Basso ja treble säätimet = kosketko ?

moi
taitaa olla suurimmalla osalla ketkä tähän aiheeseen on kirjoittanut,häikkää huoneen kanssa ,jos tarttee leikii noiden säätimienkanssa,yleensähän basso ja treble säätimet mitkä on vahvistimien yhteydessä,korjaa jotain aluetta ihan summittaisesti,ennen piti olla terssikorjain millä päästiin suunnilleen sille alueelle millä onkelma oli,mutta jos jotain aluetta piti leikata vaikka 10db niin kyllä yleensä siitä musiikista hävis jotain,

jos on huone kohdillaan niin voi unohtaa noi säätimet,jos tässä vielä muistaa mitään niin joskus 1970 luvulla vahvistimissa oli paljon enemmän äänenmuokkaussäätimiä,tulihan niitä itsekin kokeiltua,mutta ei niistä tainnut olla kuin onkelmia,tietenkin on jokaisen oma asia jos joka levyn jälkeen,muuttaa basso tai diskanttiasetuksia itse ainakin kyllästyin siihen.
sen jälkeen ei ole ollut semmoisia laitteita,mistä löytys semmoisia vimpaimia,

digitaalisesta korjauksesta en tiedä mitään,mutta ainakin behrun 2496 aktiivi jakosuodin tuo pientä verhoa musiikin eteen mun mielestä.

vanhanliiton miehenä pitää olla tinkimätön ja jättää moi säätöjen käyttäminen muille,ja yrittää korjaa ongelmat sielä missä ne on.
ter.reiska
 
Huoneen basso-ongelmat korjataan digikorjaimella, äänitteiden ongelmat sävynsäätimillä. Ainakin oma Behringer on täysin läpinäkyvä, kun se on signaalitiellä kokonaan digitaalisena.

Kun musiikkimaku saattuu kallistumaan sinne hevi- ja progeosaston suuntaan 1970- ja -80-luvun puolelle, niin ainoa vaihtoehto on vaikuttaa siihen mihin voi, eli monen äänitteen vammaiseen balanssiin. Mielummin siis fiksaan sävynsäätimiä kuin musiikkimakuani.

Tilt-tyyppinen perussäätö toimii muuten yllättävän samanlaisena useimpien ohuiden ja lähimikitettyjen levyjen kanssa. Quadillahan oli aikoinaan tällainen esivahvistimissaan. Tässähän ei edes teoriassa ole mitään väärää, koska tehovasteen laskun jyrkkyydelle ei ole olemassa yhtä ainoaa totuutta.
 
Mikael Nederström sanoi:
Huoneen basso-ongelmat korjataan digikorjaimella, äänitteiden ongelmat sävynsäätimillä. Ainakin oma Behringer on täysin läpinäkyvä, kun se on signaalitiellä kokonaan digitaalisena.

Korjaimen läpinäkyvyys riippunee monesta seikasta. Suhteellisen läpinäkyväksi sen saa kun käyttää vain ja ainoastaan bassopään muokkaamiseen ja sielläkin vain tiettyjen taajuuksien leikkaamiseen (tason laskemiseen). Tason nostaminen korjaimen avulla on mielestäni varsin epäilyttävää puuhaa ja ne kerrat kun olen sellaista tehnyt tai kuullut systeemiä jossa sellaista on tehty, niin ei voida ainakaan puhua läpinäkyvyydestä.
 
Korjaimen kanssa kannattaa tosiaan olla mieluummin liian varovainen kuin reipaskätinen. Tason nostaminen vie digisignaalin 0-tason yläpuolelle, jolloin lähelle tätä rajaa masteroidut levyt menevät ikävästi ruvelle.

Läpinäkyvyyttä on tosin aika vaikea vertailla täysin aukottomasti, jos korjauksia tekee, koska signaali muuttuu taajuusvasteeltaan. Paras tapa Behringerissä näyttäisi olevan se, että kytkee korjainmoduulit mukaan signaalitielle, mutta jättää ne 0-asetuksiin.
 
vaakko sanoi:
Tason nostaminen korjaimen avulla on mielestäni varsin epäilyttävää puuhaa ja ne kerrat kun olen sellaista tehnyt tai kuullut systeemiä jossa sellaista on tehty, niin ei voida ainakaan puhua läpinäkyvyydestä.

Vanha pro-audio-äijien lause: always cut, never boost.
 
Boogie sanoi:
Jaahas, edellinen postaukseni katosi. Eihän tämä vain ole jonkinsortin poliisi-foorumi?

Tämän foorumin ja tämän osion säännöt löytyvät täältä:

https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?42061
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?46185

Kaikki sääntöjen vastaiset viestit poistetaan tai niistä muokataan sääntöjen vastaiset osuudet pois. Mikäli henkilö syyllistyy sääntöjen rikkomiseen useasti/toistuvasti, niin määräaikaiset porttikiellot tulevat kyseeseen.
 
Boogie sanoi:
No ei se nyt ihan noin mene. Diginä syötetty korjain tekee korostukselle ruuvatusta alueesta uuden 0 dBFS -tason elikkäs vaimentaa muita taajuuksia.

Mielenkiintoista, sillä itse sain korostuksella selvää yliohjaussäröä aikaiseksi. Voi tietysti olla, että särö syntyi jossakin muussa komponentissa, mutta tason pudottaminen Behringeristä joka tapauksessa poisti ongelman.
 
Minusta tämä on varsin alkuperäistä artistia suosiva ja kunnioitettava periaate että sävynsäätimet reilusti käyttöön jos musaelämys siitä paranee.

Itse yritän pärjätä viimeiseen asti ilman koska pelkään kaikenlaista filtteröintiä toistossa. Silloin kun Arcamissani oli sävynsäätimet niin tuli niitä kokeiltua, en vain kokenut lopputulosta lopulta juurikaan paremmaksi. No, ehkä bassoa teki vähän mieli ruuvata lisää mutta jätin homman sikseen varmaankin kokemattomuuttani kun en osannut luottaa täysin korviini... 8)
 
Janne sanoi:
Minusta tämä on varsin alkuperäistä artistia suosiva ja kunnioitettava periaate että sävynsäätimet reilusti käyttöön jos musaelämys siitä paranee.
Juuri niin. Itse käytän silloin kun huomaan parannusta. Levykohtaisesti tulee ruuvattua lähinnä vain bassosäätöä joskus. Saattaa johtua myös huoneesta. Musiikin nauttimisestahan tässä on kyse...kai?
 
Tällä hetkellä koskisin bassosäätimeen jos sellainen olisi. Huonekorostumaa 40 Hz kohdilla ja siitä alaspäin. Tähän mennessä on kokeiltu melko lailla kaikki mahdolliset kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijoitukset huoneen alle 20 m2 koon rajoissa. Bassoloukkua huoneessa ei ole mutta rakovaimennin etupäähän ja raskasmattovaimennin takaseinälle on aikoinaan rakenneltu joten eipä nykyiselle huoneelle enää kovin paljon voi tehdä.

Refleksiputkien tukkiminen poistaa ongelmaa paljonkin, mutta tuntuu kuin poistaisi muutakin vaikkei kai periaatteessa pitäisi vaikuttaa "kuin" bassoihin ja alempaan keskialueeseen. Kokeilin tänään lisäksi vähemmän tehokasta integroitua vahvistinta päätevahvistimen sijaan ja ongelma pieneni kyllä sitäkin kautta, mutta niin pieneni musiikinkuuntelun elämyskin :(

Tekisi mieli kokeilla jotain korjainta koska ihan heti en pääse huonetta suurentamaankaan. Tuolla edellä mainittu Behringerin taajuuskorjain on käynyt mielessä, mutta voisiko tässä tapauksessa ongelman korjata jonkinlaisella "active crossoverilla" koska ongelma on nimenomaan tuolla bassopäässä eli muutaman desibelin leikkaus on se mitä haen?

Mielellään ottaisin suosituksia ja kokemuksia vaikka privana vastaan ettei tule tätä ketjua sotkettua. Voi avata omankin ketjun jos ylläpito katsoo aiheelliseksi.
 
Avaa vain oma ketju aiheesta tuolle Hifi-puolelle, vasrmasti enemmän ihmisiä lukeekin asian siellä, kuin täällä muun ketjun seassa..
 
Minä tästä kyselinkin vajaa vuosi sitten, eli onko tuollaisille säätimille tarvetta. No menemättä enempiä siihen keskusteluun, niin voin todeta, että nykyisessä vahvarissa ei säätöjä ole ja hyvä niin. Silloin kun sellaiset on olleet, niin olen niitä käyttänyt...hermostumiseen saakka. Yksi lisäelementi, jota on vieläpä ärsyttävän helppo käyttää, joten säätäminen karkasi ainakin mulla aina lapasesta. Toisin sanoen, jos sellaiset olisi, niin varmasti niitä räpläisin ja etsisin sitä "oikeaa" asetusta siitäkin kohtaa :)

Autossa jytistellään kaikki kaakossa, mutta sillä ei olekaan musiikintoiston kanssa mitään tekemistä (en väitä että autostereoilla tai autossa musiikin kuuntelulla ei olisi musiikin toiston kanssa mitään tekemistä, vaan että meikäläisen korean ihmeessä ei äänellä nautiskella vaan ainoa tapa kuunnella on tuntea :D)
 
Avaa vain oma ketju aiheesta tuolle Hifi-puolelle, vasrmasti enemmän ihmisiä lukeekin asian siellä, kuin täällä muun ketjun seassa..

OK. Avasin oman ketjun tälle mun huoneresonanssiaiheelle. Vastaukseni saa mun puolesta poistaa tästä ketjusta.
 
Mä käytän EQ:n lisäksi dynamiikansäädintä (tai niitä on monta:ratio, threshold, attack, release ja gain makeup tärkeimmät, laite on tämä: http://www.gyraf.dk/gy_pd/ssl/ssl.htm). Toimii hyvin vanhemmalla matskulla kunhan annostelee vain kohtuudella, uudemman Metallican kanssa saa vielä tiukempaa kuin mitkään larssit voi kuvitellakaan..
 
Sen verran tulee säätimiä hiplailluksi, että "jumppaan niitä" ts. tarkistan niiden toiminnan kerran-pari vuodessa.
 
Ei ole Densenissä sellaista nappia, mutta jos sattuisi olemaan vaikka kuminabassoa/korostumaa ja tuollainen potikka vehkeistä löytyis, niin tottakai sillä yrittäisin sitä säätää.

Eli voisin kyllä koskea jos olisi.

Jyri
 
Elokuvia katsellessa bassoa pikkasen lisätty..fiilispohjalta.
Norm musakuuntelussa "source direct" nappi käytössä.
 
Löytyy enkä käytä, en myöskään loudnesiä. Ääni ihan sellaisena kun se kaikki välivaiheet läpikäyneenä tulee.
 
Vintage kaiuttimissa, mitkä juuri ovat kovasti alkaneet kiinnostamaan (esim. Pioneer CS-88A) on jotain säätöjä, mutta tuskin jaksaisin niitäkään kovasti räpelöidä, laiska kun olen.
 
Back
Ylös