Denon DVD-2910 down mix

Denali

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.5.2009
Viestejä
12 838
Kaupunki
Salo
Denonin ohjekirjan mukaan monikanavaäänet down mixataan analogiseen kaksi kanava lähtöön. Niin kuulostaa käyvänkin, kun kokeilee Hifin testi DVD:llä siten että kaksikanavalähdön äänet menevät toiseen systeemiin monikanavaäänen muut kuin kaksikanavalähdöt menevät toiseen systeemiin. Eli, kun testi-DVD:ltä pitäisi kuulua takakanavien tai keskikanavan ääntä, ne kuuluvat myös stereolähtöön kytketystä systeemistä. Voiko down mixauksen estää? Eli käyttää soitinta kaksikanavalähdöistä siten, etteivät surround-kanavat kytkeydy minnekään? Se onnistuu kyllä kytkemällä toinen systeemi 5.1 lähtöjen L/R kanaviin, mutten haluasi tehdä niin. Haluan käyttää soitinta sekä kaksi, että monikanavasysteemissä vaihtamatta välikaapeleiden kytkentää. Ohjekirja sanoo, että downmixaus tapahtuu, ellei ohjelmalähde estä down mixausta. Estetääkö se SACD:ssä ja DVD-A:ssa? Toivottavasti.
 
Haluaisit siis jättää monikanavaäänitteillä kanavia kokonaan toistamatta? Vaatimus ei ole järkevä, tulee hyvin omituisen kuuloisia SACD:n monikanavaraitoja jos 3/5 kanavista raakataan vain mäkeen eikä ohjata minnekään. Downmiksaus ja kanavien uudelleenohjaukset on pakko tehdä jos monikanavaäänitteen koko sisältö halutaan toistaa kahdella kanavalla.
 
Tarkennanpa hieman. Minulla on siis käytössä 5.1 kotiteatterivahvistin ja 2-kanavainen vahvistin. DVD-soittimessa on analogisena sekä 5.1 lähdöt että 2-kanavalähdöt. Soittimen 5.1-lähdöt ovat pysyvästi kiinni kotiteatterivahvistimessa ja 2-kanavalähdöt puolestaan 2-kanavavahvistimessa. Pääkaiuttimia vaihdan tilanteen mukaan kotiteatterivahvistimeen tai 2-kanavavahvistimeen. Joskus siis etukanavien ääni kulkee monikanavaäänellä eri vahvistimen kautta kuin muiden kaiuttimien ääni. Tästä luonnollisesti seuraa se, että vahvistimien volumeja joutuu korvakuulolta synkkaamaan, mutta se ei ole ongelma. Ongelma on se, että kun 2-kanavavahvistin on kytketty soittimen downmixattuun 2-kanavalähtöön, niin se sisältää myös surround-kanavien äänet, jotka siis toistuvat samaan aikaan myös keski- ja takakaiuttimista. Esim. Hifilehden testi-DVD:n kaiuttimesta toiseen kuuluva kiertävä testikohina kuului tällöin seuraavasti: Äänen piti kiertää VE-K-OE-OT-VT sekvenssiä, mutta down mixauksen vuosi se kiersikin näin: VE-VE+K-OE-OE+OT-VE+VT, keski- ja takakanavien ääni kuului siis samanaikaisesti myös jommassa kummassa etukanavassa. Tilanteen voisi korjata kytkemällä soittimen etukanavat tarvittaessa 2-kanavavahvistimeen, mutta en haluaisi vaihtaa välikaapelien paikka toistuvasti, koska niiden liittimet ovat älyttömän tiukkaanistuvaa mallia ja irrottelu saattaisi ennen pitkään hajottaa vahvistimen liittimet. Pitää tutki tarkemmin, tätä Denonin käyttöohjeen kohta "if downmix is allowed by the source" tarkoittaa. Onkohan siis esim. SACD:llä down mixaus estetty, jolloin minun tilanteessa ei olisi ongelmaa. SACD:llähän on erikseen 2.0-ääni, jolloin down mixaus on ehkä hoidettu siinä. Testaaminen on vaan hieman vaikeaa ilman täysin toisistaan riippumattomia kanavia sisältäviä SACD-levyjä. Pink Floydin Dark Side of the Moonilla voisi onnistua.

Toivottavasti osasin nyt selittää vähän ymmärrettävämmin.

Syy tähän työläänkuuloiseen viritykseen on se, että 2-kanavavahvistimeni ääni on selkeästi parempi kuin kotiteatterivahvistimen ääni, joten haluan hyödyntää sen ääntä aina musiikilla (2- ja monikanava), kun se on mahdollista. Elokuville riittää kotiteatterivahvistimen ääni.
 
Sitten varmaankin yksinkertaisinta on haaroittaa ne soittimen 5.1 -lähdön pääkanavat niin monelle vahvistimelle kuin tarvitsee.
 
Jos nyt jostain syystä haluaa takakanavainformaation katoavan, kannattaisi soittimelle kai tuossa tilassa myös valehdella, ettei keskikanavakaiutinta ole olemassa?
Muuten katoaa liikaa.

Edit: Jahas - en lukenut kunnolla. Tee, niin kuin "kimbo" sanoo, tai mielummin - vaihda parempaan monikanavavahvistimeen.
Edit II: "Dark side of the moon" on alun pitäen 4-kanavainen tallenne. Sitä ei oltu suunniteltukaan keskikanavan toistettavaksi.
 
Mistähän löytyisi kytkimin toteutettu RCA splitteri, joka jakaisi yhden lähteen kahdelle vahvistimille? Toisin päin, eli monta lähdettä yhdelle vahvistimelle, kyllä löytyy pilvin pimein. En halua käyttää haaroitinta, koska se pienentää lähteen näkemää kuormaimpedanssia, mikä ei ole eduksi äänelle.
Tuota parempaa kotiteatterivahvistinta olen miettinyt myös, mutta mieleen tulleet ääneltään nykyistä PAREMMAT ratkaisut ovat turkasen kalliita. Nykyinen kotiteatterivahvistin on Yamaha rx-v1800, kaksikanava vahvistin on Copland cta-301 (etuvahvistin,Teslan NOS putkilla) ja Gamut d200mk2. Tässä pohdintoja laitteista, joita en ole itse kuunnellut:

Anthem avm50v2 tai d2v: Ovat luultavasti parempia kuin Yammu ja liitännät sellaiset, mitkä oikeaan kotitetterivahvistimeen kuuluu. Hinta suolainen, eikä käytetyinä löydy vielä.
Marantz 8003: Ei lukemani mukaan tuo parannusta Yammun ääneen
Onkyo pr-sc5507: Epäilen tuoko parannusta ääneen, hinta ok
Copland cva306: Tämä päivitettyinä Teslan putkilla luultavasti vastaisi kaksikanavasysteemini ääntä (joka siis on referenssini ja johon olen tyytyväinen). Valitettavasti ottaa sisään vain analogista ääntä, jolloin Blu-Ray musiikki (Pleikkarilta) jäisi systeemin ulkopuolelle. Se on vakava puute, koska se on minulle yhtä tärkeä kuin sacd-ääni. Sen sijaan Blu-Ray elokuville Yammun äänenlaatu riittää. Yksi vaihtoehto olisi etsiä järkevän hintainen sacd:tä ja dvd-audiota soittava blu-ray-soitin (järkevän hintainen) analogisilla lähdöillä, jolla pärjäisi yhdessä cva-306:n kanssa.

Etuvahvistimen lisäsi tarvittaisiin lisää päätteitä, joten hintaa kertyy.
Kytkinjakaja olisi nopea ja edullinen, eteenpäin vievä, muttei lopullinen, eikä kattava ratkaisu. Kun vaan löytäisi laadukkaan sellaisen jostain.

Jos tiedätte muita Anthemien ja cva-306:n väliin mahtuvia etuvahvistimia, joita kannattaisi harkita/kuunnella, niin kertokaa. Primare, Proceed, etc?
 
Tuo sinun yamaha on kuitenkin varsin kelpo av-peli ja varsinkin liitännöiltään kattava. Ihmettelen miksi et hyödynnä yamahan pre-outteja vaan kerroit jumppaavasi kaiutinpiuhoja Gamutin päätteen ja yammun välillä.
Säästyisit piuhajumpalta sekä tuolta tasojen säätämiseltä eri käyttötilanteiden välillä. Tunnen kyseisen yamahan erittäin hyvin ja mielessä on selkeästi kuinka tuon settisi kytkisin. Jos kaipaat tarkempaa vinkkiä niin pistä viestiä.
 
Juu, liitännöissä ei ole valittamista. Mutta kun Yammun pre-outit on otettu kerettiläisesti pääteasteelta vastusjaolla, jolloin ääni kiertää Yammun läpi kuitenkin, eikä haluttua äänenlaadun parannusta saavuteta. Anthem:n d2v maksaa jotain 8-9 tonnia ja cva-306 jotain 2.3 tonnia (+lisäpäätteet). Siihen väliin ja allekin saattaisi löytyä monenkinlaisia ratkaisuja. Tiedostan kyllä, että ongelmani on aika lähellä hyttysten alasampumista haupitsilla. Mutta minkäs sille voi, kun on kerran kuullut parempaa ääntä, eikä halua harrastustakaan lopettaa :) Aika moni on sanonut luopuneensa monikanavahaaveista juuri tästä syystä.
 
Ei sinun tarvitsekaan kierrättää denonin pääkanavia yammun kautta mutta silti saat setin kytkettyä ja säädettyä niin että homma toimii ilman piuhajumppaa.
Eli siis muussa monikanavakäytössä pääkanavat tulee yammun preouteilta mutta musiikkikäytössä olevan denonin pääkanavat suoraan coplandille. Tasosäädöt saat tehtyä molemmille tilanteille erikseen ja tallennettua omille muistipaikoilleen jolloin niiden välillä vaihtaminen tapahtuu yhdellä näppäimellä.
 
Niin ja tosiaan paremman laitteiston metsästys on toki oma asiansa. Puutuinkin nykyiseen settiin ja sen toimintaan johon alunperin nähdäkseni haitkin ratkaisua. Kertomasi mukaan asiat voisivat olla huomattavasti paremmin ja käytännöllisemmin laittamalla kytkennät ja säädöt uuteen uskoon.
 
Scaha sanoi:
Tunnen kyseisen yamahan erittäin hyvin ja mielessä on selkeästi kuinka tuon settisi kytkisin. Jos kaipaat tarkempaa vinkkiä niin pistä viestiä.

Kerro ihmeessä.
 
Kerro vielä tarkemmin mitä laitteita sinulta löytyy ja missä käytössä. Huomasin kylläkin että yhden asian suhteen tuli pieni aivopieru mutta katsotaan.

No eniveis, oletan että denon on sinulla cd/sacd -käytössä ja ilmeisestikin leffat sun muut hoidetaan jollain muulla vekottimella. Pääpointtina se ettei tarvitse piuhojen kanssa vekslata eri käyttötilanteissa ja ajetaan pääkaiuttimia aina erillisellä päätteellä. Yamahalta tuodaan pääkanavien preouteista etuselle ääni ja säädetään yamahalta tasot sun muut tämän tilanteen mukaisesti. Jos etusessa on jokin input jolla etunen tavallaan ohitetaan niin käytetään sitä. Jollei niin suoritetaan tasonsäätö etusesta äänenvoimakkuus täysillä. Tällöin leffakäytössä tuo erillinen stereosetti on "näkymätön" ja homma toimii vain av-vaffia operoimalla. Oletan että yamahan tasosäädöt sun muut ovat tuttuja joten en mene tässä niihin sen tarkemmin. Jos sinulla on muita musiikkilähteitä denonin lisäksi niin ne luonnollisesti kytketään suoraan etuseen niin kuin tähänkin mennessä. Eikä edellinen kytkentä vaikuta näihin millään tavoin.
Sitten päästään tähän denoniin jonka suhteen ei käytettävyydessä päästäkään nyt ihan sille tasolle mitä alunperin aivopierun saatuani kuvittelin. Eli denonilta tuodaan pääkanavat (ei siis erillisistä stereoliitännöistä) suoraan etuselle ja muut kanavat av-pelille. Tämä tarkoittaa sitä että stereokuuntelussa ei tarvitse murehtia pakkodownmixistä jos haluat vain pääkanavat kuuluviin ja tietysti stereolevyillä homma toimii niin hyvin kuin pitääkin. Monikanavaäänitteistä nautittaessa kaikkien kanavien voimin tuleekin se ainoa käytettävyysongelma eli äänenvoimakkuudensäätö pitää tehdä aina sekä yamahasta että etusesta.
Varsinkin jos kuunteluvoimakkuus on useimmiten vakio niin helpostihan tuossa tottuu mihin asentoon nupit säädetään. Tietysti loppupeleissä kaikki on kyse itsestäsi mutta näkisin että tällä tavoin kytkettynä setti olisi varsin toimiva.
 
Laitoit privaa. Vastaan tässä: Noin minulla on nyt kytkettynä. Se toimii muuten, paitsi tilanteessa jossa lähteenä on ps3, jolloin pääkanavia ei saa kaksikanavavahvistimelle laadukkaasti, koska ps3:ssa ei ole analogisia monikanavalähtöjä.
 
Tuo on totta ja itselläkin samankaltainen tilanne tosin en anna häiritä kun ps3 (tai ylipäätään monikanavapuoli) on vain leffa ja pelikäytössä. Jos harrastaisin enemmän monikanavamusiikkia voisi olla laitteisto hiukan toisenlainen moniltakin osin.
 
Back
Ylös