C-Kasetti formaattina ja harrastuksena. Kaikkea siihen liittyvää tänne... :)

tutustuin voxengo spectrum analysaattoriin ja nauhoitin ykkösdekillä 10khz taajuutta krominauhalle.
toistin saman nauhan kolmella eri dekillä ja säädin atsimuutit.
tein lopuksi myös demagnetoinnit.helppoa ja suoraviivaista hommaa.
tilasin ebaysta sarjan keraamisia ruuvimeisseleitä.pitää tehdä vielä uusi säätö sitten kun saan ne ruuvarit.
 
^ Meinasin aiemmin kysäistä, tutkitko dekkien huojunnat ilman kaupallista kalibrointikasettia, että ensin äänität 3kHz (3.15kHz) kasetille, sitten kelaat alkuun ja toistat äänityksen WFGUI:la mitaten. Se on täysin ok. ja mittaukset ovat keskenään vertailukelpoisia, mutta jos tuloksia verrataan valmistajan spekseihin, on saatuihin lukuarvoihin sovellettava kerrointa 0.707 En tiedä kertoimen matemaattisesta laskentaperusteesta, mutta käy järkeen, että "oikealla" kalibrointikasetilla saatu tulos on lukuarvoltaan pienempi.

Voxengo on hyvä tai ainakin riittävä. Pitäisi päivittää mun paketti, mulla on uusia profiileja...

voxengo.jpg
 
Viimeksi muokattu:
en ole kalibrointikasetteja hankkinut, joten testisingnaaleja vaa nauhoitetaan ja ajetaan mittausohjelman läpi.tarkoitatko,että
WFGUI:n tulos kerrotaan tuolla 0,707 arvolla?
 
en ole kalibrointikasetteja hankkinut, joten testisingnaaleja vaa nauhoitetaan ja ajetaan mittausohjelman läpi.tarkoitatko,että
WFGUI:n tulos kerrotaan tuolla 0,707 arvolla?
Joo, kuulemma Nakamichin laboraanttien antama kerroin. Esim. dekin äänitys huojahtaa, ja sitten toistossa huojahtaa siinä kohtaa justiinsa vastakkaiseen suuntaan, niin tulee todellista huojuntaa suurempi lukuarvo. Lienee selkeintä soveltaa kerrointa WFGUI:n 10s max. arvoon (?) Toisaalta, jos vaan mittaa ennen ja jälkeen hihnojen vaihdon , niin silloinhan se näyttää muutenkin, mihinkä suuntaan päästiin hihnojen vaihdolla...

Ja sitten se toisto erillisenä ajona eikä äänitysmonitoroinnista....
 
ok.kuulostaa järkevältä.olen ihan tyytyväinen noihin omiin tuloksiin enkä hae mitään absoluuttisen pienintä arvoa.
juurikin tuo muutoksen suunta on se joka kiinnostaa.
 
Mie olen työnikin takia puljannut ns. sanelunauhureilla 40 vuoden ajan. Pelkästään audiopäiväkirjanpitoon [tai henkilöhaastoihinkin] soveltaisin C-kasettia käyttävää sanelunauhuria. Moisia liikkuu netin kauppapaikoilla käytettyinä, ja kympin-parin hintaan. Muun muassa Aiwalla, Sanyolla ja Sonylla on ollut sangen tasokkaita sanelunauhureita. Jopa Casiolla. Vankalla koneistolla ja jopa stereonauhureita sekä mm. manuaalisella äänitystason säädöllä.

Puheen nauhoittaminen hifidekillä ja etenkin tasokkailla mikrofoneilla on sikäli... No, moinen kombo ei leikkaa tavallaan "turhan" matalia tai korkeita taajuuksia, eikä myöskään korosta oleellisia puhetaajuuksia eli jotain luokkaa 200...4000 Hz. Ja toisaalta:
sanelunauhureiden automaattinen äänitystason säätö huolehtii siitä, että äänentaso pysyttelee suht' stabiilina, vaikka nauhoitusvaiheessa puhe välillä olisikin voimakkaampaa ja välillä vaimeampaa.

Dekillä jos puhetta nauhoittaa, pulmana on äänitystason kontrollointi. Jottei voimakkaimmissa kohdissa vedä liikaa punaiselle, tai vaimeissa kohdissa nauhoitus ikävästi kihise.

Kokonaan eri asia on, jos puhetallenteilleen haluaa miksata myös musiikkia hyvällä äänenlaadulla. Tietysti, jos puhetaajuuksia haluaa korostaa hifilaitenauhoituksissaan, seikan voi hoitaa vaikkapa ekvalisaattorilla, tai jollain softalla.

-ilkka
Hyvää alkanutta vuotta. Kiitoksia taas hyvistä huomioista ja ammattimaisesta näkemyksestä. Kyllähän se noin on. Tosin, ehkä tuossa puheäänen äänittämisessä en ihan hirveästi panosta siihen ultimaattiseen äänenlaatuun. Enemmänkin nostalgiaan ja siihen kykyyn nauhoittaa ääntä.
Täytyy nyt vähän miettiä...
 
Moi. Päivitin kasettidekkiharrastajan kalibrointiohjelmapaketin (portable tape deck test tools.zip 53Mt) karsimalla siitä joutavaa, lisäämällä muuta hyödyllistä ja virtaviivaistamalla sen lyhyttä pdf-opasta. Kaikki ohjelmat edelleen yksityisille käyttäjille täysin ilmaisia ammatillisen toiminnan ulkopuolella, selkeästi mainittu krediiteissä joko ohjelman sisällä tai liitteenä. Ne ovat karvalakkiversioita maksullisista ohjelmista tai pieniä utilityja.

Edellistä pakettia oli ladattu, jos ei satoja kertoja, niin 38 kertaa kumminkin. Paketti on edelleen samassa paikassa tuplapalomuurin takana (hyvä niin) , joten jos zipin lataa esimerkiksi Chrome-selaimella, kahdessa kohdassa perätysten tulee sertifikaattihuomautus, joka kuitataan "advanced->proceed to site" ja zippi lähtee heti tulemaan. Linkki lataukseen (53Mt) Tästä Otan mielelläni yksityisviestejä vastaan muutosehdotuksista...

mosaic.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Löytyykö keneltäkään kasettidekkitestiä 80-luvun lopulta. Muistaakseni vuosi 1989. Lehti oli joko Hifi tai Tekniikan maailma. Testissä muistaakseni alle 3000 markan dekit ja mukana myös Pioneer CT-737 Mark2. Lisäksi mukana oli yksi mielenkiintoinen JVC:n malli. JVC ja Pioneer olivat testin parhaat dekit. Jos testi löytyy, niin voitko lähettää sähköpostilla jari.roininen(miuku)kotinet.com
 
Löytyykö keneltäkään kasettidekkitestiä 80-luvun lopulta. Muistaakseni vuosi 1989. Lehti oli joko Hifi tai Tekniikan maailma. Testissä muistaakseni alle 3000 markan dekit ja mukana myös Pioneer CT-737 Mark2. Lisäksi mukana oli yksi mielenkiintoinen JVC:n malli. JVC ja Pioneer olivat testin parhaat dekit. Jos testi löytyy, niin voitko lähettää sähköpostilla jari.roininen(miuku)kotinet.com
Laitoin sähköpostia.
 
Ja Marantz SD-60, johon perustuu myös ReVox C115. ReVox eroaa hieman tekniikaltaan, koska siinä on vain XLR-liitännät.
 

Liitteet

  • Marantz_SD-60.JPG
    Marantz_SD-60.JPG
    178,7 KB · Katsottu: 33
Marantz SD-60 oli muistaakseni yksi kolmesta identtisestä rinnakkaismallista, kaksi muuta Revoxin ja Philipsin logoilla. Laite taisi alunperin syntyä Philipsin suunnitteluosastolla. Paremmin tietävät oikaiskoot.

Pioneerin matalaa huojuntaa kiittävät, vaikkei ole suoravetokaan. Perusvetoisissakin on etunsa. Jos moottori poksahtaa, vastaavia DC-moottoreita löytyy helposti. En ole vielä kohdannut Pioneeria, joka olisi varsinaisesti kelvoton, tasalaatuisia, kun vaan huoltaa..
Xanalle kiitos skanneista.
 
^^ Testissä puhutaan myös toistopyyhinnästä. Olen nyt 110% vakuuttunut ilmiöstä, kun sen pystyi helposti todentamaan NOS-dekillä ja uudenveroisilla äänipäillä. Ilmeisesti vain suomalaiset ja saksalaiset mittasivat testeissään toistopyyhintää. Ne on täysin denialisteja ilmiöstä tapeheads.net :in foorumilla :mad:
 
Viimeksi muokattu:
Miksi mainitulla ReVox C115 on huono maine? Kyseessä on kuitenkin ammattikäyttöön hyväksytty nauhuri, jollaisia Yleisradiokin hankki varmaankin kymmeniä kappaleita. Itselläni oli kyseinen nauhuri; entinen YLE:n käytössä ollut nauhuri. Myin nauhurin pois erittäin halvalla, koska se on kuulemma jonkun mielestä huono nauhuri. Ei se nauhuri mielestäni niin huono ollut; sen mitä omaani kokeilin. Toiseksi; oli virhe myydä nauhurini pois.
Edit: eBay:ssa on yksi myynnissä 1600€. Linkki
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös