c-kasetti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Alex
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
^Tukossa ovat. Minulla on ihan avaamattomina 70 luvun Basfin chromeja. Yhden kerran kokeeksi avasin ja yritin nauhoitusta, mutta oli todettava sama minkä muutkin ovat panneet merkille että ei enää onnistu.
Sama kävi niiden Agfa HDX ferrochromien kanssa jotka ostin jokunen viikko takaperin. Vanha äänite kuuluu ok, mutta calibrointi ei onnistu millään dekilläni. Pion ct-f1250 sain kutakuinkin korvakuulolla säädöt niin että jotain tarttui nauhalle mutta mistään hifilaadusta ei voida puhua. Tiedä sitten vaivaako näitä Agfan kasetteja sama ongelma kuin Basfin vai onko ne säilytetty väärin?
Sonyn 70 luvun ferrochromille pystyy edelleen nauhoittamaan. Samoin onnistuu 70 luvun TDK SA pseudochromille.
 
itsellä on lähes 40kpl punaisia basfeja,jotka on aivan tukossa.kannattaa kiertää kaukaa.agfan superferro on toiminut kohtalaisesti.ferrocoloreja
en ole vielä kokeillut.
vanhemmista kaseteista tuntuu irtoavan paljon enemmän tavaraa,joka sitten tahraa nauharataa enemmän,kuin uudemmat kasetit.
1.jpg2.jpg
 
C-kasetti ketjun luettua joutui ottamaan kuvia eri merkeistä/malleista jota kaapista löytyy tuo TDK MA-XG90 on se harvinaisin mitä löytyy.
 

Liitteet

  • IMG_5457.jpeg
    IMG_5457.jpeg
    228,1 KB · Katsottu: 29
  • IMG_5461.jpeg
    IMG_5461.jpeg
    199,1 KB · Katsottu: 29
  • IMG_5459.jpeg
    IMG_5459.jpeg
    156,3 KB · Katsottu: 23
  • IMG_5458.jpeg
    IMG_5458.jpeg
    174,3 KB · Katsottu: 22
  • IMG_5460.jpeg
    IMG_5460.jpeg
    210,1 KB · Katsottu: 22
Onko näistä Ampexin nauhoista kokemuksia? Kannattaako edes poistaa muoveista?
20240211_154858.jpg
 
^Tukossa ovat. Minulla on ihan avaamattomina 70 luvun Basfin chromeja. Yhden kerran kokeeksi avasin ja yritin nauhoitusta, mutta oli todettava sama minkä muutkin ovat panneet merkille että ei enää onnistu.
Sama kävi niiden Agfa HDX ferrochromien kanssa jotka ostin jokunen viikko takaperin. Vanha äänite kuuluu ok, mutta calibrointi ei onnistu millään dekilläni. Pion ct-f1250 sain kutakuinkin korvakuulolla säädöt niin että jotain tarttui nauhalle mutta mistään hifilaadusta ei voida puhua. Tiedä sitten vaivaako näitä Agfan kasetteja sama ongelma kuin Basfin vai onko ne säilytetty väärin?
Sonyn 70 luvun ferrochromille pystyy edelleen nauhoittamaan. Samoin onnistuu 70 luvun TDK SA pseudochromille.
Tuossa osittain lienee sitä syndroomaa, minkä olen etenkin Basfin nauhoista ns. aina todennut. Ne olivat sähköisiltä ominaisuuksiltaan suunnitellut ensisijaisesti saksalaisvalmistajien {Blaupunkt, Grundig, Telefunken...] nauhurien säädöille. Omilla 70...90-lukujen kokemillani, ilman dekissä tasokalibrointimahdollisutta tai säätäessä äänitystaso input-levelin mukaan, nauhoituksen toistotaso japanidekeissä auttamatta jäi useita ja jopa 10 desibeliä alle säädetyn äänitystason.

-ilkka
 
Onko näistä Ampexin nauhoista kokemuksia? Kannattaako edes poistaa muoveista?
Omat kokemani Ampexista ovat lähinnä 70-luvulta ja ferronauhoistaan. Siltä kokemuspohjalta, itse ottaisin voitot kotiin ja myisin nuo kasetit muoveissaan. Kelanauhoissaan Ampex oli yksi kovimpia sanoja.

-ilkka
 
BASF_Chrom.jpg

Basfin nauhojen "tukkeutumisesta" on ketjussa ollut puhetta.

Äsken otin ja kaivoin vetolaatikostoistani vanhimpia omistamiani Basfin krominauhoja. Ovat vuosilta ~1975...1976. Tuolloin 70-luvulla tekemieni albumitallenteitten hännillä oli sen verran tyhjää tilaa jotta kokeilla.

Kokeilin kolmen kasetin verran kahdella dekillä, jotka akuutisti ovat seteissäni - Pioneerin yhdellä kärkimallilla ja Sony TC-KE600S:llä. Kummassakin dekissä loppui kalibrointivara kesken. Mutta vain karvan jäi kalibrointivara vajaaksi. Kokeilin musiikilla sekä ulakohinalla, joka maailmansivu on ollut mainio apuväline dekkihöristelyissä ja etenkin atsimuutin diy-säätämisessä.

Ulakohinalla, äänitytulos näillä Basf-kaseteilla diskanttipäässään jäi korvakuulolta aavistuksen vaimeaksi. Musiikissa, en havainnut häiritsevää diskanttivaimenemaa. Ulakohinan tasaisella signaalitasolla, toistohuippu jäi 1,5... max 2 dB alle input-tason, eli ei ongelmassa määrin. Mutta nauhat eivät mielestäni missään nimessä olleet ns. tukossa ja tallennuskelvottomia. Noille kaseteille 70-luvulla tekemäni albumitallenteet yhä toistuvat mielestäni hifisoundilla.

Basfin 70-luvun alun ferrokaseteille olen viimevuosina äänittänyt FM-DX -tallennusta, mutta nuo kasetit ovat olleet käytettyinä ostamiani, ja tiedän kasetteja käytetyn vain ns. radiomankoissa - kasetit ovat ikäihmisen kuolinpesästä. Kasetit ovat olleet äänitysvasteeltaan sangen kehnoja, mistä kuitenkin herää kysmys jotta missä määrin on mm. aiemmin käytetty nauhuri ylimagnetoinut nauhoja. Miulla ei omia 60-luvun lopun tai 70-luvun alun kasetteja ole enää tallessa kuin Philipsin perusferroja, jotka viimevuosinakin ovat ainakin FM-DX -tallentamisessa toimineet aivan tyydyttävästi.

-ilkka
 
Dekin sisäisillä säädöillä (taso ja bias) tilanteen voinee saada korjaantumaan. Omassa Sonyssa huollon jälkeen TDK D nauhallakin piti bias laskea tasoon -4 ulkoisella säätönupilla, jotta sai diskanttitason kuntoon. Säädin itse sitten Nak T100 ohjelmaa käyttäen dekin siten, että diskantit ja taso olivat kunnossa ulkoisen säätönupin asennossa 0. Säätövaraa siis sai lisää miinussuuntaan.
 
Löysin äitimuorin kellarikomerosta 6 kpl näitä Valintatalon kromikasettaja. En ole vielä testannut, mutta muistelin etteivät olleet ihan pahinta kuraa. Muistaako kukaan kenen valmistamia nämä olivat? Junioreille tiedoksi, että 80-luvun alussa Valintatalo oli monella pikkupaikkakunnalla ihan kohtuullisen äänitevalikoiman "levyliike"
 

Liitteet

  • IMG_4749.JPG
    IMG_4749.JPG
    75,7 KB · Katsottu: 13
Junioreille tiedoksi, että 80-luvun alussa Valintatalo oli monella pikkupaikkakunnalla ihan kohtuullisen äänitevalikoiman "levyliike"

Kyllä Valtsu oli oiva levyjen hankintapaikka pääkaupunkiseudullakin. Anttilan, Valintatalon, Stockan yms. valikoimat poikkesivat hittilevyjä lukuunottamatta sen verran toisistaan, että jokaisessa käytiin pläräämässä ja sisäänostajat näyttelivät tietämättään suurta roolia musiikkimaun moudostumisessa.
 
Värisuora. Og geila muila viela dallesa naida Agfan lahjoja kasettihifistien keisarikunnalle? Koko värisuoraa?

FERROCOLOR.jpg

Satunnaisesti juuri kuuntelen kasettikoosteita, joita olen 70-luvulla tehnyt suomiradion poppiohjelmista. Aikana, kun mm. ohjelmista European Pop Jury ja Ylen ruotsinkielisen kanavan ohjelmasarjasta Topp-Paraden nauhoitin biisejä. Sormi liipaisimella, ja heti kun ohjelman juontaja veti ns. viimeisen henkäyksen ennen biisiä, dekin paussikytkin ylös. Mulla vuoteen 1980 asti dekit olivat mekaanisella ohjauksella, ja vasta 1980 ostin ekat releohjatut dekkini.

Sitten, biisin ollessa lopuillaan, piti osata häivyttää ennen kuin ohjelman juontaja alkaa puhua päälle. Biisit useimmiten tunsin jo entuudestaan, mm. Radio Luxemburgin ja BBC:n listaohjelmista radion keskiaalloilla. Tyypillisesti, pintapoppi suomiradiossa soi vasta viikkoja sen jälkeen, kun hitit jo olivat pyörineet Euroopan isojen radioasemien ohjelmissa. Suomiradiossa hitit usein soivat ensimmäisenä Ylen ruotsinkielisen viikottaisessa ohjelmassa Topp-Paraden. Radiokanaviahan Suomessa tuolloin 70-luvulla oli vain Yleisradion yleisohjelma, rinnakkaisohjelma sekä Ylen ruotsinkielinen.
.

Agfan aiempaa väripalettia Super Color mulla ei koskaan ole ollut. Vuosien 1975-1977 mallistostaan oli muutama Agfa LNS, ja nuo muistaakseni olivat aivan kelvollisia ferronauhoja. Noita värejähän Agfalla oli.

Agfan Ferrocoloreille aikoinaan nauhoitin vain radio-ohjelmista. Yhden Wings-albumin erehdyin kokeeksi tallentamaan Ferro Colorille, kun kaverini sunnuntain alkuillasta käväisi kotonani ja mukanaan oli eilispäivänä ostamansa älppäri, jonka halusin kopsata. Mulla ei tyhjiä kasetteja sattunut olemaan, ja kiirusti kipaisin Ärrältä ostamaan Agfan värisatsin. Rautakirja oli Suomen kai ensimmäinen kioskiketju ja harvoja kioskeja, joilla oli resursseja pitää valikoimissaan tyhjiä C-kasetteja.

Paljonko kolmen C60:n satsi Agfa Ferrocoloria maksoi Ärrällä, en enää muista. Hyvinkin saattoi olla noin 10 markkaa, eli noin puolet 70-luvun lopun tasokkaan TDK- tai Sony- C90-kromin hinnasta.
.

Agfa Ferrocolorien laatua monet kerrat olen itsekin irvaillut, mutta ei näiden soundi aivan kuraa ole nyt ~45 vuoden iässäkään. Pohjakohina on yllättävänkin vähäistä, ja suurin vaje on ylimmässä diskantipäässä.

Näiden kasettien aikaiset eli 70-luvun lopulla dekkini mm. Sony TC- 199SD krominauhalla ilmoitetusti ylsivät ~18.000 Hz:iin, mutta ferrovasteitaan enää en muista. Ja toisaalta, FM-virittimien toistovaste yleisesti katkeaa 15.000 Hz:iin.

Yksi syy omassakin irvimisisessäni 70-luvun ferronauhoille saattaa olla se, että kasettidekkien atsimuutit edes tehtaan jäljiltä aina eivät olleet ns. nollassa. Taannehtavasti muistan, kuinka kahden samanaikaisesti omistamani Sony TC-206SD:n atsimuutit eivät tehtaan jäljiltä olleet identtiset. Kun 10...20 vuotta sitten varoiksi ostin muutamankymmentä käytettyä kasettidekkiä, havaitsin, että atsimuuttinsa joissakin olivat hiukka sinne päin. Enkä oleta aiempien omistajiensa ruuvailleen atsimuuttejaan, vaan lienevät tehdasperäisiä.

-ilkka
osaavampana tee paremmin
 
Lainaus kommenteista
"Kuluttajalaatuisen avokelanauhan paksuus on sama kuin c-kasetissa, neljäsosatuuma. C-kasetti on kuitenkin jaettu a- ja b-puoliin, joten avokelanauhurin signaali sisältää kaksi kertaa enemmän informaatiota kuin kasettisoittimen."
Luettuani kommenttiketjun, katsoin paremmaksi poistua saitilta kuin ruveta oikomaan käsityksiä. Ei ole onneksi tiliäkään tuolle saitille.
 
^
Lisää käsitysten oikomista kenties olisi tarpeen kuluttajaparoille, joille ainoat kokemansa C-kasetista mahdollisesti kertyvät nauhamallista Maxell UR90. Ei, C-kasetti oikeasti ei kulje nauhureissa noin huonosti. Aikoinaan oli sellaisiakin kasettimerkkejä kuin vaikkapa Agfa, Philips, Sony, TDK, ja 80-luvulla Maxellin kasetit...

-ilkka
 
Takaisin
Ylös