http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/etusivu.html
Levyresonaattorin tulee sijaita sitten pystyseinällä, ei toimi katossa. Pystysuuntaisten resonanssien vaimentamiseen ei siten käy levyresonaattori. Sen sijaan huoneen vaakasuuntaiset, pituus- ja leveyssuuntaiset, resonanssit saa hyvin kuriin levyresonaattorein.
Gyproc käy hyvin levyresonaattorin levyksi, se on edullista, helppoa käsitellä ja sitä saa monenlaisella neliömassalla.
Kunhan saat hahmoteltua asiaa, niin laita tänne ehdotuksesi resonaattorin mitoiksi ja millaista levyä käytät, niin katsotaan että homma menee oikein. Resonaattoreita voi tehdä halutessaan koko seinällisen (vaikkapa eri taajuuksille), jolloin niistä ei näy päällepäin mitään.
Sinun kannattaisi kuulostella huonetta testilevyn avulla. Levyllä tulee olla pistetaajuuksia vaikkapa terssin (= kolmasosa oktaavi) välein, pääasia että siinä on melko tiheään taajuuksia välillä n. 20-250Hz. Lisäksi tarvitset alas toistavan subbarin. Laita subbariin volumea reippaasti ja soita pistetaajuuksia läpi yksi kerrallan, niin että katkaiset äänen vaikkapa cd-soittimen pausella lennosta yhtä-äkkiä. Käy näin läpi em. taajuuskaista testilevyn pistetaajuuksin ja kuuntele jääkö jokin taajuus soimaan signaalin jo katkettua subbarista. Sellaisella taajuudella joka jää soimaan signaalin katkettua, on resonanssi. Kannattaa kokeilla aiotulla subbarin ja kuuntelupaikan sijoituksella alkuun. Myös subbarin nurkkasijoitusta kannattaa kokeilla testissä. Näin saat selville ongelmataajuudet. Lisäksi ne kannattaa selvittää myös laskemalla huoneen mitoista.
Jussi