Bassojalustat transmissiolinjaperiaatteella

leino_antti

Käyttäjä
Liittynyt
25.2.2007
Viestejä
285
Iltaa,

Kuten otsikosta voi päätellä, kaiuttimina ovat hyvin palvelleet Mondo77 jalustakaiuttimet. Olen tässä vuoden sisään rakentanut subbarin, päätevahvistimen ja DACin sekä pyöritellyt kaiuttimia suuntaan ja toiseen, mutta en edelleenkään ole tyytyväinen setin alapään toistoon. Koska taloudellinen tilanne eikä varsinkaan tila yksinkertaisesti mahdollista kunnollisten kaiuttimen ostoa/rakentamista, ajattelin kokeilla budjettiluokan ratkaisua ja kyhätä aktiiviset "bassojalustat". Tarkoituksena on rakentaa suodin niin, että myös pääkaiuttimet suodatetaan, jolloin myös niiden toistoa voi tarpeen mukaan viilailla.

Jalustan suunnittelulähtökohtana ajattelin tuollaista transmissiolinjaratkaisua. Lukemani mukaan TL antaa hyvin onnistuessaan erinomaisen bassotoiston. Elementtinä haluaisin käyttää jotain pienehköä 6,5-8" elementtiä, jotta rakenteesta ei tulisi pääkaiutinta(n.21cm) leveämpi. Näin alkuun kaipaisin kokemuksia, ohjeita ja vinkkejä sekä elementin valintaan että kotelorakenteen suunnitteluun. Budjetti on n. 300€, sisältäen elementit ja puutavaran.

-AL
 
Väkästin jakosuotimen ja Linkwitz-korjaimen tuossa taanna. Sitä voin halutessaan käyttää. Lisää juttua ja tarvittavat kuvat: http://blog.kotipolttoinen.com/archives/35-Jakosuodin-ja-Linkwitz-Transform.html ja subi jossa tuota sovelletaan: http://blog.kotipolttoinen.com/archives/34-Subbari.html

Hyvää asiaa siirtolijoista löytyy: http://www.t-linespeakers.org/ ja http://quarter-wave.com/

Itse suunnittelin aikoinaan siirtolijasubbasta 8" Visatonin elementillä. Taitettu linja joka kapenee noin 1.5 x Sd -> 0.5 x Sd toimi ainakin quarter-wave.comin mitoitusohjeiden mukaan ihan hyvin :)

Pekka
 
Pekka,

Kiitokset linkeistä. Toisen olin kyllä löytänyt jo itsekin, mutta lisä ei ole koskaan pahitteeksi.

Rakentelin tuossa talvelle itse subin, johon tein mm. "säädettävän" LT-korjaimen, mutta silläkään ei ole tähän mennessä löytynyt oikein hyvää kompromissia tuonne alapäähän. Kuitenkin tuo suljettu koppa + LT on varmaankin the Vaihtoehto mikäli tämä TL-ratkaisu ei ota syntyäkseen. Toisaalta jos muutenkin rakentaa aktiivifiltterin noille niin miksei sitten toisaalta samalla tekisi siihen myös ohitettavaa LT-kytkentää, jolloin laitteella olisi hiukan enemmän käyttöä...hmm.

-AL
 
Back
Ylös