Varmaankin käsitykset johtuu siitä, että ainakin niissä flättärilaitteistoissa, joita minä olen kuullut nuo avausviestissä mainitut alarekisterin piirteet ovat olleet aika pitkälti tuolla tavalla. Paitsi, että ei ne yläbassotkaan ole olleet mitenkään korostuneet. En tietenkään ole kuullut niitä kaikkein arvokkaimpia flättärikokonaisuuksia, mutta sellainen havainto on ollut aika johdonmukaisesti liittyneenä flättärikokemuksiini, että bassojen taso,ulottuvuus,kontrolli ja dynamiikka on se L/N/E laitteistojen heikko lenkki. Tosin tätä kompensoi sitten muut hyvät ja usein tosiaan erityisen hyin hallussa olevat asiat. Näin siis myös omassa laitteistossani.
Tuohon käsitykseen siitä, että nuo tasamaa-/brittilaitteet eivät soveltuisi spottarikuunteluun, en kuitenkaan yhdy. Itse kuuntelen spottarina aika paljon, koska siinä musiikkikokemus on kokonaisvaltaisin eikä vain pintaraapaisua musiikin maailmaan. Tämä on mielestäni usein (ehkä musiikista riippuen tietty) myös ainoa musiikin arvolle sopiva kuuntelutapa. Musiikki on parhaimmillaan niin kokonaisvaltaista, että hyräillen,keittiössä sipulia leikatessa, liesituulettimen ja mikroaaltouunin pauhatessa tapahtuva kuuntelu ei voi olla se tapa, jolla musiikin toiston laatua -tai itse musiikkia- voisi oikeasti arvostella - lue: se on musiikin luonteen ja sen parhaimmillaan tuottaman nautinnon lapsellista -ja joskus jopa halventavaa- yksinkertaistamista. Tottakai taustamusiikillekin on aikansa ja paikkansa, mutta keskittynyt kuuntelu on avainasemassa minkä tahansa laitteiston musiikintoistokykyä arvioitaessa -näin myös L/N/E merkkisten laitteistojen kohdalla. Ja kuulemani (ainakin) Linn ja Naim merkkiset laitteistot sopivat aivan hyvin spottarikuunteluun (josta on tuntunut jostain syystä tulleen jotenkin negatiivinen termi, mielestäni siis syyttä, sillä juuri sehän osoittaa ihailtavaa syventymistä musiikinkuunteluharrastukseen). Kyllä nämä omatkin entry-level naimelit loihtivat yhtä vakuuttavan -flättäreiden niin halveksuman- äänimaiseman, kuin mikä tahansa kuulemani saman hintainen muunkin merkkinen laitteisto. Pieniä eroja toki on ollut, mutta ei sillä tavalla johdonmukaisesti, että Naimilla oltaisiin jotenkin jätetty äänikuvalliset asiat ratkaisevasti vähemmälle huomiolle.
Kun saisi opiskelijabudjetilla yhdistettyä naimien, ja vaikka accuphasen, yamamoton ja vielä mcintoshin parhaat puolet, niin minun ihannekokoonpano voisi elektroniikan osalta olla loppuiäksi siinä...Taitaa vaan olla niin, että joitain kompromisseja täytyy mattimeikäläisen tehdä! Mutta täytyy parhaimpansa mukaan myös osata valita niin ettei tarvitse jatkuvasti murehtia niitä oman kotitoiston heikompia alueita, ja pystyy keskittymään musiikkiin ja sen taianomaiseen maailmaan