Automaattinen loppukatkaisu

lehtk

Käyttäjä
Liittynyt
15.2.2007
Viestejä
3 653
Kaupunki
Kerkkoo
Muutamien vanhojen klassisen musiikin EP-levyjen kanssa tuli ongelma. Musiikki menee niin lähelle keskiötä, että automaattinen loppukatkaisu katkaisee musiikin ennen loppua. Varmaan moni harrastaja kertoo, että automatiikka on syvältä.

Jos nyt kuitenkin on mukavuudenhaluinen, niin onko olemassa kohtuuhintaisia ja laadukkaita soittimia, joissa voi valita, onko loppukatkaisu päällä vai ei? Tässä Dualissa (CS 505-4) sellaista ei näytä olevan. Voihan tietysti olla, että joissain soittimissa automatiikka toimii paremmin.

Yksi mahdollisuus on tietysti hankkia erikseen soitin näitä vanhoja levyjä varten. Senhän ei tarvitse olla muuten erityisen high-end, mono riittää ja alle 10g neulapaino (levyissä olevien ohjeiden mukaan). Kyseessä siis kuitenkin sodanjälkeisen ajan 45 kierroksen EP-levyt, ei 78 kierroksen levyt.

KL
 
Nykysoittimissa en kyseistä kytkentää tunnista, mutta joissakin 1970-1980-lukujen taitteen Thorensseissa (mm. kuvan TD-115) sellainen ominaisuus oli.

thorens_td-115.jpg
 
Kyllä, automatiikka on syvältä! Hmm... eikös tuota loppukatkaisukohtaa voi säätää Dualissakin?
 
Millä tekniikalla Dual 505sissa on toteutettu tuo loppukatkaisu?

Olen ymmärtänyt, että loppukatkaisu voi yleensäkin olla toteutettu jollain optisella systeemillä, tai jousitoteutuksella. Mihin näiden toiminta tarkemmin ottaen perustuu?

jalamari
 
Ainakin yksi tutkimani mekanismi perustui levylautasen pohjassa olevaan tappiin ja varren ohjaamaan laukaisuvipuun, joka tietyssa kohtaa 'törmäsi' tuohon tappiin laukaisten samalla palautuksen. Olikohan tuo nyt ymmärrettävästi kerrottu?
 
^Joo, siellä on jousia ja erinäisiä muovivipstaakeja. Kun varsi kääntyy tarpeeksi vinkkeliin, muoviviipotin osuu toiseen namiskuukkeliin ja naks...

Sanottakoon nyt saman tien, että nämä vipstaakit eivät ole millään tavalla aktiivisesti mukana varren ollessa levyn "normaalilla" sointialueella. Joten ei kannata suhtautua näihin niin vainoharhaisesti, ne eivät vaikuta ääneen tai levyn pyörimiseen, kuin korkeintaan lisäämällä soittimen alla olevaa resonoivan härdellin määrää. Eri juttu sitten kuuluuko se äänessä tuon tasoisessa soittimessa muutenkaan? En tiedä, en ole kokeillut poistaa niitä.

Eikä siellä mielestäni ainakaan mitään selkeätä säätöä ole.
 
Tästä on jo jokunen vuosi aikaa, kun huolsin yhden Dualin 70-luvulta peräisin olevan soittimen. Kyllä siellä loppukatkaisun säätö oli muistaakseni, en valitettavasti vain enää muista miten se tapahtui.
 
Joo, säätö on tuossa munkin FR:ssä (sitä mä tarkoitin tuossa edellä). Vaan ei sitä säätöä saa koskaan ihan kohdalleen. Yhdellä levyllä liian aikaisin tai toisella ei lainkaan. Mieluummin sitten tietty tuo jälkimmäinen vaihtoehto.
 
Back
Ylös