BASS BOOST

piuhatirti

Käyttäjä
Liittynyt
16.3.2008
Viestejä
244
hjerve!

Omistan pentodikytketyn se vahvistimen. Asiallinen peli. Lebenissä on bass boost kytkin. Voiko tuollaisen rakentaa jotenkin itse? Se voisi nimittäin laajentaa äänitevalikoimaa huomattavasti nykyiselle vahvistimelleni, josta pidän aivan sikana. Lievä kirpakkuus ja ohut ääni vain häiritsee kuunnellessa vaikkapa egotrippiä tai eaglesia. Kommentteja harhaoppiselle.
 
piuhatirti sanoi:
Kommentteja harhaoppiselle.

Mikä harhaoppinen..?

Asiaan: Musical Fidelityllä oli -90 -luvun lopun X -sarjassaan erillinen äänensävynsäädinpurkki, jonka nimi taisi olla X-Tone tjsp. Basson lisäksi siis myös diskanttisäätö, joiden käännepisteetkin taisivat olla valittavissa. Kaiva tuollainen jostain kiven alta ja liitä etusen ja päätteen väliin.
 
Sävynsäätimien käyttö erityisesti historiallisten tallenteiden korjaamiseen on mielestäni ihan sallittua, jos lopputulos paranee ts. muuttuu kuuntelemattomasta kuunneltavaksi. Joten siitä vain, harha- tai vääräoppista voisi olla pikemminkin se ettei mitään saisi muuttaa. Lopputulos ratkaisee. Ja paras / käyttökelpoisin sävynsäädintoteutus kuluttajatason laitteessa taitaa olla QUAD 44 ja 43 -etusten TILT ja bassokorjain-kombinaatio.

quad34.gif


Joskin on kyllä sanottava, että kokemukseni mukaan systeemin oikeasti parantuessa (eli muuttuessa tarkemmaksi, läpikuultavammaksi, kommunikoivemmaksi) tarve sävynsäätimiin vähenee - niin nurinkuriselta kuin se joidenkin mielestä saattaa kuulostaakin.
 
Itse olen ollut sitä mieltä pitkään, etten tee sävynsäätimillä mitään.

No, kun asiaa miettii, niin onpas vaan Tannoyssani diskantille säätö ja Gallojen basso-osan vahvistimesta löytyy jos jonninmoista signaalinmuljautinta ja niille on jopa ollut käyttöä kummassakin tapauksessa, että mikäs tässä omia sanoja mussuttaessa.
 
Mallas sanoi:
Ja paras / käyttökelpoisin sävynsäädintoteutus kuluttajatason laitteessa taitaa olla QUAD 44 ja 43 -etusten TILT ja bassokorjain-kombinaatio.

quad34.gif

Aika hyvin samaan päästään sillä paljon sekä äänellistä että ulkonäöllistä porua herättäneellä Gradient Hemfors (Koti, suom.huom.) 1.5:llä. Kääntämällä kaiuttimia sisään/ulospäin saadaan hyvin toimiva tilt-säätö. Enemmän tietysti vaivaa kuin ruuvaamalla etusessa olevaa nuppia.
 
Littunatelkkari sanoi:
Nupeista ei ole lupa kääntää. :D

, mutta vanha " Michael Jackson - hississä - joke " , painaa nappulaa ? ?

quad150008.jpg


vaikka mä tiesin Mallaksen tietävän , niin pakkohan se oli tolla quad 66 etusella näsäviisastella.

Säädetään lisää, t. ' r i f '
 
Voiko tuollaisen rakentaa jotenkin itse?

Varmasti voi. Joku osaavampi kenties osaa kertoa että miten?

Haluatko toteuttaa tämän tone-controlin passiivisena, putkilla vai puolijohteilla ?

Jos sen toteuttaa passiivisena, niin ensin signaalia pitää vaimentaa koko taajuusalueelta, ja sitten tätä vaimennusta pienennetään, esim. bass-boostin tapauksessa taajuuksilla n. alle 300 Hz. Vahvistimen herkkyys laskee siis vähintään 10 dB, kun tone-control on passiivinen.

Putkella sen voi toteuttaa esim perinteisellä Baxandall-kytkennällä. Siinä tone-osan vahvistus on yksi ( 0 dB) kun potikat ovat keskellä flat-asennossa, ja muuttuu siitä kumpaankin suuntaan maksimissaan n. + 10...15 dB.

Sama kytkentä on toteutettavissa opareilla.

Laitan kytkentää käyttämästäni putkiversiosta, jos joku tarvitsee.

Jos vain bassoa halutaa korostaa, niin kytkentä sen kun yksinkertaistuu.
 
Lebenissä on bass boost kytkin. Voiko tuollaisen rakentaa jotenkin itse?

Laitan tähän joskus 6N2P putkella tekemäni bass boost kytkiksen. Siinä on kolmiasentoinen kiertokytkin josta saa kiinteät 3 dB, 6 dB ja 10 dB korostukset.
Tämän voi tietysti korvata 1 M potikalla, niin siitä saa portaattoman välille 0 dB...12 dB.
Kuvassa on myös laskettu valmiiksi vastukset parille eri gainiarvolle.

16068.gif


Ja vielä linkki:

http://kuva.termiitti.com/image/16068.gif

Tässä kuva taajuusvastepiirrokseen.

16069.gif


Ja linkki:

http://kuva.termiitti.com/image/16069.gif
 
Back
Ylös