blu ray-soittimien mp3 toisto?

mikjas

Käyttäjä
Liittynyt
9.8.2010
Viestejä
19
Siirryin jokunen kuukausi sitten monikavamaailmasta takaisin stereoon.
Olin jo aiemmin tullut allergiseksi CD-levyjen hypistelylle ja usein kävi niin, että sama levy oli soittimessa viikkotolkulla, kun vaihtaminen oli liian työlästä.
mp3:set on siis tietysti soinut tikulta jo pitempään vaihtelevalla laadulla.

Nyt siirryin verkkokovalevyn käyttöön ja rajasin käyttöön vain 320kbs-laadun "ämpärit".
Soittimena toimii DLNA ominaisuuksilla varustettu blu ray-soitin ja bitit kulkee CA:n Dacmagic DA-muuntimen kautta vahvarille.
Äänenlaatuun olen pääsääntöisesti tyytyväinen enkä ole omissa kokeissa löytänyt oikein mitään suurempaa eroa suht. hyvälaatuiseen CD-soittimeeni verrattuna.

Hommassa askarruttaa kuitenkin tuo soittimen mp3-dekooderin toiminta. On päivänselvää esim. kuvatiedostoa avatessa, että jpg-tiedosto "avautuu" samalla tavalla käytetystä kuvankatseluohjelmasta riippumatta. Mp3:sten osalta asia on varmaankin samoin, mutta ykkösten ja nollien puskeminen ulos soittimesta on silti vaikeammin todennettavissa virheettömäksi. Tarkoitan, että varmaan kaikki toimii jotenkin suunnilleen samalla tavalla jokaisessa mp3:sia toistavassa soittimessa ja oikeastaan vain jitteri on asia, joka saattaa vaihdella eri soittimien kyvyssä tuottaa tasaista datavirtaa. Mutta näinhän ei kuitenkaan asia ole vai onko?

Yleensä DVD/blu ray-soittimien testeissä keskitytään muihin asioihin ja korkeintaan todetaan, että mediasoitinkin soittimista löytyy, jos jotakuta sattuu asia kiinnostamaan.
Kertokaapa omia kokemuksia tai faktaa asiasta, onko soittimen merkillä tai mallilla mp3:sien kanssa suurempaa merkitystä?
 

mieletön

Käyttäjä
Liittynyt
24.3.2009
Viestejä
23
Wikipedia tietää kertoa (MP3-artikkelista):

Decoding audio

Decoding, on the other hand, is carefully defined in the standard. Most decoders are "bitstream compliant", which means that the decompressed output – that they produce from a given MP3 file – will be the same, within a specified degree of rounding tolerance, as the output specified mathematically in the ISO/IEC standard document (ISO/IEC 11172-3). Therefore, comparison of decoders is usually based on how computationally efficient they are (i.e., how much memory or CPU time they use in the decoding process).

Käytännössä MP3->PCM-muunnoksessa tapahtuvat erot ovat siis hyvin pieniä. Itseäni tympii Blu-Ray-soittimissa kankea käyttöliittymä MP3-toistossa.
 

mikjas

Käyttäjä
Liittynyt
9.8.2010
Viestejä
19
No tympiihän se käyttöliittymä yleensä (ainakin vanhemmissa malleissa), mutta ihan asiallisiakin on viime aikoina tullut markkinoille.
Täytyy varmaan pistää pääasiassa psykologisten ilmiöiden listalle aikaisemmin "kuuluneet" erot eri soittimilla.
 

Musti sotakoira

Käyttäjä
Liittynyt
20.9.2007
Viestejä
239
mikjas sanoi:
Täytyy varmaan pistää pääasiassa psykologisten ilmiöiden listalle aikaisemmin "kuuluneet" erot eri soittimilla.

MP3-pakkauksen dekoodaus tehdään soittimissa mitä luultavimmin standardin mukaan. Eroja eri soittimilla on turha vertailla, ellei käytä erillistä daccia. Johtuen analogia-asteen erilaisista toteutuksista soittimet saattavat kuulostaa erilaisilta joka tapauksessa.
 

mikjas

Käyttäjä
Liittynyt
9.8.2010
Viestejä
19
Erillisen DAC:n kautta tuon vertailun tein.
Soittimina LG BD390 ja Philips BDP7500MKII
Analogialähdöt eivät ole tainneet DVD:n ajoista liiemmälti kehittyä kalliimpia high end-malleja lukuunottamatta.
Jotenkin Philips tuntui rauhallisemmalta bassopään osalta, mutta kuten todettua saattaa mennä mutuhutun puolelle.
 

rajani

Käyttäjä
Liittynyt
18.2.2007
Viestejä
12 789
Kaupunki
Lahti
Katsoitko oliko kummassakaan soittimessa resamplaus 44.1 -> 48 kHz päällä? Se yleensä huonontaa ääntä.
 

mikjas

Käyttäjä
Liittynyt
9.8.2010
Viestejä
19
Molemmissa on PCM downmix -> 48khz asetus päällä, eli ylhäältä alaspäin.
Molemmat antavat automaattisesti MP3 toiston ulos 44.1khz taajudella.
Tämä vahvistaa myös Dacmagic:in "incoming sampling rate" ledi.
 
Ylös