blu ray-soittimien mp3 toisto?

mikjas

Käyttäjä
Liittynyt
9.8.2010
Viestejä
19
Siirryin jokunen kuukausi sitten monikavamaailmasta takaisin stereoon.
Olin jo aiemmin tullut allergiseksi CD-levyjen hypistelylle ja usein kävi niin, että sama levy oli soittimessa viikkotolkulla, kun vaihtaminen oli liian työlästä.
mp3:set on siis tietysti soinut tikulta jo pitempään vaihtelevalla laadulla.

Nyt siirryin verkkokovalevyn käyttöön ja rajasin käyttöön vain 320kbs-laadun "ämpärit".
Soittimena toimii DLNA ominaisuuksilla varustettu blu ray-soitin ja bitit kulkee CA:n Dacmagic DA-muuntimen kautta vahvarille.
Äänenlaatuun olen pääsääntöisesti tyytyväinen enkä ole omissa kokeissa löytänyt oikein mitään suurempaa eroa suht. hyvälaatuiseen CD-soittimeeni verrattuna.

Hommassa askarruttaa kuitenkin tuo soittimen mp3-dekooderin toiminta. On päivänselvää esim. kuvatiedostoa avatessa, että jpg-tiedosto "avautuu" samalla tavalla käytetystä kuvankatseluohjelmasta riippumatta. Mp3:sten osalta asia on varmaankin samoin, mutta ykkösten ja nollien puskeminen ulos soittimesta on silti vaikeammin todennettavissa virheettömäksi. Tarkoitan, että varmaan kaikki toimii jotenkin suunnilleen samalla tavalla jokaisessa mp3:sia toistavassa soittimessa ja oikeastaan vain jitteri on asia, joka saattaa vaihdella eri soittimien kyvyssä tuottaa tasaista datavirtaa. Mutta näinhän ei kuitenkaan asia ole vai onko?

Yleensä DVD/blu ray-soittimien testeissä keskitytään muihin asioihin ja korkeintaan todetaan, että mediasoitinkin soittimista löytyy, jos jotakuta sattuu asia kiinnostamaan.
Kertokaapa omia kokemuksia tai faktaa asiasta, onko soittimen merkillä tai mallilla mp3:sien kanssa suurempaa merkitystä?
 
Wikipedia tietää kertoa (MP3-artikkelista):

Decoding audio

Decoding, on the other hand, is carefully defined in the standard. Most decoders are "bitstream compliant", which means that the decompressed output – that they produce from a given MP3 file – will be the same, within a specified degree of rounding tolerance, as the output specified mathematically in the ISO/IEC standard document (ISO/IEC 11172-3). Therefore, comparison of decoders is usually based on how computationally efficient they are (i.e., how much memory or CPU time they use in the decoding process).

Käytännössä MP3->PCM-muunnoksessa tapahtuvat erot ovat siis hyvin pieniä. Itseäni tympii Blu-Ray-soittimissa kankea käyttöliittymä MP3-toistossa.
 
No tympiihän se käyttöliittymä yleensä (ainakin vanhemmissa malleissa), mutta ihan asiallisiakin on viime aikoina tullut markkinoille.
Täytyy varmaan pistää pääasiassa psykologisten ilmiöiden listalle aikaisemmin "kuuluneet" erot eri soittimilla.
 
mikjas sanoi:
Täytyy varmaan pistää pääasiassa psykologisten ilmiöiden listalle aikaisemmin "kuuluneet" erot eri soittimilla.

MP3-pakkauksen dekoodaus tehdään soittimissa mitä luultavimmin standardin mukaan. Eroja eri soittimilla on turha vertailla, ellei käytä erillistä daccia. Johtuen analogia-asteen erilaisista toteutuksista soittimet saattavat kuulostaa erilaisilta joka tapauksessa.
 
Erillisen DAC:n kautta tuon vertailun tein.
Soittimina LG BD390 ja Philips BDP7500MKII
Analogialähdöt eivät ole tainneet DVD:n ajoista liiemmälti kehittyä kalliimpia high end-malleja lukuunottamatta.
Jotenkin Philips tuntui rauhallisemmalta bassopään osalta, mutta kuten todettua saattaa mennä mutuhutun puolelle.
 
Katsoitko oliko kummassakaan soittimessa resamplaus 44.1 -> 48 kHz päällä? Se yleensä huonontaa ääntä.
 
Molemmissa on PCM downmix -> 48khz asetus päällä, eli ylhäältä alaspäin.
Molemmat antavat automaattisesti MP3 toiston ulos 44.1khz taajudella.
Tämä vahvistaa myös Dacmagic:in "incoming sampling rate" ledi.
 
Back
Ylös