D/A-muuntimen hankinta ja toimintaperiaate (viisailta neuvoja?) :)

Lumia

Käyttäjä
Liittynyt
9.11.2006
Viestejä
2 961
Uutena käyttäjänä tulen tänne kyselemään "ehkä" vähän tyhmiä kysymyksiä, mutta olen miettinyt tuon x-dacv3:n ostamista..(saa tarjota omaansa jos on ylimääräisenä:) ) ja ehkä myös sitä x-10v3:a. Olen vaan tässä miettinyt, että pitääkö olla erillinen sacd-soitin liitettynä siihen dacciin, jotta voi hyödyntää kaiken mitä sacd-levyille on tallennettu vai voinko lyödä tavalliseen cd-soittimeen/dvd-soittimeen sacd-levyn ja dacci sitten hoitelee "kaiken"?

Ja semmonenkin asia mietityttää pientä ihmistä, että onko se x-10v3 esivahvistin ja tarvitaan vain pelkkä päätevahvistin sen perään vai tarvitaanko ihan integroitu tai etu- ja päätevahvistin vielä perään? Oon niin huono näissä teknisissä asioissa välillä. Ymmärrän kyllä sen, että ne putket siinä tekee musiikista nätimmän kuulosta, mutta stressaa ajatus siitä, että tarvittaisiin cd/dvd-soitin, x-dacv3, x-10v3, vielä lisäksi etuvahvistin ja päätevahvistin tai vaihtoehtoisesti integroitu..tarttee ruveta kohta vetämään piuhoja naapurinkin puolelle.. Kuuntelen vain kaiuttimilla toistaiseksi. Harkinnassa on kyllä ollut luuritkin, mutta ei ainakaan toistaiseksi.

Kaiuttimina on System Audion 505:t. Eipä taida niistä olla monellakaan kokemuksia? Tämä vain lisäyksenä mielenkiinnosta. Silloin, kun itse niitä kuuntelin liikkeessä ja tykästyin ja hankin ne, ei kukaan ollut niistä juuri kuullut juttuakaan. CD-soittimen ostin ornecilta (Shanling cd-s100). Suuri parannus oli sekin verrattuna vanhaan cd-toistimeen, puhumattakaan dvd-soittimen äänenlaadusta. DVD-soitinkin tässä kait pitäisi päivittää ja mietinkin sitä sacd-juttua. Olin joskus aika skeptinen noiden erojen suhteen cd-soittimissa, mutta kaiuttimien oston jälkeen aukesi uusi maailma ja eroja löytyi jos jonkinlaisia äänenlaadussa. Vahvistimena on Marantz pm-80 vanha a-luokkainen. Tarttis joskus oikein kokeilla miltä uudempi hyvä vahvari kuulostaisi muiden päivitysten jälkeen kumminkin vasta. Tulipa satusedältä juttua. Ne jotka nukahti kesken tarinan niin kauniita unia =)
 
Mikä on sacd ja sen tarkoitus ja merkitys?
Eikö D/A-muunnin ole jokaisessa cd-soittimessa? D/A lienee digital->analog?

(Muutama tyhmä eli hyvä kysymys vain, jos se helpottaisi aiheen seuraamista! Alkutaipaleella jo erillinen muunnin hankitaan? ;) )
 
Katselin vaan, että seikkailet high end palstalla itse, niin palikoista ajattelin lähinnä nämä asiat väännettävän näin aloittelijalle jolla on tarkoitus tutustua erilliseen dacciin lähinnä siitä syystä, että säästäisi rahaa ostamalla sellaisen niin ei tarvi päivitellä heti cedaria ja dvd-soitinta. En loukkaantunut, mutta ei tuohon edellliseen vastaukseen voinut oikeen muutakaan sisällyttää...
 
Ei täällä ole erillistä high end osiota ja seikkailen missä seikkailen ja yritän pysyä paremmin aiheessa jatkossa. Minun puolestani nämä "vastaukset" tässä nyt saisi kaikki poistaa vaikka roskakoriin ja äkkiä. Vai mitä, Pirkkakin näkyy olevan linjoilla?

Ihan hyvä perustelu kumminkin tuo. ONhan täällä tilaa! :)
 
Tuntuu vaan, että missä tahansa foorumeilla menet jotain kyselemään niin pistetään melkolailla halvalla..kynnystä löytyy kysellä yhtään mitään. Sen verran tiedän, että digitaalianaalimuunnoksen voi tehdä soittimessakin, mutta pointtina oli kuitenkin se, että kyselin erillisestä muuntimesta. sacd oli lähinnä sivujuonne, kun aattelin, että ei sitten ala heti ottamaan kupoliin, jos ei sellaista olekaan soittimessa, jos sellainen tulee ostettua ja se olisikin tarjonnut jotenkin parempaa äänenlaatua. Tarkempaa sielunelämää en siitäkään tiedä, mutta siitä nyt jotkut vauhkoavat, että äänenlaatu paranee huimasti ja näytteenottotarkkuus kai siinä on suurempi. Luulisi näin ollen, että mitä tiheämpi näytteenottotaajuus on niin ääni muuttuu jo analogiseksi sitä myötä :) eli en tajua näistä yhtään mitään toisinsanoen 8)
 
Sen verran sekava yleiskuva muuntimien toiminnasta vielä tulee, että minua kiinnostaa enemmän jokin mielenkiintoinen soitin kuin erillinen muunnin. (Vaikkapa sellainen missä on putkipiiri mukana.) Saapas nähdä muuttuuko kuva.
 
xindacin uudemmassa dacissa on kuulemma putkia ja sitä on jotkut kehuneet. Jotenkin viehättäisi silti tuo helppous jos olisi n.s. hyvä dacci niin olisi kiva koittaa kaikennäköisiä pyörittimiä ja kokeilla niitä eroja, mutta unelmalähtökohtahan olisi, jos erot olisivat hyvin pieniä ja gsm-liittymälahja dvd-soittimestakin tulisi pelkkää hunajaa ulos
 
Moikka oliver!

Kiva kun kyselet, koska ei näissä hommissa mun mielestä tosiaan tyhmiä kysymyksiä olekaan. Minäkin tänne vaan pokkana kirjoittelen, vaikken tiedä hifistä yhtään mitään. :)

Eikä se ollut vitsi. En tiedä kysymyksiisi varmaa vastausta, mutta näin homman itse mieltäisin:

1. SACD:n soittamiseen tarvitset semmoisen pyörittimen, mikä tukee kyseistä formaattia. Mun tietääkseni "perussoitin" ei osaa kyseistä formaattia hyödyntää.

2. Jos itse soittimessa, tai tuossa dac:ssa on äänenvoimakkuuden säätö, niin et välttämättä tarvitse erillistä etuvahvistinta, vaan pelkkä päätevahvistin riittää dac:in jälkeen. En tunne tuota hamuilemaasi dac:ia mitenkään, joten en tiedä sen ominaisuuksista sen enempiä. Sen tiedän, että vedät "digipiuhan" soittimelta sille dac:lle ja rca-piuhat sitten päätevahvistimelle, tai integroidulle, riippuen siitä äänenvoimakkuussäätö hommelista.

3. Elikkäs järjestys on:

1. Soitin ja siitä ääni digitaalisena dac:lle käyttäen joko optista tai koaksiaalista liitäntää.
2. Dac:lta ääni analogisena vahvistimelle käyttäen perus rca-piuhoja. Mahdolliset vahvistimet siis dac:n jälkeen. Erillisen etuvahvistimen tarve riippuu siis siitä saatko säädettyä äänenvoimakkuutta pyörittimestä.

3. Näin saat ainakin äänen kuulumaan vermeistäsi, mutta millä laadulla niin siihen en ota kantaa, koska en näistä laitteista kokemusta omaa. Tarkoitan siis erillislaitteiden määrää ja niiden tuomaan äänenlaatuun liittyviä juttuja. Aloitteleva hifisti, kun olen itsekin. :)

P.s. Sen verta omaa mielipidettä vielä, että uskon kuten sinäkin, että cd-soittimen suurin äänenlaatuun vaikuttava tekijä on d/a - muunnin. En väitä, etteikö pyörittimillä olisi eroja, mutta jos on, niin pidän niitä erittäin marginaalisina verrattuna itse d/a - muuntimen vaikutukseen. Joten hommailen varmaankin itsekin erillisen dac:in laitteistooni ja pyörittimenä saa toimia dvd-soitin. Ellei jotain ihmeellistä tapahdu matkalla.. ;)

Matti.
 
Aivan samat lähtökohdat on kuin mullakin..

Aattelin, että tuntuis hienolta myös, jos saisi musiikkivideoita (siis dvd:tä) katsoessa äänen erillisen dacin läpi ja sitten musiikin luulisi kuulostavan paremmalta kuin pelkän "marketti"dvd-soittimen ääni ilman erillistä daccia. Eli olisin siis siinäkin tapauksessa vetämässä vain kaksikanavavahvistimen kautta äänen ja olen tullut siihen tulokseen, että kotiteatteri olilsi ihan kiva, mutta musiikki on tärkein ja kuitenkin katson musavideoita enemmän kuin elokuvia ja kuuntelen cd-levyjä aika paljon, niin ei riitä rahatkaan kasaamaan sekä teatteria, että musavermeitä. Noita sacd-pyörittimiä sinänsä saa halvalla, mutta parantaako esim. musical fidelityn x-dacci ääntä sacd-levyjä soitettaessa. Siinä Musical Fidelityn dacissa ei sinällään ole äänenvoimakkuudensäätöä ja ilmeisesti se x-10 putkiaste ei myöskään mitenkään vahvista signaalia vaan muuttaa sitä lähinnä jotenkin, jolloin se kuulostaa sanotaanko korvaystävällisemmältä, jos se nyt vastaa yhtään tähänastisia kokemuksiani putkivehkeistä :) ???
 
Yksi SACD:n perusominaisuuksista on se, että sitä ei pysty kopioimaan. Niinpä SACD dataa ei saa soittimesta ulos digitaalisessa muodossa ulkoiseen DA muuntimeen (poislukien joissakin kotiteatterivahvistimissa/DVD soittimissa olevat i-link kytkökset).

Tuo x-10v3 ajatuksena on omasta mielestäni aivan omituinen. CD soitin koostuu käytännössä seuraavista osasista:
1. pyöritin, joka lukee digitaalisen datan cd-levyltä
2. DA-muunnin, joka muuttaa digitaalinen datan analogiseksi
3. analogisen signaalin vahvistus/bufferointi

Kaikissa CD soittimissa ja erillisissä DA muuntimissa on tuo palikka No: 3. Jos tuo palikka ei ole hyvä, soundi ei ole hyvä ja/tai palikka ei jaksa syöttää sille annettua kuormaa aka kaapelointi ja esivahvistin, joka johtaa huonoon soundiin.

Jos tuo palikka No: 3 on huono, on mielestäni nurinkurista yrittää korjata valmiiksi pilalla olevaa signaalia lisäämällä palikan No: 3 perään toista palikkaa No: 3 eli x-10v3 bufferia. Käytännössä x-10v3 bufferi huonontaa signaalia eli toimii jonkinlaisena sävynsäätimenä. On hyvin paljon mahdollista, että käyttämällä x-10v3 bufferia soundi on parempi, mutta kyllä sitten on menty ***** edellä puuhun vaikka perille onkin päästy.
 
Ymmärtäisin tuon niin, että tekniseltä kantilta arvioituna ainakaan äänenlaatu ei parane optimaalisesti. Onko sulla tiedossa mitään kokeilemisen arvoista järkihintaista daccia? En ole kuullut edes itse tuota musical fidelityn x-daccia, mutta sitä niin pirusti ihmiset ovat kehuneet ja hifilehdessä kehuttiin, niin ajattelin, että näin aluksi sellaisen vaikka sokkona hankkimalla jostain käytettynä ei voi ihan järjettömästi mennä metsään..heaven knows..kai se tarttisi hakea ensin jostain kokeiltavaksi
 
entäs olisko kenelläkään kokemusta Stellon DA-220 dacista?
 
Toi on kyllä mielenkiintoinen "äänenmuokkain" tuo putkipurkki, mutta niin epähifististä kuin se onkin niin ajattelin kyllä kokeilla mokomaa vekotinta kunhan käsiini saan jostain.. :)
 
:D Jos sen jälkeen musiikki kuulostaa paremmalta korvaan niin kyllä se ion varmaan ihan oikee ratkaisu!
 
oliver sanoi:
:D Jos sen jälkeen musiikki kuulostaa paremmalta korvaan niin kyllä se ion varmaan ihan oikee ratkaisu!

Näinpä. Lähinnä kun itselläkään tuo etupää ei ole mitään parasta mahdollista kamaa, ja tarkkojen kaiuttimien läpi se tahtoo vähän kuuluakin, ja kun kaupallinen kama on kuitenkin pääasiassa aika tuubaa teknisesti, niin eipä sillä sitten ole mitään merkitystä teknisesti mitä siihen väliin lyö, jos se vaan kuulostaa hyvälle.. :)
 
Mietityttää taas tämmöseetkin jutut...
Benchmarkin dac-1 ja Squeezebox on yhteistarjouksessa highendstudiolla. Ihan hyvä tarjous mutta en vaan itse tarvitse välttämättä sitä boxia! Erikseen se kai maksaa sinällään jo joku 300.
Sanokaa nyt joku fiksu, että miten noihin dacceihin on ajateltu liitettäväksi cd ja dvd? Optisellan dvd ja coaxiaalilla cd vai miten se on tarkoitettu kun siinä on ne kummatkin, mutta ei esimerkiksi jompaa kumpaa kaksi kappaletta ??? Näin niinku suunnittelun avuksi ennen kuin menee mitään testiin hakemaan mistään..Onko jollain kokemuksia käyttää tuota Benchmarkkia myös etuvahvistimena ja pystyykö sen ominaisuudenkin jotenkin ohittamaan, jos haluaa. Ei se ilmeisesti mikään ihan pelkkä dac olekaan, jos siihen saa kuulokkeet kiinni ja joku on muistaakseni käyttänyt sitä myös kaiutinkuuntelussa esivahvistimena tai jotain...Tää menee ny tämmöseeksi kun itte miettii..
 
olvier,
Benchmark DAC1:ssä on kuulokevahvistin volumesäädöllä ja volumesäädön voi valita kytkimellä vaikuttamaan myös analogialähtöön, jolloin laite toimii etusena. Kaukosäätöä ei tosin ole. Samoin on kytkimellä valittavissa yksi kolmesta digitaali-inputista; koaksiaali, balansoitu tai optinen. Eli tarvittaessa voi liittää 3 digilähdettä. Itse käytän tuota sillä tavalla että CD-soitin on kytketty koksulla ja DVD optisella. Sitten kun katselee vaativampaa materiaalia DVD:ltä, käyn kääntämässä kytkimen optinen -asentoon.
 
Kiitos tuhannestii tiedosta Pasi!

Käytettävyydeltään tuo tuntuisi olevan aika monikäyttöinen, kun miettii liitäntöjä, lisänä kuulokevahvistin ja mahdollisuus käyttää myös etuvahvistimena. Tähän nähden hinta ei enää tunnukaan niin kauhealta! :p
Jos jollain on vain kokemuksia käytöstä etuvahvistimena ja kuulokevahvistimena niin kertokoon!? :)
 
Back
Ylös