DAT-nauhurin huolto

Hardan

Käyttäjä
Liittynyt
3.11.2020
Viestejä
9
Koetin pitkästä aikaa Sony DTC-690, enkä saanutkaan pelaamaan. Jo aiemmin liian herkkänä ollut pesänsulkija meinaa mennä kiinni jo nauhaa laittaessa. Kun sitten sain vihdoin sisään niin caution-valo palaa. Eli jotain tuossa sulkemisessa ja nauhan paikalleenlaitossa mättää...
Huolletaankohan näitä vielä ja tietääkö kukaan mieluiten missä?

Eikös Classic Audio ole enemmän myyntipaikka?

Tuolla huollettiin kyllä cd-soitin onnistuneesti:

Tuolla DAT edes mainitaan, onko kokemuksia?
https://www.televideo.fi/

Aikanaan Sonyn kannettava DAT jäi huoltamatta kokonaan, kun en löytänyt mitään paikkaa tehdä sitä, niin hankin tämän käytettynä ja tähän asti on pärjätty.

Kiitos jos joku tietää tämän vintagen päälle?
 
DAT-nauhuri sisältää paljon hienomekaniikkaa, jonka osaa huoltaa vain sellainen, joka on työkseen DAT-nauhureita huoltanut; esimerkiksi Yleisradiolla. Ne, jotka on DAT:teja huoltaneet on likipitäen kaikki suomessa eläkkeellä. Käsittääkseni Yleisradiokin huollattaa laitteensa nykyään ulkomailla / heidän huoltotoiminta on myös loppunut.
 
Avaa laite. Voitele nauhamekanismin mikrokytkimet rasvattomalla puhdistusaineella. Siis sellaisella elektroniikkahuoltoon tarkoitetulla. Töpöttele korvavanupuikolla kytkimiä pari tusinaa kertaa. Tämä ensiavuksi. Saattaa auttaa. Tarkista kumilenksujen kunto. Kun pääsen täältä saaresta paremman tiedon äärelle, mietin lisää.
Tuo xanan mainitsema datrecorder.de on asiantunteva ja hyvä jos kotikonstit ei auta.

edit : Kontakt PRF 6-68 esim on rasvaton puhdistusaine mitä itse käytän EI perus crc:tä!
 
Viimeksi muokattu:
PRF 6-68 on se jonka nimeen minäkin vannon. Ei johda sähköä itsessään, ja paitsi puhdistaa, myös voitelee, ehdoton elektronisesti rahiseviin potentiometreihin ja heikkovirtakytkimiin kuten liuskakytkimet.

CRC puhistaa hapettumia, mutta ei voitele, nopea tapa tuhota esim. pienten sähkömoottorien sintterilaakerit.

Sitten tämä WD-40, vihoviimeinen seos, jonka koostumuksen vain valmistaja tarkasti tietää. Jenkeissä on monen osavaltion kalastusmääräyksissä kielletty WD-40:n käyttö uistimen hajustamiseen. Kas, kun WD-40:n yksi aineosa on ilmeisesti kalaöljy 😫, niin sitä kun ruiskauttaa vieheeseen, johan tärppää...
 
Sony DTC 690 koneisto on DATM-102. Netistä löytyy videoita koneistosta yms.

Huoltomanuaali löytyy näköjään täältäkin:

Jos laite on ollut vuosia käyttämättä, voiteluaineet ovat saattaneet jämähtää. Jos näin on käynyt, kovettuneet möhnät pitää poistaa ja korvata uudella. Tässä asiassa en käy neuvomaan eli en tiedä mitä pitäisi laittaa tilalle.

Kasetin tunnistusmikrokytkimetkin saattavat olla monen ongelman syy. Kasetin alapinnassa on takareunassa koloja joita vastaavat mikrokytkimet sijaitsevat koneiston rungossa. Voitele kytkimet ja ”rassaa” niitä kevyesti.

Muoviosat, rattaat ja sensemmoiset haurastuvat myös eri syistä ja hajoavat...

Jos Saksaan tai Romaniaan huoltoon lähettäminen ei tunnu houkuttelevalta, kokeile ensin itse avaamalla laite ja seuraa mitä koneistossa tapahtuu. Onko joku ojentajavarren liikerata vajaa yms. Koskettaako joku liikkuva osa riittävästi mikrokytkimiä, pyöriikö äänipää jne.

Tässä linkki sivustolle, missä DTC-690 ongelmia yritetty ratkoa:

Tuossa juutuubivideo DTC-790 ”mechanical problems”
Sonyn eri dat koneistot ovat hyvin samankaltaisia. Jos tästä löytyisi vinkkiä mistä kiikastaa.
 
Voipi olla tosiaan monimutkaista kuten varoiteltiin. Kevyttä rasvausta voisi koettaa., muuten se on Saksan ehkä edessä. Pariksi vuodeksi tuo jäi ehkä soittamatta kokonaan. Täytyisi etsiä vielä samaan matkaan aiemmin hiljennyt kannettava myös.
 
Back
Ylös