Cmoy kuulokevahvistin

  • Keskustelun aloittaja kre
  • Aloituspäivämäärä

kre

Hifiharrastaja
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
9 466
Askartelin tuossa itselleni Cmoy:n ja ajattelin laittaa tänne stooria jos jotakuta kiinnostaa kyseinen vahvistin.

Laite on tehty suoraan tämän ohjeen mukaisesti: http://tangentsoft.net/audio/cmoy-tutorial/
Oikeastaan ainoa muutos mitä tein, oli virtalähdepuoliskolle laittamani rail-splitter IC (TLE2426, ohjeet em. linkistä). Tämä tein lähinnä siksi, että sain puristettua virtapuolen komponenttien määrän kahteen (!). Piiri toimii hienosti, V+ ja V- ovat yleismittarin tarkkuuden rajoissa samat, tosin virtaahan TLE antaa pihalle vain 20 mA.

Projektin osat hain lähikauppojen (YE, Partco) tiskeiltä sekä tilasin RS-componentsilta (IC:t ja potikka). Hintaa osille tuli arviolta viitisen kymppiä, tosin ostin varmuuden vuoksi melkein kaikkea parinkin vahvistimen tarpeisiin. Konkat, vastukset ja liittimet ovat peruskuraa, vahvistinpiiri on Burr-Brown OPA2132 ja potikka Alpsin perusmalli (logaritminen).

Osat tökin reikälevylle, jonka toisella puolella kulkee kuparikiskot. Hetken aikaa pähkittyäni totesin että selviän kahdella jumpperilla, joten käytännössä homma oli yhtä helppoa kuin valmiille piirilevylle tekeminen. Kuvat selventävät asiaa.

Tehollista työaikaa projektiin kului ehkä kolme iltaa. Yksi suunniteluun ja osien etsintään, yksi juottamiseen ja kotelon porailuun sekä yksi vikojen perkaamiseen kun kiireessä juotin pari komponenttia väärin. Melkein sain TLE:n käräytettyä, onneksi pidin sormea siinä päällä kun kytkin virrat.

Niin ja se äänenlaatu. Syy miksi tällaisen tarvitsin, oli uudet kuulokkeet (AKG701). Vanha Sonyn mp3 soittimeni ei jaksanut ajaa noita alkuunkaan, volume oli aina täysillä ja dynamiikkaa ei käytännössä ollut. Ääni suorastaan säröytyi voimakkaammilla iskuilla. Cmoy antaa sen sijaa tehoa "riittävästi" (potikka on yleensä 30-50% auki). Kohinaa laitteesta ei saa millään volumeasennolla ja äänenlaatu on oikeastaan yllättävänkin hyvä. Dynaaminen, siisti ja puhdas. Aiempaa kokemusta kuulokevahvistimista minulla on vähänlaisesti, joten tarkempaa analyysiä sen äänellisistä ominaisuuksista en uskalla sanoa. Mutta siis normikannettavan laitteen kuulokelähtöön verrattuna ero on valtava.

Lopuksi muutama kuva. Kuten näkyy, työnjälki ja muotoilu on lähinnä "funktionaalista", mitään näyttelyesinettä en alkanut tekemään. Mainittakoon että tämä oli allekirjoittaneen eka projekti piirilevyjen ja IC:n kanssa, jotain on toki tullut kolvailtua ennenkin. Sikäli uskallan suositella kokemattomillekin.

http://img220.imageshack.us/img220/5996/cmoy001sf2.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/6050/cmoy002ja5.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/3112/cmoy003mu9.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/3791/cmoy004rp3.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/6688/cmoy005xu7.jpg
 
Paljos tuli maksamaan?

Onkohan pieni-impedanssisten Gradojen kanssa tällaisesta hyötyä verrattuna vahvarin tai sacd-soittimen kuulokeantoon verrattuna? Kokeillaan, kokeillaan, mutta alustavasti kyselen. ;)
 
Mielenkiintoinen projekti. Tuon ohjeen perusteella täytyy kokeilla Cmoyn input-konkkien ohittamista. Täytyy kait kuitenkin mitata onko siellä offset-jännitettä ennenkuin lyö AKG:t kiinni.

Alspe, kohdalleni osuneiden cd/sacd-soittimien kuulokeanto on mielestäni ollut yllättävän huono, ja integroitujen stereovahvistimien toisaalta yllättävän hyvä.
 
alspe sanoi:
Paljos tuli maksamaan?

Onkohan pieni-impedanssisten Gradojen kanssa tällaisesta hyötyä verrattuna vahvarin tai sacd-soittimen kuulokeantoon verrattuna? Kokeillaan, kokeillaan, mutta alustavasti kyselen. ;)

Etenkin Gradojen kanssa tuntuu heikompien lähtöjen virranantokyky loppuvan, joten hyöty on yleensä havaittavissa. Myös Gradon oma vahvistin noudattelee Cmoy-kytkentää! ;)
 
theman sanoi:
Kiva nähdä, että muutkin näpertelee. Itse sain tänäiltana tämän ohjeen (http://www.kolumbus.fi/hietala2/jukka/tekniikka/KV.pdf) mukaisen vahvaimen valmiiksi ja mukavalta kuulostaa. Seuraavaksi ajattelin tehdä töihin tuollaisen Cmoyn.
Moi,
Pystyiskö joku tekee meille kielitaidottomille ja vasta-alkajille CMoy:n rakenramisesta samantyylisen .pdf:n kuin tuo KV.pdf.
Kolvi ei ole ollut kädessä 40vuoteen eikä alan kanssa ole ollut mitään tekemistä koulujen jälkeen.

Kiitos etukäteen avusta jälkipolvien HiFi harrastuksen alkuun saattamiseen.
 
Gradon vahvari on tosiaan melkein sama kuin tuo CMOY. Mitä nyt käyttää kahta 9V patteria ilman virtuaalimaata. Mua henk. koht. sylettää se Grado, joka on tehty aivan p4skoist4 osista ja oparilla jota ei kukaan harrastaja enää laitteisiinsa hyväksyisi. Koko roska kivan jalopuuhalon sisään ja kunnon hintalappu kylkeen. Ja lehdistö ylistää...

Pekka
 
Pari kommenttia ;)

1. Oparien lähtöaste toimii B-luokassa liki jatkuvasti 32 ohmisten luurien kanssa. Tämä on ollut erityisesti 5532/5534 ongelma.
5534 soveltuu hyvin erillistlähtöasteella tehdyn A-luokkaisen aihioksi. Itsellä single-end A-luokkainen 5534lla tehtynä. Ero pelkkään opareilla tehtyyn on äänessä jonkni verran vaikka säröt molemmissa kuulokekuormaan alle 0.01 ja vaste viiva suora.

2. Se Gradon aski tuottaa säröä oikein mukavasti myös siksi koska siinä oparin takaisinkytkennän vastukset on aivan liian suuret jolloin oparin otto transistorien epälineaarinen ottoimpedanssi johtaa vääristymään. Ehkä tämä on tarkoituskellista, ehkä ei. Tuo voi tuottaa sopivasti ja sopivan verran säröä joka joidenkin mielestä ja joillakin luureilla kuulostaa hyvältä.
 
pjl sanoi:
Gradon vahvari on tosiaan melkein sama kuin tuo CMOY. Mitä nyt käyttää kahta 9V patteria ilman virtuaalimaata. Mua henk. koht. sylettää se Grado, joka on tehty aivan p4skoist4 osista ja oparilla jota ei kukaan harrastaja enää laitteisiinsa hyväksyisi. Koko roska kivan jalopuuhalon sisään ja kunnon hintalappu kylkeen. Ja lehdistö ylistää...

Pekka

Ja taas kerran: mitä hel..tin väliä sillä on kun soundi on juuri Gradojen kanssa enemmän kuin kohdallaan? :mad: Yleensä ihmiset maksavat haluamastaan äänestä ja ulkonäöstä sen summan jonka mielekkääksi kokevat. Samat ihmiset eivät tod.näk. osaa tai jaksa kolvata vahvaria kasaan itse, koteloinnista puhumattakaan. Komponentit ovat vanhoja ja halpoja, mutta arvoiltaan ja ääneltään kuin luotu Gradon RS-1:lle.

Mutta se tästä ikuisuusaiheesta. Tästä on varmaan väännetty netin foorumeilla jo lähes yhtä paljon kuin aiheista putket vs. trankut tai vinyyli vs. cd. ;)

Kaivoin muuten omankin Cmoy-johdannaiseni naftaliinista, jos saisin vaikka vihdoin koteloitua tuon!
 
Rakentelin tässä pari iltaa sitten tämmöisen Cmoy-johdannaisen. Tilasin piirilevyn tuolta Seaberilta, ja muut osat eBaysta, Elfalta ja Mouserilta. Lähinnä tuon piirilevyn ja valmiin osalistan takia rakensin tämän. En kyllä itse tarvitse tuota bassoboost-toimintoa, kun kuulokkeina ovat lähinnä HD580, Porta Pro, mutta eipä tuosta haittaa ole. Ja ainakin AKG 272:lla boostaus voisi olla kevyemmällä musiikilla paikallaan, kunhan vain tason hakee kohdalleen. Muutoin äänestä osaa sen tarkemmin sanoa kuin että hyvältä kuulostaa. Toki ainakin jaksaa paremmin ohjata näitä hifi-kuulokkeita, kuin mp3-soitin. Kotelona on tuommoinen Altoids-pastillirasia, ainakin siihen sopii mainiosti paristo ja komponentit ja halpakin on. Itse tekisin mieluiten puusta, mutta noin pienen kotelon tekeminen on hiukkasen haastavaa.

Mp3-soittimena on 20 eurolla (toimituksineen) eBaysta hankittu Sandiskin Sansa C240 v1, jossa voi käyttää flack-tiedostoja sekä 16GB:n microsd:tä rockbox-softalla. Hämmästyttävä ilmaisohjelma tuo Rockbox, esim. crossfeed on kiva ominaisuus vaikkei olekaan säädettävä. Näyttäis ainakin useampaan erilaiseen Ipodiin ja myös Sansa E- ja C-malleihin löytyvän tuosta softasta omat versiot.

Pari kuvaa:
 
Itse olenj tehnyt parikin Cmoyta. Toinen on lähes päivittäisessä käytössä. Nytkin se pauhaa tuossa työpöydällä läppärin ja M-Audion Transitin perässä.

Itse olen myös tehnyt nämä Kre:n tapaan reikälevylle. Tiukalla asettelulla tuon saa tosi pieneen tilaan, kuten ehkä Läkerolista huomaa.
 

Liitteet

  • Auki.jpg
    Auki.jpg
    55,6 KB · Katsottu: 24
  • Edestä.jpg
    Edestä.jpg
    34,6 KB · Katsottu: 13
  • Läkerol ja Fishermans Friend.jpg
    Läkerol ja Fishermans Friend.jpg
    58,3 KB · Katsottu: 11
  • Päältä.jpg
    Päältä.jpg
    52,8 KB · Katsottu: 9
Volta sanoi:
Ja taas kerran: mitä hel..tin väliä sillä on kun soundi on juuri Gradojen kanssa enemmän kuin kohdallaan? :mad:

Onhan siitä kait väännetty. Joku tuosta vahvarista totesi että niinkään ei yllättänyt komponenttien huono laatu vaan aivan luokaton työn jälki (kylmäjuotoksia yms). Saundi voi olla hyvä, sitä en kiistä, mutta silti tuollainen meininki vaan nyppii todella rankasti. Katteet ylös ja laatu alas. Ihan verrattavissa siihen vahvistimen kuvajaiseen jonka joku oli HeadFi foorumilla avannut. Sille ei tainnut pajoa sympatiapisteitä herua?

Vaan oli miten oli. Itsekin pitäisi kuulokevahvari väkästellä ja puskuriotu opari voisi olla ihan passeli ratkaisu.

Pekka
 
Juup, helppo tuolla on harrastuksen alkuun päästä. Kolvi käteen ja hommiin.

Ja kyllä tekee grado hyvää bisnestä jos tuosta kehtaa vielä euroja pyytää. Kytkentä on suoraan oppikirjasta (tai minkä tahansa komponenttivalmistajan datalehdeltä) eikä liiemmin vaadi kyllä minkäänlaista suunnittelutaitoa...

-AL
 
leino_antti sanoi:
Juup, helppo tuolla on harrastuksen alkuun päästä. Kolvi käteen ja hommiin.

Ja kyllä tekee grado hyvää bisnestä jos tuosta kehtaa vielä euroja pyytää. Kytkentä on suoraan oppikirjasta (tai minkä tahansa komponenttivalmistajan datalehdeltä) eikä liiemmin vaadi kyllä minkäänlaista suunnittelutaitoa...

-AL

Eihän Grado ole tuossa mitään poikkeuksellista tehnyt eikä varsinkaan ole ainoa firma, joka näin toimii. Aika nimekkäitä firmoja löytyy maailmalta, jotka tekevät jo moneen kertaan koesteltujen kytkentöjen pohjalta juttuja. Hyväksi havaittua ei kannata pilata erikoisuuden tavoittelulla. Tuo mainittu Grado, jota tässä on taitavin sanan kääntein parjattu, toimii tarkoituksessaan hyvin ja saa jatkuvasti hyvää palauttetta kuuntelutesteissä. Miten sitä voi parantaa entisestään, siihen en ota kantaa, mutta hyvää ei tosiaan kannata pilata "turhilla" muutoksilla...
 
mikadosan sanoi:
mutta hyvää ei tosiaan kannata pilata "turhilla" muutoksilla...

Eipä sitä kytkentää tarvitse muutta jos kerran hyvältä kuulostaa. Mutta jotenkin hinnan kanssa korreloivat liittimet, johdotukset, potikka ja työnjälki voisi olla ihan paikallaan. Vai ovatko nekin osa "saundia"?

Pekka
 
Ei sitä vaan oikein anna luonto myöten laittaa rahojaan teknisesti välttävään kopiototeutukseen, enkä nyt tarkoita pelkästään Gradon vahvistinta vana ihan yleensä. Niikun tossa jo mainittiin niin ei ole tosiaan ainoa firma joka tuota tekee. Siitä tietää, että myyjällä on katteet enemmän kun kohdallaan.

Muistaakseni jollakin tollasella CMOYn tyyppisellä itekin harrastusta joskus alottelin. Oli helppo tehdä ja patterikäyttösenä ei ollut hengenvaaraa missään vaiheessa. Patterikäyttöiseen vehkeeseen kannattaa vaan valita joku muu opari kuin 15mA biakset imaiseva :D...

Pitäsköhän sitä oikein itekin askarrella joka kuulokepurkki, kun näitä ketjuja pyörii taas joka foorumilla... ???

-AL
 
leino_antti sanoi:
... Patterikäyttöiseen vehkeeseen kannattaa vaan valita joku muu opari kuin 15mA biakset imaiseva :D...

Juurikin näin. Kunnon B-luokassa toimiva opari on takaa hyvän äänen :D
 
En tiedä pitääkö tuo viimeisin ottaa vittuiluna, mutta noilla hullut biakset imaisevilla opareilla, joita eräät eräillä foorumeilla tuntuvat suosivan aivan joka paikassa, 9V paristo on tyhjä sen verran nopeasti ettei laitetta voi juuri ainakaan käytännölliseksi sanoa.

Ja noin niin kuin yleensäkään en ole kovin luottavainen siihen, että yksikään opari pystyy kauhean hyvää ääntä takaamaan...

-AL
 
leino_antti sanoi:
En tiedä pitääkö tuo viimeisin ottaa ****, mutta noilla hullut biakset imaisevilla opareilla, joita eräät eräillä foorumeilla tuntuvat suosivan aivan joka paikassa, 9V paristo on tyhjä sen verran nopeasti ettei laitetta voi juuri ainakaan käytännölliseksi sanoa.

Ja noin niin kuin yleensäkään en ole kovin luottavainen siihen, että yksikään opari pystyy kauhean hyvää ääntä takaamaan...

-AL

Morjesta,

Onko sinulla heittää lonkalta tuohon Cmoy -purkkiin sopivaa (ilman oleellista muiden komponenttien arvojen rukkaamista) oparia, joka toimisi paremmin? Nuita on nyt jokunen rakenneltuna ja oli ajatuksissa mahdollisesti jatkossa tarjota noita rakennussarjana. Olen alustavasti tiedustellut jo alkuperäisen suunnittelijan kantaa asiaan, eikä tälle kuulemma olisi mitään käytännön estettä. Eli, millaisin muutoksin tuosta saa mielestäsi nykyistä käytännöllisemmän, parempaa soundia tarjoavan ja edelleen muutamalla komponentilla rakentuvan laitoksen?

Voihan olla, että jos suunnittelutyöhön alkaa, ei alkuperäisestä jää jäljelle kuin muistikuva... :D Mutta siis, onko sinulla mahdollisesti mielessä jokin ratkaisu, joka lyö nämä Cmoy:t ja Gradot laudalta soundillisesti ja käytännön toteutuksen osalta? Jos on, voisin olla halukas ostamaan siihen oikeudet... :D

-Mika
 
mikadosan sanoi:
Morjesta,

Onko sinulla heittää lonkalta tuohon Cmoy -purkkiin sopivaa (ilman oleellista muiden komponenttien arvojen rukkaamista) oparia, joka toimisi paremmin? Nuita on nyt jokunen rakenneltuna ja oli ajatuksissa mahdollisesti jatkossa tarjota noita rakennussarjana. Olen alustavasti tiedustellut jo alkuperäisen suunnittelijan kantaa asiaan, eikä tälle kuulemma olisi mitään käytännön estettä. Eli, millaisin muutoksin tuosta saa mielestäsi nykyistä käytännöllisemmän, parempaa soundia tarjoavan ja edelleen muutamalla komponentilla rakentuvan laitoksen?

Voihan olla, että jos suunnittelutyöhön alkaa, ei alkuperäisestä jää jäljelle kuin muistikuva... :D Mutta siis, onko sinulla mahdollisesti mielessä jokin ratkaisu, joka lyö nämä Cmoy:t ja Gradot laudalta soundillisesti ja käytännön toteutuksen osalta? Jos on, voisin olla halukas ostamaan siihen oikeudet... :D

-Mika

HAHA! Mä olen ihan amatööri, ei multa kannata mitään patentteja kysellä, kun kolme kertaa neljästä päästän savut kerran tai pari ennen kun yleensä saan näitä omia kötöjä edes ehjänä päälle :D...kiitos kuitenkin luottamuksesta.

Tässä on näitä kuulokevermeitä nyt useammalla foorumilla tekeillä kaiken aikaa, joten aloin tossa kuukausi takaperin miettimään millasta sitä ite väkästelis kun Suomeen palaan. Tällä hetkellä piirrustuspöydällä on hiukan tavallista pinkeämmin biasoitu virtatakaisinkytketty väkärrys, jossa tosin simulaattori näyttää varsin miehekästä offsettia(tosin servoa ei ole vielä lisätty) ja eriskummallista särökäytöstä. Mutta jos se siitä joskus herää eloon niin ilmottelen 8).

Kivalta kuulostava kohtuu edullinen perusopari on opa134 ja sen isoveljet 2134 ja 4134. Niitä olen useimmissa suotimissa ja varsinkin protoilukäytössä käyttänyt. Tosin sekin imaisee sen 5mA/kanava. Sitten on näitä virtatakaisinkytkettyjä kuten esimerkiksi AD844 ja AD811, joilla saat ainakin riittävän kaistan aikaiseksi...jälkimmäiset tosin on aika himokkaita sen virran suhteen, joten ei paristokäyttöisiin. Jos haluat olla oma-aloitteinen niin etsi valmistajien (Analog, Ti, Natikka) sivuilta speksejä ja valitse mieleisesi. Esim. Ti lähettää sämppeleitä, joten voit kokeilla vaikka useampaa ja päättää mikä on paras.
 
Back
Ylös