CD-soittimien äänen viimeistelystä

  • Keskustelun aloittaja jkh
  • Aloituspäivämäärä

jkh

Käyttäjä
Liittynyt
4.8.2006
Viestejä
989
Tämä ei tarkoita diy-hommia.
Vuosien aikana monia cd-soittimia on tullut kokeiltua ja kuunneltua eri paikoissa.
Huomioni on kiinnittynyt eräisiin seikkoihin cd-äänen kuunteluissa.Varsinkin kun on ollut tilaisuus usein verrata sitä vinyyliin toistoon .
Itselleni on tärkeää cd-äänen ulostulon oikea taso voltteina.Jos se on liian suuri tai pieni,epäsuhta muiden äänilähteiden ja volyymipotikan tasonsäädön kanssa alkaa ärsyttämään.
Olen miettinyt,moneenko soittimeen voi muuttaa ulostulovoltit suuremmaksi tai pienemmäksi?kaikkiin??Eräissä soittimissa tasoa voi säätää muulla tavoin.Mutten ole perehtynyt asiaan vielä.
Joissakin soittimissa on variable -tasonsäätö,halvemmissa soittimissa valitettavasti puuttellisesti toteutettu.Muutenkin halpojen CD-soittimien monet tekniset toteutukset ei palvele hyvää ääntä.
Yhdistetty cd-etunen hyvällä tasonsäädöllä on minun korvilleni usein kuulostanut tasapainoiselta.Mutta nämä laitteet on aina olleet jopa erittäin kalliita.

Tämä kaikkihan tarkoittaa sitä,että vahvistimen esivahvistinosan ja cd-ulostulon pitää sopia yhteen keskenään.
Väärät sovitukset mielestäni usein aiheutttavat juuri niitä kerrottuja äänellisiä ilmiöitä,kuten levy se ja se on huonosti äänitetty,ääni liian kirkas tai tumma koko ajan,potkua puuttuu vinyyliin verrattuna ym..
Kyllä cd-äänikin on viimeisteltävä.En tässä nyt kerro cd:n virtalähteen merkityksestä.
Erillinen da-muunnin voi toisinaan auttaa toistossa,mutta sekin voi kaatua sovitusongelmiin.
Kun laittaa uuden soittimen settiin ja alkaa kuuntelemaan sitä,ääni voi olla epäsuhtainen ihan teknisistä syistäkin.
 
Olen pohtinut vähän samoja juttuja. Cd-soittimen lähtöön en kyllä tiedä tuommoisesta säädöstä, mutta etusen ottoonhan semmoinen "gain" - potikka voisi olla paikallaan. Autoon tarkoitettujen päätevahvistimien ominaisuuksistahan tämmöinen ruuvi, poikkeuksetta löytyy.

Sillä voi kumminkin saada helposti pahaa jälkeä aikaan, jos säätää sitä liian herkälle. Äänenvoimakkuus tuntuu lisääntyvän, mutta samalla vahvarista yritetään ottaa enemmän paukkuja pihalle, kuin mihin se pystyy, joten "leikkaamisen" johdosta, tuommoisella ruuvilla paskoo kajarinsa hyvinkin helposti.

Sen takia varmaan tämmöinen ominaisuus on kotivahvareista jätetty pois?

En tosiaan tiedä, kun en ole liiemmin perehtynyt, mutta olen kumminkin kuvitellut koti cd-soittimien linjaulostulojen amplitudin, olevan "sovittu" olemaan jotain. Esim. 2V?
 
Muistaakseni Brasilialaisessa Audiopaxin laitteissa tuo sovitus toisiin laitteisiin on vissiinkin järjestetty varsin asiallisesti.

Maahantuoja on/oli eräs liike Kangasniemeltä. Mainintani on siksi epämääräinen koska etusivulla merkki mainitaan, mutta tuotteissa ei.

T.JH
 
Laitteiden sovitus on varmasti tärkeä, mutta jotenkin viimeaikaiset kokeilut ovat kuitenkin antaneet kuvaa siitä, että onko sovituksella sittenkään niin suurta vaikutusta, kuin oletamme? Olisiko sovituksellisia vikoja huomattavasti vähemmän jos tekisimme laitteiston viimeistelyn huolellisemmin?

Erilaiset laitealustat vaikuttavat jo suunnattomasti laitteiden toimintaan äänellisesti. Saman tekee eri kaapelit ja ym tarvikkeet.
Mielestäni laitteiston komponentien ollessa oikeasti hyviä, kaikki pienimmätkin seikat muuttuvat erittäin oleellisiksi ja merkittäviksi äänen kannalta, tällöin viimeistelyllä on erittäin tärkeä osa koko laitteiston toimivuuteen.

Olen monesti tullut siihen tulokseen että joku tietty cd-soitin ei toimi laitteistossani tai joku vahvistin ei toimi cd-soittimeni kanssa. Muutaman kuukauden virittelyn jälkeen laitteisto on kuitenkin saatu toimimaan erittäin hyvin, ilman että näitä pääkomponenteja on vaihdettu.

Hinta ei mielestäni ole oleellisin tekijä näissä viimeistelyyn liittyvissä tarvikkeissa/kaapeleissa, vaan niiden toimivuus. Tarvikkeen toimivuus edellisessä soittimessa, ei tarkoita sitä että se toimii kaikkien cd-soittimien kanssa. Joskus voi olla myös parempi olla käyttämättä mitään lisätarvikkeita, vaikka oletus esim kalliin virtakaapelin toimivuudesta olisikin vahva. Laitteiston ehdoilla siis. :)
 
Äänenlaadun kärsimättä on aika rohkeasti heitetty. Jos tuon vaimennuksen heittää tuonne CD soittimen jälkeen täytyy käyttää suhteellisen isoja vastuksia. Ja siinä tapauksessa löytyy varmaan kymmenen perustetta miksi tuo voisi vaikuttaa äänenlaatuun vaikka itse vastus ei sitä tekisikään. Toki voi koittaa ja toki voi olla vaikuttamatta mutta ei siitä varma voi olla. Ja kokeilu maksaa 10snt joten suurta taloudellista haittaa ei tietysti myöskään synny.
 
Arto Kolinummi sanoi:
Äänenlaadun kärsimättä on aika rohkeasti heitetty. Jos tuon vaimennuksen heittää tuonne CD soittimen jälkeen täytyy käyttää suhteellisen isoja vastuksia. Ja siinä tapauksessa löytyy varmaan kymmenen perustetta miksi tuo voisi vaikuttaa äänenlaatuun vaikka itse vastus ei sitä tekisikään. Toki voi koittaa ja toki voi olla vaikuttamatta mutta ei siitä varma voi olla. Ja kokeilu maksaa 10snt joten suurta taloudellista haittaa ei tietysti myöskään synny.

Terves Arto!

Rohkea rokan syö :D

Mutta ah, enpäs ajatellut (enkä vallankaan tiennyt totuutta), tuota lausumaani sen kummemmin.
Muistelin vain notta joku "isoo poika" joskus sanoo notta noin sen voi aina teherä ns. "iliman pilluuta"
Hyvä notta oikaasit asian :)
 
Tein tuollaisen vaimentimen ja se oli käytössäkin jonkin aikaa. Rakensin sen välikaapelin liittimen sisään johdon "loppupäähän", eli kaapelikapasitanssin jälkeen juuri ennen vastaanottavaa laitetta. Ottoimpedanssin pienuuden takia (10k) käytin varmuuden vuoksi aika maltillisia arvoja (muutaman kilon luokkaa muistaakseni), vaimennus oli noin 8dB, ja ääni muuttui tämän myötä mössöiseksi. Syyllinen varmaan osittain tuo johtokin ittessään, mutta vaimennin kyllä pahensi vielä. Ei ollut kyllä varmasti mitenkään ideaalinen muutenkaan, helppo kokeilu, ei toiminut tässä kohtaa.
 
Matti Lehtinen sanoi:
Olen pohtinut vähän samoja juttuja. Cd-soittimen lähtöön en kyllä tiedä tuommoisesta säädöstä, mutta etusen ottoonhan semmoinen "gain" - potikka voisi olla paikallaan. Autoon tarkoitettujen päätevahvistimien ominaisuuksistahan tämmöinen ruuvi, poikkeuksetta löytyy.En tosiaan tiedä, kun en ole liiemmin perehtynyt, mutta olen kumminkin kuvitellut koti cd-soittimien linjaulostulojen amplitudin, olevan "sovittu" olemaan jotain. Esim. 2V?
Joissakin kalleimmissa etusissa on gainin säätömahdollisuus ja pienin askelin toimiva volyymipotikka.
Sen cd -ulostulon pitäisi olls standardi 2V mutta eipä monissa cd-soittimissa ole.
90-luvulla ostamassani Thetan muuntimessa se oli peräti 7 V! Laitteen valmistaja sanoi tuon korkean ulostulon parantavan ääntä.
Mutta enemmän tuli sovitusongelmia.Varsinkin eräs Kanadainen etunen yilohjautui Cd:llä tuolla 7V-luvulla.Huollossa kuitenkin ulostulon muutos pienempään muuuntimessa onnistui.
Äskettäin kokeilemani Burmester 061 CD soitin taas soi kaikkia muita äänilähteitämme hiljemmin.Tässä Burmesterissa taisi ulostulo olla vähän alle 2 V.
Mielestäni pienikin muutos tuossa ulostulossa voi kuulua äänen paranemisena tai huontumisena.
 
Itse en ymmärrä näistä teknisistä asioista yhtään mitään, joten täytyy vain luottaa omiin korviinsa. Hyvään lopputulokseen on kyllä silläkin tyylillä päästy.

Laitetelineessä on kaksi cd-soitinta. Toinen niistä toimii erillisen dacin kanssa ja toinen on ihan suoraan kiinni balansoiduissa liitännöissä.

Tuon toisen soittimen äänen viimeistelyssä meinas usko loppua kesken kun siellä on niin jumalaton lasinleikkausdiskantti et se oli liikaa jopa mun korville. viimeinen kaapelirumba vai mikä lie tango olikaan onneks toi ratkaisun sillä sinne dacin ja etusen väliin löyty just passelit letkut.

Joten jos vinyylin virittäminen vaatii hermoja niin kyllä se cd:kin niitä vaatii. Pariin otteeseen kun soundi oli sitä mitä se oli niin mä olin jo valmis nakkaamaan tuon soittimen ikkunasta pihalle. :D

Onneks en tehnyt niin sillä nyt se kyllä soi ihan kivasti tietyntyyppisellä musalla.
'
 
Moi,

Silloin tällöin näkyy käytettyjä Wadian soittimia olevan myynnissä, jolloin niiden hintakaan ei enää tunnu niin pahalta. Niissähän on DIP kytkimillä asetettavissa output gain.
 
Johanna Hjelt sanoi:
Laitetelineessä on kaksi cd-soitinta. Toinen niistä toimii erillisen dacin kanssa ja toinen on ihan suoraan kiinni balansoiduissa liitännöissä.Joten jos vinyylin virittäminen vaatii hermoja niin kyllä se cd:kin niitä vaatii. Pariin otteeseen kun soundi oli sitä mitä se oli niin mä olin jo valmis nakkaamaan tuon soittimen ikkunasta pihalle. :D

Onneks en tehnyt niin sillä nyt se kyllä soi ihan kivasti tietyntyyppisellä musalla.
'
Kun on kaksi eri CD-systeeemiä ,voi itse todeta kuunteluillaan sen,että CD-soittimet ei kuulosta aina samanlaisilta.On volyymipotikan asento mikä vain.Mutta erilaiset sovitukset laitteiden välillä selittää osan kuulluista eroista.
Se da-muunnin siellä ei ollut sisältä balansoitu.Sinne taakse on vain laitettu balansoidut liittimet.Minullakin PS Audion muuntimet toimi parhaiten rca-johdoilla.
Jotkut valmistajat käyttävät jopa äänen laadun kuvaajana tuota ulostulon määrää.Sanovat parhaan äänen tulevan heidän cd:stä sillä ja sillä V-lukemalla .Tuossa unohdetaan se,että siellä tehtaan kuuntelutiloissa se CD -soitin on kuulostanut määrätyillä kaiuttimilla ja-vahvistimella hyvältä vaikka 4V ulostulolla.
Laitetta sitten kotonaan kuunteleva voikin toisinaan todeta sen cd:n ulostulon olevan pielessä omien oheislaitteidensa kanssa.Se kuuluu armotta volyyminsäätöongelmana ja toisinaan setin laitteiden äänellisenä oikutteluna.
 
Makero sanoi:
Moi,

Silloin tällöin näkyy käytettyjä Wadian soittimia olevan myynnissä, jolloin niiden hintakaan ei enää tunnu niin pahalta. Niissähän on DIP kytkimillä asetettavissa output gain.

Wadia on kyllä ehdottoman pätevä valinta. TLaudion sivuilla oli vielä tovi sitten tuollainen samanlainen 861 myynnissä, mahtaako olla vieläkin..
 
Meillä on jo vuosia ollut Isocoin eristystassut kaikkien laitteiden alla.Äänellinen vakaus ja syvyys paranevat noilla tassuilla.CD hyötyi niistä korvinkuullen.
Kaikki kokeilemani eristimet ei kuitenkaan ole parantaneet sanottavasti ääntä.Eräs Vibrafone -niminen lätyskä esim.oli kuin blasebo.
Kalliita eristysalustoja en ole kokeillut.
Olen jopa huomannut joidenkin hylänneen niitä alustoja.Näkyy olevan huoneiden nurkissa seisomassa.Ei kai ne sinne kuulu vaimentajiksi??
 
pilgrim sanoi:
Asiaan on toinenkin lähestymistapa: vahvistimen ottoherkkyys on joissakin tapauksissa säädettävissä, parhaassa tapauksessa varsin tihein portain ja jopa liitäntäkohtaisesti, jolloin em. kaltaista epäsuhtaisuutta voi kätevästi lievittää. Mieleen tulevat ainakin Arcam ja QUAD. Muitakin vastaavia varmasti on.
Eli taas katsotaan sitä,miten etunen ja käytettävä CD-soitin sopii yhteen keskenään.
Jotkut vanhemmat etuset yliohjautuu heti saadessaan reippaasti yli 2V annon CD:ltä.
Voi olla,että vanhoihin Classen etusiin esim.olisi voinut huollossa laittaa jotakin juttua,mutta mieluimmin myin ne pois.
Yksikään niistä ei sietänyt paljon yli 2V antoa cd:ltä.
Nyt ne on muiden riesana.Olen lukenutkin joidenkin valittaneen niiden ulostulosta CD:llä.
Mutta Krellin etusilla ei koskaan ole minulla ollut mitään ongelmia.Niin eri tavalla noita etusia tehdään.

Tuollaiset ylläkuvatut säädöt tai vastaavat pitäisikin olla kaikissa etusissa.
Kun itse tekee etusensa diynä,nuo asiat pitäisi huomioida.
Hifi Newsissä olin näkeväni mainoksen firmalta ,joka tekee masiinan laitteiden välin tasapainottamaan volyymipotikan käytön.
Jos ei halua ostaa riittävän monipuolisesti varusteltua etusta säätöjen suhteen,tuollainen oikotielaite voi auttaa joitakin.
Tai sitten se huonontaa ääntä.
 
Tuosta kaapelin väliin laitettavasta vaimentimestahan syntyy sen verran ongelmia, että jos etusen tuloimpedanssi on pieni, niin siinä menee jännitteenjako pieleen kun soittimen antoimpedanssia kasvatetaan laittamalla siihen resistanssia väliin. Ja äkkiseltään meikäläisen aivoilla sen jännitteenjaon jälkimmäisen resistorin (ensimmäisen resistorin jälkeen rinnan soittimen kanssa maihin kytketty resistori) soisi olevan melko iso, sillä muuten taas tämä vaimennin itsessään rupeaa kuormittamaan soitinta/edeltävää astetta imemällä turhan paljon virtaa, jota varsinkaan edullisemmissa soittimissa käytetyt operaatiovahvistimet eivät mielellään tahtoisi anniskella. Ihannetilanteessahan soittimen antoimpedanssi on 0 ja seuraavan asteen ottoimpedanssi ääreton. Etuseenhan pitäisi jäädä mahdollisimman paljon jännitettä. Jos näitä harkitsee, kannattaa ottaa ohjekirjoja kätöseensä ja tarkastella sekä soittimen antoimpedanssi että vahvistimen ottoimpedanssi. Miettii siitä sitten niitä resistoriarvoja. Pitäsköhän tämmösestä tehdä joku tätä viestiä (huomattavasti...) selkolukuisempi ohje... Saisikohan tuo ylläpito sen vielä sivuillekin... heh.
 
Taloon tuli Burmesterin CD-soitin 052-Rondo.
Ensivaikutelmat äänestä ovat positiiviset monilla osa-alueilla.
Verrattuna Krell -ja Theta CD-soittimiin Rondo kuulostaa "tuoreelta".
Tarkoittaa sen tuovan uutta.Huomio kiinnittyy sen keskialueen toistoon ja diskanttiin.Ne ovat Rondossa kohdallaan.
Basso sensijaan vaatii tuota äänellistä viimeistelyä.Rondo jättää osan bassosta taustalle.
Kaikki kyllä kuuluu,mutta matalien osalta eri tavalla Krell- ja Theta-laseriin verrattuna.
Siippa sanoi Rondon vain antavan tasaisen vasteen ilman korostumia.
Vanhat CD-soittimet olisivat tämän näkemyksen mukaan vähän värittyneitä.
Tätä ei tietenkään digitaaliääneen skeptisesti suhtautuva usko.
CD 52 -Rondo on kyllä kovatasoinen.Kun vertaan koekuuntelussa aiemmin olleeseen Burmester 061-soittimeen,Rondo ei ole ihan niin hienostunut ,kuin isoveljensä.Ei tarvitsekaan.
Mutta esim. Midnight Oilin Earth,sun and moon levyllä olisin kaivannut matalien äänten voimakkaampaa sävyä.Sitä Krellit ja Thetat tuo.
Rondon viritys voi muuttaa tilanteen.Eri keinoja löytyy täällä matalien taajuuksien säätämiseksi ja painottamiseksi.
 
Vaimentimena voisi käyttää korkealaatuista potikkaa. Miten tämän vastusjako mössöyttäisi ääntä? Miten potikka yleensä tekisi niin? Verrattuna kiinteään vastusjakoon. Tämän härvelin voisi rakentaa sellaiseksi, että sitä voisi käyttää jommassa kummassa päässä.
 
Back
Ylös