RapsuZ sanoi:
K
Ylivoimaisesti hauskinta Fikuksen saitilla ovat artikkelit joissa hän tutkailee CD-soitinten lähtöasteita. Varsinkin Kiinalaiskoneille kyyti on usein kylmää, heikkohermoisimpien omistajien ei kannata näitä lukea:

Juu, esim. tämä MHZS on kyllä todella kylmäävää luettavaa.

http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/MHZS/MHZS_CD66F.html

Harmillista että tällaista tutkivaa journalismia ei ole mahdollista nähdä mainostajien talutusnuorassa olevissa hifi-lehdissä. Vähän turhan usein paljastuisi, ettei keisarilla ole vaatteita ja valtaosa high-endistä on silkkaa kusetusta ja parempaa insinöörityötä löytyy jonkun vanhan muovikuorisen philipsin sisältä...
 
THD sanoi:
Juu, esim. tämä MHZS on kyllä todella kylmäävää luettavaa.

Vähän turhan usein paljastuisi, ettei keisarilla ole vaatteita ja valtaosa high-endistä on silkkaa kusetusta ja parempaa insinöörityötä löytyy jonkun vanhan muovikuorisen philipsin sisältä...

Fikuksesta ei saa parhaalla tahdollaankaan lyömä-asetta High-endin vastaiseen ristiretkeen. Mies toteaa BAT VK-D5SE soittimesta että "actually that was the test unit tubed by design but nevertheless my reference and inspiration". Modaamattomana parhaiksi hän mainitsee Audio Noten DAC:it ja Arcam CD73-soittimen. Nuo ovat ihan sitä ehtaa, hyvin suunniteltua High-endiä.
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/goodplayers.html

Eli Fikus ei tappele High-end -vermeitä vastaan, vaan huonoja teknisiä ratkaisuja vastaan. Siinä on eroa. ;)

Tuosta MHZS-soittimesta: Valitettavasti kuva avatusta DAC-kotelosta ei ole Fikuksen oma, eikä näin ollen ole takuuta siitä etteikö se laite olisi lähtöisin jostain Kiinan pimeimmiltä sisämarkkinoilta. En kuitenkaan hirveästi hämmästyisi jos esim. täältä hankitut laitokset sisältäisivät ihan saman halvan BB-DAC:in:
http://www.pacificvalve.us/MHZSCD88.html

Muutenhan tuota soitinta oli kehuttu (koristevaloja ja lähtöasteen kytkentää lukkuunottamatta) varsin asialliseksi. - Mikä on tässä tapauksessa kuitenkin hintaan nähden kovin vähän. Mitään High-endiä tämä laite ei ole nähnytkään, pikemminkin se on kiinahifin perusmassaa.

Eniten minua ihmetytti/huolestutti/hämmästytti nämä kiinalaislaitteet:

http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/Shanling%20CD300/CD300_Shanling_Burrbrown_PCM1794.html
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/Vincent/Vincent%20CD-S6%20CD%20player%20upgrade.html

Sen hyvin soivan lähtöasteen tekeminen EI VOI OLLA noin vaikeaa, kun tukevassa koneistossa on jo asianmukainen jännitelähde ja kunnollinen digitaalipuoli. :-\

Kaiken tämän kehumisen keskellä kannattaa kuitenkin muistaa että myös Fikus on jossain määrin kaupallinen taho. Eli vaikka kaverilla on tietoa ja näkemystä, niin minusta "ainoaan oikeaan lähtöasteeseen" kannatta suhtautua pienellä varauksella. Ei ne puolijohteetkaan IHAN kelvottomia ole. :D
 
sihvis sanoi:
Kivaa luettavaa, tässä alkaa ihan harmittaa ettei ymmärrä sähkön ja elektroniikan päälle...

Kyllä nuo ovat ihan opeteltavissa olevia asioita. ;)
- Sitä paitsi kaikkien lainalaitteiden sisälle ei ihan niin vaan kurkitakkaan, se voi käydä pirun kalliiksi .
 
onkos joku "lampisoinut" cd-soittimiaan? sällillä ainakin tuntuu olevan ymmärrystä soittimien tviikkaamisesta ja ylipäätään soittimien laadusta ja potentiaalista. urakkana tuollainen näyttää helpolta ammattilaisen kertomana, mutta tällaiselle "oon mä yläasteella tehnyt itselleni lottoarpojan valmiista sarjasta" -tasoiselle kolvittomalle aika ylitsepääsemätön ja ihannoitava suoritus. ylipäätään pidän lukaksen ajatuksesta tviikata hyvää rautaa koko potentiaaliinsa.

sori vanhan ketjun elvytys :)
 
En ole vielä lampisoinut, mutta tarkoitus olisi e88cc soittimen ulostuloon laittaa....
 
Sen verran Lampisaatiota suoritettu että Zero Dacista vedettiin Dac piiristä suoraan 10uf muovikonkalla Signal Outputtiin ja perinteiset 47 uf lyytit poistettiin .
Osconit on kaapissa vielä vielä virtalähdettä varten .
Lampisaattorin putki outputtia en ole kokeillut . Hänen suosimansa Dac ulostulo Putken anodilta hieman epäilyttää ulostulo impedanssien takia, jotka saattaa olla suuret ,riippuen tietysti putkityypistä ? 100k potikan ajaminen ei varmaankaan tuota ongelmia 10k potikan kans voi olla toisin ?

Lampizaatori kyllä edustaa terveen järjen käyttön huippua Diy ja hifiajattelussa .Miten mies kerkee pitämään tollasta sivustoa Rakentaa vehkeitään ,Käydä Duunissa ,ja viel pitää toinenkin puolisko tyytyväisenä Huima mies !!! Soittelen Hänen P25 kaiutinta 2A3 vahvarilla .Parasta mitä tässä talossa ollut 30 vuoteen




Pappa
 

Liitteet

  • Sabafront.JPG
    Sabafront.JPG
    47 KB · Katsottu: 7
Pappa on kasannut komeat kaiuttimet. Taidan olla tulossa vanhaksi kun tuollaiset spartalaisen näköiset vintage-elementein varustellut paffelit sytyttää. Itse olen erittäin kiinnostunut Lukazin säätämisistä, vaikka oma osaaminen onkin niin vaatimatonta, että suurin osa materiaalista meneekin ohi hilseen. Erittäin suurella mielenkiinnolla itsekin kuulisin kommentteja heiltä, jotka ovat laitteitaan tuolla ajatusmaailmalla tuunanneet.
 
Vielä pitää Fiikusta kehuskella . Lisäksi että kaveri on Hävyttömän Subjektiivinen Hän ei liiemmin etsi tieteellistä syytä mikä soi hyvin , kokemus ja yritys ja erehdys näyttää piisaavan?
Sen sijaan " hänen" mielestään huonoon sointiin kyllä piisaa analyysia ja tieteellisyyttä ?
Kyllä saa aikansa kulumaan mukavasti selaamalla Lampizator sivuja . Munchen Hifiraportti oli aika hervoton !


Pappa
 
Tulipa nyt mitattua uusiksi tuo aikaisemmin mainitun DVD-soittimen spdif-lähtö, 75 ohmiin terminoituna tietysti.

http://koti.mbnet.fi/jahonen/Electronics/Measurements/Denon-DVD1920-SPDIF.png

Jonkunlainen resonanssiongelma tuolla näyttäisi olevan, mutta valitettavasti spektrianalysaattorini on töissä niin en tarkemmin voi luonnehtia ongelmaa. 40 ns nousuajalla mitään suurta ongelmaa ei pitäisi vielä olla, ~9 MHz kaistaleveys.

t. Janne
 
tuo kyl näyttää enempi sovitusongelmilta, koska selkeästi heijastuksia tulee.
 
Pappa on kasannut komeat kaiuttimet. Taidan olla tulossa vanhaksi kun tuollaiset spartalaisen näköiset vintage-elementein varustellut paffelit sytyttää. Itse olen erittäin kiinnostunut Lukazin säätämisistä, vaikka oma osaaminen onkin niin vaatimatonta, että suurin osa materiaalista meneekin ohi hilseen. Erittäin suurella mielenkiinnolla itsekin kuulisin kommentteja heiltä, jotka ovat laitteitaan tuolla ajatusmaailmalla tuunanneet

Rumathan noi on . Mdf:ää ja epoksiliimaa . Halusin kokeilla on Fiikuksen kytkiksissä niin maaginen speedi mitä hän väittää ,no totta puhuu .Noin ruppanan näkösistä putkiradioelementeistä lähtee noin häkellyttävä soundi .
Bassotoistokin erittäin hyvä .
Mättömiehille noi nyt ei tietenkään sovi
mutta kuka haluu max detailia hyvin pienillä desibeleillä , nii on harkinnan arvoiset Baffelit
Pitää raksata siistimmät versiot Koivusta /Koivuvanerista
Saba Cellotkin olis tarkotus tehdä

Pappa
 
pappa sanoi:
Lampizaatori kyllä edustaa terveen järjen käyttön huippua Diy ja hifiajattelussa.

Kamalasti kiinnostaisi ostaa jokin halpa soitin, jossa hyvä koneisto ja alkaa lämmittelemään kolvia. on vaan pitkä matka aloituspisteeseen, kun ei ole moneen vuoteen kolviin koskenut, saati sitten että jotain näistä ymmärtäisi :) täytyy kai alkaa selaamaan kirjaston tarjontaa elektroniikan lyhyestä ja keskipitkästä oppimäärästä.
 
Tuli kurkattua tuonne Denonin sisään. Piti laittaa ruuvit äkkiä takaisin kiinni kun tuli paha mieli ja voimakas myötähäpeä suunnittelijoita kohtaan :p En yhtään ihmettele jos signaali näyttää vähän heikohkolta.

Tarinan opetus lienee, että ennen kuin mitään työläitä modauksia tekee, niin kannattaa miettiä onko siitä hyötyä ainakin jos teknisessä mielessä parannusta toivoo. Aika harva laite muuten on digitaaliosaltaan merkittävästi parannettavissa (siis ihan oikeasti teknisessä mielessä), ilman että tekee koko piirilevyä kunnolla uusiksi. Lähtökohta on yleensä yksipuolinen pertinax-levy jossa risteilee pirusti signaaleita hyppylankojen päässä ilman että maata on siinä lähimaillakaan. Siinä ei paljon pääongelmaa lähtöpuskurointi auta jos perusasiatkin (referenssitaso) on ihan hakusessa. Oikeasti hyvässä ratkaisussa referenssitaso on aina suuruusluokkaa vedon leveyden päässä itse signaalista, eikä signaalien referenssitaso muutu vaikka reitityskerros muuttuisikin.

t. Janne
 
Onhan äijä pohtinut myös fettien käyttöä CD-soittimen lähtöasteena, vaikkakin ymmärrän että jos käyttää lähtöasteessa putkia niin sovitus muihin putkilaitteisiin voi onnistua paremmin kuin esimerkiksi opareilla.

"I spent whole night comparing my favourite discs and the bloody Fetishizator is so close to Lampizator that it totally scares me."

Tuon koko tarinan voi lukea seuraavasta osoitteesta:

http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/FETISHIZATOR/fetishizator.html

Itse olen väsännyt omaan sonyn CDP-950 soittimeen nos-modin (non over sampling) ja ohitin ulostulobufferin ottamalla signaalin suoraan ensimmäiseltä oparilta. Kyllä ainakin tuo Sony on nyt hyvä soitin, mekanismi on pirun nopea toiminnaltaan, siinä on TDA1541 dac ja nyt myös soundi vastaa nykypäivän tasoa. Hintaa koko soittimelle tuli vaivaiset 15 euroa jos lasketaan mukaan kallein osa eli 2 kpl burr brown opareita. Vinkkinä voin sanoa että ihmiset nakkaa noita vanhoja CD-soittimia menemään jätelavoille ja kierrätyskeskuksiin koska korvaavat ne nykyisin Mp3-soittimilla ja DVD-soittimilla. Kyllä mun mielestä Fikus on ihan oikeassa siinä että noissa japsivalmisteisissa CD-soittimissa on potentiaalia vaikka mihin. Toisaalta sivulla on tosiaan paljon höpötystä jota pitää tutkailla tietyn suodattimen läpi.

Hieno mies tämä Lukasz koska mikäpä olisi ekologisempaa ja järkevämpää kuin hyödyntää noita vanhoja hyviä CD-soittimia ja tehdä tätä harrastusta nimenomaan fiilispohjalta.
 
Back
Ylös