B&O:n Beovox 2702

Vimatavi

Käyttäjä
Liittynyt
27.4.2008
Viestejä
7
Hei :)

Löysin kirpparilta viidellä eurolla B&O:n Beovox 2702 -kaiuttimet. Onko kenelläkään kokemuksia tästä vanhasta, luultavasti 70-luvulta peräisin olevasta kaiutinmallista?

Kävin paikallisella kirpputorilla, ja bongasin kyseisen kaiutinparin. Kotona tarkasteltuna huomasin, että molemmat bassoelementit olivat pahasti hapertuneet, reunukset olivat käytännössä kadonneet kokonaan. Niinpä aloin miettiä, mitä vaihtoehtoja bassopuolen korjaamiseen olisi.

Sukulaisellani oli aikanaan samantyyliset 70-luvun B&O:t. En enää muista niiden mallia, mutta koko ja kotelointiperiaate oli sama. Diskanttielementit olivat molemmissa malleissa samanlaiset. Ulkoisesti kärsineen näköisiä (ei kuitenkaan toimivilta elementeiltään) kaiuttimia oltiin heittämässä kaatopaikalle, sillä toisesta oli lakannut diskantti toimimasta. Niinpä otin kaiuttimista bassoelementit ja toimivan diskantin aikanaan talteen.

Onneksi talteeni ottamat elementit olivat vielä löytyvissä, nyt niille tuli käyttöä 2702:sten toimintaan saamiseksi. Hakuammuntaahan tuolla tavalla bassoelementtien vaihtaminen toisaalta on, mutta ainakin vaikuttaa, että nämä elementit sopivat oikein hyvin yhteen 2702:sten kanssa. Korvaavat elementit ovat ulkoisesti vanhoihin verrattuna melkoisesti järeämmän oloiset. Elementtien magneetti ja runko ovat selvästi massiivisempaa tekoa, ja ripustus on kumia.

Testikuuntelun perusteella olen erittäin tykästynyt ääneen. Napakka, kirkas ja tarkka soundi. Pääkaiuttiminani ovat olleet Magnat Quantum 503:set. Niihin verrattuna ääni on selvästi läheisempi ja kirkkaampi, ehkä jopa liian kirkkaan rajamailla (?). Toisaalta korkeiden toisto vaikuttaa puhtaalta ja myönteisellä tavalla eloisalta.

Bassotoisto ulottuu suljetuksi melko matalalle.Toisto on napakka.

En tiedä, kuinka lähelle alkuperäisten Beovoxien suorituskykyä tällä "modauksella" pääsee, mutta ainakin Magnateihin verrattuna ääni mielestäni samalla tasolla, ellei jopa parempi.

Taisi tulla tehtyä löytö. :)
 
Hmm, tosiaan, voisi olla ihan hyvä homma. Ei näemmä ole ollenkaan niin kallista elementtien korjailu, kuin aikaisemmin kuvittelin.

Laitetaan harkintaan. :)
 
Elementin ripustus on aika helppo tehdä itsekin. Sarja liimoineen ja ohjeineen maksaa ~20e kahdelle kaiuttimelle, ja se ei oikeasti juuri muuta vaadi, kuin vanhan ripustuksen rapsuttelun kokonaan pois ja uuden liimaamisen tiiviisti. Jopa MINÄ pystyin siihen! :D
 
Jeps, on tosin semmoinen fiilis, että saattaisin huonoimmassa tapauksessa saada magneetin sydämen rahnuttamaan puhekelaan, jos itse alkaisin korjaamaan. Minun tuurillani se voisi olla ihan mahdollistakin.. :D
 
Vimatavi sanoi:
Jeps, on tosin semmoinen fiilis, että saattaisin huonoimmassa tapauksessa saada magneetin sydämen rahnuttamaan puhekelaan, jos itse alkaisin korjaamaan. Minun tuurillani se voisi olla ihan mahdollistakin.. :D
Korjauttamisen hinta on sen verran halpa, että suosittelen aikaisemmin mainitun ammattilaisen käyttämistä. Jos korjaa itse ja kömmää, niin harmittaa. Jos ammattilaisen kömmää, niin asian voi reklamoida... :D

t. jjahifi
 
Back
Ylös