Dedikoitu peli/leffahuone alusta lähtien

Tässä vielä noista samoista käyristä pari tarkempaa vesiputousta 10dB saakka 20-1000Hz alueelta.

Edit: Jälkikaiunta-ajan määrityksen mukaan jälkikaiunta-aika on se aika jona ääni vaimenee 60dB äänilähteen vaimennuttua. Tuossa tuo nyt pääpiirteittäin ehkä on jos tasot pyörii tuolla 70dB huitteilla ja pohjataso on 10dB. Vajaa 2s.

Edit: Vielä nuo 20-20k käppyrät vähän kovemmalla volalla. 10dB pohja edelleen eli siihen mennessähän tuo pitäisi vaimeta. Nämä näyttää jo aikaisempaa postausta realistisemmille kun otetaan tuo -60dB tavoite tuohon hommaan. Ja toisaalta niin pitääkin, sohvaa ja joitain torkkupeittoja ja paria pimennysverhoa lukuunottamatta kova huone. Tässähän ehti jo säikähtää että eikö tämä akustoimalla enää paranekaan :D
 

Liitteet

  • Vasen_Huonevaste_Lähtötilanne_WF_10dB.jpg
    Vasen_Huonevaste_Lähtötilanne_WF_10dB.jpg
    119,7 KB · Katsottu: 19
  • Oikea_Huonevaste_Lähtötilanne_WF_10dB.jpg
    Oikea_Huonevaste_Lähtötilanne_WF_10dB.jpg
    130,8 KB · Katsottu: 16
  • Oikea_Huonevaste_Lähtötilanne_WF_10dB_20-20k.jpg
    Oikea_Huonevaste_Lähtötilanne_WF_10dB_20-20k.jpg
    138,4 KB · Katsottu: 17
  • Vasen_Huonevaste_Lähtötilanne_WF_10dB_20-20k.jpg
    Vasen_Huonevaste_Lähtötilanne_WF_10dB_20-20k.jpg
    131,8 KB · Katsottu: 20
Viimeksi muokattu:
Vastekäppyrässä sinulla oli viivojen väli 10 dB, joten heitot näyttävät pieniltä. Vaihda skaalaus 5 dB viivavälille.

REWissä on suoraan RT60 mittaus, joten sitä ei tarvitse pähkäillä noista vesiputouksista.
 
Vastekäppyrässä sinulla oli viivojen väli 10 dB, joten heitot näyttävät pieniltä. Vaihda skaalaus 5 dB viivavälille.

REWissä on suoraan RT60 mittaus, joten sitä ei tarvitse pähkäillä noista vesiputouksista.

Juu on niissä vasteissa heittoa. Jonkun verran tasoittuu kun siirtyy mideille joka on odotettavissakin.

Pitääpä RT60 vilkaista vielä erikseen. Näppärän oloinen työkalu kun löytyi mm DCX2496 optimoinnit suoraan.

Tuota voisi ehkä kokeilla jopa kaiutinsuunnittelussa koko suotimen osalta.
 
Mikäs noista RT60 on ns oikea? T20, T30, EDT jne jne.

Edit: No siinä on vasteet siten että näkyy nuo +-5dB tarkkuudet eli skaalausta tiivistetty. RT60 mittaukset T30 mittaustavalla. T20 ja Topt oli hyvin samanlaiset.

Ainoa joka antaa merkittävästi erilaisen tuloksen on EDT mutta mitä ohjetta ymmärsin se kuvaa jo muutenkin osin eri asioita. T20 ja T30 perustuisi tuohon Schroeder curveen.

Tuo 2-5kHz nousu selittynee loogisesti osin tuolla elementtivalikoimalla ja kotelorakenteella/-konfiguraatiolla vaikkei nyt toki häränpyllyä heitäkään.

Toki näissä pitää nyt huomioida että testaus tehdään varsinkin 200Hz ylöspäin suhteellisen suuntaavilla kaiuttimilla mitä tulevat hökötykset ei välttämättä tule olemaan. No toisaalta alle 200Hz kai tässä se kriittinen tarkasteltavakin on, sitä ylempiin pääsee jo ilmaraollisilla akustolevyillä suoraan kiinni.
 

Liitteet

  • Oikea_Huonevaste_Lähtötilanne_2_RT60.jpg
    Oikea_Huonevaste_Lähtötilanne_2_RT60.jpg
    45,9 KB · Katsottu: 24
  • Oikea_Huonevaste_Lähtötilanne_2.jpg
    Oikea_Huonevaste_Lähtötilanne_2.jpg
    62,5 KB · Katsottu: 21
  • Vasen_Huonevaste_Lähtötilanne_2_RT60.jpg
    Vasen_Huonevaste_Lähtötilanne_2_RT60.jpg
    45,2 KB · Katsottu: 23
  • Vasen_Huonevaste_Lähtötilanne_2.jpg
    Vasen_Huonevaste_Lähtötilanne_2.jpg
    63,1 KB · Katsottu: 22
Viimeksi muokattu:
Tuo ylemmän keskialueen "kuumuus" ei varmaan monia miellyttäisi, vrt BBC-dip.
 
Tuo ylemmän keskialueen "kuumuus" ei varmaan monia miellyttäisi, vrt BBC-dip.

Se on sinänsä helposti säädettävissä. Viittasitko taajuusbalanssiin vai jälkikaikuun?

Jälkikaiku 2-5kHz tulee diskantin suuntakuviosta ja sivuseinästä. Aika varma arvaus olisi. Ylempi jako on 1,5kHz.


Juu, sieltäpä noita tavasinkin.

"Domestic rooms are usually too small to have anything approaching a diffuse field at low frequencies as their behaviour in that region is dominated by modal resonances. As a result RT60 is typically not meaningful in such rooms below a few hundred Hz. Use the waterfall, spectrogram and decay plots to examine the decay of low frequencies in domestically-sized rooms."

Pitää tuossa joku rundi vielä ajaa mutta jos noin mitattua RT60 katsoo ei tuo nyt niin kaamealle näytä. Tasaisesti kaikkia taajuuksia siistii niin menee tuonne 200-300ms aika sukkelaan.
 
Siinäpä noita on vähän lisää. Hieroin balanssia jonkun matkaa. RT60 on edelleen suhteellisen tasainen eikä noita massiivia bassopään ongelmia ainakaan ole. Jos tarkoitus on monikanavassa päästä 200ms josta voi <200Hz tuplata 400ms niin ei tuossa hirveän mahdottomia pitäisi tarvita alkaa tehdä. Toki vasteheitot olisi hyvä olla pienemmät.

Mukana myös nuo vesiputoukset 500ms ikkunalla jos niistä pääsee paremmin kärylle.
 

Liitteet

  • Huonevaste_Lähtötilanne_3.jpg
    Huonevaste_Lähtötilanne_3.jpg
    72,7 KB · Katsottu: 13
  • Huonevaste_Lähtötilanne_3_RT60.jpg
    Huonevaste_Lähtötilanne_3_RT60.jpg
    64,5 KB · Katsottu: 13
  • Huonevaste_Lähtötilanne_3_Oikea_WF.jpg
    Huonevaste_Lähtötilanne_3_Oikea_WF.jpg
    154,3 KB · Katsottu: 13
  • Huonevaste_Lähtötilanne_3_Vasen_WF.jpg
    Huonevaste_Lähtötilanne_3_Vasen_WF.jpg
    134,3 KB · Katsottu: 12
Se on sinänsä helposti säädettävissä. Viittasitko taajuusbalanssiin vai jälkikaikuun?

RT60 viittasin. 200Hz ylöspäin tavoittelisin jälkikaiunta-ajan laskua 300ms tasolle, pitäen samalla huolen että tasaisuus säilyy.
 
Naplasin tuossa joutoaikana yhden uuden filsuvaihtoehdon nykyisille kajareille. Jaot aiemman 200Hz 2.asteen Linkwitz-Riley / 1500Hz 4.asteen Linkwitz-Rileyn sijaan 120Hz 4.asteen ja 1500Hz 4.asteen Linkwitz-Riley. Vähän niin kuin satelliitit "small" pääkaiuttimet ja subbaset koekonsepti.

En tiedä johtuuko pikaisen suotimen mahdollisesta integraatio-ongelmasta, midien koteloinnista (resistanssikotelo) vai raakasti vain siitä että ajamalla 2x15" alakeskialueelle ero munakkuudessa on melkolailla merkittävä.

Asiaa pitää vielä testailla mutta jos tuo on raakasti kapasts / auktoriteetista kiinni vaikea vähempään on kyllä tyytyä.
 
Oliko tässä ketjussa kyse kaiuttimen virittelystä vai huoneen rakentamisesta? Vähän menee puurot ja vellit sekaisin näin.
 
Oliko tässä ketjussa kyse kaiuttimen virittelystä vai huoneen rakentamisesta? Vähän menee puurot ja vellit sekaisin näin.

Totta. Vähän intoonnuin ja karkasi aiheesta.

Noh, huoneen osalta voine noilla kaiuttimilla sanoa että jälkikaiku on aika tasainen eli jos sitä tasaisesti saisi vielä vähän alemmas niin hyvä.

Nakkasin tuossa iltasessioon vielä 100mm patjat seinälle ensimmäisten heijastusten kohdalle mutta RT60 sillä ei vielä ollut vaikutusta. Kuuntelemaan ei enää kerennyt.
 
Niin toki jos kysymys olisi pelkästä huoneesta ja sen akustiikasta kai tämänkin oikea osoite olisi tuolla akustiikan puolella.

Laittelin tähän monikanavaan koska siihen käyttöön tila tulee ja sillä silmällä kaikki tehdään. Nykyinen setti on vain stereo mutta kuten tuossa mainitsinkin yksi pohdinnan kohteista on ehdottomasti (monikanavainen) kaiutinjärjestelmä.

Eronnee DIY twistin vuoksi monesta mainstream ratkaisusta mutta samalla aika yleispäteviä aatoksia tässä koittaa ajatella. :)

On siis eri asia vetää 2x6,5" 2 tiellä 120Hz ja jakaa siitä jyrkästi subbarille kuin laittaa järeät 3 tiet joissa noiden 6, 5" kaverina on 200Hz loivemmalla jaolla pari 15" per puoli. 2.asteen jaolla nuo rokkaa kuitenkin mukana sinne 600Hz huitteille saakka ja auktoriteetissa on aika posketon ero.
 
Okei, ehkä en lukenut riittävän tarkkaan ja oletin akustoinnista olevan kyse. Ei ole mitään väärää kehitellä kaiutinta olemassa olevassa tilassa. Näkisin kuitenkin että ratkaisujen teko jää piltkälti kysyjälle kun muuttujia on näinkin paljon, yleispätevät neuvot ovat toki voimassa kaikissa tilanteissa kuten mainitsemani ohjearvot monikanaäänen toistoon tarkoitetun tilan RT60.

Kaiutinprojektissa kannattaa tehdä mittaukset ja laskelmat kimmoston softalla niin varmaan saa asiallista opastusta jos sitä kaipaa.
 
Joo. Tämäkin projekti viivästynyt kerta toisensa jälkeen.

Noh, nyt tämä voisi johonkin edetä. Ehkä. Mutta pientä purkua aloitellessa tuli karuhko havainto. Seinien alaosassa on puolipaneeli joka saa lähteä, yläosassa 9mm kipsilevy ja sen niskassa tapetti. Sen pitää lähteä kanssa. Alla tietysti vanhat tapetit ainakin pariin kerrokseen ja alimmat jotain juuttaan tiukassa olevia vanhoja kokkareita.

*****. Jos siitä perinteiseen tapaan siistin haluaisi entiset pois, koko luukun levytys 9mm kipsilevyllä, tasoitukset ja sitten maalia pintaan. No ihan tehtävissä. Mutta ottaen käyttötarkoituksen huomioon olisikos tässä jotain out of the box vaihtoehtoa?

Rimoitus (ilmarako) ja koko seinien levytys jollain akustoivalla materiaalilla? Eli se mitä tuossa alussa taidettiin sivuta. Moduleina saisi sitten diffusoivaa tai absorboivaa, kaikatinta tai mitäpähän ..

Toki myös muita hajatelmia otetaan vastaan.

Katto on sinänsä simppeli. Täydentää paneloinnin, hiilenmusta Supi niskaan ja siihen saa sitten kiinni mitä haluaakaan.
 
Tuossa pengoin noita tunnettuja projekteja ja erilaisia 10-20cm syviä rakenteita tehty ja pinnassa suoraan Ecophon Wall Panel. Typerä kysymys mutta mistähän noita saa?

Master A ja joitain kattovariaatioita on ihan rautakaupoissa ja online
 
Tuossa pengoin noita tunnettuja projekteja ja erilaisia 10-20cm syviä rakenteita tehty ja pinnassa suoraan Ecophon Wall Panel. Typerä kysymys mutta mistähän noita saa?

Master A ja joitain kattovariaatioita on ihan rautakaupoissa ja online
Koetas Kuuklella...

T: Vesku
 
Joo. Semmoista löytyy yläosan cyproc ja alaosan puolipaneelin alta. Tapetteja vuoteen Elvis saakka.

Jos tuosta aikoisi saada tapetoimalla tai maalaamalla siistin ainoa vaihtoehto olisi 2/4 seinästä levyttää, tasoittaa ja maalata. Ideana ihan fine varsinkin jos mahdollista käyttökohteen vaihtoa ajallaan miettii kenen toimesta sen sitten tekeekään. Mutta... Jos tuohon nyt sitten leikkaa, liimaa, pulttaa ja askartelee kiinni akustointeija, kaikattimia ja ties mitä se fiiniksi silitelty pinta on mennyttä.

Mielessä pyörineet vaihtoehdot.

A) Ylilevytys, tasoitus ja maali - yo haitta huomioiden
B) Sisäänkoolaus esimerkiksi 66mm verran kertapuulla jolloin mm kuvassa näkyvät lämmitysputket jää sen sisään, virransyötöt, kaiutinkaapelit ja muut saa piiloon. Akustointia ja kaikattimia osin koolausten sisään, osin visuaalisina aspekteina näkyviin. Tähän miettinyt mm 600x1200 Ecophonin levyjen käyttöä jotka jäisi näkyviin 1.heijastusten kohdille ja sitten ylä- ja alapuolelta koolausrakenne peitettäisiin pingotetulla (kaiutin)kankaalla verhoillen sitten lähtökohdan rumuuden lisäksi kaapelointeja, tekniikkaa ym. Näiden taakse kuuntelupaikan molemmin puolin sitten näkyviin jätettävää diffuusoria. Mahdollistaa toki myös akustoinnin säädön / lisäämisen määrätyissä rajoissa.
C) Koolataan enemmän sisään. Tilaa on oviaukot huomioiden 14-16cm. Kaikki kaapeloinnit, kaikattimet ja akustoinnit sinne taakse ja pelkistetty pingotettu kangasvalikoima näkyvälle puolelle. Laajimmat mahdollisuudet säätää akustointia ja tekniikkaa ns piilossa.

Kahdessa viimeisimmässä lattian asennus ennen seinien koolausta ja lattian laittaa sen verran pienemmäksi että sinne seinään voi sen 6mm sisustuslevyn pistää ilman että sen reuna jää sitten pintalattian päälle jolloin tuon levytys+tasoitus+maalaus kuvion voi sitten helposti tehdä jos käyttötarkoitus omasta tai jonkun muun toimesta muuttuu. Ekassa vaihtoehdossa ehkä enemmän ns normaalia valaistusta kun kahdessa viimeisemmässä voisi sitten laittaa katto- ja jalkalistoihin joko laipiota tai lattiaa ja/tai seiniä myöten kulkevaa epäsuoraa valoa ja tuoda sitä kautta (lisä)ilmettä toivon mukaan visuaalisesti toimiviin kötöksiin(sä).

Vaan onkos tuossa loppupeleissä nyt muusta kyse kuin siitä mille sen yrittää saada näyttämään? Toki A-C edetessä myös huoneen pinta-ala pienenee progressiivisesti.
 
Back
Ylös