B&O levysoittimet (vintage)

Nättejä on pehkanat.

Muttei ne taida ihan laatupyörittimien kanssa äänellään painia.
Rasiat eivät varmaan sinänsä hassumpia ole.

Ossi
 
Äänestä. Jos rajataan pois lautasen tasainen pyöriminen värinänsietoineen, hurinoineen eli oletetaan ne riittävän hyviksi yksilölliselle käyttäjälle, niin eikö jäljelle jää vaikuttaviksi suunnilleen neulan ja äänirasian sekä äänivarren ominaisuudet?

Jotta saisi vertailukohtaa: Miten viimeisten vuosien B&O:t sijoittuvat vertailussa muihin aikalaisiinsa?

Mihin äänivarsi vaikuttaa ja kuinka merkittävä vaikutus voi olla? Tiedättekö levysoittimia, jotka olisivat muuten ihan hyviä?
 
K J  Manner sanoi:
Äänestä.  Jos rajataan pois lautasen tasainen pyöriminen värinänsietoineen, hurinoineen eli oletetaan ne riittävän hyviksi yksilölliselle käyttäjälle, niin eikö jäljelle jää vaikuttaviksi suunnilleen neulan ja äänirasian sekä äänivarren ominaisuudet?

Jotta saisi vertailukohtaa: Miten viimeisten vuosien B&O:t sijoittuvat vertailussa muihin aikalaisiinsa? 

Mihin äänivarsi vaikuttaa ja kuinka merkittävä vaikutus voi olla?  Tiedättekö levysoittimia, jotka olisivat muuten ihan hyviä?

Ensinnäkään emme reaalimaailmassa kertakaikkiaan voi rajata pois pyörittäjän vaikutusta *akustis-mekaanisena* komponenttina - suurin osa laatupyörittimistä pyörii about yhtä tasaisesti ja jyrinättä, mutteivät siltikään kuulosta samalta - samalla varrella ja rasialla varustettuina.


60-70-luvuilla B&O-soittimet ('Beogramit') olivat suhteellisesti laadukkaiden ja innovatiivisten soittimien maineessa. 70-80-lukujen myötä opittiin sitten vähän lisää asioita, ja Beogramit olivat tuossa vaiheessa jo jämähtäneet sementtiin, niiden rakennetta ei enää muuteltu (eikä pahemmin sinänsä tyylikästä ulkonäköäkään).


Äänivarsi on tärkeä osa kokonaisuudesta, sen täytyy olla toimiva mekaaninen linkki pyörittimen ja rasian välissä. Kokonaisuuteen sopiva.


Ja Ossi, muistathan mitä Chris(t) Frankland kirjoitteli äänirasioista, siinä yhdessä hienossa Flat Response -vertailussa oli B&O MMC-kakkonen... oliko se juuri se, josta Christ sanoi: 'about as exciting as a snail race'  ;)

-m-
 
Olisi pitänyt laittaa tämä juttu tyhmien kysymysten osastolle ehdottomasti. (Siirtäkää ihmeessä jos sitä myös mietitte, hyvä moderaattori! Otsikoksi voisi laittaa "Vintage-levysoittimet" tai "Vanhat levysoittimet")

Että pyörittimet sinänsä jo kuulostavat erilaiselta, onkin ihmeellistä mitä ei tule ajatelleeksi. Niin kuin se sanottiin, jopa uskomattomaksi. Kokonaisuudesta on aina kysymys, sen toki hyvin ymmärrän. Olisiko kuitenkin mahdollista edes yrittää hahmottaa komponenttien tärkeysjärjestystä jossain mielessä, vaikkapa antamalla hatusta heitetyt prosentit: äänirasia neuloineen 50%, äänivarsi 15%, pyöritin 5%, yhteensovitus 30%.

Kotiloiden kilpa-ajot! :D Miltä vuodelta tuollainen arviointi on? Mitä rasioita oli kilpailijoina?
 
K J  Manner sanoi:
Olisiko kuitenkin mahdollista edes yrittää hahmottaa komponenttien tärkeysjärjestystä jossain mielessä, vaikkapa antamalla hatusta heitetyt prosentit: äänirasia neuloineen 50%, äänivarsi 15%, pyöritin 5%, yhteensovitus 30%. 

Kotiloiden kilpa-ajot! :D  Miltä vuodelta tuollainen arviointi on?  Mitä rasioita oli kilpailijoina?


Eri komponenteilla on kovin erilainen kontribuutio äänelliseen lopputulokseen - yliyksinkertaistaakseni vastausta, voisin luonnehtia tätä niin, että siinä missä pyöritin voi tehdä soinnista esimerkiksi ´hitaan´tai rytmittömän (resonansseja, jälkivärähtelyitä, basson paksuutta), voi äänivarsi sotkea vaikkapa stereokuvan (laakerivälykset) sekä huonontaa seurantakykyä (ihan tosi). Äänirasia voi soida 'kirkkaasti' tai 'tummasti' tai 'tylsästi' tai 'epäpuhtaasti', mutta halpakin laaturasia soi paremmin (puhtaammin, selkeämmin, avoimemmin, dynaamisemmin, elävämmin) kunnollisessa soitinkokonaisuudessa.


Tuo lainaamani arvio (snail race) on jostain 1980-luvun puolivälistä, puhdasoppisimman flat earth -alakulttuurin kultakaudelta (I love it). Samalle viivalle oli laitettu Grace, muinainen Shure 101, joku kalliinpuoleinen ADC:n mc ja taisi siinä olla muutakin.


-m-
 
Kokonaisuuden yhteensopivuus on varmasti yksi tärkeimpiä asioita. Huippurasia ei toimi vaatimattomassa varsi-pyöritin kompinaatiossa, toisin päin homma todennäköisesti pelaa paremmin.

Snail Race, taisi siinä olla muutakin... joo, se voittaja rasia!
 
Niin ja mitä niihin B&O-soittimiin siis vielä tulee, ne olivat parhaimmillaan varsin tasapainoisesti soivia ja hyvin viimeisteltyjä kokonaisuuksia (itselläni oli kerran 80-luvulla Beogram 2000, perinteisellä 'pilli'-äänivarrella ja MMC2, 3 ja 4 -rasioilla). Varsinaisia hifiharrastajiahan B&O-soittimet eivät kiinnostaneet enää tuolloin, syynä ilmeisesti osin se, että kokonaisuudet olivat varsin suljettuja.

Tänä päivänä kompastuskiveksi saattaa jo muodostua varaosien saatavuus. Struer ei jostain syystä arvosta ja ylläpidä omaa perintöään ihan parhaalla mahdollisella tavalla.


-m-
 
Onkohan kellään mitään hajua mistä löytäisi beogram 4500:seen uuden neulan tai siis vissiin äänirasian, kun ei erikseen mahda saada.
Ja nimenomaan ei tekisi mieli maksaa 600 dollaria

kiitos
 
Back
Ylös