C-115 plus

makelajt

Käyttäjä
Liittynyt
10.3.2010
Viestejä
45
Kaupunki
Kempele
Naapuri foorumilla idea sai kylmää kyytiä, joten laitan sen tännekkin haukuttavaksi. Hifimaailman foorumi tuntuu olevan muutenkin aika hiljainen nykyään, liekkö kaikki tullut tänne.

http://www.hifimaailma.fi/foorumi/viewtopic.php?f=4&t=17943

Yläpää on suoraan Hifi C-115 ja alas on lisätty noin 50 litran kotelo bassoa varten. Elementti olisi varmaan Peerless:in SLS-sarjan 10 tai 12. Toisena vaihtoehtona olisi tehdä alapäästä H-frame dipoli, joka tulisi poikittain.

_small.jpg


- Kommentteja
- Ehdotuksia
- Tuomioita
- Haukkuja
 
Jos on tarkoitus laittaa kiinni etuseinään niin ihan ok. Kylkipassoa ei voi oikein laittaa etuseinästä irti ellei pidä hitaasta ja epämääräisestä toistosta. Nostaisin basarin noin 50 cm korkeudelle, jottei jyrräisi pystymoodia ihan täysillä. Ei ehkä paljoa auta, mutta aina kannattaa yrittää.
Etuseinää sietävä kardioidi syntyy käytännössä riittävän leveällä koteloilla, joten tuo on konseptina lähinnä "sisustusystävällinen".
 
Tarkoituksena olisi sijoitta kaiuttimet noin 0,5 - 1 metrin etäisyydelle seinistä.
 
Minä nostan suoriltaan hattua uudelle idealle. :)
 
Basson jako alas niin BUMBUM.
Vaan..., jos tekisit niin että noita samoja tai isompi iskusia alasasti ja vähemmän syvä kotelo ja resistanssilla ne alemmatkin.
Sovitat impedanssin vähän pienemmäksi joka kompensoi herkkyyden menetystä. Rakoja sitten pykälän pari taemmaksi...
subbarit sitte erikseen jos tarvis...
 
Touho-serkku sanoi:
Basson jako alas niin BUMBUM.
Vaan..., jos tekisit niin että noita samoja tai isompi iskusia alasasti ja vähemmän syvä kotelo ja resistanssilla ne alemmatkin.
Sovitat impedanssin vähän pienemmäksi joka kompensoi herkkyyden menetystä. Rakoja sitten pykälän pari taemmaksi...
subbarit sitte erikseen jos tarvis...

Entäs kylkibasso dipolina Helsinkin tapaan:

http://www.gradient.fi/models/helsinki

Tai sitähän tuossa edelläkin kai haettiin (H-frame).
 
Tässä olisi nyt tällainen hätänen vedos H-Framesta. Elementit on 10 XLS:t kun olivat valmiiksi mallinnettuna.

_small.jpg


Kotelon syvyyttä kestäis ottaa pois aika rajusti ja mutta idea varmaan selviää
 
alspe sanoi:
Tuo on sitten torpattava aika lähelle seinää?

Mielellään kiinni, silloin seinäsijoituksesta saa +6dB kun säteilyavaruus puolittuu. Anti-Mode oikoo myös dipolin, sitä kannattaa koittaa vasteen oikaisijana - tai sitten täysparametristä korjainta.
 
Ei mene tuokaan läpi. Dipolibassojen kulma nuppiin nähden pitäisi olla vapaasti säädettävä välillä 0...70 astetta. Täysin poikittainen ei ole välttämättä paras tai edes mahdollinen kardioidinupilla, joka saatetaan joutua suuntaamaan suoraan kohti kuuntelijaa. Kardioidilla kuuntelukolmio on yleensä vähintään tasasivuinen, jolloin suoraan poikittainen dipoli kääntyy melkoisesti päin seinää.
 
Tuossa voisi olla kohta vapaa kahden elementin S-frame (ripoli) 12" SLS elementein vapaana jos protoilla haluaa.
 
Kiitoksia vaan Jussille tarjouksesta, mutta ei taija vielä olla tarvetta etes protoiluun.

Olisiko kenelläkään ehdotuksia tuon yläpään muokkauksen suhteen?
 
Koska kylkibasso näköjään tuomittiin kadotukseen niin eihän basson pakko ole kyljessä olla. Jos tekisi tuon C-115 pohjautuen niin että etulevyyn laittaisi muutaman pienemmän basson. Esimerkiksi tällaisia http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=641

Vaikkapa 4 kpl tuohon kotelon alaosaan refleksiviritteisenä. Tai sitten vaikkapa 2-3kpl alle ja 2-3kpl päälle (wwwmmtmmwww) jolloin kotelon korkeutta tietysti joudutaan nostamaan. Mahtaisiko tämä lisätä bassopään suuntaavuuttakin, minkä verran, sitä voisi joku kokeneempi spekuloida sillä asia kiinnostaa itseänikin.

Ja sitten vielä toki huoneesta riippuen... jos teet perus konseptin fountekin sarjalla niin lopputulos luultavasti on enemmänkin C-115 miinus kuin plus.
 
Touhoi-serkku ehdotti samaa mutta resistanssikotelossa ja on käynyt itselläkin mielessä että tekisi basso-osan monella pienelle elementillä. Sillekkin ajatukselle on löytynnyt kannattajat ja vastustajat kun aikanaan kyselin 8" subbarielementtiä, joka olisi hyvä musiikin kuuntelussa ja saisi toistamaan alas asti.

Taitaa olla koko idea c-115 tekeminen lattiamalliseksi tuhoon tuomittu, joten myyn kaikki laitteet pois, ostan ghetto-blasterin, loput rahat juon suruuni ja kun rahat on loppu mökötän koko maailmalle.
 
Piirisin vielä pari uutta versiota ihan piruuttani >:D

_small.jpg


Kolmannessa on 2 kappaletta Noutajan ehdottamaa 6.5" Peerlessiä. Kotelon tilavuus mahtaa olla melko julma ko. elementeille mutta en jaksanut laskea koteloa ja korjata kuvia.

Neljännessä 4 kpl samaisia 6.5" Peerlessejä
 
Koska minä en mistään mitään tiedä niin olen myöskin pyöritellyt mielessäni myöskin ideaa ns. 3-tie full-d'Appolito rakenteesta, jossa olisi siis myös bassoja symmetrisesti kaksin kappalein. Aktiivinen design tietysti. Jos päädyt tuollaiseen viimosen kuvan esittämään rakenteeseen niin seuraan mielelläni edistymistä.

-A
 
Tässä törmätään samaan asiaan kuin toisella palstalla. Jos ei ole käsitystä mitä projektiltä haluaa ja miten kaiuttimet tulee sijoittamaan on aikas vaikea saada aikaan kovin hyvää lopputulosta.
Taajuuden mukaan lyhenevä linja on toimiva ratkaisu mutta siihen liittyy liuskoittumisongelmat joiden ratkaiseminen vaatii aikas paljon mittailua ja kokeilua jotta lyheneminen menee jouhevasti. Jos elementit putoaa liian jyrkällä "jaolla" pois tulee isoja töppäröitä viistokulmiin ja jos "jako" on liian loiva saadaan paljon tiuhoja töppäriä ylemmille kaistoille.
Voi toki lähteä perinteiden jakamisne tielle niin, että kukin pari toistaa vain tietyn kaistan. Se taas johtaa ajallisiin ongelmiin (jos niitä nyt pitää ongelmana).

Ympärisäteilevä basso gradienttisäteilijän kanssa , kuten todettua on sijoituskohtainen asia. Se toimii tai sitten ei. Tai kyllä sen toimimaan saa mutta suotoa ja vastetta pitää puukottaa sijoituskohtaisesti ja silti lopputulos voi olla hankala riippuen huoneen muodosta, sijoituksesta ja seinämateriaaleista. Kotelobasso olisi syytä sijoittaa vähän ylemmäs kuin lattian rajaan. Pilarin käyttö basoon auttaa sovitusongelmiin huoneessa.

Amphion on ihan menestyksekkäästi soveltanut gradientti pääsäteilijän ja kotlobasson yhdistelmää joten miksipä tuota ei itsekin voisi tehdä. Minullakin on tuollainen nyt käytössä. Kun jako on tarpeeksi alhaalla ongelmat on kohtuu pieniä. Aika harvalla on dipoli tai gradientti subbariakaan...
 
Back
Ylös