Cambridge Audio 840 C ongelma ja sen korjaaminen

tantaalit: pienempi esr, parempi taajuusalue, pitempi elinikä. kuin elkot.
 
... - ja kovempi hinta ;)

Kuinka isoa eliniän eroa elkoihiin (6000...10000h / 105C) verrattuna luvataan?
 
jasu ehtikin jo vastata alkuperäiseen kysymykseen. :) Toinen hyvä ja kestävä vaihtoehto ovat alumiini-polymeeri hybridielkot.

Aika harva elko muuten on speksattu 6000...10000 h kestolle +105 'C lämpötilaan. Nuo Cambridgen käyttämät alkueräisosat saattavat olla vain +85 'C osia tai eivät ainakaan kestäneet käytössä paremmin kuin halpaosat. LT1761 LDO tykkää matalasta ESR:stä ja lähtee värähtelemään kun konkka sen outputissa kuolee. Siksi kannattaa korvata kaikki kyseisten piirien outputeissa olevat elkot kunnollisilla. Jos joku vähemmän tärkeän jännitekiskon regu värähtelee, sitä ei välttämättä huomaa korvalla helposti vaikka speksit menevätkin täysin kuralle.

Katsoin nyt ensin millaisia jalallisia vaihtoehtoja hybridielkoista löytyy ja Kemetillä sekä Nichiconilla löytyy kandidaatteja 10 uF / 25 - 50 V luokasta joita voisi käyttää. Näille luvataan 5000 h 105 'C lämpötilassa mikä on ihan hyvä lukema. Jos lämpötila tippuu 10 'C niin tyypillisesti kestoikä moninkertaistuu joten jos kuumeneminen soittimen sisällä on edes jotenkin maltillista niin nämä kestävät koko muu soittimen eliniän helposti.

Samat osat tosiaan käyvät hienosti DACin bypasseiksi, taatusti paremmin kuin siinä nyt olevat polaarittomat elkot. Kemetin 25 V osan ESR 100 kHz taajuudella on 70 mOhm. DACin kyseessä ollessa on tärkeää että bypass-konkkien ESR on matala DACin digitaaliosien toimintataajuudella joka on tyypillisesti jokunen MHz. Nichiconin datalehdestä kävi ilmi että nämä konkat toimivat hyvin ainakin 10 MHz asti ja tämän yläpuolella kerko astuu mukaan peliin.
 
Aika harva elko muuten on speksattu 6000...10000 h kestolle +105 'C lämpötilaan.
Panasonicin FR sarja pitäisi siinä suhteessa ollaa hyviin varteenotettava vaihtoehto. Sitää ei ole kyllä 10uF koossa, mutta tässä sovelluksessa pitäisi 18uF olla käypä vaihto. Digipuolelle jännitetasaajiksi olen itse myös Sanyon Osconeja laittanut.
 

Oheisissa keskusteluissa on päädytty vaihtamaan seuraavat konkat:

C54, C154, C55 ja C99 oikeasta kanavasta (viesti 7) kaikki 10U35 NP
C152, C156, C159 ja C98 vasemmasta kanavasta (viesti 7) kaikki 10U35V NP

C217 ja C272 oikeasta kanavasta ja C224 ja C271 vasemmasta kanavasta (viesti 16) kaikki 10U35V

Sekä emp lähettämän Cambridge Audion technical bulletin mukaan C270 470uF/16V korvaaminen 35v:llä.

Kannattaisiko vaihtaa samalla nuo kaikki vai pelkästään tuo C270?
Laitoin tänään muutamalle elektroniikkaalan huoltoliikkeelle huoltotarjouspyynnön noiden elkojen vaihtamisesta (työn ja osien osuus eriteltynä). Ilmeisesti pitänee kiinnittää huomiota myös tavaraan millä korvaavat vanhat elkot.
 
Ilmeisesti kondensaattorien ulkoiset mitat pitää olla lähellä korvattavia niin asennus onnistuisi paremmin. Eli nyt mittaamaan myös koot ja palataan asiaan.
 
Avasin kannen ja löysin ne korvattavat kondensaattorit. Olivat kooltaan seuraavanlaisia:
- 8 kpl 10U35V NP halkaisija 5 mm ja pituus 12 mm
- 4 kpl 10U35V Polar Electrolytic halkaisija 5 mm ja pituus 12 mm
- 1 kpl 470U35V Polas Electrolytic halkaisija 8 mm ja pituus 13 mm (C270)

Halkaisija ilmeisesti merkittävä ja pituutta voi olla enemmänkin.

Kuka osaisi kertoa mistä ja mimmosia pitäisi hankkia niin että laatu ei ainakaan huonone ja löytyisikö pääkaupunkiseudulta osaavaa harrastajaa tai ammattilaista laittamaan ne paikalleen.
 
Kannukoko on toki olennaista ettei ainakaan liian suurta tilaa mutta vielä tärkeämpi on että tilaa samalla rasterilla kuin mitä piirilevyssä on poraukset.
 
Kannukoko on toki olennaista ettei ainakaan liian suurta tilaa mutta vielä tärkeämpi on että tilaa samalla rasterilla kuin mitä piirilevyssä on poraukset.
Noo, jos on tuollainen radiaalikannu ja halkaisija kohdallaan niin rasterikin on väkisinkin melko lähellä. Kuvista näyttä hieman siltä ettei alkuperäisetkään kondensaattorit välttämättä istu suoraan kiinni kortissa vaan jaloissa on taitokset tms. Pienellä taivuttelulla tulee ihan hyvä.

Hyvä että mitat on tiedossa. Jos tekisin itselleni niin tilaisin DigiKeystä alumiinipolymeerihybridejä noihin 10 uF paikkoihin. Jännitehän ei tarvitse noissa olla 35 V vaan vähempikin riittää ainakin melkein kaikissa positioissa. Ja ehdottomasti tavalliset unipolaariset konkat DACin bypasseiksi, polaariton konkka tuossa kohtaa on selkeä suunnitteluvirhe jos minulta kysytään koska niissä on vakaa DC-bias.

Kurkkaan mitä Partcossa on tarjolla...

EDIT:
DigiKeystä löytyy tällainen joka mielestäni sopisi mainiosti:

Tuosta on myös 25 V versio joka voisi olla myös ihan nappivalinta.

C270 paikalle laittaisin ihan tavallisen hyvälaatuisen 105 'C speksatun low ESR elkon joltain tunnetulta valmistajalta.

EDIT2:
Tarkistin skemasta eikä mikään noista konkista joudu toimimaan paljoa yli 10 V jännitteellä joten 25 V polymeerielko toimisi mainiosti.

Lisäksi LT1761 on stabiili vain jos output-konkan ESR < 3 Ohm joten mikä tahansa elko ei kelpaa. Tämä on melko varmasti syy miksi tulee ongelmia kun elkot hieman vanhenevat. Polymeerielko antaa tähän kohtaa reippaasti pelivaraa tavalliseen verrattuna.

Skemasta löytyi muitakin jotka kannattaa samalla korvata paremmilla eli ainakin kaikki LT1761 output -puolella olevat.
 
Viimeksi muokattu:
Ja ehdottomasti tavalliset unipolaariset konkat DACin bypasseiksi, polaariton konkka tuossa kohtaa on selkeä suunnitteluvirhe jos minulta kysytään koska niissä on vakaa DC-bias.
Veikkaisin, että kyseessä on varastointistrateegian päätös - kahden pienen koon elkojen siasta päätettiin (hankintatoimintojen karsimiseksi) varastoitaa ainostaan bipolaareja.
Henkilökohtaisesti laittaisiin sinne dac-ympäristöön kuitenkin 10uF siasta isommat (33uF tai 50uF) - 10uF näyttää "hyviin säästeliältä" ratkaisulta.
 
Ymmärtämättä paljonkaan asiaa niin huolto ehdotti heillä olevan nyt Malesiassa tehtyjä Panasonicin 10 uF/ 50V low-ESR , 105°C elkoja. Sopisivatko ne korvaamaan 8 kpl 10 U 35V NP ja 4 kpl 10 U 35V elkoa?
 
Ymmärtämättä paljonkaan asiaa niin huolto ehdotti heillä olevan nyt Malesiassa tehtyjä Panasonicin 10 uF/ 50V low-ESR , 105°C elkoja. Sopisivatko ne korvaamaan 8 kpl 10 U 35V NP ja 4 kpl 10 U 35V elkoa?
Laita tarkka tuotekoodi tiedoksi niin tarkistan. Partcolla on hyllyssä Panasonicin ihan hyvälaatuista low ESR 10 uF / 25 V osaa mutta en suosittele sitä sillä sen ESR on 2 Ohm ja se on minusta liian lähellä LT1761:n hyväksymää ylärajaa (3 Ohm).

Kuten madis64 tuossa sanoo, myös isompaa kapasitanssia voi laittaa tilalle. Kummassakaan käyttötarkoituksessa siitä ei pitäisi olla haittaakaan mutta 10 uF on ihan passeli myös jos regulaattorin ESR vaatimus täyttyy riittävällä marginaalilla.

Jos sinne laittaisi näitä (KEMET 10 uF / 25 V polymeerielko) https://www.digikey.fi/product-detail/fi/kemet/A758BG106M1EDAE070/399-20957-1-ND/10135176

Korjattu laite olisi parempi kuin uusi. Kartoittaisin lisäksi kytkentäkaaviosta muutkin LT1761:n outputissa olevat vastaavat peruselkot ja korvaisin näillä. niitä oli mielestäni 3 - 4 kpl tässä ketjussa listattujen lisäksi.

EDIT: Panasonicin 50 V osassa on isompi kannu kuin 25 V osassa ja isompi kannu yleensä merkitsee paitsi isompaa jännitekestoa, myös pienempää ESR:ää. Tätä ei kuitenkaan voi varmuudella sanoa vaan täytyy olla tiedossa vähintään tuotesarja josta osa on että löytää oikean datalehden.
 
Tuleeko nuo digikay.fi tuotteet ulkomailta?
Kyllä, suurin varasto DigiKeyllä on Texasissa. Normaalisti paketti on kotiovella 2 vuorokauden sisällä tilauksesta, joskus lipsahtaa kolmannen vorokauden puolelle. Toimitus on ilmainen yli 50 € tilauksille ja ALV-lasku tulee perässä UPS:ltä.

xana ehti juuri ensin...

On noita hyviä komponenttikauppoja muuallakin toki mutta itse käytän pääasiassa Digikeytä. Se on monessa suhteessa maailman kärkikastia verkkokauppana.
 
xana ehti juuri ensin...

On noita hyviä komponenttikauppoja muuallakin toki mutta itse käytän pääasiassa Digikeytä. Se on monessa suhteessa maailman kärkikastia verkkokauppana.
Sorry, että tuli päällekkäisiä viestejä.
Olen samaa mieltä Digikey:stä. Se on erittäin hyvä verkkokauppa.
 
Digikey, Mouser, Farnell, TME, RS, Reichelt, etc etc etc - ne kaikki myyvät samoja komponentteja - hinta ja postikulut on se ratkaiseva tekijä.,
 
Tein kokeeksi haun RS:ltä joka toimittaa EU-alueelta eli ei tarvitse säätää ALV:n kanssa. Täälläkin on minimitilausmäärä jonka ylittämällä saa ilmaisen toimituksen.


Tuosta linkistä pitäisi avatua hakutulos jossa enintään 5,5 mm paksut radiaalielkot joiden ESR on < 1 Ohm ja kapasitanssi väliltä 10 uF - 22 uF. 5 kandidaattia joista 2 Panasonicin low ESR elkoa, 1 Nippon Chemi Conin vastaava jota tosin saa vain 3000 kpl erissä ja ne KEMETit jotka löysin jo DigiKeystäkin. KEMET tyypit esiintyvät tuloksissa kahteen kertaan koska niitä myydään erilaisissa pakkauksissa, 25 kpl ja 1000 kpl. RS ei ole määrien suhteen yhtä joustava kuin DigiKey.

Kumpikin Panasonic käy ja ovat halpoja sekä todennäköisesti laadukkaampia kuin soittimen alkuperäiset. KEMETin alumiinipolymeerit ovat sitten se huippuvaihtoehto.
 
Olisivatko nämä sopivia:

https://fi.rsdelivers.com/product/MN/MPN/SD/3165380 ( paikkaan C270)

Onko noiden asennuksessa napaisuudella merkitystä eri paikoissa?
Kyllä nuo käyvät. ESR on < 1 Ohm niin veikkaisin että toimivat hyvin LT1761:n kanssa myös.

Napaisuus pitää saada oikein joka kohdassa. Tässä on tietysti pieni lisähaaste DACin ympäristössä jossa on jostain käsittämättömästä syystä käytetty alunperin polaarittomia elkoja. Oikea napaisuus selviää helposti ADI:n datalehdessä olevista esimerkkikytkennöistä. Piirikortilta pitää joko seurata kuparifolioita mihin ne menevät tai mitata napaisuus ennen uusien konkkien asennusta niin menee varmasti oikein. Mittaaminen lienee helpoin tapa tässä tapauksessa.

EDIT: Ehdotus C270 paikalle on myös OK. Ja niiden lisäksi jotka on listattu vaihdettavaksi, vaihtaisin myös C227, C113 ja C135 (LT1763 on yhtä vaativa kuin LT1761).
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös