Avarasti ympärisäteillen

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
27 208
Kaupunki
Korvessa
Olen miettinyt kaiuttimien merkitystä toistoketjussa ja ne ei ole mitenkään heikossa asemassa. Äänilähteen ja sen vahvistus onnistuu kohtuu mukavasti ja valittavissa olevilla laitteilla eri malleja ja merkkejä vertaillen. Olen monesti miettinyt toiston loppupäätä. Ajatuksena on, että meillä on hyvän toiston pohjana laitteisto joka pystyy kontrolloituun ja vakaaseen toistoon. Minkälaisella loppupäällä sitten pystytään toistamaan tuo?

Olen kuullut ja kuunnellut hyvin monenlaisia lähestymistapoja suuntaavista vähemmän suuntaaviin. Vaikka joskus demoillaan lujaakin niin itse en pysty kuuntelemaan musiikkia kovinkaan kauan lujaa. Monet kotelokaiuttimet tarjoavat kohtuullista toistoa mikäli ääntä avataan enemmän ja hiljempaa soitettaessa ääni jää verhoutuneeksi, vaisuksi esitykseksi. Vastaavasti monet pienet kaiuttimet "katoavat näkyvistä" jo hyvinkin pienellä voimakkuudella, mutta hyvin monissa vastaan tulee painerajoitteisuus ja bassoköyhyys.
Pidän myös elektrostaattisista kaiuttimista ja ne ehkä vastaavat lähinnä hakemaani, mutta vaativat isomman tilan ja bassojen iskuissa noissakin on pientä toivomista.
Magnetostaattisen kaiuttimen etuja voidaan myös ajatella tilan kannalta positiivisesti ajatellen huoneresonanssien kannalta, mutta monet noistakaan ei täysin vastaa odotuksiani, rajoituksena vähintään ylettömän kallis oheistekniikka ja ratkaisut tuolta osin.
Torvet pärjää joillakin osa-alueilla, mutta kokonaisvaltaista toistoa noistakaan ei välttämättä irtoa. Tähän voisi luetella joukon muita ratkaisuja laajakaistoja yms...

Tiedän, että ainakin yksi ketju ympärisäteileville on avattu, mutta tässä ketjussa voisi ajatella asiaa laajemmin vertailemalla kokemuksia eri merkeistä.
Minulle jäi vahvasti mieleen Tampereen hifimessuilla esitelty Acapella 5th Avenue II demo. Olimme matkassa muutaman harrastajan kanssa ja kuuntelimme demon kuoromusiikista, pätkän mikä oli jäljellä kappaleesta kuin myös sinfoniaa jota sen jälkeen esiteltiin. Pidin kuulemastani todella. Kehotin Hanskia tarjoamaan Riversiden levyä jotta voisimme kyykyttää Burmeister/Acapella yhdistelmän. Vielä mitä, levy toimi todella. Tietenkään en voi tietää kuinka kaiutin toimisi kotona, en myöskään ole valmis sijoittamaan ~7500€ kaiuttimiin.

Tuo on oikeastaan ainut demo joka tuolla toimintaperiaatteella toteutetusta tuotoksesta on tehnyt vaikutuksen. Hyvän lopputuloksen seurauksena voisin pitää ympärisäteilevää ratkaisua "ainoana oikeana" nyky tietämyksellä. Hyvin suunniteltu ympärisäteilevä ei tarvitse olla fokusoimaton bassopyöreä toteutus, vaan varsin uskottava toistoltaan hyvinkin oikea. Istuin hyvällä paikalla Acapellaa kuunnellessamme ja ääni avautui vapautuneesti ja asiat stereokuvassa loksahtivat musiikinkuuntelun kannalta varsin mallikkaasti. Merkittävämpää mielestäni oli vapautunut pystyakselin informaatio vailla verhoa kuuntelijan ja esityksen välillä. Hyvin toteutettu ratkaisu voisi ja voi olla varsin uskottava.

Ajatus ympärisäteilevästä jäi niin vahvasti mieleen, että kyselin tänään Hifitalolta heidän kommenttejaan. Hekin ovat asiaa ajatelleet, mutta toteutus on kesken. Se on toteutettavissa ja keskustelimme ajatuksena tuosta. Lähtökohta olisi hyvinkin Acapellan tyyppinen "kolmio". Tuollainen on helposti toteuttavissa, kuusikulmio ylhäältä katsoen vaatii huomattavasti enemmän puun käsittelytyötä. Elementiksi suositeltu Seas uusi T18REX/XACG kanteen vaatisi jakosuodinratkaisun mittaamista ja kuuntelua koska toteutettavassa kuuntelukulmassa ääni olisi varsin kirkas. Basso löytyisi myös, mutta 500€ sijoitus pelkkiin elementteihin ei ole vähän kun käytössä ei ole mittauslaitteita ja tilaa mittauksien suorittamiseksi.

Onko siis kanssaharrastajilla kotona jotain ympärisäteilevää ratkaisua ja etenkin olisi halukas kuulemaan kommentteja Acapella 5th Avenue II käyttäytymisestä kotikäytössä. Varaa noihin olisi, mutta haluja sijoittaa tällä hetkellä ei.
Kun selasin netistä tietoa eri merkeistä niin vastaani bongahti VocoPro UFO-800 ja siinähän olisi karaokea kerrakseen 100dB herkkyydellä ja laajalla toistokaistaa, ympärisäteilevää tuokin...
 
Tuosta acapellasta sellainen kyssäri, että eikös siinä törrötä koaksaali suoraan ylös ja alaspäin? Vai mikä oli toiminta periaate?
 
Jos Seppo ei tahdo koko varaisuuttaan iskeä ympärisäteilevään kaiuttimeen Visaton:lla olisi DIY kittiä tarjolla: Fontana. Enempää tietoa tuosta kyseisestä kaiuttimesta ei ole, sattui vain silmään tänään internettiä selaillessa.
 
kahvis sanoi:
Tuosta acapellasta sellainen kyssäri, että eikös siinä törrötä koaksaali suoraan ylös ja alaspäin? Vai mikä oli toiminta periaate?

sihvis sanoi:
Tietoa näköjään saikin hyvin tuolta TL-audion sivuilta ja sen linkeistä, eli kaiuttimessa on noita 18cm koaksiaalielementtejä 2 kpl, nähtävästi toinen hoitaa keskialueen ja ylöspäin ja toinen siten basson, sisärakenteena on helmholz-resonaattori. Lisäksi päälle on verkon sijaan asennettavissa jonkinlainen heijastin/suuntain.
 
esuko sanoi:
Jos Seppo ei tahdo koko varaisuuttaan iskeä ympärisäteilevään kaiuttimeen Visaton:lla olisi DIY kittiä tarjolla: Fontana. Enempää tietoa tuosta kyseisestä kaiuttimesta ei ole, sattui vain silmään tänään internettiä selaillessa.

Kannatti tämä ketju avata. Hieman DIY- painotteiseksi tuntuu tosin menevän. Visaton Fontana vaikutti varsin pätevältä, sikäli kun noihin hehkutuksiin on luottaminen. Kotelon voi tilata Saksalaisesta kaupasta, mutta sekin pitäisi koota itse - Ei onnistu. Harmi kun ei mitään valmista löytynyt pikaisella haulla. Esukolta hyvä vinkki silti, kiitos.

Tuota voisi kuitenkin jalostaa ajatuksena viedä kotelot ammattikoululle koottaviksi...
 
Eikös nuo Duevelit olleet aika bassovoittoisia, ainakin Hifimaailman käppyröiden mukaan?
 
Tällaista täällä:
DSC_0005.JPG

...tosin pieni upgrade menossa ja isommat Duevelit tulossa lähiaikoina. Jotenkin itselle tuo äänimailma on paljon lähempänä oikeaa ja perinteiset kaiuttimet kuulostaa “oudolta” ja epäluonnolliselta.

-N-
 
Oli testattu myös joku kalliimpi mallikin, olikohan Bella Luna Diamante? Eipä ole lehteä nyt vain käsillä kun en kotoa kirjoittele.
 
natas sanoi:
Jotenkin itselle tuo äänimailma on paljon lähempänä oikeaa ja perinteiset kaiuttimet kuulostaa “oudolta” ja epäluonnolliselta.

-N-

Alan itsekin olla hieman samaa mieltä. Ihmettelen vahvasti miksi Brittiläiset merkit ole kehitelleet tuon tiimoilta jotain. Kuulemani perusteella idea on huomattavasti lähempänä ajatuksellisesti kuin perinteiseen tapaan rakennetut kotelot. Fokusoituuko noissa Duvellin kaiuttimissa äänikuva "mitenkään". Halvimmista en ole saanut hyvää kuvaa nettiä selattuani ja lehtien testien perusteella. Käytössäsi oleva malli kiinnostaa.

Löysin jo muuten diskantin Visatonin rakennelmaan, mutta keskiäänisbassoa/"kupolia" disulle en. Periaatteessa Hifitalon konkilla ja keloilla tuosta repliikasta voisi saada vieläkin mehukkaamman. Sais vielä Salen huijattua tekemään kotelot niin.. :)

fontana_montage_tz.gif
 
natas sanoi:
Tällaista täällä:

...tosin pieni upgrade menossa ja isommat Duevelit tulossa lähiaikoina. Jotenkin itselle tuo äänimailma on paljon lähempänä oikeaa ja perinteiset kaiuttimet kuulostaa “oudolta” ja epäluonnolliselta.

-N-

OT: propsit hienosta sisustuksesta ja kaiutin järjestelmästä! Meiksiltä löytyy samanlaiset vesipatterit :)
 
Saisikohan tuollaisia puukartiota mistään valmiina? Sellaisten valmistaminen on varmaan diy projektissä se hankalin juttu...
 
Omat kaiuttimet eivät ole täysin ympärisäteilevät, mutta niissä on erittäin laaja säteilykuvio ja tehovaste. Itse olen ääneen siinä määrin tottunut, että suuntaavammat kaiuttimet tuntuvat monesti pakkaavan äänen turhan paljon kaiuttimien väliin. Hiljaa soitettuna VonSchweikertit eivät kyllä toimi kovin hyvin, vaan vaativat reipasta kuunteluvoimakkuutta. Tasaisesta tehovasteesta johtuen ääni kuulostaa hyvältä joka suunnasta, eikä ole pakko istua pää ruuvattuna sweet spottiin.

Siis perinteisellä koteloratkaisulla jyrkillä suotimilla ja takadiskantilla ryyditettynä voidaan myös päästä "ympärisäteilevään" lopputulokseen.
 
op sanoi:
Eikös nuo Duevelit olleet aika bassovoittoisia, ainakin Hifimaailman käppyröiden mukaan?

6/2008 -numerossa oli testissä Duevel Planets ja Duevel Bella Luna Diamante. Planets kärsi melko paljon siitä, että kuunteluhuoneen katto on vaimennettu koko alalta. Sen elementit osoittavat ylöspäin ja vaikka edessä onkin diffuusoripallot, suuri osa äänestä heijastuu normaalihuoneessa katon kautta. 5cm paksu demppaus vaimentaa yläpäätä eli bassoalue jää liian voimakkaana esille. Bella Luna ei kärsinyt tästä piirteestä, koska sen ääni ohjataan torvella 360 astetta sivusuuntaiin, mutta ei ylös tai alas (eli se ei myöskään kärsi kamalasti lattia tai kattoheijastuksista keskialueella ja diskantilla.
 
Back
Ylös