D/A + päätevahvistin?

Bedrosian

Käyttäjä
Liittynyt
4.6.2008
Viestejä
27
Terve,

tarkoitus olisi stereojärjestelmä laittaa nyt kuntoon ja jättää 5.1/7.1-systeemi hautumaan ja nyt kaipaisin neuvoja. En ollut oikein varma kuuluisiko tämä tuonne alkutaipale-foorumin puolelle vai tänne, mutta modet varmaan paremmin asian osaavat päättää :)

Ajatus olisi, että hankkisin äänikorttinakin toimivan D/A-muuntimen, esim. Cambridge Audion DACmagic olisi varmaankin juuri passeli laite. Siihen tulisi siis PC (USB:n kautta) ja PS3 (optisen liitännän kautta). Digitaalisessa outputissa olisi sitten AV-laitteisto mahdollisesti (monikanavaäänet voisi kuljettaa sen kautta halutessa).

Sitten varsinaiseen kysymykseen, eli olisiko esim. tuo DACmagic sopiva esivahvistimeksi ja siihen kylkeen sitten hankkisi jonkin päätevahvistimen? Ja jatkokysymykseksi kyselisin suosituksia päätevahvistimeksi, mielelläni ottaisin nuo balansoidut lähdöt käyttöön ja kaiuttimiksi tulisi Usherin V-602:t. Budjettina olisi varmaankin tuo 300-400 (DACmagic) + 300-700e (vahvistin).

Onko ajatus D/A-muuntimesta ja päätevahvistimesta huono, vai pitäisikö kuitenkin katsella integroituja / olisiko parempi hankkia DACin perään vielä esivahvistin / muita ajatuksia?

Sana on vapaa!
 

Gretch

Käyttäjä
Liittynyt
2.9.2007
Viestejä
10 849
DacMagicissä ei ole volumesäädintä, joten sen kanssa eläminen voi olla vähän hankalaa.
 

AlliumPorrum

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2008
Viestejä
519
Myös Xindac DAC-8:ssa on volume säätö, 3 inputtia ja kaukosäädin. Niin ja siinä saa myös valita trankku- ja putkiulostulon väliltä.
 

Bedrosian

Käyttäjä
Liittynyt
4.6.2008
Viestejä
27
Nyt on vähän tutkittu vaihtoehtoja ja Mitro Tampereen HE Studiolta ehdotteli XTZ:n Class A100 D3 -vahvistinta, joka vaikuttaisi aika näppärältä paketilta speksien ja arvosteluiden perusteella. Pitää vielä hakea kotikuunteluun se kunhan ehtii auton kanssa keskustaan, ei viitsinyt 22+ kg pakettia bussissa roudaamaan :)

Muuten vaihtoehtona lienee erillinen integroitu ja DAC omana laitteenaan. XTZ:ssa ei digitaalista läpivientiä ollut, eikä tietenkään usb-liitäntää, mutta toisaalta löytyy esim. Phono-liitäntä, jos joskus vinyyliharrastajaksi intoutuu.
 

veskelin

Hifiharrastaja
Liittynyt
11.4.2007
Viestejä
283
PS3 skaalaa digitaalista signaalia jonkun +-10dB ainakin HDMI lähtöön, mikä on täysin riittävä säätöalue.

Ongelma on lähinnä se, että päätevahvistimien gaini on yleensä > 30dB.
Niimpä normaaleilla 90db/W herkillä kaiuttimilla ääntä tulee 120dB, mitä ei korvat kestä. (Oletus, että DAC antaa max ~2Vrms signaalia) Jos tätä skaalataan 20dB PS3:lla alaspäin, niin edelleenkin kuuluu kovaa.

Oma ratkaisuni on, että vahvistimen Gaini = 10 dB. Niimpä saavutan 80dB keskimääräisen kuunteluvoimakkuuden+ 20dB dynamiikka-varaa. 20dB:n skaalaus alaspäin laskee keskimääräisen äänenvoimakkuuden 60-70dB mitä hiljempaa ei sitten tule kuunneltuakaan. "Luukuttaa" tällä setillä ei pysty.
 

Svoo

Käyttäjä
Liittynyt
26.10.2006
Viestejä
1 799
Ei se esivahvistin siihen dacciin tarvi mahtua. Muistaakseni eilenkin joku kauppasi asiallista passiivietusta tuolla myyntiosiossa noin satasella. Ei ole nuo perusdacit ja kaavailemasi pääte niin kummallisia, jotteiko tuohon välille passiivivehje (edukseen) sovittuisi.
 
Ylös