D-luokan vahvistimet...

Ozzy

Käyttäjä
Liittynyt
11.11.2008
Viestejä
91
Onko se muuten mahdollista, että mikroprosessori hoitaa takaisinkytkennän hommaa? Jos siinä on tarpeeksi megahertsejä nin se pysyy ajantasalla..

EDIT: tyhmä kysymys, kannattaa laittaa suoraa digi-input
 
Ozzy sanoi:
Onko se muuten mahdollista, että mikroprosessori hoitaa takaisinkytkennän hommaa? Jos siinä on tarpeeksi megahertsejä nin se pysyy ajantasalla..

EDIT: tyhmä kysymys, kannattaa laittaa suoraa digi-input

Mikroprosessori takaisinkytkentäsilmukassa vain hidastaisi sitä, sillä tällöin sekä tulo- että lähtösignaalit tulisi ensin digitoida, verrata niitä, ja vielä suorittaa D/A-muunnos tuloasteen vahvistimelle (tai mihin asteeseen silmukka nyt kulloisessakin vahvistimessa ottaakaan kiinni). Hommassa ei siis olisi yhtään mitään järkeä, sillä jokainen muunnos ottaa esim. µC:n (mikrokontrolleri) tapauksessa useita kellojaksoja.

Normaalisti takaisinkytkentäsilmukka on vain "pätkä piuhaa" vahvistimen tulon ja lähdön välissä (ja lisäksi mahdollisesti jotain kompensointireaktanssia), ja esimerkiksi tuloaste tällöin laitetaan "vertaamaan" tulevaa ja lähtevää signaalia. Mutta koska kaikissa vahvistimissa on jonkinasteista "etenemisviivettä" (ja maalaisjärkikin jo sanoo, ettei leipä tule ahterista ulos samalla hetkellä kun sen sulloo naamariinsa), aiheuttaa takaisinkytkentä myös sivuvaikutuksia, kuten TIM-säröä.

Köykkä ratkaisi homman aikoinaan käyttämällä vain paikallista vastakytkentää, jota pidän suhteellisen mainiona kompromissina, joskin senkin on joissain tutkimuksissa todettu aiheuttavan säröspektrin pitenemistä (korkeampien särökomponenttien ilmaantumista spektriin) useita asteita ylittävän vastakytkennän tapaan.
 
D-luokan päätteissä voi olla digitaalisia takaisinkytkentävirityksiä, mutta näistä ilmeisesti paras tai monipuolisin on NAD:n M2:ssa. Signaali käsitellään 35bit/102 MHz kaistalla ja takaisinkytkentä digitoidaan referenssiin verratusta lähdöstä.
 
Mietin vain että aiheuttaako signaalin digitointi aikaviivettä
 
D-luokan vahvistin *EI* ole digitaalinen siinä mielessä kuin parissa aikaisemmassa viestissä ilmeisesti tarkoitetaan. Kyllä siellä ihan analogiasignaalia vahvistetaan. Kuvauksen D-luokan vaffin toiminnasta voi lukea vaikka täältä.

t. jjahifi
 
Oli joskus digitaalivahvistin, joka toimi A-luokassa. Siinä ei tietenkään ollut takaisinkytkentöjä. Tact? vai mikä
 
Digitaalisignaalin vahvistus on eri asia kuin ns digitaalinen vahvistin. Tarkennetaanko termejä ettei keskustelu olisi turhaan harhaanjohtava? Kiitos.

t. jjahifi
 
Nyt käsitin, se että on digi-input ei tee vahvistimesta digitaalista. Eikä myöskään digitaalinen takaisinkytkentä. Siellä on DA-munnos ja sen jälkeen signaalia vahvistetaan.

Tact oli oikea digitaalipäätevahvistin, joka toimi A-luokassa ilman takaisinkytkentöjä. Tosin se loisti vain äänenlaadun saralla eikä vaimennuskertoimella. Ei kai siitä laitteesta tarvitse mitään sanoa.
 
Ollaan aika kaukana alkuperäisestä. Tai ehkä ei.

D-luokan vahvistin syöttää kuormaan pulssinleveysmoduloitua audiosignaalia, jonka amplitudi on vakio ("rail-to-rail"), ja signaali-informaatio on tuossa alipäästösignaalina. Koska D-luokan vahvistimen moduloidun lähtösignaalin amplitudi on "rail-to-rail" eli melkein niinkuin on-off, jotkut nimittävät sitä jo siitä syystä digitaaliseksi.

Pulssinleveysmodulaatio (PWM) voi olla analoginen tai digitaalinen. Analogisessa PWM:ssä analogista tulosignaalia verrataan suuritaajuiseen kolmioaaltoon jne... ks yllä ollut wikipedian linkki. Digitaalisignaaleille voidaan tehdä vastaava suoraan digitaalidomainissa.

Jos käytetään digitaalista PWM:ää niin voitaisiin jo puhua digitaalivahvistimesta, varsinkin jos signaali ei vahvistimen sisällä ole analogisessa muodossa vaan numeerisessa. MUTTA kuitenkin tuon digitaalisen PWM-lähtösignaalin analogisilla ominaisuuksilla on merkitystä; käyttöjännitehäiriöt, kytkintransistorien lähtöimpedanssi (ja sen lineaarisuus) sekä kytkentätransientit yms. Voi kyllä sanoa, että ko vahvistin on digitaalinen, mutta lähtösignaalin laadulla on analogiamaailmasta tuttuja vaatimuksia.
 
D-luokan pääte ei ole digitaalinen eikä perinteisen analoginen. Se on ihan oma juttunsa.
 
En voi olla kysymättä, että mikä se sitten on? Kai se on elektroniikkaa?
 
Se on tajunnan toiselta puolelta olevaa. Sitä ymmärtää vain ufomiehet
 
Tämä alkaa nykyisellään mennä "truth is out there" -linjalle ja kolmannen asteen yhteys lähenee...

Voisiko joku ajantasaista vahvistinteknologiaa tunteva palauttaa tämän keskustelun takaisin maan pinnalle? Kiitos.

t. jjahifi
 
Ozzy sanoi:
D-luokan pääte ei ole digitaalinen eikä perinteisen analoginen. Se on ihan oma juttunsa.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Switching_amplifier

The term "class-D" is sometimes misunderstood as meaning a "digital" amplifier. The quantization of the output signal at the power stage can be controlled by either an analog signal or a digital signal. Only in the latter case would an amplifier be using fully digital amplification.

Edit: jaa tuossa olikin jo linkki artikkeliin...
 
Luin edestakas tota D-vahvistimen linkkiä. Että vaikka sinne vahvariin syöttää analogista signaalia, niin ei se välty mikropiirien vaikutukselta. Kolmioaalto tuotetaan kellopiirillä ja kontrolleri siinä vielä muokkaa kanttiaaltoa. Eli D-luokan vahvistin ei voi olla täysin analoginen.

Varmaan sitten jos on digitaalinen takaisinkytkentä niin kannattaa olla sitten kokonaan digivehje
 
Jaoin aikaisemman aiheen. Hieman tarkempi vastaavuus keskustelun sisältöön.

D-luokan vahvistimien toiminnasta on löydettävissä hyvää materiaalia täältä. Erityisesti ensimmäinen paperi on tutustumisen arvoinen.

Minusta D-luokkaisten vaffien kutsuminen digitaalivahvistimiksi on harhaanjohtavaa.

t. jjahifi
 
Eikös tuo D-luokan vahvistimen toiminta aika lailla vastaa digitaalisuuden määritelmää. Vahvari antaa ulos nollaa tai ykköstä, joka sitten alipäästösuodatetaan halutunnäköiseksi analogiseksi signaaliksi.

Edit: Voisiko D-luokan vahvarin tehdä putkilla :D ?
 
D-luokan vahvistimen pulssimodulaatio voidaan käsittääkseni toteuttaa joko analogisesti tai digitaalisesti. Jos toteutus on analoginen, niin vahvistin ei ole digitaalinen siinä mielessä kuin minä asiaa ymmärrän.

t. jjahifi
 
Back
Ylös