CD:n Laserin kohdistus, miten se sitten tulisi tehdä?

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 465
Kaupunki
Jyväskylä
Onko tuolle kohdistukselle olemassa jotakin mittoja tai vastaavia. Soitin tuntuu olevan melkoisen ranttu CD levyjen kunnolle ja mietityttää onko laserin linssi esim. liian kaukana. Alkaa jättämään aukkoja jos levyssä vähääkään naarmuja. Hyväkuntoiset meneekin sitten OK läpi.
 
Kohdistuksesta en tiedä, mutta minulla on ihan sama ongelma, pienikin naarmu levyssä niin saa kuunnella 'tsätsätsätsitsistsi':ä. Vinkkejä siis kaivattaisiin.
 
Jani Salonen sanoi:
Kohdistuksesta en tiedä, mutta minulla on ihan sama ongelma, pienikin naarmu levyssä niin saa kuunnella 'tsätsätsätsitsistsi':ä. Vinkkejä siis kaivattaisiin.

Tekisi mieli sanoa että vaihtakaa vinyyliin, mutta en sano. Niitä kun ei saa juuri mitenkään niin ärsyttävään kuntoon kuin sopivasti naarmuinen CD on. Mutta aiheeseen: Olen ainakin ollut tekevinäni sellaisen havainnon että tuoreemmat cd:levyt olisivat herkempiä naarmuille ja herkempiä naarmuttumaan. Paria viime vuotta lukuunottamatta ei ole juurikaan tarvinnut naarmuja kiilloitella cd-levyistä mutta noita uusia saa kiilloitella vähän väliä että toimii. Montaa pysyvää vauriota ei ole onneksi tullut. Vanhoihin ei tarvitse edelleenkään koskea ja niitä uskaltaa käsitelläkkin paljon huolettomammin. Onko muilla samantyyppistä havaintoa vai onko mulla taas luulotautia?

terv.
-poppari-
 
poppari sanoi:
Olen ainakin ollut tekevinäni sellaisen havainnon että tuoreemmat cd:levyt olisivat herkempiä naarmuille ja herkempiä naarmuttumaan. Paria viime vuotta lukuunottamatta ei ole juurikaan tarvinnut naarmuja kiilloitella cd-levyistä mutta noita uusia saa kiilloitella vähän väliä että toimii. Montaa pysyvää vauriota ei ole onneksi tullut. Vanhoihin ei tarvitse edelleenkään koskea ja niitä uskaltaa käsitelläkkin paljon huolettomammin. Onko muilla samantyyppistä havaintoa vai onko mulla taas luulotautia?


Tautiseksi ketään lähtis nimittämään, mutta omalle siviilikohdalleni ei ole osunut sen ensimmäistäkään ongelmallista CD-levyä, sen paremmin kuin levyille allergista soitintakaan. Otos 20+ vuotta ja 1000+ levyä.
 
Minulla ei omien levyjen kanssa ole ollut näitä ongelmia. Kirjaston levyjen kanssa sitä vastoin ongelmia on välillä todella paljon. Vaikkakin lähinnä läppärin kanssa. CD-soitin kyllä ymmärtään niitä hyvin.
 
poppari sanoi:
Tekisi mieli sanoa että vaihtakaa vinyyliin, mutta en sano.

Vastahan ostin noitten kolmen LP soittimen lisäksi tuon toisen CD:n. Pitäisiköhän sitä sittenkin pidättäytyä tuossa kuolleessa formaatissa...
 
http://www.metacafe.com/watch/895809/repair_cds_with_a_microwave/ :D

Sitten asiaan. :)

Kannattaa luonnollisesti kokeilla levyä tietokoneen kautta, elikkäs polttaa levystä kopio. Jospa se tietokoneen optinen asema meinaan, saisi luettua siitä alkuperäisestä levystä paremmin?

Sittenhän tuolla on levyjen naarmujen korjaamiseen tehtyjä masiinoita, kuten esim. tämä:

http://www.tweaks4u.com/product_info.php?products_id=232&language=EN

Tuosta, enkä muistakaan masiinoista tiedä, notta miten sitten toimivat, mutta kaipa niistä jotain apua on?

Sitten jos itse sen cd - soittimen kimppuun haluaa lähteä, niin olen ainakin ymmärtänyt, että ne lukupäät/lukupään voi myöskin puhdistaa, jollain hommaan tarkoitetulla "kit":llä?

Matti.
 
Sinnikkyys palkittii. Muutaman kerran koneiston purettua luulen keksineeni syyn napsuihin ja teoria jonkin ihmeen kautta tuntuu toimineenkin. Ihmettelin laserin etäisyyden vaikutusta ja mietin että jos lukupää olisi liian kaukana levyn pintaa. Mutta kuinkas olakaan, se olikin liian lähellä levyä. Kasvatin lukupään etäisyyttä pari kymmenystä ja ongelmat hävisivät pois. Levy kuljettaa teoriani mukan ilmaa mukanaan ja levyn pyöriessä lukupään kohdalle tulee ilmapatja joka naarmun kohdalla tekee pienen mutta ikävän paineiskun, mikä täräyttää taas lukupäätä. Tuo ilman kulkeutuminen on levymaisillä kappaleilla ihan hauska ilmiö, tässä se ei vain ole toivottu...Voihan se olla että oli väärin kohdistettukin ja nyt oikein, mutta tärkeintä on että täällä ainakin rupesi soimaan.
 
Back
Ylös