Balansoitu kuulokevahvistin

Tuo opera ei taida olla balansoitu vaan siinä on joku oma semi-balansoitu systeemi.

Kaupallisista balansoiduista vahvistimista ei ole kokemusta mutta minulla on diy balansoitu vahvistin(http://www.amb.org/audio/ck2/"]Cavalli-Kan Kumisa III[/url]) joka soi erittäin hyvin mutta ei ero PPAv2:ni niin iso ole kuin head-fi:n tekstien perusteella voisi luulla. CKKIII:ssa on parempi basso joka ulottuu alemmas ja jossa on enemmän potkua. Yläpäät ja keskialue kuulostavat melko samanlaisilta joksin CKKIII kuulostaa hieman pehmeämmältä, ehkä jopa 'luonnollisemmalta'. Osa eroista voi toki johtua vahvistimien eri toteutustavoista. CKKIII on täysin diskreetti(ts. vain transistoreita signaalin tiessä, ei opareita) ja siinä ei ole lainkaan takaisinkytkentää eli 'zero global feedback' kuten Lehmannin BCL:ssakin taitaa olla. PPAv2:ssa taas on oparit(ad8610) vahvistamassa jännitetta ja niiden perässä diamond bufferit virtavahvistukseen.

Oman kokemuksien perusteella hyvin toteutetut diskreetit vahvistimet kuulostavat aina paremmilta kuin oparikäyttöiset ja sanoisin että katso ennemmin sitä ominaisuutta kuin tuota 'balansoitu'a. Kaupallisia diskreettejä vahistimia ovat ainakin Headamp:in Gilmoret ja Graham Slee Solo ja Lehmannin BCL.
 
Cordan sivuilta lainaus vielä:

"Balanced ground offers most of the advantages of a true balanced headphone setup without the need of balanced connections. It can be used with any conventional dynamic headphone."

Siten vaikuttaisi että jos on "single-ended miehiä" ja ei tuo laitteiden välisten XLR-välijohtojen äänellinen paremmuus ole vakuuttanut, niin tällä voinee maistaa niitä mahdollisia muita etuja ajettaessa itse kuuloketta.
 
No nyt kun vähän vilkaisin Meierin sivuja Operasta niin vaikuttaa että siinä on ns. aktiivinen maa. Samaa niksiä on käytetty monessa diy-vahvistimessa kuten myös omassa PPAv2-ssani eli kyseessä ei ole kovin uusi tekniikka mutta kaupallisissa vahvistimissa sitä on harvemmin nähty. Se on kyllä kuten Meier toteaa melkein kuin balansoitu. Siinä on siis kolme kanavaa tavallisen stereon sijasta kun taas balansoidussa on tietysti neljä. Opera on kuitenkin täysin oparipohjainen eli siinä on jännitevahvistus lm6171:llä ja puskurina buf634 joten olen hieman skeptinen kaikkiin ylistäviin arvosteluihin mitä olen head-filla nähnyt.
 
Itse harkitsin aikoinaan enemmän tai vähemmän vakavasti balansoitua systeemiä. Kaikki laskentatavat mitä keksin, olisivat tulleet sen verran kalliiksi, että homma jäi tekemättä. Jos on päivittämässä laitteistoa noin yleensä, voisi sen toki muuttaa balansoiduksi. Parannuksista olen lukenut vaihtelevia kommentteja, joista on jäänyt käsitys toimenpiteen systeemisidonnaisuudesta. Osalle kuulokkeista se on aiheuttanut huomattavampia parannuksia (esim. HD650), kun taas toisille vaikutus on ollut vähäinen (esim. W5000).
 
Tohveri, itse tunnustaudun kyllä suoraan Corda / Meier Audio faniksi, ehkä osin kaveri kerää sympatiatkin yritysfilosofiallaan.

Mutta hänellä ilmeisesti on nimenomaan noiden oparien kanssa kokemusta ja toteaakin jossain sivuillaan että soivat kauniisti kun oikein virittää ja kaltoin kohdeltuna hirveä soundi.

En ole tosiaan päässyt noita Corda vahvistimia vertailemaan muihin merkkeihin, joten hankala sanoa mikä niiden absoluuttinen taso on, joka tapauksessa itselle ovat tuottaneet pelkästään positiivisia kokemuksia. Siten hankala verrata näihin diskreetteihin laitteisiin, ehkäpä joku päivä joku kuuloketapahtuma valaisee maailmaa...
 
Back
Ylös